Inleiding
Na levering bij een klant van dit scherm was mijn interesse gewekt en wou ik hem toch even zelf proberen en dus nam ik deel aan de Tweakers wedstrijd om deze Samsung C49RG90 eens te mogen testen.
Vol ongeduld op de levering van deze monitor gewacht en ja hoor, de doos is groot. Zal wel veel piepschuim rond zitten denk je dan, maar bij het uitpakken merk je toch dat dit scherm echt breed is. Je hebt 120cm in de breedte nodig om deze monitor te kunnen plaatsen. Zeker een aandachtspunt als je interesse hebt en beperkt in plaats op je bureau.
:strip_exif()/m/421914/1Ih76928icRoiFtWl9PF74E1HIDIv3HW9KEd7WYg13EAQevaJD?f=620xauto)
Inhoud
Een groot scherm!
Een stevige voet die je zelf moet ineensteken.
Schroeven om je scherm op de voet te monteren.
Afdekplaatje om je kabelaansluitingen weg te werken.
Een kabelbinder
Adapter voor VESA wallmount.
1 USB 3.0 kabel naar Pc
1 HDMI kabel
1 displayport kabel.
Installatie
Het monteren van de voet is eenvoudig en voor de hand liggend, je hebt er geen schroevendraaier voor nodig. Deze heb je best wel in de buurt liggen om het scherm te monteren op de voet en vast te zetten.
De heel stevige voet, en dit is ook nodig want het scherm weegt wel wat, heeft een strak design maar je hebt dus best wel een helpende hand bij het monteren van dit scherm op de voet om ongelukken te vermijden. Het scherm is namelijk breed en zwaar en een extra hand vermijdt onnodige kopzorgen.
Bouwkwaliteit
Het scherm is kantelbaar (enkel naar boven), kan gedraaid worden en kan in de hoogte zeer makkelijk aangepast worden.
De aansluitingen zitten allemaal achteraan netjes weggewerkt achter een afsluitplaatje, echter bij dit formaat wordt het een beetje onhandig om deze locatie te bereiken. Er was misschien beter gekozen om de USB aansluitingen op een beter bereikbare plaats te zetten.
De kabels kunnen ook door de voet van voor naar achter gebracht worden zodat je deze niet onder je scherm ziet liggen als het wat hoger staat. Een eerder beperkte functie maar hoewel slechts een detail gaan sommige mensen dit wel leuk vinden.
Verder vind je een headset steun achteraan de monitor, en in het uitgebreide menu vind je onder andere een LED die je aan en uit kan zetten en een virtual aim point, maar al deze features bieden voor mij weinig toegevoegde waarde.
Het scherm uitzetten gebeurd via het zeer uitgebreide menu met veel instelmogelijkheden doch zie ik liever gebeuren zoals op mijn oude monitor met 1 touch of druk in plaats van een menu te moeten doorlopen. Aanzetten kan dus wel met 1 druk op de knop.
De matte schermcoating werkt uitstekend tegen lichtinval en ook ’s avonds heb je weinig of geen last van de lichtbronnen, maar bij een donker scherm zie je wel wat light bleeding. Bij het kijken van een donkere film zie je dit wel een beetje, voor mij persoonlijk niet hinderlijk.
Gebruik
Bij het eerste gebruik is het toch wel wennen om met zoveel pixels om te gaan.
Ik heb de gewoonte om vensters te maximaliseren maar dit doe je beter niet, ook de standaard uitlijning van Windows is te beperkt om echt handig te zijn, je vensters blijven veel te breed. Gelukkig onthouden veel programma’s de positie en afmeting van je laatst afgesloten venster en eenmaal je je meest gebruikte vensters aangepast hebt begint het een stuk leuker te werken. Je kan hier ook hulpprogrammas voor vinden zoals GridVista of Winsplit om nog meer van de oppervlakte te gebruiken.
Eenmaal je gewend bent is het werken met vensters een superervaring. Een planning, een verslag, je agenda, een zoekvenster en je mail, plaats genoeg om alles tegelijk op het scherm te zetten en geen tijd te verspillen om te zoeken waar je dat venster toch weer verstopt hebt. Een goede reden voor je baas om eens te investeren en zo je productiviteit te verhogen!
:strip_exif()/m/421914/1Ih68n16dha4IwxqUZ2dBpZpFs0i5ukCMWK8I4hVx57aKJmT0Q?f=620xauto)
Afbeeldingen
Bij gebruik van deze monitor valt het snel op als er op het bureaublad, startschermen, splashscreens in games, enzo geen hoge resolutie foto's zijn gebruikt.
Overschakelen van een oude monitor wil dus ook betekenen dat je even op zoek moet naar materiaal met hogere resolutie.
Film
HDR 4K filmen worden prachtig weergeven en zijn toch wel indrukwekkend met mooie kleuren en mooie contrasten. Er blijft bij dit formaat altijd een deel van +-20cm aan beide kanten donker. 32:9 materiaal is nog zelden te vinden maar de paar demo’s op Youtube (van Samsung zelf, eentje van een Combat flight sim en een Dirt Rally race demo) doen je wel watertanden naar meer beeldmateriaal op dit formaat. De immersie en beleving zijn echt wel een stuk hoger.
Games
Immersie is iets wat zeker bij games onmiddellijk opvalt, veel games ook oudere games hebben wel degelijk ondersteuning voor dit formaat en het wauw-gevoel komt echt wel naar boven als je een spel opstart dat je op kleiner formaat gewoon bent. Dit scherm vult heel je gezichtsveld als je wilt en maakt de beleving en zelfs reactie op de dingen die gebeuren een stuk meer realistischer.
Kleine kanttekening is wel dat niet elk spel voorzien is om met dit formaat om te gaan. Ik verklaar het even nader: In Elite Dangerous heb je de HUD die mooi centraal staat op dit scherm. De rest van het scherm geeft je cockpit weer en bij het oproepen van de controlepanelen draait de camera een beetje door om te centreren op dit paneel. Links verschijnt er weer een beetje meer cockpit om je perifeer gezichtveld mooi te vullen.
Bij ancient space heb je onmiddellijk een wauw gevoel bij het opstarten omdat je zoveel ziet van de ruimte om je heen. Maar dit spel is niet voorzien voor zo een breed scherm vermits de interface aan de zijkanten blijft staan. Zowel links als rechts staan menus en snelkoppelingen die je nodig hebt, met als gevolg dat je het gevoel hebt naar een tenniswedstrijd te kijken als je aan het spelen bent.
Ook The Division heeft een mooi gecentreerde HUD en gebruikt de extra schermruimte om je ooghoeken op te vullen. Zalig om in je ooghoek iemand achter een hoekje uit te zien komen. Ik heb geen last gehad van bewegingsonscherpte tijdens de actie en door de ondersteuning van de hoge verversingssnelheid loopt alles heel vlot wat je natuurlijk ook verwacht van een monitor met deze specificaties.
Wat kost dit feestje?
Dan komen we als laatste eigenlijk bij het kostenplaatje. De prijs van deze monitor ligt tussen 1099€ en 1299€ een beetje aan de hoge kant en zal wel zakken als er meer merken dit soort gamemonitors gaan produceren, maar voor een gamer die bij VR misselijk wordt is dit toch een oplossing om van meer immersie te kunnen genieten zonder meerdere schermen te moeten gebruiken met de onvermijdelijke zijkanten die de ervaring verpesten.
Prachtig scherm dat zowel gamers kan bekoren als mensen die echt productief willen werken.
Het kostenplaatje zal voor sommige mensen wat hoog zijn om zomaar te wisselen, maar voor mensen die op zoek zijn naar een dubbele opstelling om te gamen of voor mensen die geen VR bril kunnen verdragen is dit zeker een aan te raden toestel.