€ 543,90 bij Dustin

ASRock Rack X470D4U Review

27 september 2019, laatste update op 27 september 2019, 786 views Rapporteer

Goed uitgerust moederbord dat werkt na behoren. Vooral IPMI is een flinke plus en 4x4x4x4 is mogelijk met het x16 slot!

Pluspunten

• Bifurcation 4x4x4x4
  • IPMI
  • 8 SATA poorten
  • Overclock soort van mogelijk

Minpunten

• Geen m.2 PCIe gen3 x4
  • Positie 4e RAM slot
  • Weinig IO

Inleiding

Ik heb dit moederbord gekocht omdat ik mijn NAS van wat meer processorkracht wilde voorzien. Ik ben overgestapt van een Intel i3-8100 naar een AMD Ryzen 3600 en daar hebben we natuurlijk een nieuw moederbord voor nodig.

De "server look" en mogelijkheden van dit bord spraken me erg aan en heb daarom voor dit moederbord gekozen in plaats van een goedkoper "consumer" bord.

Set-up

Ik gebruik dit moederbord in combinatie met de volgende onderdelen/software:
  • Fractal Design Node 804
  • 2x 8GB 2666 DDR4 RAM
  • AMD Ryzen 3600
  • HYPER M.2 X16 CARD + 4x 1TB Samsung 970 EVO Plus NVMe SSD
  • Delock 10 kanaals SATA controller
  • 8x8TB HDD
  • UNRAID

Bifurcation 4x4x4x4

Eindelijk. Ik had een tijd geleden de HYPER M.2 X16 CARD gekocht maar ik had niet goed gekeken en deze bleek niet te werken met mijn i9-9900K en Z390 chipset. Om die reden lag deze PCIe kaart dus te verstoffen.

Dit moederbord heeft hier een einde aan gemaakt want het ondersteund Bifurcation waardoor ik alle 4 M.2 NVMe expansion sloten kan gebruiken op deze kaart.

4x 1TB Samsung 970 EVO Plus SSD's is een aardig snelle cache voor mijn unraid disk array _/-\o_

Onboard M.2 sloten

Dit is persoonlijk mijn enige grote minpunt van dit moederbord. Geen 1 van de m.2 sloten op dit moederbord ondersteund PCIe Gen3 x4, waardoor je bij een snelle NVMe m.2. SSD niet van de volledig snelheid kan genieten. Dit zal wellicht met de limitatie van de chipset te maken hebben maar het is toch jammer...

Voor M.2 SATA SSD's is het overigens geen probleem. Ik heb er daarom ook 2x 500GB SATA SSD's ingestoken die ik nog had liggen.

Slot 1 = PCIe Gen3 x2
Slot 2 = PCIe Gen2 x4 |:(

Gelukkig kan ik dit verlies compenseren met de HYPER M.2 X16 CARD.

IPMI

Wie wel eens met een server werkt herinnerd zich IDRAC of ILO wel. De rete slome management tools van HP en DELL om je server op afstand te kunnen beheren. (tegenwoordig zijn deze ook wel wat sneller).

Die traagheid is bij dit moederboard niet te herkennen. De IPMI web-applicatie is lekker vlot en overzichtelijk. Het mist alleen wel geavanceerde functies zoals het aanmaken van een RAID array.

KVM via HTML is lekker toekomstbestendig, werkt goed en een JAVA versie waar je meestal wat meer functies mee hebt zit er ook op!

SATA poorten

Dit moederbord heeft 8 SATA poorten waarvan 2 via een extra controller worden aangestuurd. Dit leid theoretisch tot meer latency maar daar merk ik in de praktijk weinig tot niets van.

Overclocking

Omdat ik dit moederbord gebruik voor mijn NAS heb ik overclocken niet getest. De mogelijkheden zijn aanwezig in de BIOS maar visueel gezien zijn de VRM's erg schaars

Overige klachten

Op het moment dat je de stock koeler gebruikt is het 4e RAM slot niet te gebruiken. Dan zul je low-profile geheugen moeten kopen of een andere koeler moeten installeren.

Heb ik gelukkig niet veel last van op het moment. Maar als ik wil upgraden wel als zie ik dat niet snel gebeuren.

Er is weinig IO op de achterkant aanwezig. 2x Gigabit LAN, 1x IPMI LAN en 2 USB 3 poorten. Owjaa vergeet de COM poort niet 8)7. Ik heb er zelf niet veel last van maar ik kan begrijpen als iemand daar te weinig aan heeft.

Het is een goed moederbord met voor mij meer voordelen dan nadelen. Ik denk ook de juiste keuze te hebben gemaakt. Let wel goed op de M.2 sloten die dus geen Gen3 x4 hebben!

Prima product en zeker zijn geld waard!

Heb jij ook een ASRock Rack X470D4U?