Jaybird Tarah Pro (Geel, Zwart) Review

1 oktober 2019, laatste update op 1 oktober 2019, 1.236 views Rapporteer

Een zeer gedegen bluetooth setje met subliem geluid. Out of the box klinkt ie wat schel, maar eenmaal op "niveau" gebracht met de equalizer in de app, klinkt dit ding werkelijk waar subliem. Op drukke treinstations ervaar ik wel interferentie, maar dat vind ik te overzien.

Pluspunten

• Zeer goed geluid (mits afgestemd met de app)
  • Bluetooth 5.0 (snelle connectie)
  • Batterij gaat lang mee (3-4 dagen intensief gebruik)
  • Geen last bij langdurig gebruik

Minpunten

• Wat lastig met indoen iedere keer (draaibeweging maken), maar als ie eenmaal zit heb je er geen kind meer aan

Kleine disclaimer: ik ben een reviewer die zich vooral richt op de praktijk en zo is deze review ook ingestoken. Verwacht geen diepgaande analyses, maar meer een review waarin ervaringen uit de praktijk worden uitgelicht.
Inleiding
Na in het bezit te zijn geweest van verschillende over-over bluetooth koptelefoons (Bose QC 15 en Sennheiser HD 4.50 BT) en een in-ear setje van de Shure SE215 (bedraad), was het voor mij toch tijd om de gulden middenweg te vinden: een bluetooth in-ear met subliem geluid.

Na lang zoeken en veel reviews te hebben gelezen viel de Jaybird Tarah Pro bij mij het meest in de smaak. Compact, fijne bediening, goede pasvorm, Bluetooth 5.0 en bovenal zeer goed geluid.

Heeft de Jaybird aan mijn verwachtingen voldaan? Jazeker. Ondanks wat kleine drawbacks is deze in-ear een mooie vervanger van mijn andere koptelefoons en behoort hij nu tot mijn dagelijkse gebruik.

Bluetooth 5.0 (voordeel, maar ook een nadeel)
Bluetooth 5.0 was voor mij in eerste instantie geen reden om deze koptelefoon te kopen. Maar achteraf ben ik er wel zeer blij mij vanwege de snelle connectiviteit met andere apparaten. Waar de vorige Bluetooth versies er minimaal 10-15 seconden over deden om connectiviteit te krijgen, daar connect de Tarah binnen 2-3 seconden met een apparaat naar keuze. Ook switchen van devices werkt daarbij supersnel.

Een nadeel waar ik nooit bij het stilgestaan is interferentie. Ik heb het bij geen enkele koptelefoon tot nu toe mee mogen maken (waarschijnlijk vanwege het gebrek aan BT 5.0), maar bij de Tarah ben ik voor het eerst in contact gekomen met interferentie, ofwel: storing.

Dit gebeurt enkel op zeer drukke plekken zoals treinstations waar veel ander stralingsverkeer plaatsvindt en ik merk dat de Jaybird daar wel hinder van ondervond. Bij de grote hal op Utrecht CS merk ik dat de koptelefoon hapert en stoort, tot een punt dat ik de muziek even moet pauzeren totdat ik de hal uit ben. Daarna heb ik er ook direct geen last meer van, maar dit is een puntje wat me wel opviel. Nogmaals, wellicht niet direct aan de Jaybird te wijten en meer aan BT 5.0, maar dat kan ik niet zeggen, aangezien ik geen ervaring heb met andere BT 5.0 setjes.
Zeer goed geluid (persoonlijk)
Ik kan mezelf geen audiofiel noemen, maar wel een audiofreak. Ik vind goed geluid belangrijk en luister naar alle soorten muziek. R&B, Hip-hop, Elektric, Trance, Pop, Reggaeton en ook klassieke muziek passeren allemaal de revue. Een koptelefoon klinkt voor mij “goed” als het goede bass kan weergeven bij een R&B nummer, maar ook de snaren van een gitaar goed kan laten uitkomen.

Ik kan je vertellen dat de Jaybird in staat is mij bij alle soorten muziek te verwennen. Bij de muzieksoorten waar goede bass noodzakelijk is stelt de Jaybird absoluut niet teleur en ook bij de meer klassieke muzieksoorten zorgt de Jaybird ervoor dat je wordt meegesleept in de muziek. Vergelijkbaar met de kwaliteit die ik gewend was in de Shure in-ears, maar dan in een Bluetooth jasje.

Een grote voorwaarde hierbij is wel dat je de equalizer app download (Jaybird app, voor zowel iOS als Android beschikbaar), waarmee je verschillende soorten pre-sets kunt creëren voor je koptelefoon en die daarmee kunt syncen. Je update als het ware de firmware op de koptelefoon met een nieuwe preset.

Out-of-the-box klinkt de Jaybird namelijk wat schel. Ik was bij het eerste nummer wat ik luisterde daarom ook niet direct onder de indruk, zelfs een beetje teleurgesteld, maar zodra je de aanpassingen doet, merk je waar de koptelefoon toe in staat is. Omdat de instellingen naar de koptelefoon toe zijn gesynchroniseerd, maakt het niet uit met welke device je de Jaybird koppelt.
Jaybird app (iOS app)
De Jaybird app die je gratis kunt downloaden bevat veel opties, zoals verschillende presets waar je uit kunt kiezen, maar ook zaken als “Find my buds” waar de locatie wordt getoond waar voor het laatste je buds met je telefoon zijn verbonden. Nog geen gebruik van gemaakt, maar kan me voorstellen dat het handig zou kunnen zijn.

Verder is er een “Our picks” sectie waarbij je verschillende door Jaybird geselecteerde afspeellijsten kunt beluisteren voor tijdens het sporten. Handig, maar wellicht overbodig als je al in het bezit bent van Spotify of vergelijkbaars.

In de praktijk maak ik niet vaak gebruik van app, tenzji er een firmware update is of als ik mijn equalizer instellingen tot iets wil aanpassen.

Batterij
Daar kan ik kort over zijn. Ik laad hem ongeveer 1x per week op bij intensief gebruik. Binnen 20-30 minuten (niet exact getimed) is de Jaybird volledig opgeladen. Een fijne toevoeging is dat als je de koptelefoon aanzet je door een vriendelijke dame wordt gewezen op het aantal procent wat je nog beschikbaar hebt. “Battery 60%” of “Battery fully charged”.

Elke stap van 10% is ingesproken, ook als je de batterij moet opladen of als je bent “Connected!” aan een van je devices.

Opladen werkt volgens een simpel magnetische USB dongeltje wat erbij wordt geleverd en makkelijk samen in het tasje past met de Jaybird. Het gedeelte waarmee je de volume regelt klikt magnetisch in de dongel en dan is het een kwestie van USB in een laptop en gaan.

Draagcomfort
In het begin vond ik het wat lastig mijn juiste pasvorm te kiezen. Je krijgt 3 verschillende maten meegeleverd en bij iedere maat had ik nog niet echt een “Ja, dit is hem” gevoel bij. Totdat ik erachter kwam hoe je de Jaybird daadwerkelijk moet in doen, namelijk met een draaibeweging. Dit wordt allemaal netjes in de app en in het boekje uitgelegd, maar daar was ik iets te eigenwijs voor om het door te lezen.

Verwacht niet dat je ze met het gemak van reguliere oordopjes indoet. Het is even passen en meten, vooral in het begin, maar als je het eenmaal te pakken hebt en de juiste maat gevonden hebt, dan zitten ze als gegoten en is het draagcomfort aangenaam. Ik heb ze nog niet langer dan 4 uur achter elkaar ingehad, maar langer dan 2 uur merk ik geen noemenswaardig verschil. Voor mij dus een dikke voldoende.
“Noise cancellation”
Nee, de Jaybird heeft geen actieve noise cancellation zoals de Sony en Bose koptelefoons, maar aangezien het een in-ear is die je oor compleet afsluit, hoor je weinig tot niets van de buitenwereld. Met name op je werkplek heb je nergens last van. Op drukke treinstations of andere drukke gebieden merk je wel dat er wat geluid doorsijpelt, maar dan zet je de muziek iets harder en is het daarmee opgelost. Ik wil het toch even genoemd hebben, verwacht geen wonderen zoals bij de andere genoemde koptelefoons, maar het is zeker niet helemaal useless.
Sporten
Nog niet mee gesport. Update volgt.
Een prima in-ear bluetooth setje die excelleert in goed geluid, met goede draagcomfort, Bluetooth 5.0, een goede battery life en toch redelijk betaalbaar is. Voor mij een waardige vervanger van mijn huidige koptelefoon en de Jaybird wordt inmiddels dagelijks gebruikt, zowel n de trein als op mijn werkplek.

Heb jij ook een Jaybird Tarah Pro (Geel, Zwart)?

Ik kom bijna dagelijks op UCS en mijn Bose QC30 heeft nergens last van. Nu is dit een BT4.2 device en geen 5, dus kan niet helemaal bepalen of dat specifiek door BT5 or door een minder goede implementatie door Jabra komt.
Ik heb gelezen dat BT5 juist interferentie zou moeten beperken, maar met dit setje lijkt het niet erg goed gelukt. Dus geen idee wie de boosdoener is inderdaad, BT5 of Jaybird met de implementatie ervan.