Kort samengevat, m'n vriendin is hardstikke tevreden met haar Noka 5.1. Gezien ik een account op GoT heb en al haar lof en klachten over het ding ken, plemp ik het maar even als review neer

Niet-zo-opmerkelijkheden
Pluspuntjes zijn er veel. Zeker als je naar de prijs-prestatie verhouding kijkt. Dus ik ga daar geen hele verhalen over neergooien. Even een snel lijstje moet maar even voldoen.
- Processor en RAM combinatie maken een voldoende vlotte Android-ervaring in dit prijs-segment
- Scherm is scherp, helder en heeft een prima kleurweergave.
- Touch digitizer is precies en op een prettige manier gevoelig
- Vingeradruk lezer is snel en vrij acuraat
- Accuduur is acceptabel
- Bouwkwaliteit is absoluut de Nokia-naam waardig. Lekker stevig.
- Vlotte WiFi
- Goed bereik
- NFC
- Snel en met regelmaat Android updates
- Ingebouwde opslag is adequaat maar niet speciaal.
- Dual-SIM én een extra MicroSD slot (niet gedeeld met SIM2)
- Zeiss lens (wekt verwachtingen, zie verderop in review)
Uitschieters
En dan kunnen we door naar de uitschieters, zowel positief als negatief

Snelladen
Ik steek meteen van wal: Jawel, de Nokia 5.1 kan
snelladen!
Menig andere reviewer beweert van niet, het staat ook nergens in de specificaties als officiele feature.
Toch krijg je hem prima vol getanked in een uurtje. Dat is wel op voorwaarde dat je de originele oplader en bijbehorende kabel gebruikt. Eentje van een andere Nokia (getest metlader+kabel van 6, 6.1, 5 en 3.1) voldoet ook. Dat zijn allemaal nagneoeg dezelfde laders.
Elke andere oplader+kabel combinatie die ik heb geprobeerd resulteert in langzaam laden. Daar onder ook diverse opladers van andere devices die kunnen snelladen, zoals verschillende Lenovo en Samsung devices.
Blijkbaar gebruikt Nokia een ander (non-standaard?) protocol om snelladen mogelijk te maken.
NFC
De toevoeging van NFC aan deze telefoon is een leuke feature, in theorie. Helaas heeft mijn bank het productgamma van Nokia niet getest met hun contactloos-betaal-app.
Ik heb nog geen tijd genomen om het daadwerkelijk uit te proberen. De waarschuwing dat mijn telefoon mogelijk niet ondersteund wordt was genoeg reden om het maar even te laten liggen.
Kenteken pasjes, rijbewijzen en Identiteitskaarten slikt hij sowieso niet. Een poging tot een voertuig online overschrijven bij de RDW middels Digid liep uit op een avond vol frustratie.
Zeiss lens
De camera achterop heeft een Zeiss embleem. Dat doet grootse prestaties verwachten, ookal is Zeiss alleen maar de lens-leverancier en niet van de cameramodule.
Grootse prestaties worden verwacht, relatief aan de prijs natuurlijk. De werkelijkheid is wat weerbarstiger.
Overdag bij voldoende licht werkt hij prima. Scherpte en kleurweergave is wat je mag verwachten. Zodra het donker wordt is het al gauw teveel voor de camera. Weinig zicht, veel noise en een rode zweem.
Wanneer er gefilmd wordt, heeft hij soms wat moeite met scherp stellen. Midden tijdens het filmen is dan spontaan het beeld blurry en blijft ook vrij lang zo. Wat meer bewegen of even op het scherm tikken helpt meestal.
Dat gezegd hebbende, de foto's die bij omstandigheden worden geschoten waarin de camera module in zijn element is, zijn echt helemaal prima. Maar ik had toch iets meer verwacht in wat lastigere dagelijkse situaties.