ASUS Radeon RX5700-8G Review

12 september 2019, laatste update op 10 februari 2020, 418 views Rapporteer

Prima reference kaart. Meer dan voldoende voor 1080 P, relatief koel en lang niet zo luidruchtig als de reviews doen vermoeden

Pluspunten

• Relatief stil
  • Uitstekende 1080P performance
  • Vrij koel

Minpunten

• Lengte voor kleinere cases
  • Toch een blowerkoeler

Asus RX5700-8G Review

Inleiding
In deze review gaan we o.a. wat verder in op de reference Asus RX5700-8G.

De situatie: sinds september 2016 was het behelpen met een "XFX AMD Radeon RX 470 4GB Single Fan Triple X". Destijds best een leuk kaartje voor de prijs, ware het niet dat de koeler van die XFX desastreus was; te heet, te luid, compleet incompetent. Kort na aanschaf heb ik het besluit genomen een Arctic Accelero Mono erop te plakken om dat kabaal enigszins te temperen. Zie de eerste foto onderaan voor het resultaat trouwens :P.

Aangezien de framerates voor m'n gevoel te variabel/schokkerig waren, ondanks een 75 Hz freesync 1080P panel, moest er maar een nieuwe kaart komen. Start de zoektocht:

AMD heeft recent hun nieuwe line up in de markt gezet, met een aantal reference modellen van diverse fabrikanten als gevolg. Deze kaarten stonden al een tijdje op m'n vizier gezien de goede ervaringen die ik tot dusver met AMD heb gehad. De laatste nVidia was overigens een GTX7600, maar dat terzijde. Nu we het toch over nVidia hebben: was dat dan geen optie? Niet echt; raytracing staat nog in de kinderschoenen, is duur en de videos op youtube laten in game toch niet zo'n schokkende verbetering zien dat daar de knoop op doorgehakt kon worden. Dan de 1660 (Ti), maximaal 18% goedkoper maar 10% tot 20% langzamer dan de RX5700 op 1080P. Aangezien de winst bij QHD voor AMD verder uitloopt en ik in de toekomst naar QHD wil was deze keuze snel gemaakt.
Bestellen, wachten en uitpakken
De kaart was begin september voor ca. €340 bij amazon te koop, leuk prijsje, direct besteld op een zaterdag. De woensdag erna lag het pakje klaar voor ophalen. Enige verbazing was op z'n plaats, amazon had besloten dat de GPU verpakking voldoende verpakkingsmateriaal was 8)7
Bij het openen van de doos viel eigenlijk niets op, een stickervelletje, een boekje, maar wat wel opviel; de RX5700! Wat een joekel! De kaart is ongeveer anderhalf keer zo lang als de RX470 (te lui om een meetlatje te pakken :O )
Weinig franje in de doos dus, net als de kaart zelf. Men ziet een PCIe aansluiting, wat poortjes aan de achterkant, een 8 en 6 pin stroomaansluiting, en een op zich best strakke blowerkoeler. Ik zeg: Mooi kaartje!
Specs
Set-up
Het systeempje waar de kaart in gaat bestaat uit
  • AMD Ryzen 5 2600
  • ASRock B450 Pro4
  • 16 GB Corsair 3200 mHz CL16
  • 430 w Bequiet pure power
  • Corsair behuizing van tig jaar oud
  • 1 SSD 500GB en wat HDD's
  • AOC 24" 1080P 75Hz freesync monitor
  • Windows 10 1903
Rise of the tomb raider
High preset. Ietwat ouder, maar bij een Xbox abonnementje te downloaden en nog altijd vermakelijk:
Far Cry 5
High preset.
TimeSpy

En een printje van Watman gedurende TimeSpy op de RX5700:
We hebben alle stukken tot dusver even tot ons genomen, is dit nou de upgrade die ik zo hard nodig had? Op basis van de 2 games die ik hierboven gebencht heb niet direct :+ . De monitor gaat niet boven 75Hz, en de RX470 zat daar toch al redelijk in de buurt. Toch is tijdens het gamen te merken dat de dips in framerates aanzienlijk minder zijn, iets wat freesync nooit volledig kan compenseren. Daarnaast is in battlefield 1 te merken dat de GPU zijn benen niet volledig strekt als framerate control op 75 FPS staat. Overall ben ik tevreden; solide en consistentere performance, het geluid valt me alleszins mee, nog geen rare crashes meegemaakt en de temperaturen lijken bij dit exemplaar prima onder controle op stock settings. Destiny 2 wil overigens niet starten met deze kaart, daar moet nog even gepuzzeld worden.

De komende tijd zal ik de kaart wat verder aan de tand voelen voor wat betreft games, benchmarks, OC, UV, etc. Beschouw deze review dan ook als een levend document. Uiteraard zijn verzoeknummertjes zijn welkom!

Update 14-SEP-19: Destiny 2 draait weer probleemloos na een verse installatie.

Update 07-FEB-20: De kaart is geflashed met een RX5700XT bios, flinke toename in de graphics score van 3dmark timespy:

Puur op basis van de biosflash zien we een toename van 11,3%. Zodra we een auto undervolt toepassen stijgt de waarde tot 8783 (+12,9%). Per game pakt dit natuurlijk anders uit, maar +11% gemiddeld is een leuke score voor 10 minuten werk!

Binnenkort wordt de kaart ook voorzien van waterkoeling, stay tuned for updates

Update 10FEB20: Zojuist de kaart voorzien van een Bykski waterblok, alphacool eisstation en een 240mm radiator. De graphicsscore in 3dmark timespy loopt op tot 8943, Tjunction wordt niet veel warmer dan 54 graden.

Heb jij ook een ASUS Radeon RX5700-8G?