Lenovo’s budget performer serie
Na veel onderzoek gekozen voor deze budget P-serie van Lenovo. Net iets krachtiger dan z’n vergelijkbare X-Carbon broertje, ook iets zwaarder, maar even handzaam met een 14” scherm (
https://tweakers.net/pricewatch/compare/1439176;1448888/ ). Via de Lenovo site aan mijn smaak aangepast en besteld. De laptop is rechtstreeks af fabriek geleverd.
Ik gebruik deze laptop met name voor virtualisatie testdoeleinden. Het intern gesoldeerde RAM geheugen heb ik verdubbeld naar 32GB, want er is 1 vrij geheugenslot, waarmee de prestaties nog iets zijn opgeschroefd.
Hyper-V werkt out of the box, maar ik vind deze oplossing lastig te managen, dus ben geswitched naar Virtualbox, waarmee ik iets meer vrijheid heb. Aanvankelijk bleek deze laatste software wat lastig aan de praat te krijgen.
Met CPU-Z gecheckt of de VT-x vlag wel aanstond, en dit bleek niet het geval, terwijl alle instellingen in de bios correct stonden ingesteld. Ook de Intel specs vermelden dat deze processor dit moet aankunnen. Het lijkt erop dat Win10Pro de hardware niet helemaal goed herkent, ook na enkele handmatige driverupdates. Of zou de hardware beveiliging roet in het eten hebben gegooid?
Na wat aan- en uitzetten in de bios, herstarten, checken en opnieuw de bios instellingen veranderen, kreeg ik het zowaar aan de praat: heel vreemd, want uiteindelijk staat de bios nu weer gewoon op de originele virtualisatie-instellingen ...
Fabrieksspecificaties:
Core i7-8665U
16GB gesoldeerd DDR4 SoDIMM (1 vrij slot)
Quadro P520 2GB GDDR5
14,0-inch IPS 400 nits
Intel Pro 7600p 1TB SSD
Anyway, deze laptop blijkt in praktijk erg fijn in gebruik. Handzaam, een goed scherm, een prettig toetsenbord, en ook de snelheden stellen niet teleur. De Vantage software houdt de belangrijkste driver updates van Lenovo voor dit model bij, dat is handig. Helaas gaat Windows met z'n automatische updates hier nogal eens "overheen", maar daar ontkom je de laatste jaren niet meer aan bij Microsoft, zo lijkt het. [edit: uit te schakelen via services en gpedit]
De accu voldoet, maar ook niet meer dan dat. Ik heb de meest energie efficiënte settings ingesteld, maar verwacht geen wonderen van deze kleine laptop. Wel netjes dat je via Vantage de maximum load in kan stellen op bijvoorbeeld 85%. Volgens Lenovo word hiermee de levensduur van de accu verlengd.
Het RAM geheugen updaten (Crucial) was wel even een dingetje. Met een kleine platte tool moet je de onderkant heel behoedzaam openwurmen, als de 6 schroeven zijn losgedraaid. Het achterpaneel zit namelijk op een bepaalde manier “vastgeklikt”, voorzichtig opereren dus! Eenmaal los blijven de schroeven keurig op hun plaats hangen en vallen er niet uit, zodat je over volgorde en schroeflengtes niet hoeft na te denken. Mede door de kunstof behuizing is de achterkant ook weer vlot in elkaar te klikken, voordat de schroeven weer aangedraaid kunnen worden. Op enkele plaatsen is het materiaal van de behuizing echter wel erg dun. Maar goed, waarschijnlijk hoeft de laptop hierna nooit meer opengeschroefd te worden, dat scheelt. (zie ook:
De ventilator gaat (relatief vroeg) aan het werk bij de meer rekenintensieve taken. Aan de onderkant wordt lucht ingezogen, aan de rechterkant uitgeblazen. Deze maakt niet al teveel lawaai, maar is wel waarneembaar. Het tegengaan van processor throttling lijkt aardig te lukken.
Over het keyboard kan ik kort zijn, uitstekende aanslag, met een prettige tweetraps verlichting die gemakkelijk aan en uit te zetten is.
De behuizing is zoals je van een Thinkpad gewend bent: geen opzichtig aluminium, maar de gebruikte kunstof voelt prettig aan en lijkt gewoon ouderwets goed. Het deksel is niet heel stevig, mede door de smalle randen naast het scherm, wat mooi oogt maar gemakkelijk tordeert. Dichtgeklapt speelt dit punt natuurlijk niet en is het beeldscherm goed beschermd. De scharnieren zijn van metaal, niet te slap of stug, en zullen ook na enkele jaren open- en dichtklappen goed voldoen, is mijn verwachting.
En als laatste het scherm: ik heb voor de duurdere variant gekozen, mat en zonder touch. Schermweergave is top notch, alles wordt met veel helderheid en contrast weergegeven en er is langere tijd op te werken. Ik stel de helderheid zelfs iets naar beneden toe bij.
Conclusie:
De laptop is handzaam, niet te zwaar, er is ook in de intercity goed op te werken. De interne hardware is op professioneel niveau, snel en biedt voor veel doeleinden ruim voldoende mogelijkheden. De scharnieren, toetsenbord en scherm zijn kwalitatief zeer goed uitgevoerd, de behuizing doet weliswaar wat plastic aan, is niet beresterk en vingergevoelig, maar deze is goed af te nemen met een vochtig microvezel doekje. Kortom, ben je voorzichtig en zuinig op jouw apparatuur is dit, zeker icm. een extra sleeve in een koffer of rugzak, een aanrader.