Productervaring Sony Xperia 5Inleiding
Ik heb via Tweakers.net en belsimpel de mogelijkheid gekregen om de Sony Xperia 5 aan de tand te voelen. Ik heb de telefoon nu bijna 2 weken in gebruik gehad.
Het eerste wat mij eigenlijk opviel zonder de “postdoos” te openen was dat het hele pakket vrij weinig gewicht op de schaal lag. Dus dat belooft voor het gewicht van de telefoon in ieder geval wel wat goeds. Bij het openen van de doos valt vooral de vorm van de telefoon op.
Deze is door het 21:9 scherm slank en lang. Hier kom ik later in de tekst op terug.
Als eerste gebruik ik als referentie mijn eigen telefoon. Heel toevallig van hetzelfde merk namelijk de Sony Xperia XZ1 Compact.
Deze telefoon heb ik destijds heel bewust gekozen vanwege het compacte formaat en de high end specs. Ik heb deze telefoon bijna altijd positief ervaren. Met de nadruk op bijna, voorheen kreeg ik vaak vervelende meldingen over Sony apps. Zelfs nadat ik alle meldingen had uitgezet werden deze door gepusht, echter heb ik dit de laatste maanden niet meer bewust opgemerkt. Een 2e punt voor mij was dat als de telefoon aan de lader lag deze nogal de nare gewoonte had uit het niets te rebooten. Daar ik mijn telefoon als wekker gebruik en deze vaak ‘s nachts aan de oplader ligt heb ik een aantal keren de wekker gemist.
Ook heb ik wel vaker uit het niets te maken gehad met vastlopers, waar na het rebooten een gevaren teken te zien was met een sleutel en schroevendraaier. Het is gelukkig niet allemaal negatief, wat ik al beschreef is dat ik het kleine formaat prettig vond. Ik heb namelijk niet heel grote handen daarbij heb ook niet graag een grote telefoon in mijn zakken.
Verder vind ik de plaatsing van de aan/uit knop met ingebouwde vingerafdrukscanner perfect! Hier zouden meer fabrikanten naar moeten kijken, dit is beter dan de plaatsing bij een iPhone waar hij onderaan het scherm zit. Verder ben ik over mijn huidige telefoon heel erg tevreden over de bouwkwaliteit. Onder het kopje ‘Bouwkwaliteit en afwerking’ kom ik voor de Xperia 1 hierop terug.
Waarom geef ik deze informatie? Ik was vooral benieuwd of deze Xperia 5 mij ook dezelfde ervaringen gaf. Hiermee kan ik mijn ervaring ook beter onderbouwen.
Na een paar dagen gebruik kan ik voorzichtig zeggen dat ik niets van de hiervoor besproken klachten ervaar.
Algemene beoordeling
De algemene beoordeling van het toestel is eigenlijk verassend goed! Wat ik al in de inleiding aangaf was het 21:9 scherm, hierdoor is de telefoon nogal langwerpig.
Ik heb van mijzelf kleine handen, en verwachtte eigenlijk dat het best een gestoei zou worden om de telefoon te bedienen. Ik vond eigenlijk vrij snel al de ‘eenhandige modus’, deze activeer je door de homebutton 2 maal snel achter elkaar in te drukken. Hierdoor wordt het venster verkleind.
Dit verkleinde venster kan je ook je ook nog eens in grootte en zijde (links/rechts) van het toestel aanpassen.
Deze feature maakt het bedienen van het toestel een stuk makkelijker!
Verder heb ik in eerste instantie de standaard launcher gebruikt. Hierin zitten wel een aantal handige features als de optie om meerdere vensters (2) te openen.
Door de lengte van het scherm kun je 2 apps heel goed boven elkaar gebruiken. Dit werkt heel prettig. Deze modus activeer je door de zijsensor te gebruiken, als je op de zijkant van het scherm tikt en omhoog schuift krijg je een pop-up voor het activeren van de meerdere schermen, hierin kan je kiezen welke 2 apps je op je scherm wilt zien. Tevens als je op de zijkant van het scherm tikt en naar beneden schuift keer je terug naar een vorig scherm, dus bijvoorbeeld in de browser ga je een webpagina terug. Bij een dubbele tik krijg je ook een voorkeuze om 2 apps op je scherm te gebruiken, maar heb je ook de mogelijkheid om meerdere dingen te bedienen, dit scherm kun je zelf ook nog aanpassen.
Normaal maak ik zelf nooit gebruik van de standaard launcher, ik gebruik de “
Smart Launcher ", hierin kun je meerdere homescreens kiezen. Zelf gebruik ik altijd de bloem lay-out hier kan je zelf een aantal veel gebruikte apps/functies op je homescreen zetten, teven kan je onder elke functie een dubbel tik optie instellen om nog een andere app/functie te kunnen starten. Op zijn eigen XZ1 is het scherm voor het mooie net te klein om bijvoorbeeld de klok erboven weer te geven, echter op de Xperia 5 is dit geen enkel probleem. Door de lengte van het scherm is er ruimte zat om alle info op het scherm te krijgen die ik wil zien.
Featureset
Bij het openen van het doosje ligt meteen de telefoon bovenop.
Onder de telefoon liggen een aantal papieren, waaronder een startup guide, “belangrijke informatie” in verschillende talen en een garantie certificaat.
Wanneer je de inlay van de telefoon + papieren verwijdert vindt je oordopjes met een 3.5mm jackplug, een adapterkabeltje USB-C naar 3.5mm female, een oplader met een normale usb poort en een USB-C naar USB-C kabel(ik denk dat hier een USB naar USB-C in hoort te zitten).
Zie bijgevoegde foto’s voor inhoud van de doos.
Design
Wat ik in de inleiding al vermeldde was dat het eerste wat opviel de lengte van het toestel is, ik refereerde aan mijn huidige telefoon de Sony Xperia XZ1 Compact. Qua breedte komen deze telefoons aardig overeen, maar qua lengte zit er verschil van 2,9 cm in.
Dat was in eerste instantie eigenlijk wel even wennen, mijn eerste gedachten waren ook dat dit niet echt iets voor mij zou zijn. Maar nu ik het toestel wat langer gebruik, en ik begin te wennen aan het formaat is die mening steeds meer gedraaid, in positieve zin. Al vind ik hem zoals eerder vermeld nog onhandig groot in sommige broekzakken.
Het design van de telefoon is mooi strak, en out of the box glimt hij je aan alle kanten tegemoet, hij is aan de voor en achterzijde volledig van glas voorzien. Al moet ik zeggen dat je wel wat vette vlekken op de telefoon ziet, maar dat dit mij toch ontzettend meevalt.
De omranding van de telefoon is van metaal wat het glas strak bij elkaar houdt, het ziet en voelt erg solide aan!
Het enige wat ik jammer aan de buitenkant van de telefoon vindt is dat er een aparte aan/uit knop is los van de vingerafdrukscanner, dit zit in mijn huidige telefoon in één.
Al moet ik wel zeggen dat de plaatsing van de scanner perfect is.
Verder zit bovenaan zoals op de meeste telefoons de volumeregeling en helemaal onderop zit een dedicated camera knop.
Ik heb een afbeelding van de voor en achterzijde van het toestel bijgevoegd met de verschillende onderdelen beschreven.
Verder is er in het toestel voorzien in naast het simkaart slot te kiezen voor een 2e simkaart of een uitbreiding van het toch al riante 128 gb aan ingebouwde opslag.
Bereik
Aan het bereik is eigenlijk weinig bijzonders te merken, hij doet gewoon wat hij moet doen.
Dit is eigenlijk gewoon wat je van een toestel in deze prijsklasse mag verwachten.
Ik was in de testperiode bij vrienden waar ik met mijn eigen toestel altijd slecht bereik heb, dit was met de Xperia 5 helaas hetzelfde. Wat dat betreft springt deze er niet uit.
Bouwkwaliteit en afwerking
De bouwkwaliteit van het toestel is in mijn ogen echt goed, er zijn mooie materialen gebruikt!
De voor en achterkant van het toestel bestaan uit glas, wat de telefoon wel heel erg glad maakt.
Deze glasplaten zijn in een metalen frame geplaatst.
Het geheel ziet er heel strak uit, en met normaal vasthouden voel je nauwelijks randen op de telefoon.
Aan de achterzijde steekt het camera eiland uit, zelf vind ik dit wel jammer, het doet een beetje afbreuk aan het design van het toestel. Maar dit zal zeker met een reden gedaan zijn.
Het is eigenlijk zonde, maar ikzelf zou voor dit toestel zeker een cover en een tempered glass screen protector bestellen, vooral ook om de glazen onderdelen te beschermen. Natuurlijk kan je altijd je telefoon laten repareren na eventuele schade, maar liever voorkomen dan genezen. Het is mij weleens gebeurd dat een toestel toch niet meer zo mooi in elkaar gezet wordt dan dat het oorspronkelijk was. En dat is echt zonde.
Accuduur
De accuduur van dit toestel is niet echt iets waarin hij uitblinkt, nu moet ik wel zeggen dat ik de hele dag GPS en Bluetooth aan heb staan.
Ik gebruik op mijn werk grotendeels een hoofdtelefoon om muziek mee te luisteren, via Spotify of een stream. Er wordt in ieder geval goed gebruik gemaakt van de accu capaciteit.
Dit doe ik met mijn eigen telefoon eigenlijk ook altijd al. Deze houdt dat op een dag nog wel vol waar de Xperia 5 wel sneller leeg is ondanks zijn grotere accu (3.140mAh voor de Xperia 5 en 2.700mAh voor de Xperia XZ1). Dat is misschien niet helemaal eerlijk gezegd, omdat je met een nieuwe telefoon toch net wat meer dingen aan het uitproberen bent
En dan het opladen, op het begin vond ik het laden bij de Xperia 5 best lang duren. Het duurde 2 uur voordat de telefoon van helemaal leeg weer helemaal opgeladen was. Zeker omdat mijn huidige telefoon veel sneller oplaadt vind ik dit tegenvallen. Dat is naarmate in de telefoon wat langer in gebruik had voor mijn gevoel wel verbeterd.
Stabiliteit & betrouwbaarheid
Waar ik in de inleiding van mijn productreview over mijn huidige toestel schreef dat deze nogal eens opnieuw op wilde starten kan ik over de Xperia 5 niet anders zeggen dat dit echt verbeterd is!
Ik heb eigenlijk niets van instabiliteit ervaren. Het toestel heeft gedurende de periode dat ik deze in gebruik heb geen steken laten vallen.
Voor de rest kan ik niet zo heel veel melden over de betrouwbaarheid, dit komt omdat de periode dat ik het toestel in gebruik heb helaas niet zo lang is.
Gebruiksgemak
Wat ik prettig aan deze telefoon vind is dat ik de software als puurder ervaar dan mijn huidige toestel, daar staan toch wat apps van Sony zelf op. Veelal hun eigen versie op de apps die al standaard met Android meegeleverd worden.
Ik vind de standaard apps prettig werken dus dat beschouw ik echt als een voordeel, hierdoor krijg ik meer een stock Android ervaring bij dit toestel. Dat is eigenlijk precies waar ik voor mijn volgende telefoon ook naar op zoek ben.
Met het openen van het app menu blijkt maar weer eens hoeveel informatie je op het 21:9 scherm kan weergeven, standaard passen er al 7 rijen van 5 breed op het scherm.
De rest van de ervaring is wat je van een Android toestel mag verwachten.
Beeldkwaliteit opname
Ik heb tijdens het gebruik van de telefoon de camera geprobeerd in een aantal omstandigheden te gebruiken, ik heb er een aantal bij de review bijgevoegd.
De camera’s doen het goed, de foto’s zijn waarheidsgetrouw. En dat kan ik alleen maar waarderen in een camera. De kwaliteit van de gemaakte foto’s is over het algemeen goed, hier en daar stelt hij niet goed scherp, wat jammer is. Zo heb ik een aantal foto’s voor vergelijk gemaakt, en zie je eigenlijk op de pc pas dat de foto’s niet allemaal even scherp zijn. Dit heeft waarschijnlijk met de autofocus te maken, dit zal beter worden naarmate je het toestel meer gebruikt en weet waarop je specifiek met dit toestel moet letten.
Ik vind vooral de groothoek camera een leuke toevoeging aan de telefoon, dit had ik zelf nog niet eerder met een telefoon ervaren. Ik heb met een wandeling wat foto’s met deze lens geschoten, en vind dat de vervorming best meevalt. Dit zal softwarematig waarschijnlijk bijgewerkt worden, het werkt in ieder geval goed!
Dat Sony ook op deze Xperia voor een echte cameraknop gekozen heeft is ook echt een van de dingen wat ik erg waardeer. De knop werkt in 2 stappen, half indrukken is net als bij een echte camera voor scherpstellen en als je doordrukt maak je de foto.
Zo voelt de telefoon een beetje als een echte camera aan.
Scherm
Het scherm van het toestel is er een van het type OLED met HDR ondersteuning, en dat is echt te merken. Ik heb bewust voor een vrij zwarte achtergrond gekozen. En zwart is op dit toestel ook echt zwart. Vooral met het weergeven van filmpjes is de goede kwaliteit van het scherm goed te zien! Het is eigenlijk jammer dat er niet zoveel filmpjes op YouTube staan die 21:9 ondersteunen waardoor je aan de zijkanten zwarte vlakken overhoudt.
Wat ik eerder al aangaf is dat de 21:9 verhouding het scherm smal maar langwerpig maakt, hierdoor kan je wel veel informatie op het scherm kwijt. Als je bijvoorbeeld op een webpagina nieuws zit te lezen hoef je minder te scrollen doordat er simpelweg meer tekst op het scherm kan worden weergegeven.
Wat ik verder ook heel erg prettig aan het scherm vind is de nachtverlichting modus, ik heb dit zelf nooit eerder op een toestel gehad. Dus dat is voor mij wel een nieuwe optie.
De bediening van het toestel via het scherm viel voor mij ook op, het toestel reageert heel nauwkeurig op mijn vingers. Het typen van berichten gaat veel makkelijker dan ik met mijn huidige telefoon gewend ben!
Al werkt het scherm best soepel het is wel jammer dat het toestel geen 90Hz ondersteund, vooral omdat een aantal concurrenten dit wel bieden.
Geluid
Het geluid wat dit toestel produceert verdiend ook best wat lof! Het geluid wat er uit de speakers komt is voor een telefoon verassend goed! Het toestel is voorzien van Dolby Atmos. En voor stereo speakers vind ik dat het geluid bij filmpjes die dit ondersteunen ruimtelijk overkomt!
Met het geluid kan je ook dynamische trillingen aanzetten, wat een extra stukje beleving met de muziek/filmpjes meebrengt. Het lijkt er ook op dat met de extra trillingen het geluid ook wat voller klinkt.
Prijs
De prijs van het toestel op het moment van schrijven zit tussen de €745,- en €863,94, de adviesprijs van Sony zelf is €799,-. Het toestel is nu dus al voor iets minder dan de adviesprijs te krijgen!
Zelf vind ik het helemaal niet erg voor een kwaliteitsproduct meer te betalen, en zeker door mijn ervaringen met eerdere toestellen weet ik dat goedkoop al snel duurkoop betekent.
Voor een goedkoper toestel worden altijd concessies gedaan, zoals de scherm kwaliteit. Dat is het grootste probleem niet, maar als een scherm gewoonweg niet goed op mijn vingers reageert vindt ik dit heel erg onprettig. Uiteindelijk heb ik toen de tijd weer snel een high end telefoon gekocht die wel aan mijn verwachtingen voldeed. Ik bespaar me liever dus de ergernis van het kopen van een budget/midrange toestel en koop gewoon liever een flagship model.
Tot slot
Eigenlijk ben ik na de periode gebruik ook gewend geraakt aan het formaat van het toestel, met de daarbij behorende voordelen. Het enige echte nadeel is dat in sommige broeken de zakken niet heel diep zijn en de telefoon wat meer in de weg zit.
Dat gezegd hebbende staat de Xperia 5 ook op mijn lijstje als opvolger voor de XZ1 Compact, en is het toch wel een serieuze kandidaat geworden.