Na eerder behoorlijk wat tijd te hebben doorgebracht met de KZ ATE oordopjes heb ik uiteindelijk besloten om het eens een stapje hoger op te zoeken.
Voorheen was ik gebruiker van diverse oordopjes in de 20-30 euro klasse van bekende westerse merken. De KZ ATE dopjes hebben daar bruut een einde aan gemaakt door hun pasvorm, stevige bouw en goede geluidskwaliteit. (zie ook
productreview: KZ ATE (Zilver, Zwart) review door McKaamos)
Kunnen de ZST Pro dopjes voort borduren op dit succes?
Geluidskwaliteit:
De ZST Pro oordopjes zijn effectief twee-weg speakers die je in je oren stopt. Een traditionele dynamische driver (miniatuur speakertje) voor de lage tonen en een gebalanceerd armatuur voor de hoge tonen, gecombineerd met een filter om de twee kanalen te scheiden.
Volgens de specificatie is daar mee het frequentiebereik meteen verdubbeld ten opzichte van de KZ ATE die ik eerder heb gereviewed.
De eerste keer luisteren is een heel verschil. De ATE's deden het al uitzonderlijk goed voor hun prijsklasse. De ZST Pro's gaan hier in een duidelijk hoorbare stap verder. Die stap is dermate groot dat ik durf te stellen dat ze hun prijskaartje verder overstijgen dan de ATE's en daarmee de 5 euro extra méér dan waard zijn.
ZST Pro's geven nog meer ruimte aan de individuele instrumenten en zang. Het is hier door gemakkelijker om écht de muziek te volgen.
Ben je een actieve luisteraar op een budget en wil je de muziek volgen en de details leren kennen, dan zijn deze dopjes zeker het overwegen waard.
Wat ik ergens las, is dat je het luchtgaatje in het dopje dicht kan plakken om ze iets meer bass-heavy te maken. Dat heb ik eens geprobeerd met een stukje tape. Het werkt wel, maar niet bijzonder veel. Ergens denk ik ook niet dat extra bass helemaal in het plaatje van deze dopjes past.
Verwisselbare kabel:
Zoals met bijna alle oordopjes van KZ, is de kabel van de ZST Pro set verwisselbaar. Dat noemen ze dan 'upgrades'. Van koper naar zilver of goud is een optie. Of dat écht nut heeft?
De haakse 3,5mm stekker ben ik wel fan van, gezien ik m'n telefoon graag in m'n broekzak laat zitten. Een rechte stekker knapt dan gewoon eeder af of levert schade op aan je telefoon.
Wat wel gezegd mag worden, is dat ik de kabel best vervelend vindt. De draad is getwist en de beide aders zitten niet aan elkaar vast. Het voelt niet echt prettig in de hand en haren kunnen er in vast raken en dat is niet fijn.
Normaliter zou ik een upgrade kabel niet aanraden, maar in dit geval dus wel.
De microfoon in de kabel is van hetzelfde kaliber als op de ATE's. Wat ik daar eveneens mee opmerkte is dat de microfoon het uitzonderlijk goed doet als je 'm achter de kraag van je jas stopt. Dat elimineert windruis bijna volledig, maar je eigen spraak pakt hij zeer goed op.
De kabel heb ik toch vrij snel vervangen voor de AptX Bluetooth kabel (eveneens een upgrade optie), mede omdat ik inmiddels wel een beetje klaar ben met kabeltjes. Hang je ze los, blijf je nog wel eens haken. Vis je ze door je kleding heen, is het weer irritant als je je telefoon uit je zak wil halen of b.v. even op de porceleinen troon wil gaan zitten.
Pasvorm:
Ik was de ATE's al gewend, met een vergelijkbare pasvorm. Mijn mening is nogsteeds dat ze erg comfortabel zijn en goed blijven zitten.
Verschil is dat deze keer een stukje buigbaar metaaldraad in de kabel zit, waarmee je ze precies pas maakt voor je oren. De ATE's hadden nog flexibele kabel met kleine gewichtjes om dat doel te bereiken.
Je kan er dus prima mee gaan sporten.
Uiteraard moet het model je wel een beetje liggen, danwel dat je er aan zal moeten wennen. Ik vind het zelf heel prettig.
Er zijn 3 sets eartips die je bij de ZST Pro krijgt. Ze zijn dit keer alle drie van siliconen. Ik had toch graag gezien dat er foam bij geleverd wordt, want dat vind ik nog net wat prettiger. Ondanks dat silicone in de regel toch net wat minder lekker afsluit (noise isolation) dan foam, doen ze het verder naar verwachting. Je kan jezelf prima isoleren van de buitenwereld, maar dat heeft een tandje extra volume nodig t.o.v. foam tips.
Volumebereik is verder helemaal prima, maar als je mensen niet wil storen, kan je ze niet te gek hard zetten. Silicone laat ook iets meer geluid lekken dan foam.
Algemene bouwkwaliteit:
De body van de dopjes is volledig van kunststof. Ze zijn ook vrij lichtgewicht maar voelen stevig aan. Ook de stekkertjes aan de kabel vallen dermate goed in de dopjes dat ik niet het gevoel heb dat die ooit spontaan los komen.
Vorming is ook vrij ergonomisch te noemen.
Raportcijfer: 9 uit 10