Inleiding
SVS is een Amerikaans bedrijf wat begonnen is met het maken van subwoofers, deze worden gezien als één van de beste in het vak maar naast subwoofers maken ze ook 2 complete lijnen met Home Theater speakers die ook goed geschikt zijn voor een audiofile stereo ervaring.
Een center speaker is verantwoordelijk voor een groot deel van het geluid wat op het scherm plaatsvind en het is dus belangrijk dat als je een grote kamer hebt de speaker niet verdwijnt tussen de rest. Verder is het ook belangrijk dat als je een dermate high end systeem hebt de center daar goed in mee komt.
Voordat we beginnen wil ik eerste even vermelden dat ik onder de speaker wat foam heb geplaatst. Dit verminderd trillingen en zorgt ervoor dat het simpelweg beter klinkt.
Specificaties
Prijs
€800,- incl BTW
Drivers
1 Inch (2,54 cm) Aluminium Dome Tweeter
4 Inch (10,16 cm) Composite Glass-Fiber Midrange Driver
2x 6,5 Inch (16,51 cm) Composite Glass-Fiber Woofers
Frequentierespons
45 Hz - 32 kHz (+/- 3 dB)
Gevoeligheid
14,6 Kilo
Bass Poorten
2x 1.7 inch (4,32 cm) bass poorten
Afwerkingen
De speaker is verkrijgbaar in
Piano Gloss Black en Black Oak Veneer
(de afwerkingen zijn GEEN vinyl)
Ik vind het wel jammer dat hij niet in het gloss white verkrijgbaar is aangezien SVS steeds meer van hun producten in het wit aanbied.
Het uitpakken
Toen in de speaker ontving wist is dat het er één was die redelijk aan de prijs was.
Dikke doos, stevig foam etc.
Ik heb de piano gloss versie en om die extra te beschermen heeft SVS een dikke stoffen hoes om de speaker gedaan.
Je kunt aan de verpakking vaak al zien of een bedrijf oog heeft voor detail en het product zelf. Ik kan melden dat dat hier zeker het geval is.
De techniek
Om te beginnen wil ik SVS complimenteren voor het gebruiken van een 3 weg ontwerp.
Veel mensen zullen zich afvragen of dat nou zoveel uitmaakt, wat normale speakers betreft niet echt maar bij center speakers is het een ander verhaal.
Aangezien de tweeter en de midrange driver onder elkaar zitten ben je er zeker van dat het geluid grotendeels altijd uit het midden komt.
Lage tonen kunnen mensen minder goed lokaliseren.
Bij een 2 weg center komen de hoge tonen altijd uit het midden want daar zit te tweeter maar de bass en de midrange komen van de zijkant. Voor iemand die meer naar linkt of naar rechts zit van de speaker kan dit zorgen voor rare fase delay's en uiteindelijk een minder goed geluid.
Met een 3 weg center speaker ontwerp heb je altijd het juist bedoelde geluid waar je ook zit.
Voor de echte audio liefhebber heeft SVS ook twee sets met goud vergulde binding posts bevestigd die het mogelijk maken de speaker te bi-ampen of te bi-wiren.
Ik raad persoonlijk altijd aan de standaard bruggetjes tussen de binding posts te vervangen voor een stukje speaker kabel, over de werking ervan is veel discussie in de audio wereld maar ik hoor zeker een verschil met mijn grote tower speakers en neem dus maar het zekere voor het onzekere.
Nu wat info over de woofers en tweeter van de SVS website
Tweeter
-Verticaal uitgelijnde tweeter en midrange verbetert de polaire respons van de
horizontale as, met verminderde lobvorming en kamfiltering
-FEA geoptimaliseerde diffuser voor luchtige en onthullende presentatie
-Aluminium koepel levert uitzonderlijke respons en uitzonderlijke
stijfheid / massaverhouding
woofers
-Samengestelde glasvezelconus met uitstekende stijfheid / massaverhouding voor
hoge gevoeligheid
-Aluminium kortsluitring om spleetinductie te verminderen, vervorming te
verminderen en de hoogfrequentierespons te verbeteren
-Gegoten aluminium mand voor nauwkeurige uitlijning van kritieke componenten en
extra warmteafvoercapaciteit
-Geventileerde spreekspoelvormer om luchtcompressieartefacten op hoge
aandrijfniveaus te minimaliseren
Bouwkwaliteit en uiterlijk
Ik ga niet liegen, vanaf het moment dat ik deze speaker online zag wist ik dat ik deze ooit op een dag zou bezitten. Niet alleen omdat er een hoop mensen zeer te spreken waren over de prestaties maar vooral om hoe hij eruit ziet.
Het ding wat mij het meeste aanspreekt naast het geluid is de bouwkwaliteit.
De speaker weegt niet voor niets bijna 15 kilo...
Ik heb zowel de prime als de ultra naast elkaar gehad.
De prime voelt goed sterk en soliede aan, de ultra aan de andere kant doet er niet even een schepje (beton) boven op.
Dat is eigenlijk met alles zo als je ze naast elkaar zet, de binding posts van de ultra zijn van hogere kwaliteit, de drivers ook, etc.
Maar... wat ik gek vond is dat de grill van de prime beter aanvoelde...
Vraag me niet waarom, waarschijnlijk omdat de prime nieuwer is?
Het plastic frame voelde net even iets sterker aan en het doek materiaal was net iets fijner om aan te voelen.
Dat betekend echter niet dat de grill van de ultra goedkoop eruit ziet of voelt.
Het enige minpuntje wat ik over het uiterlijk te zeggen heb is dat de ultra geen magnetische grill heeft. Op zo'n high end speaker in deze tijd verwacht ik dat wel.
Hoe klinkt het?
Nou, hier gaan we dan...
Ik ga een paar vergelijkingen maken met de prime maar over het algemeen zou je kunnen zeggen dat de ultra alles net even beter doet.
Er zijn wel een aantal dingen wat ervoor zorgt dat het prijsverschil van de ultra en de prime niets meer dan logisch maakt.
Ik heb hier toch even de moeite genomen om naar wat goede concerten te luisteren zodat ik een goed idee krijg hoe de speaker omgaat met muziek.
Als eerste begon ik met
'Where the Light is" van "John Mayer".
Ik heb van het hele concert genoten maar bij 'Gravity' en 'Free Fallin' ging ik net even wat meer rechtop zitten. Ik was erg onder de indruk.
Het geen wat mij het meeste opviel was de ruimte en emotie die de speaker wist neer te zetten.
Dat zijn eigenlijk mijn 2 favoriete punten, als ik de prime en de ultra naast elkaar zet hoor je veel gelijkenis maar de ultra zet een veel groter geluidsbeeld neer en laat alles groter klinker. Verder hoorde ik in de stemmen van mensen in één keer veel meer emotie en kleine details naar voren komen.
Ik heb dat nog nooit gehad in een center speaker.
Daarna heb ik geluisterd naar
"Hell Freezes Over" van de "Eagels"
Ik zal een lang verhaal kort maken, het was magisch.
Dit concert word gezien als één van de beste en dat is met een reden.
Alles klinkt gewoon zo goed door alle speakers en wat ik vaak hoor is dat met dit concert center speakers soms een beetje verloren raken en niet goed kunnen meekomen met de rest van mijn speakers, dat is met de Ultra niet het geval.
De vocals komen prachtig naar voren en hebben een ruimtelijk gevoel wat erg prettig is aan de oren.
Geen enkel moment had ik het gevoel dat hij scherp klonk.
Daarna ben ik maar eens gaan graven door mijn film collectie om een paar mooie demo's uit te zoeken.
Ik kwam
'Batman Dark Knight Rises' tegen, dat leek me wel wat...
Ik skipte naar de scene waar Bane en Batman in het riool zitten en Batman zijn eerste ontmoeting heeft met de door Tom Hardy gespeeld villan.
Ik was benieuwd hoe de Ultra de stemmen neer zette en hoe hij om zou gaan met het feit dat ze praten is een grote holle ruimte.
Ik was prettig verrast om wederom zoveel emotie en detail te horen.
Dat alles was mooi ingepakt in een mooi groot soundstage, een erg prettige ervaring!
Toen heb ik [b]
"Deadpool 2"[/i] afgespeeld, de eerste scene.
Hier hoor je van alles, tot subtiele details, stemmen, geweer schoten, muziek, ga zo maar door.
Hoe gaat de center hier mee om?
Ik kan het eigenlijk niet anders omschrijven dan 'elegant'.
Je hoort duidelijk de volume verschillen zonder dat iets te hard, zacht of onnatuurlijk klinkt.
En wanneer de hel dan uiteindelijk toch los barst geeft de speaker je ook dat gevoel zonder meteen over de top of aanvallend te klinken.
Prime VS. Ultra
Ik heb een video op YouTube gezet waar je ,mist je een goede koptelefoon gebruikt, de verschillen kunt horen.
Toen ik aan het shoppen was voor een center wist ik niet welke verschillen ik kon verwachten en had ik geen idee of het prijsverschil het waard zou zijn.
Ik heb ze met elkaar vergeleken en ik zal de grootste verschillen tussen de 2 even op een rijtje zetten.
De Ultra bied:
Meer detail
Meer emotie
Meer volume
Ruimer geluid
Iets subtieler
Betere scheiding tussen de geluiden
Meer verschil tussen harde en zachte geluiden
Kan sneller schakelen tussen hard en zacht.
Dit zijn de grootste verschillen, beiden hebben het voordeel van een 3 weg systeem en de prime is echt een goede en soliede speaker.
Toch ziet de Ultra er met zijn betere drivers en gewoon mooier uit zonder grill.
Wanneer zou je de Ultra nemen boven de Prime?
Dat is makkelijk te beantwoorden.
Heb je een grote ruimte? Dan is de ultra de betere keuze.
Verder komt het aan op budget en ruimte want de Ultra is een stuk groter.
De normale sterveling zal zeker tevreden zijn met de Prime maar voor de echte audio fanaat zal de Ultra net even dat extra beetje kippenvel opleveren.
Vanaf het moment dat ik de speaker aansloot was ik eigenlijk al gelukkig.
De speaker doet van A tot Z wat zelfs de meest veeleisende audiofile zou verwachten.
De grootste pluspunten zijn zoals eerder al vermeld zijn de details en emotie in de stemmen en de ruimte van het totale geluid. Ik wens alle andere center speakers op de markt veel geluk om dat te evenaren laat staan verbeteren.
Normaal heb ik altijd de drang om te zoeken naar 'beter'.
Ik heb dat gevoel met deze speaker echter niet.
Ik denk dat als je nog 'betere' prestaties zoekt je echt ruim boven de €1000,- uitkomt
Ronde de €800,- zijn er meerdere centers te verkrijgen van zeer goede merken maar ik raad aan als je rond die prijsklasse zit de SVS Ultra minimaal een keer te beluisteren.
Al met al kun je zeggen dat de Ultra eer doet aan de reputatie van SVS en aan zijn naam, het is zeker een 'ultra' center speaker.