Wat een ramp deze kaart! Die van mij, net zoals iemand anders hier al aan gaf, werd veelste heet. Na twee minuten game-play topte hij al uit op 114C, waardoor hij stond te thermal throttlen. Ik weet niet precies wat het probleem is. Misschien iets met de temperatuur sensors of gewoon slechte assemblage van Gigabyte zelf. Hoe dan ook, ik ben zeer zeker niet de enige die een bar slechte versie van dit model heeft, want er zijn ook gewoon kaarten die wel netjes onder de 90C blijven.
Performance is beter dan verwacht. Ik kan geen exacte nummers geven, maar om een vergelijking te maken. Ik had hiervoor een Gigabyte GTX1080 en ondanks dat mijn 5700XT thermal throttled, pompt hij toch significant meer frames naar mijn monitor (144hz). Ik heb half door Rage 2 gespeeld met een GTX1080 en waar de GTX1080 toch redelijk vaak net iets onder de 60FPS kwam en net niet altijd vloeiend aanvoelde, blijft deze 5700XT toch meestal boven de 70FPS in vergelijking. Meer dan 10 FPS extra, gemiddeld! Dit lijkt misschien niet veel, maar ik kon dit duidelijk merken terwijl ik speelde.
Drivers. Ik heb zowel 19.9.1 als 19.9.2 getest.
Random crashes. Als ik dus bepaalde programma's opende, welke GPU acceleratie gebruiken dan crashen soms alleen de programma's welke hier gebruik van maakten, maar niet zover dat mij hele computer vast zat. Ik heb dit nog nooit eerder meegemaakt. Ik kreeg ook om de twee dagen een heap corruption BSOD, maar dit leek verholpen met driver 19.9.2. Sorry dat ik dit erbij moet vermelden, maar dit kan gewoon niet als je het mij vraagt.
En owee als je Alt + Tab te vaak gebruik om even je desktop notificaties te bekijken, want dan is er namelijk een redelijk grote kans dat de driver er mee ophoud. Dit gebeurde veel vaker dan ik voorheen voor mogelijk hield, want je realiseerd je pas hoevaak je Alt + Tab gebruikt als je elke keer je computer opnieuw op moet starten, omdat de driver dan muur vast zit.
Het instellen van de fan werkt voor geen meter. Je kunt niet fatsoenlijk de fan speed via de grafiek instellen, want hij draait dan maarzo een willikeurige snelheid. Ook blijft hij wel eens hangen waardoor hij niet eerder aan springt als de temperaturen ver boven de 100C zit. Het duurt ook 10 minuten voordat het toerental weer zakt, nadat hij terug gezet is naar automatisch. Nu, meer dan een maand na de uitgave van deze kaart is dit een algemeen probleem wat bij de meeste 5700 kaarten voorkomt.
Relive. Relive is de recording software van AMD wat overeen komt met Shadowplay van Nvidia. Dit is misschien wel het meest onstabiele gedeelte in de driver. Het eerste probleem was dat je niet kon inloggen via de driver zodat je direct naar YouTube kon streamen, maar dat leek verholpen te zijn met driver 19.9.2.
Het meest onstabiele gedeelte van Relive is als je ''desktop recording'' aan zet. Ik help wel eens mensen door korte video's te uploaden van mijn desktop, maar dit gaat dus bijna niet omdat het gewoon niet eens aan will. Vaak moet ik mijn computer 2/3 keer herstarten en flink in de settings lopen roeren voor dat ik ook maar iets kan opnemen.
De Gif recorder werkt ook niet goed, maar dit is meer AMD's schuld. Op het moment dat je dus een clip opslaat dan neemt hij dus niet exact van dat punt op. Ik mis altijd de laatste 5 seconden, waardoor ik dus later dan nodig mijn clip op moet slaan.
Vulkan API. Waar Nvidia een kleine driver voorsprong heeft met DX11 via de driver, doet AMD het juist erg goed in games die op vulkan draaien. Denk aan Rage 2, Doom, ROTTR, AOTS. Maar helaas ook hier weer gebreken. Ik kon Rage 2 gewoon prima opnemen en streamen met mijn GTX1080, maar met de 5700XT werkte de stream functie en Relive gewoon niet. Ik kon wel gewoon aan een eind opnemen via AVC of HEVC, maar dit will je meestal niet, omdat dit gigantische files opleverd.
Conclusie. Als ik het geweten had, ook al waren de temperaturen goed, dan had ik hem waarschijnlijk niet gekocht en was ik voor een 2060s of 2070s gegaan. Ik heb niks tegen AMD en heb ook verschillende videokaarten van ze gehad en ik gebruik op dit moment een Ryzen CPU, maar het is het gezeur met de onstabiele drivers gewoon niet waard. Mijn kaart is hoogst waarschijnlijk een garantie geval, maar dat neemt niet weg dat de driver het grootste probleem is en de reden waarom ik dus voor Nvidia zou gaan. Dit is echt wel de slechtste en meest onstabiele kaart met drivers waar ik mee te maken heb gehad.
Getest in combinatie met:
# | Category | Product | Prijs | Subtotaal |
1 | Processors | AMD Ryzen 5 3600 Boxed | € 195,- | € 195,- |
1 | Moederborden | Gigabyte X470 Aorus Ultra Gaming | € 138,- | € 138,- |
1 | Behuizingen | Fractal Design Meshify C - Dark TG | € 88,68 | € 88,68 |
1 | Monitoren | LG 32GK650F-B Zwart | € 371,- | € 371,- |
1 | Geheugen intern | Corsair Vengeance LPX CMK32GX4M2B3000C15 | € 155,- | € 155,- |
1 | Voedingen | Corsair HX750W | € 0,- | € 0,- |
1 | Solid state drives | Crucial MX500 2,5" 500GB | € 67,- | € 67,- |
Bekijk collectie
Importeer producten | Totaal | € 1.014,68 |
Ik blijf het updaten de meer ik uitvind. Ik heb de kaart onlangs terug gestuurd dus verwacht ook nog een update over customer support en waarschijnlijk een shop review. Dus voorlopig 1 ster.