Samsung Digimax L730 Zwart Review

19 oktober 2019, laatste update op 19 oktober 2019, 140 views Rapporteer

Ik heb gekozen voor een uitgebreide review omdat dit de mogelijkheid bied om foto's die met deze camera gemaakt zijn te uploaden.

Ik heb deze camera onlangs 10 jaar na zijn laatste officiële verkoopdatum voor €7,50 overgenomen via een advertentie die ik in een plaatselijke Albert Heijn zag hangen.

Pluspunten

• Goede kwaliteit foto's
  • Klein en licht qua gewicht

Minpunten

• USB kabel heeft afwijkende aansluiting
  • Sommige knoppen achterop slecht afleesbaar
  • Video's zijn korrelig en schokkerig

3 van 5 sterren (Voldoende)
Waarom heb ik deze compactcamera gekocht?
Ik koop tegenwoordig vaker tweedehands compactcamera's.

Ik gebruik compactcamera's alleen nog op vakantie, omdat de accu van een smartphone veel sneller leeg raakt dan die van de gemiddelde compactcamera.
Ook heeft een compactcamera een handig draagkoord (mijn iPhone heeft dat niet), zodat de kans op vallen wat minder is. Bovendien kun je met bijna elke compactcamera optisch zoomen en dat is voor smartphones nog steeds een enorme luxe.

De enige reden waarom ik nog een nieuwe compactcamera zou kopen is omdat dat door omstandigheden niet anders kan, bijvoorbeeld tijdens mijn vakantie als ik direct behoefte heb aan zo'n ding. Mijn primaire camera (Sony RX100) ging kapot en ik had weliswaar al een goedkope tweedehands camera (Canon) bij me, maar die bleek zijn accu niet intern op te kunnen laden. Omdat ik in Polen aan het rondreizen was, moest ik wel een nieuwe camera kopen.

Maar wanneer ik in Nederland ben koop ik ze alleen nog tweedehands, want ik heb diverse compactcamera's gehad die ik nieuw had gekocht voor €50 (Kruidvat) tot €300 en tijdens mijn vakanties overleden terwijl ze nog helemaal niet zo oud waren :(

De reden dat ik compactcamera's tweedehands koop en ook nog eens zo goedkoop mogelijk is dus ten eerste omdat dat kan. De vraag is klein, want bijna iedereen fotografeert tegenwoordig met zijn smartphone.

Waarom heb ik specifiek deze compactcamera gekocht?
Voor mijn neefje die in november van dit jaar acht jaar wordt.

Ik heb mijn twijfels over de levensduur, maar voor de 2-4 jaar dat het nog duurt voordat hij zijn eerste smartphone van zijn ouders krijgt is het waarschijnlijk voldoende.

Staat de handleiding voor deze camera nog steeds online?
Jazeker! De Engelstalige handleiding kun je hier vinden. En de Nederlandstalige handleiding vindt je hier :)

Heb je de handleiding nodig?
Als je ervaring hebt met compactcamera's, een beetje handig bent en alleen wat simpel klik-en-schiet werk wilt doen kun je de handleiding wel achterwege laten. Wel vind ik het nadelig dat sommige knoppen achterop slecht afleesbaar zijn.

Wat is mijn algemene oordeel over deze camera?
De foto kwaliteit is goed genoeg voor doorsnee vakantie kiekjes die overdag bij mooi weer gemaakt zijn of een 8-jarig kind ;)

Of je het daarmee eens bent kun je zelf beoordelen, want ik heb voorbeeld foto's die met deze camera gemaakt zijn bijgevoegd.

De camera slaat de foto's op als .jpg bestanden.

Zodra de lichtomstandigheden minder goed worden zie je al gauw korreligheid in de donkere gebieden van de foto's.

De video kwaliteit is echt belabberd. De camera slaat video op als .avi bestanden en dat zegt het eigenlijk al. Als je redelijk mooie video's wilt maken tijdens je vakanties kun je beter naar je modernere smartphone grijpen.

Heb jij ook een Samsung Digimax L730 Zwart?