Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Datacolor SpyderX Pro

Bekijk alle reviews

Datacolor SpyderX Pro Review

+3
Frozen 9 september 2019, laatste update op 9 februari 2020, 9.812 views Product gekregen

Datacolor SpyderX Pro

De Datacolor Spyder X kan super snel je beeldscherm kalibreren, namelijk binnen 90 seconden. De software is goed gedocumenteerd en zorgt er eigenlijk voor dat iedereen, ook amateurs eenvoudig een monitor kunnen kalibreren. De software werkt geweldig maar mag overigens wel een likje verf gebruiken.

Pluspunten

  • Slim design
  • Kalibratie gaat super snel
  • Kalibratieproces is eenvoudig
  • Veel kalibratieopties in software
  • Software geeft veel uitleg
  • Bedrijf is transparant over datavergaring

Minpunten

  • De software kan wel een likje verf gebruiken

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Prijs Score: 5
Vormgeving Score: 5
Ergonomie Score: 5
Precisie Score: 5
Bouwkwaliteit Score: 5
Drivers / support Score: 5
Functionaliteit Score: 4
https://astronautech.com/wp-content/uploads/2019/08/IMG_2599-Custom.jpghttps://astronautech.com/wp-content/uploads/2018/10/Intro.png

Intro

Voor veel mensen die met visuele media werken, is het belangrijk dat wat jij en je buurman op hun scherm zien er precies hetzelfde uitziet. Nu heeft elk beeldscherm andere kenmerken en ziet bijvoorbeeld rood er op het ene scherm anders uit dan op het andere. Om dit verschil op te heffen zijn er colorimeters op de markt om producten te kalibreren. Deze colorimeters worden vooral gebruikt door mensen die met foto’s en film werken, maar ook medici en engineers hebben betrouwbare kleuren nodig voor hun analyses. Vandaag de dag is er steeds meer een trend gaande dat ook gamers graag hun schermen willen kaliberen, waarom zou je immers een scherm kopen van meerdere honderden euro’s? Het scherm kan nog zo duur zijn, maar als het niet goed gekalibreerd is, zullen de details zo naar voren kunnen komen als de makers het bedoeld hebben.

Datacolor maakt al jaren Spyder colorimeters, na de 1, 2, 3, 4 en 5 zijn we nu aangekomen bij hun nieuwste exemplaar de Spyder X.

https://astronautech.com/wp-content/uploads/2018/10/Specs.png

Specifications

De Datacolor Spyder X komt in twee smaakjes, de Pro-versie en de Elite versie. De laatstgenoemde heeft meer Display Mapping & Analysis tools , onbeperkte calibration setting choices, expert console calibration, video & cinema calibration targets, display matching en andere voordelen. De Datacolor Spyder X Pro kost momenteel ongeveer 160 euro terwijl de Elite voor 250 over de toonbank gaat.

Voor meer informatie en de exacte verschillen tussen de Pro en Elite verwijzen we je door naar de website van de fabrikant.
Types Pro & Elite
KleurWit
Systeem requirements Windows 7 32/64 and above, Mac OS X 10.10 and above, Monitor Resolution 1280×768 or greater, 16-bit video card (24-bit recommended), 1GB of available RAM, 500MB of available hard disk, Internet connection for software download
Ondersteunde talen English, French, Italian, German, Spanish, Russian, Japanese, Simplified Chinese, Traditional Chinese, Korean
Ondersteunde beeldscherm technologiën Alle recente computer schermtypen
Ondersteunde USB-protecollenUSB 1.1, USB 2.x and USB 3.x USB A plug, also compatible with USB A>C adaptors for use in USB C ports



https://astronautech.com/wp-content/uploads/2018/10/Unboxing.png

Unboxing

De Spyder X zit in een klein net wit doosje, is goed verpakt en verzegeld met een sticker. Dat laatste vinden we belangrijk omdat colorimeter kunnen degraderen over tijd, op deze wijze weet je dus dat je product volledig nieuw is.

Als we de verzegeling verbreken en de bovenkant van de doosje omhoog tillen, worden we begroet door een flyer met informatie over het downloaden van de bijbehorende software. De flyer is met de inkeping makkelijk uit de doos te halen. Onder de flyer treffen we de colorimeter aan in een nette inkeping in het doosje. De kabels zijn netjes opgevouwen en het product ziet er netjes uit. Vooral bij een colorimeter is het doosje belangrijk, aangezien je de colorimeter nog wel eens wilt verplaatsen.

We vonden het volgende in het doosje:
  • Spyder X sensor
  • Welkomstkaartje met downloadinformatie en support
  • Serienummer voor softwareactivatie
https://i1.wp.com/astronautech.com/wp-content/uploads/2019/08/IMG_2350-Custom.jpg?w=1024&ssl=1
https://i2.wp.com/astronautech.com/wp-content/uploads/2019/08/IMG_2343-Custom.jpg
https://i1.wp.com/astronautech.com/wp-content/uploads/2019/08/IMG_2352-Custom.jpg
https://i1.wp.com/astronautech.com/wp-content/uploads/2019/08/IMG_2355-Custom.jpg
https://i1.wp.com/astronautech.com/wp-content/uploads/2019/08/IMG_2355-Custom.jpg


https://astronautech.com/wp-content/uploads/2018/10/Build-quality.png

Build quality

We bespreken eerst het mechanische design, ofwel de bouwkwaliteit en het uiterlijk van het product. De colorimeter is gemaakt van hard wit plastic met rode accenten en bestaat uit een kabel en de sensor. De sensor kan worden afgedekt door een plaatje wat in de kabel is verwerkt, hierdoor blijft de lens voor de sensor schoon wanneer de colorimeter niet gebruikt wordt. Ook bevindt zich op de onderkant een schroefdraad zodat je de colorimeter op een statief kunt zetten. Dit kan handig zijn voor het kalibreren van bijvoorbeeld een projector.

https://i2.wp.com/astronautech.com/wp-content/uploads/2019/08/IMG_2364-Custom.jpg?w=1024&ssl=1
https://i2.wp.com/astronautech.com/wp-content/uploads/2019/08/IMG_2366-Custom.jpg
https://i2.wp.com/astronautech.com/wp-content/uploads/2019/08/IMG_2367-Custom.jpg
https://i0.wp.com/astronautech.com/wp-content/uploads/2019/08/IMG_2368-Custom.jpg
https://i0.wp.com/astronautech.com/wp-content/uploads/2019/08/IMG_2378-Custom.jpg?zoom=1.5&w=746&h=498&ssl=1


https://astronautech.com/wp-content/uploads/2018/10/Design.png

Design

Qua intern design heeft Datacolor veel veranderingen doorgevoerd ten opzichte van de Spyder 5 die we ook tot onze beschikking hebben. Zo is er nu een zichtbare lens ingebouwd welke het beeld over een grotere oppervlakte kan meten waardoor de meetresultaten nauwkeuriger worden. Op de vorige versie, de Spyder 5, zat er namelijk een soort honingraatrooster welke juist zorgde dat alleen licht wat vertikaal op de sensor viel werd doorgelaten. Het is dus opvallend dat er nu gebruik wordt gemaakt van een lens, waarbij licht vanuit meerdere richtingen wordt geanalyseerd.

Ook is er een geavanceerdere sensor ingebouwd dan bij de voorgaande modellen aanwezig was. Deze sensor zorgt voor een veel nauwkeurigere kleurechtheid, witbalans en grijswaarden, als we Datacolor mogen geloven.

Ook zit er op de bovenkant een sensor voor het meten van omgevingslicht. Deze sensor kan je vervolgens waarschuwen dat het beeld weer gekalibreerd moet worden als het omgevingslicht veranderd, of je kunt het automatisch laten doen door de software. Er worden namelijk 5 verschillende profielen aangemaakt, voor 5 verschillende intensiteiten van het licht. Vergelijkbaar met de True Tone displays van Apple, waarbij het scherm automatisch iets roder of iets blauwer wordt afhankelijk van het omgevingslicht.


https://i0.wp.com/astronautech.com/wp-content/uploads/2019/08/IMG_2374-Custom.jpg?w=1024&ssl=1
https://i0.wp.com/astronautech.com/wp-content/uploads/2019/08/IMG_2372-Custom.jpg
https://i1.wp.com/astronautech.com/wp-content/uploads/2019/08/IMG_2376-Custom.jpg


https://astronautech.com/wp-content/uploads/2018/10/Software.png

Software

Het belangrijkste onderdeel van de colorimeter is misschien wel de software. De software van 140 MB is te downloaden via de link op de welkomstflyer en downloadt gelukkig snel. Wij haalden makkelijk snelheden van 100 Mbit per seconde, het is fijn om te zien dat de servers van Datacolor hun software snel kunnen aanleveren.

Bij het installeren kregen we de vraag of we de kalibratiedata en error berichten wilden delen met Datacolor voor verbetering van hun producten. Voor de installatie van de software is de productcode nodig die in het doosje, onder de Spyder X te vinden is. De installatie was binnen een minuut gebeurd.

De software werkt naar onze mening goed, maar ziet er wel ietwat “gedateerd” uit. Wel vinden we het erg fijn dat aan de rechterkant de “Interactive Help” zichtbaar is. Wanneer je met je muis over een gedeelte binnen de software zweeft is in de interactive help meer informatie te lezen. Daardoor wordt het voor elke leek mogelijk om een monitor te kalibreren, zolang je maar Engels of één van de ondersteunde talen kunt lezen. Heb je geen interesse in die hulp, dan kan je het menu laten inschuiven waarna het verdwijnt. Die eenvoud kunnen we enorm waarderen en is misschien ook wel de reden dat Datacolor hun software zo eenvoudig laat ogen.

In de software zitten veel functies, waarvan sommige wat verborgen, zoals het profile management of de huidige status van het omgevingslicht. Ook is er een functie waarmee je jouw afbeeldingen kunt simuleren op andere apparaten, genaamd Softproof. Dan kan je een voorspelling maken over hoe jouw foto er bijvoorbeeld op een Ipad 3 uit gaat zien. Helaas staan daar dan vooral oude profielen, terwijl manueel ook nieuwe profielen kunt toevoegen.

In de software missen we verder nog een optie om meer informatie over het profiel te zien. Zo krijgen we bij de resultaten geen informatie over het contrastratio, of de nauwkeurigheid per kleur. Open source software zoals DisplayCal laat dat bijvoorbeeld wel zien.

https://i2.wp.com/astronautech.com/wp-content/uploads/2019/08/Aantekening-2019-08-15-140911.png?resize=1024%2C578&ssl=1
https://i0.wp.com/astronautech.com/wp-content/uploads/2019/08/Aantekening-2019-08-15-135712.png?zoom=1.5&fit=1012%2C1065
https://i1.wp.com/astronautech.com/wp-content/uploads/2019/08/Aantekening-2019-08-15-135821.png?fit=1012%2C1065
https://i2.wp.com/astronautech.com/wp-content/uploads/2019/08/Aantekening-2019-08-15-144317.png
https://i2.wp.com/astronautech.com/wp-content/uploads/2019/08/Aantekening-2019-08-15-145021.png
https://i0.wp.com/astronautech.com/wp-content/uploads/2019/08/Aantekening-2019-08-15-144834.png


https://astronautech.com/wp-content/uploads/2018/10/Functionality.png

Functionality

Wanneer je de colorimeter voor het eerst aansluit worden er wat gegevens gevraagd over het soort monitor wat je gebruikt. Is het een widegamut monitor met LED-backlight, of laat hij alleen maar het RGB-spectrum zien, of zit er nog een oude CCFL backlight in? Dat zijn allemaal factoren die invloed hebben op de kalibratieinstellingen, maar wijzen zich vanzelf als je de interactieve help leest. Lukt het dan nog niet? Dan is het wijs om even te zoeken op de naam van je monitor op Google.

Nadat je wat gegevens hebt ingevuld over je monitor, mag je aangeven hoe je de monitor wilt kalibreren. Wil je graag dat de monitor naar het RGB-spectrum wordt gekalibreerd, of wil je liever toch wat verzadigdere kleuren en ga je voor het DCI-P3 gamut? Standaard staat de software op een instelling die gangbaar is voor de meeste mensen en de meeste applicaties, dus je zou ook gewoon gelijk verder kunnen klikken. Als je een expert bent of je werkt binnen een bepaalde kleurruimte, is het natuurlijk verstandig om niet voor de standaardinstellingen te gaan.

Je kunt aangeven of je wilt dat de omgevingslichtsensor moet worden meegenomen bij het kalibreren. Er worden dan 5 verschillende instellingen gemaakt voor verschillende hoeveelheiden licht. Hierdoor ziet het beeld er eigenlijk altijd hetzelfde uit. Er wordt bij gebruik dan afhankelijk van de intensiteit van het licht automatisch gesleuteld aan de beeldscherminstellingen.

Vervolgens laat je het scherm iets achterover hellen en plaats je de Spyder X op de aangegeven plek. Na 1 minuut en 20 seconden is de Spyder al klaar met meten en komt er al een uitslag uit. Deze uitslag kan je opslaan, bekijken, aanpassen en vergelijken. Een in het softwarescherm en een vergelijking in fullscreen, wat ook via de software aan te zetten is, hebben we hieronder geplaatst.
https://astronautech.com/wp-content/uploads/2019/08/Aantekening-2019-08-15-144908.png
https://astronautech.com/wp-content/uploads/2019/08/Aantekening-2019-08-15-144915.png
https://astronautech.com/wp-admin/post.php?post=6474&action=edit
https://astronautech.com/wp-content/uploads/2019/08/Aantekening-2019-08-15-141434-Custom.png

Dat de kalibratie zo kort duurt en eigenlijk zo eenvoudig is, vinden wij een enorm pluspunt. Volgens Datacolor is de kalibratie meer dan vier keer zo snel geworden dan zijn voorgangers. Eerlijkheidshalve geven wij wel mee, dat wij de accuratie van de colorimeter zelf niet hebben gekwantificeerd. Wel hebben wij consistentie gevalideerd met de Spyder 5.

https://i2.wp.com/astronautech.com/wp-content/uploads/2019/08/IMG_2599-Custom.jpg
https://i0.wp.com/astronautech.com/wp-content/uploads/2019/08/IMG_2604-Custom.jpg

Wil je nou graag zien hoe zo’n kalibratie in real time gaat? Bekijk dan onderstaande video.




https://astronautech.com/wp-content/uploads/2018/10/Features.png

Features

Nadat de monitor gekalibreerd is krijg je een korte samenvatting te zien van de huidige staat en de gemeten waardes. Echter is dit niet helemaal compleet omdat het alleen een aantal punten laat ziet, daarom zit er verstopt onder de shortcuts “Display Analysis”. Hiermee kan je het scherm analyseren nadat je het gekalibreerd hebt. Hierbij wordt het volgende geanalyseerd: Gamut, Tone response (witpunt), helderheid & contrast, witpunt met verschillende OSD-menu instellingen, kleur en helderheiduniformiteit en de kleurechtheid. Dit is allemaal binnen 5 minuten te analyseren als je alle stappen doorloopt. Uiteindelijk krijgt de monitor op basis van de behaalde resultaten een aantal cijfers van de Software. Alle resultaten worden opgeslagen in een bestand en kunnen later worden ingeladen, bovendien kan je van elke pagina een PDF laten maken of het gewoon laten printen.

Ook hier prijzen we de eenvoud, maar vinden we de interface wel ietwat gedateerd ogen. Ook het feit dat we niet met één klik een diagram konden opslaan vinden we jammer. Het zou handig zijn als er een functie in zat die alle plots automatisch als .png file zou opslaan in een bepaalde map. Ook missen we een plot waarbij we de datapunten in het gamutdiagram kunnen zien. Al met al worden er snel en eenvoudig plots op het beeldscherm getoond en dat zal voor de meeste usecases al goed genoeg zijn.

https://i2.wp.com/astronautech.com/wp-content/uploads/2019/08/Aantekening-2019-08-16-161213-Custom.png?w=1002&ssl=1
https://i1.wp.com/astronautech.com/wp-content/uploads/2019/08/Aantekening-2019-08-16-161248-Custom.png
https://i0.wp.com/astronautech.com/wp-content/uploads/2019/08/Aantekening-2019-08-16-164121-Custom.png
https://i0.wp.com/astronautech.com/wp-content/uploads/2019/08/Aantekening-2019-08-16-164151-Custom.png?fit=1618%2C914
https://i2.wp.com/astronautech.com/wp-content/uploads/2019/08/Aantekening-2019-08-16-164211-Custom.png
https://i0.wp.com/astronautech.com/wp-content/uploads/2019/08/Aantekening-2019-08-16-164526-Custom.png
https://i0.wp.com/astronautech.com/wp-content/uploads/2019/08/Aantekening-2019-08-16-164242-Custom.png
https://i0.wp.com/astronautech.com/wp-content/uploads/2019/08/Aantekening-2019-08-16-164258-Custom.png
https://i0.wp.com/astronautech.com/wp-content/uploads/2019/08/Aantekening-2019-08-16-164801-Custom.png?zoom=1.5&w=746&h=617&ssl=1


https://astronautech.com/wp-content/uploads/2018/10/Conclusion.png

Conclusion

Dat Datacolor al jaren kalibratieapparatuur maakt voor displays is duidelijk te merken. Met hun nieuwste product, de Spyder X hebben ze maar weer bewezen dat ze het niet verleerd zijn. Zo is de Spyder X met zijn slimme design makkelijk op te bergen, te plaatsen op een scherm of te monteren op een statief.

De software is goed gedocumenteerd via de “interactive help”. Zo is het eigenlijk voor iedereen, dus ook voor amateurs, eenvoudig om een monitor te kalibreren. Daarnaast wordt er netjes gevraagd of je bepaalde gegevens wel of niet wilt delen, waardoor het bedrijf transparant lijkt te zijn over de datavergaring. Er zitten veel verborgen functies in de software en er zijn genoeg mogelijkheden. De software kan naar onze mening echter wel een likje verf gebruiken, echt modern vinden we het er niet uitzien.

Vooral door interne verbeteringen vinden wij de Spyder X geweldig. Binnen 80 seconden een monitor kalibreren is pijlsnel en zorgt ervoor dat het eigenlijk geen probleem meer is om te kalibreren. Voordat je het weet kan je namelijk weer aan de slag met je beeldmateriaal.

Met dit product heeft Datacolor kalibratie toegankelijker gemaakt dan ooit, daarom krijgt de Datacolor Spyder X een Gold award.

https://i1.wp.com/astronautech.com/wp-content/uploads/2018/09/TechBeLike-Gold-award-300px.png?w=300&ssl=1



In deze review zijn alleen mijn foto's en tekst gebruikt. Het origineel is hier te vinden.

Heb jij ook een Datacolor SpyderX Pro?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (26)

Wijzig sortering
Sorry, maar waarom twee reviews plaatsen, terwijl je eigenlijk enkel de elite hebt gereviewed? Het verschil tussen die twee komt iig niet naar voren in de review, althans de resultaten die je post zijn exact gelijk (en van de elite-versie), wat natuurlijk onmogelijk is. Zelfs wanneer je twee calibratie-runs zou doen met hetzelfde apparaat, zullen de resultaten onderling verschillen.

Afgezien van deze zin "Het verschil tussen de Elite en Pro is dat de Pro alleen naar presets kan kalibreren. Bij de Elite kan je zelf alles aanpassen en krijg je ook meer informatie waaronder SpyderProof" zijn beide reviews identiek.

Waarom scoort de pro dan 5* en de elite 4*?

Het is een lange review, maar qua informatiedichtheid niet heel bijzonder naar mijn mening. Ik had graag wat meer diepgang gezien, met uitleg over de resultaten en verschillen, consistentie in meetresultaten, de verschillende meet-opties, etc.

Het voelt nu helaas en zeer waarschijnlijk onbedoeld, als een promo praatje.

Overigens, een belangrijke toevoeging die ik mis;
Veel schermen hebben profijt van calibreren, maar dat betekent niet dat elk scherm zich even goed laat calibreren. Daarom zal zelfs na calibreren rood op het ene scherm nog steeds anders anders zijn dan rood op het andere scherm. Met calibreren kunnen die verschillen kleiner worden, maar beslist niet gegarandeerd opgeheven worden. Voor het echte werk zijn specifieke beeldschermen en wellicht ook een spectrophotometer wenselijk.

[Reactie gewijzigd door LA-384 op 5 oktober 2019 20:43]

Reageer
Sorry, maar waarom twee reviews plaatsen, terwijl je eigenlijk enkel de elite hebt gereviewed? Het verschil tussen die twee komt iig niet naar voren in de review, althans de resultaten die je post zijn exact gelijk (en van de elite-versie), wat natuurlijk onmogelijk is. Zelfs wanneer je twee calibratie-runs zou doen met hetzelfde apparaat, zullen de resultaten onderling verschillen.
Hee! Bedankt voor je scherpe reacties, daar kunnen we wat mee! De verschillen staan duidelijk in de reviews vermeld:
[Quote]De Datacolor Spyder X komt in twee smaakjes, de Pro-versie en de Elite versie. De laatstgenoemde heeft meer Display Mapping & Analysis tools , onbeperkte calibration setting choices, expert console calibration, video & cinema calibration targets, display matching en andere voordelen. De Datacolor Spyder X Pro kost momenteel ongeveer 160 euro terwijl de Elite voor 250 over de toonbank gaat.

Voor meer informatie en de exacte verschillen tussen de Pro en Elite verwijzen we je door naar de website van de fabrikant (met linkje). :)

Daarnaast 2 reviews omdat beide producten hetzelfde zijn op wat softwaremogelijkheden na. Als je de software niet gebruikt en open-source software als DisplayCal gebruikt zijn ze 100% hetzelfde. Omdat de producten niet binnen het tweakers pricewatch-systeem gekoppeld zijn kan ik op deze manier meer mensen informeren over de goede en slechte kanten van een product. Ik zal echter duidelijker vermelden hoe de review tot stand is gekomen en delen van de reviews herschrijven. :)
Afgezien van deze zin "Het verschil tussen de Elite en Pro is dat de Pro alleen naar presets kan kalibreren. Bij de Elite kan je zelf alles aanpassen en krijg je ook meer informatie waaronder SpyderProof" zijn beide reviews identiek.

Waarom scoort de pro dan 5* en de elite 4*?
Omdat de prijs van de ene destijds flink lager was dan de andere. Ik vond op moment van schrijven 250 euro flink aan de prijs, dat de pro dan goedkoper was maar wel zo goed als alle mogelijkheden bood voor 99% van alle gebruikers was zorgde ervoor dat de pro dus 5 sterren verdiende.
Het is een lange review, maar qua informatiedichtheid niet heel bijzonder naar mijn mening. Ik had graag wat meer diepgang gezien, met uitleg over de resultaten en verschillen, consistentie in meetresultaten, de verschillende meet-opties, etc.

Het voelt nu helaas en zeer waarschijnlijk onbedoeld, als een promo praatje.
Ik snap dat je meer diepgang had willen zien, ik ben het zeker met je eens dat er meer diepgang in had kunnen zitten. Echter kan ik nergens anders op testen dan op constistency met 1 apparaat, ik weet ook niet hoe goed gekalibreerd het apparaat zelf is. Er zit dus een bepaalde foutmarge in, maar zelfs Kid Jansen laat zijn colorimeters niet kalibreren voor zover ik had gelezen. If I am wrong, tell me please maar in deze branche wordt er vooral vanuit gegaan dat de colorimeters goed genoeg zijn. Dat je hiermee niet moet aankomen in de vliegtuigindustrie is een ander verhaal, maar dan heb je weer de andere kant van het spectrum te pakken

Aan de andere kant is het ook maar hobby en kosten bepaalde testen veel tijd. Ik heb ook dus geen meesterlijke budgetten zoals Tweakers die wel heeft om bepaalde meetapparatuur te kopen. Er is dus altijd een afweging die ik moet maken betreffende: achtergrond van de lezer, diepte, informatiedichtheid, budget (geld), budget (tijd).
Overigens, een belangrijke toevoeging die ik mis;
Veel schermen hebben profijt van calibreren, maar dat betekent niet dat elk scherm zich even goed laat calibreren. Daarom zal zelfs na calibreren rood op het ene scherm nog steeds anders anders zijn dan rood op het andere scherm. Met calibreren kunnen die verschillen kleiner worden, maar beslist niet gegarandeerd opgeheven worden. Voor het echte werk zijn specifieke beeldschermen en wellicht ook een spectrophotometer wenselijk.
Klopt, maar moet ik er dan ook bij een review over een grafische kaart schrijven dat veel computers profijt hebben van een betere grafische kaart maar dat niet elk systeem daar evenveel profijt van heeft omdat er bottlenecks zoals de CPU in kunnen zitten?

Ook hier snap ik je punt, maar ik moet nog kijken hoe ik dit op de juiste manier kan en ga verwerken.

Bedankt voor je reactie in ieder geval! Ik kan hier meer mee dan een "geweldige review", hoe leuk dat ook is. :)

[Reactie gewijzigd door Frozen op 5 oktober 2019 22:43]

Reageer
Allereerst kudo's voor de manier hoe je op mijn kritiek reageert.
De verschillen staan duidelijk in de reviews vermeld: De Datacolor Spyder X komt in twee smaakjes, de Pro-versie en de Elite versie. De laatstgenoemde heeft meer Display Mapping & Analysis tools , onbeperkte calibration setting choices, expert console calibration, video & cinema calibration targets, display matching en andere voordelen. De Datacolor Spyder X Pro kost momenteel ongeveer 160 euro terwijl de Elite voor 250 over de toonbank gaat.

Voor meer informatie en de exacte verschillen tussen de Pro en Elite verwijzen we je door naar de website van de fabrikant (met linkje). :)
Dat heb je idd in de review gezet, maar vervolgens verwijs je naar de (frontpage van de) fabrikant website, waar ik dan zelf mag gaan zoeken waar die verschillen benoemd staan. Link dan iig naar de juiste pagina https://spyderx.datacolor.com/about-spyderx/, of beter nog, neem het tabelletje over van de website en zet dát in je review. Als extra, zou je dan de verschillen uitgebreider kunnen bespreken in je review; dus wat houdt het in, welke meerwaarde heeft het, geeft het wezenlijk andere resultaten? Dát zijn de dingen die ik zou willen weten als ik voor de keuze stond en waar een review een meerwaarde heeft tov de info op de website.
Daarnaast 2 reviews omdat beide producten hetzelfde zijn op wat softwaremogelijkheden na. Als je de software niet gebruikt en open-source software als DisplayCal gebruikt zijn ze 100% hetzelfde.
Dat haal ik niet uit je review eerlijk gezegd. Je benoemd wel verschillen in software, maar niet dat de hardware identiek is voor beide versies en dat de software-opties dus de enige onderscheidende factor is.
Omdat de prijs van de ene destijds flink lager was dan de andere. Ik vond op moment van schrijven 250 euro flink aan de prijs, dat de pro dan goedkoper was maar wel zo goed als alle mogelijkheden bood voor 99% van alle gebruikers was zorgde ervoor dat de pro dus 5 sterren verdiende.
Dat is idd een goede reden om een lagere score te geven aan het duurdere model, maar die uitleg mis ik in de review.
Ik snap dat je meer diepgang had willen zien, ik ben het zeker met je eens dat er meer diepgang in had kunnen zitten. Echter kan ik nergens anders op testen dan op constistency met 1 apparaat, ik weet ook niet hoe goed gekalibreerd het apparaat zelf is. Er zit dus een bepaalde foutmarge in, maar zelfs Kid Jansen laat zijn colorimeters niet kalibreren voor zover ik had gelezen. If I am wrong, tell me please maar in deze branche wordt er vooral vanuit gegaan dat de colorimeters goed genoeg zijn. Dat je hiermee niet moet aankomen in de vliegtuigindustrie is een ander verhaal, maar dan heb je weer de andere kant van het spectrum te pakken.
Dat is niet de diepgang waar ik op doel. En een dergelijke professionele aanpak is ook niet wat ik verwacht van een user-review. Waar ik op doel is bijvoorbeeld een korte uitleg over wat de resultaten betekenen. We zien grafiekjes, maar een leek weet niet waar op te letten. Ook het tonen van het verschil van het resultaat tussen de elite en pro was een mooie diepgang geweest (zou aan kunnen tonen wat de meerwaarde van de elite zou zijn, als die er is). Ik heb zelf een x-rite i1 display pro en daar kan ik het aantal testkleuren kiezen, ik weet niet of dat ook geldt voor de datacolor, maar ook dat zou een mooi verschil in resultaten kunnen opleveren (verschil tussen de snelle optie en de uitgebreidere langzame optie).
Aan de andere kant is het ook maar hobby en kosten bepaalde testen veel tijd. Ik heb ook dus geen meesterlijke budgetten zoals Tweakers die wel heeft om bepaalde meetapparatuur te kopen. Er is dus altijd een afweging die ik moet maken betreffende: achtergrond van de lezer, diepte, informatiedichtheid, budget (geld), budget (tijd).
Nee dat snap ik, het moet ook leuk blijven. Ik neem het je ook niet kwalijk, want zoals hierboven gezegd, verwacht ik een dergelijke diepgang niet van een userreview. Hier zit duidelijk veel tijd in, maar als ik dan de plaatjes buiten beschouwing laat en enkel naar de tekst kijk, mis ik daar gewoon veel (belangrijke) info; ervaringsinfo die je als gebruiker kunt geven. Nu staan er voor mijn gevoel veel dingen in die ik ook op de fabrikantwebsite kan vinden.
Klopt, maar moet ik er dan ook bij een review over een grafische kaart schrijven dat veel computers profijt hebben van een betere grafische kaart maar dat niet elk systeem daar evenveel profijt van heeft omdat er bottlenecks zoals de CPU in kunnen zitten?
Dat wordt volgens mij wel vaak gedaan ja. Het is een eenvoudige regel tekst, die onrealistische verwachtingen de kop indrukt. Toen ik mijn i1 display pro kocht, was mijn verwachting iig wel dat de foto's op m'n scherm gelijk waren aan de foto's van de print-shop, maar daar komt aanzienlijk meer bij kijken. Op dit moment is de kleurweergave van m'n linker-scherm zelfs anders dan van m'n rechter-scherm, hoewel dat ook door de leeftijd van de schermen zou kunnen komen.
Reageer
Bedankt! Ik ga er morgenavond mee aan de slag en tegen die tijd zal ik een nieuwe reactie plaatsen met welke aanpassingen ik heb doorgevoerd!

[Reactie gewijzigd door Frozen op 7 oktober 2019 01:49]

Reageer
Dat heb je idd in de review gezet, maar vervolgens verwijs je naar de (frontpage van de) fabrikant website, waar ik dan zelf mag gaan zoeken waar die verschillen benoemd staan. Link dan iig naar de juiste pagina https://spyderx.datacolor.com/about-spyderx/, of beter nog, neem het tabelletje over van de website en zet dát in je review.
Done! Thanks :)
Als extra, zou je dan de verschillen uitgebreider kunnen bespreken in je review; dus wat houdt het in, welke meerwaarde heeft het, geeft het wezenlijk andere resultaten? Dát zijn de dingen die ik zou willen weten als ik voor de keuze stond en waar een review een meerwaarde heeft tov de info op de website.
De resultaten zijn hetzelfde, alleen de software is anders qua keuzemogelijkheden. Had ik al in de review staan, maar ik heb het wat verduidelijkt!
Dat haal ik niet uit je review eerlijk gezegd. Je benoemd wel verschillen in software, maar niet dat de hardware identiek is voor beide versies en dat de software-opties dus de enige onderscheidende factor is.
Done
Dat is idd een goede reden om een lagere score te geven aan het duurdere model, maar die uitleg mis ik in de review.
Done
Dat is niet de diepgang waar ik op doel. En een dergelijke professionele aanpak is ook niet wat ik verwacht van een user-review. Waar ik op doel is bijvoorbeeld een korte uitleg over wat de resultaten betekenen. We zien grafiekjes, maar een leek weet niet waar op te letten. Ook het tonen van het verschil van het resultaat tussen de elite en pro was een mooie diepgang geweest (zou aan kunnen tonen wat de meerwaarde van de elite zou zijn, als die er is). Ik heb zelf een x-rite i1 display pro en daar kan ik het aantal testkleuren kiezen, ik weet niet of dat ook geldt voor de datacolor, maar ook dat zou een mooi verschil in resultaten kunnen opleveren (verschil tussen de snelle optie en de uitgebreidere langzame optie).
Er hoort geen verschil te zijn tussen de Pro en de Elite. De hardware is identiek, alleen de software mist wat opties. Ik had inderdaad wat verschillen in kwaliteit tussen een faster gray balance calibration, ten opzichte van een better gray balance calibration kunnen doen. Echter zijn deze testen vrij nutteloos, omdat ik geen baseline heb om tegen te testen. Dergelijke apparatuur moet zelf ook gekalibreerd worden, bijgehouden worden, et cetera.
Hier zit duidelijk veel tijd in, maar als ik dan de plaatjes buiten beschouwing laat en enkel naar de tekst kijk, mis ik daar gewoon veel (belangrijke) info; ervaringsinfo die je als gebruiker kunt geven. Nu staan er voor mijn gevoel veel dingen in die ik ook op de fabrikantwebsite kan vinden.
Je hebt gelijk dat veel informatie in de review min of meer is wat de fabrikant ook toont. Dat is eenvoudigweg omdat er weinig (nuttige) testen zijn te doen. De nuttige testen die er te doen waren heb ik gedaan, zo heb ik gemeten (in een video) hoe lang een calibratie duurt. Ik heb de ins en outs van de software laten zien, et cetera. Het gaat allemaal iets verder dan wat de fabrikant je laat zien, maar je hebt gelijk dat ik minder testresultaten heb dan ik graag had willen hebben. Soms is dat gewoon de realiteit, ook i.c.m. met mijn reactie hierboven.
Dat wordt volgens mij wel vaak gedaan ja. Het is een eenvoudige regel tekst, die onrealistische verwachtingen de kop indrukt. Toen ik mijn i1 display pro kocht, was mijn verwachting iig wel dat de foto's op m'n scherm gelijk waren aan de foto's van de print-shop, maar daar komt aanzienlijk meer bij kijken. Op dit moment is de kleurweergave van m'n linker-scherm zelfs anders dan van m'n rechter-scherm, hoewel dat ook door de leeftijd van de schermen zou kunnen komen.
Ik zal het voor de duidelijkheid nog even in mijn eigen woorden toevoegen. :)

Bedankt! :)
Reageer
Er hoort geen verschil te zijn tussen de Pro en de Elite. De hardware is identiek, alleen de software mist wat opties. Ik had inderdaad wat verschillen in kwaliteit tussen een faster gray balance calibration, ten opzichte van een better gray balance calibration kunnen doen. Echter zijn deze testen vrij nutteloos, omdat ik geen baseline heb om tegen te testen. Dergelijke apparatuur moet zelf ook gekalibreerd worden, bijgehouden worden, et cetera.
Ik ken de software niet, dus ik weet niet welke kalibratie opties (en andere opties) je hebt, waar ze voor dienen en welk effect ze hebben op het eindresultaat. Ik verwacht dat er een verschil gaat zijn in iig de kleurechtheid, helderheid, contrast en whitepoint. In hoeverre je dat kunt zien aan de delta-E's onder het tabje "Color Accuracy" (en de andere resultaten) is dan de vraag, aangezien die niet altijd even gedetailleerd lijken en je er daarbij ook maar op moet vertrouwen dat het klopt wat er staat.

Iig goed dat je een en ander verduidelijkt hebt.
Reageer
Je koppelt de Pro, maar ik zie een plaatje van de Elite. Welke is nu juiste?

Waarom zijn de paragraaftitels in het Engels terwijl de tekst in het Nederlands is?
Reageer
Als je de review vertaalt via Google dan veranderen de titels niet mee omdat dat afbeeldingen zijn. Daarom zet ik ze allemaal in het Engels, dan snapt iedereen het. :)
Reageer
Het zijn niet alleen plaatjes. De titels zijn eerst vermeld met een kleur als plaatje en daar onder als tekst. Maar wil je zeggen dat je als Nederlander een review in het Engels schrijft en dan via Google Translate vertaald naar het Nederlands :?

Je vergeet mijn andere vraag.
Reageer
Mooie review.
Ik heb zelf nog een Spyder 3. De eerste keer dat ik mijn monitor calibreerde schrok ik toch even van het verschil. Inmiddels een betere monitor, en het verschil is nu miniem.
Toch, als je zeker wilt zijn dat de kleuren op je scherm correct zijn, moet je eigenlijk wel calibreren. Niet alleen voor kleurafwijking, maar ook voor wit- en zwartpunten.
Heb je gebruik gemaakt van de verschillende profielen voor omgevingslicht? Ik heb dat nooit gedaan. Bij lamplicht doe ik geen nauwkeurige kleuraanpassingen.
Reageer
Inmiddels een betere monitor, en het verschil is nu miniem.
Zelfde effect hier. Mijn oude monitors hadden een veel grotere aanpassing nodig dan mijn huidige (nieuwe) out of the box. Alsnog wel fijn om te calibreren en dat bevestigd te zien. Hoe miniem dan ook er was wel degelijk een kleine afwijking en als je scherm correct moet zijn dan heeft calibreren beslist nut.

Zelf gebruik ik nog/weer mijn oude Spyder2Express, drivers daarvoor worden al lang niet meer geupdate en de hardware is van voor 2004 (dus ook niet meer up to date met moderne monitors) en vervanging staat best wel op mij todo lijstje.

Met dank aan deze review weet ik iig wel welke Spyder ik wil hebben :Y)

[Reactie gewijzigd door botoo op 15 september 2019 13:14]

Reageer
Veel plezier! :P Let je wel even goed op de verschillen tussen Elite en Pro? Die verschillen zijn hier te vinden: https://spyderx.datacolor.com/
Reageer
Nee, voor het testen heb ik dat niet gedaan. Dit omdat het omgevingslicht constant verandert en daarmee dus ook de gemeten waarden, wat dus niet de bedoeling is. Daarbij denk ik dat de meeste mensen even de colorimeter aan de PC zullen hangen en hem er daarna weer vanaf halen. :)
Reageer
Dit werkt dus niet voor een TV?
Reageer
Zolang je een PC aan je TV hangt werkt het wel, zonder PC werkt het niet.
Reageer
Maar worden de instellingen van de tv dan gewijzigd, door middel van de pc?

Of zijn de settings alleen op te slaan op de pc?
Reageer
De settings zijn inderdaad alleen op te slaan op de pc. :)
Reageer
Ik heb twee monitoren. Kan ik hiermee meerdere monitoren calibreren; e.g. staat de software toe per monitor een profiel toe te wijzen (of gaat dat via de windows kleurprofielen)?
Reageer
Natuurlijk! Dat heet volgens mij "studio match". Ik quote van hun help guide:
Basic Calibration
SpyderTune
These settings should only be changed if you want to match MULTIPLE monitors with different backlight technologies, as it will change the precise correction done by the SpyderX calibration.

When done properly, a StudioMatch calibration will match MULTIPLE displays. If you are using MULTIPLE displays and they work with different backlight technologies and different panels, it get's complicated to match them together. That's where the SpyderTune function of SpyderX comes in.

Only use SpyderTune if absolutely necessary. It will change the sophisticated monitor calibration of your SpyderX and is therefore only a compromise to match screens whose technological differences make it difficult to achieve an alignment.

Metamerism Failure

Our eyes can't adapt to MULTIPLE light sources if they have a different spectral distributions as the receptors in our eyes absorb light at various wavelengths. Even though the SpyderX or any other sensor will measure both as having the same value. This is also known as the "metamerism failure".

SpyderTune Sliders

Inside SpyderTune, you can change the White Point from Red to Blue and from Purple to Green. Furthermore, you can change the intensity of the Gamma and the Brightness of your Display.

Which display should be adjusted?

We recommend you to use your better display as primary one and only change the secondary display's calibration with SpyderTune to match their view.

Switch

Once you're SpyderTune corrections are done, be sure you compare with the original SpyderX calibration by clicking the "Switch" button.

Save

If the result is as expected and you could match your screens together, you can click the "Save" button to save your calibration with the new SpyderTune adjustments.

Reset

If you made a mistake, you can click the "Reset" button to reset the sliders to the original state of the SpyderX calibration.

[Reactie gewijzigd door Frozen op 23 september 2019 12:59]

Reageer
Is een gebruikte SpyderX Pro met een al reeds geactiveerde licentie-code (op een pc) overdraagbaar?
Maw kan ik een SpyderX Pro verkopen en deze op een andere PC instaleren?
Reageer
Ja, volgens mij kan je 5 actieve licenties hebben. Voor de zekerheid zou ik toch even kijken op de website in de manual als ik jou was! :)
Reageer
Ok...
Dan ga ik dit nog even nakijken in de manual want op de website is dit niet terug te vinden.
Reageer
Ik heb contact gezocht met Datacolor en een ticket aangemaakt en daarin ook deze vraag gesteld en kreeg al snel antwoord terug...
Het is geen probleem om de Spyderx pro te verkopen de nieuwe eigenaar kan de vrijgegeven licentiecode gebruiken op zijn pc/laptop.
Mocht je toch onverhoopt je licentiecode kwijt zijn geraakt kan je deze met je emailadres opvragen en deze (zie link) doorgeven aan de nieuwe eigenaar...

https://activation.datacolor.com/email/

Maw een SpyderX kan zonder problemen van eigenaar wisselen...
Reageer
En dat is geheel volgens Europese regelgeving :)
Reageer
Eind goed, al goed! :) Fijne feestdagen!
Reageer


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True