ASRock Ultra Quad M.2 card Review

jubeth
2 oktober 2019, laatste update op 6 december 2019, 871 views Product gekocht

ASRock Ultra Quad M.2 card

Ongeschikt voor gebruik in moederborden zonder bifurcation support.
PCIE x16 slot moet in x4/x4/x4/x4 mode kunnen worden gezet (in BIOS), wil je alle 4 de M.2 slots kunnen raadplegen, dit is een 'domme' kaart, geen echte 'controller', alleen maar doorgeefluik voor PCI lanes.

Pluspunten

• fan kan er af
  • zo snel als je M.2 NVMe is

Minpunten

• erg lang aan achterzijde
  • lastig demonteren/M.2 uitwisselen
  • vereist full bifurcation support

2 van 5 sterren (Slecht)
Mij een compleet raadsel waarom zowel Asus als ASrock met zo'n Quad kaartje op de proppen zijn gekomen. Waarschijnlijk een rage, de schijn te wekken helemaal mee te doen met M.2 NVMe snelheden.
Maar schijn, dat is het, want van de 5 moederborden die ik hier in de studio heb, was er niet 1 die een PCIE x16 slot in BIOS naar x4x4x4x4 bifurcation kon zetten. ASrock bood x8/x4/x4 wat me tenminste toegang gaf tot 3 M.2 slots van de kaart.

Nu kun je BIOS gaan modificeren, maar dat werkt lang niet overal. Zelfs een recent WS workstation board van Asus bood geen bifurcation, omdat ze de PCI lanes met PCH extenders en switches hebben uitgebreid, die doen alsof bifurcation niet bestaat.
Navraag bij zowel Asus als Asrock leverde ook op dat ze dit niet standaard bieden, dat er een kleine niche is van modellen waar het wel in zit. En vreemd genoeg zijn dit niet eens de duurste modellen.

Een véél slimmere oplossing is meer PCIE x4 kaartjes kopen, waar per kaart 1 of 2 M.2 NVMe storage media in kunnen. Je haalt dezelfde snelheden, en je kunt die nergens anders voor te gebruiken PCIE x4 slots nog economisch ergens voor inzetten.

Er is een reden dat deze kaart -> https://www.amazon.de/gp/product/B07KG253NQ/ 4 keer zo veel kost. N.a.v. vreemde reacties hieronder heb ik de scores nog wat naar beneden aangepast. Incompatibiliteit van een PCIE x16 card terwijl die gewoon past, is in deze tijd echt van de zotte. Dit item verwijs ik dan ook naar het land der miskopen en mislukte uitvindingen. Niet kopen. Niet intrappen.

Heb jij ook een ASRock Ultra Quad M.2 card?

Eigenlijk een vrij kortzichtige en irrationele review door iemand die de kaart niet gebruikt zoals deze is bedoeld. Wie verder kijkt dan zijn neus lang is, komt er ook achter dat dit een redelijk alternatief kan zijn. Er is o.a. een (inmiddels aardig verouderde) 13 pagina's tellende review op tweaktown.com over deze kaart icm VROC vs RAIDXpert. Ik zou dat eerst eens grondig doornemen voordat je gaat klagen.

Samengevat wordt daar meteen helder wat veel mensen willen weten:
- Prima kaart voor uitbreiding naar bootable RAID icm bijvoorbeeld VROC of RAIDXpert
- Benchmarks bewijzen verder dat RAIDXpert hiermee flut is vergeleken met VROC. Wat eveneens suggereert dat de kaart wel degelijk werkt.
- Deze uitbreidingskaart icm VROC is een redelijk alternatief ipv bijvoorbeeld een Highpoint SSD7103, iig al goedkoper. De SSDs moet je er hoe dan ook nog bij kopen
- Wacht je misschien op de Aorus Gen4 AIC 8TB SSD, dan koop je een knaller van een peperdure moderne kaart die op dit moment nog steeds vooral compatible is met slecht presterende RAID Arrays op veel AMD borden en bovendien een kaart die niet uitbreidbaar is. Nog een argument voor deze ASRock kaart.

Maw:
Kies je zoiets als een ASRock PCIe 3.0 kaart icm VROC of eventueel liever een aparte RAID controller, dan krijg je nota bene nog steeds meer voor je geld op basis van de huidige meest verkrijgbare hardware.

Gemene twist:
- Random read & writes en Sequential versus een single NVMe zoals de 970 zitten soms flinke 'tegenvallers' bij zoals her en der ook te vinden is bij andere NVMe RAIDs. Maar dat wist je natuurlijk ook.

Je vergelijkt appels met rotte peren. En ik ben zelf niet eens een expert.

[Reactie gewijzigd door Pietjay op 23 juli 2024 16:56]

Je reactie zou passen als het nog 2017 was. Niets van wat je poneert doet er trouwens toe als je er niet mee adverteert, wat AsRock en ASUS niet doen. Ze verkopen de kaarten voor een ander publiek dan wat je hier tracht voor te stellen.
Nogmaals: Dit is geen 'controller' card. Het is een fancy advertised doorgeefluik van lanes via PCIe. En als je er 4 tegelijk in 1 slot wilt pleuren, dan moet het x16 slot in vieren worden gehakt. Dat doen de meeste moederborden al jaren niet meer, omdat ze er splitters en verdelers voor of tussen hebben gezet.
Dus:
- Je hebt deze kaart niet nodig als je meer PCIe sloten vrij hebt.
- Je kunt de kaart alleen volledig gebruiken als je moederbord bifurcation ondersteunt, en dan nog alleen hele specifieke, niet x8/x8 of x8/x4/x4, maar x4/x4/x4/x4.

Enfin, veel succes met je VROC, maar er zijn inmiddels veel snellere opties, minder duur, en ik zie niet waarom iemand nog dergelijke kaarten zou willen prefereren voor storage. Ik ben blij dat ik deze kaart niet meer in bezit heb.
Heb je liever dat ik lieg: Leuke review, goed verhaal ook?! Als je bord het niet ondersteunt, kan je ook de kaart niet volledig testen, vandaar.

Waar ik het wel eens ben; ja het is een rage. Maar men kiest zelf de opties.

Heel simpel:

Als je meer uit je m.2s wilt halen (bij voorkeur 3-4x), dan zet je ze direct via je CPU in RAID 0 bijvoorbeeld

Heb je wel bitfurcation, dan denk ik nog steeds of VROC met idd een adapter van bijvoorbeeld Asus, ASRock, etc. Juist omdat dit 'doorgeefluikjes' zijn.
Met VROC krijg je toch het e.e.a. meer. (los van alle pros & cons) Is er software RAID via Windows die je CPU wel goed aanspreekt? Ik hoor het graag. Of toch liever het gratis maar twijfelachtige RAIDXpert?

Heb je geen 4x4x4x4x, of wil je geen VROC, etc, dan neem je een kaart die het wel doet. Lwz met RAID-controller, bijvoorbeeld HighPoint 7103 of straks Gigabyte AORUS Gen4 AIC. Die lossen dit volgens mij op. (heb ik het mis, hoor ik het graag). Maar hoe dan ook geen slots geshared via je bussplitter. Dan zit je nog steeds op de DMI uiteindelijk.

En als je betere alternatieven weet, prima, heb je ook voorbeelden? Maar borden met verdelers of splitters? Dat klinkt niet als dedicated CPU lanes.
Je zit hoe dan ook weer snel aan een kaartje dan. En anders iig meerdere directe m.2/PCI slots voor een benadering er van.
Grappig dat iemand zich hier zo over opwindt. Werk je voor AsRock ?
Een keihard feit blijft dat zowel Asus als AsRock met die quad M.2 kaartjes doen alsof er niets mis mee is, terwijl ze voor meer dan 90% van de blinde kopers niet zullen werken zoals gehoopt. Dat je als merk zo veel mogelijk geld wilt verdienen met niks doen, prima, maar dit is je reinste kwakzalverij. Zoals ik al schreef;
Je moet niet sneaky PCIE x16 kaarten verkopen die niet compatibel zijn met 90% van de current moederborden, zonder dat met koeieletters mee te adverteren.
Nogmaals: Veel plezier met je VROC en software RAID langs ingewikkelde bifurcation vereisten. Niemand die ik ken heeft hier zin in.
Ok, misschien past dit beter in het forum of in (nog) een persoonlijk bericht:

Je komt niet met concrete voorbeelden of alternatieven zoals ik al heb gevraagd. Dat zou hier nog passen. En dat bevestigt min of meer de rest van wat ik al zeg. Maar ieder zijn mening.

En als je dan toch zo doet:
Nee, ik werk daar niet, ben gewoon een geek en doe dit tussen mijn werk door.

Verder wind je je zelf het meeste op, nota bene heb je me ook een privebericht gestuurd of ik speciaal vanwege jouw review een account heb aangemaakt. Dus hier komt het, maar dan met publiek:
Ik heb recent, maar ietsje eerder een account gemaakt zodat ik toch kan reageren op advertenties en omdat sommige specs onvolledig zijn - iets waar ik me al heel lang aan stoor en ipv sporadisch wil helpen updaten.

Dus zo bijzonder ben je niet. Je voelt je misschien aangevallen terwijl ik gewoon kritisch ben over je onterechte review. Je zeikt een product af en draaft nu door om jezelf mooi te praten. Jammer, je schrijft hier zelf toch ook om elkaar te helpen.

Einde discussie, bericht me maar als je verder een probleem hebt.

[Reactie gewijzigd door Pietjay op 23 juli 2024 16:56]

Duidelijke review.
Even een vraagje kan mijn moederbord deze kaart aan?

pricewatch: MSI X99A SLI Plus

Want ik heb er 2 Evo kaarten er in zitten maar hij ziet in slot 1 de ene kaart alleen.
En is slot 2 deze andere kaart alleen.

Ik vind het jammer dat het koelblok niet boven zit.
Ja, maar hangt ook af van je CPU

• 4 x PCIe 3.0 x16 slots, support up to 3-way mode
- 1-way mode: x16/ x0/ x0/ x0
- 2-way mode: x16/ x16/ x0/ x0*, 16/ x8/ x0/ x0**
- 3-way mode: x16/ x16/ x0/ x8*, x8/ x8/ x8/ x0**
• 2 x PCIe 2.0 x1 slots

* For the CPU that supports 40 PCIe lanes
** For the CPU that supports 28 PCIe lanes
Ik heb een Intel Core i7-6850K 40 PCIe lanes maar ik kan in mijn bios niet vind hoe ik dit moet veranderen.

Iig bedankt voor je antwoord.
Volgens mij heb je gelijk in jouw geval. Ik checkte alleen de PCI interface, niet de bitfurcation. Zie het ook niet zo gauw voor dit bord.
Dan ben je wellicht beter af met een andere RAID-controller.
Wie zegt dat 'ie een RAID controller wil? Hij wil gewoon extra M.2 drives. Gewoon een HBA voor M.2. Zie ook hier: https://gathering.tweakers.net/forum/view_message/60588048

[Reactie gewijzigd door jubeth op 23 juli 2024 16:56]

Nee, je bord ondersteunt geen x4/x4/x4/x4 bifurcation. Dus je zult er max 3 M.2 kaartjes mee zien.
A duidelijk, maar ik had er maar 2 M.2 kaartjes in zitten en hij zag er maar één.

Maar ik zie nu dat ik de Asus variant heb. pricewatch: Asus HYPER M.2 X16 CARD V2

[Reactie gewijzigd door Kimbo72 op 23 juli 2024 16:56]

Ja precies, zie andere reactie ook. Succes verder.