Geen enkele NVME is werkelijk sneller dan de betere normale SSD, het gevoel dat het wel zo is heb ik al meerdere keren getest en komt voornamelijk omdat we door de industrie worden overstelpt met de max snelheden die NVME zou kunnen presteren.
Dat is ook meteen de enorme valkuil waar ook ik in liep maar echt testen van spellen en diverse programma's gaf mij uiteindelijk een vreemd resultaat.
De goede sata SSD's zijn toch echt sneller en reageren sneller als een NVME waarom zul je zeggen.
Nu die fabuleuze prestaties die elke synthetische benchmark en zogenaamde test programma's jou tonen is een voor normale gebruikers nooit te behalen situatie. Ja een groot bestand verplaatsen gaat ook snel. Maar hoe vaak moet iemand nu echt een file van 25 to 500 Gb verplaatsen.... Niet dus.
Waarom dan die hoge scores bij de benchmarks als je de nvme ssd in een server plaatst waarop minstens 50 to 100 mensen gebruik maken van bestanden op diezelfde nvme ssd dan is deze echt veel sneller dan een normale ssd en laat zijn spierballen zien. Dus ja dan moeten toch echt heel mensen tegelijk deze bestanden op die NVME benaderen. Zelfs al werken er 200 mensen dan is de kans dat deze allemaal tegelijk die data van die ene ssd lezen of naar schrijven in de praktijk nog steeds heel klein. Maar elk bedrijf zal zich daar niet druk over maken omdat ze nu eenmaal niet echt zo heel duur meer zijn. Toch zal men nog steeds niet zo gauw in deze ideale situatie meemaken in deze bedrijven omdat men veel vaker dan toch echt gebruik maakt van drive clusters welke per GB nog steeds goedkoper zijn en om het feit dat er nog niet zo heel veel echt NVME servers te vinden zijn. Uiteraard is dat nu al langzaam aan het veranderen.
Maar goed uit mijn testen blijkt dat nu door een Canadees die reviews doet die erg populair zijn, is gaan testen welke pc nu sneller reageert en welke nu echt ook door de mensen als snelste word gekozen.
En dat vind ik ontzettend grappig, want de man heeft voor mij bewezen waar ik al jaren voor gek word verklaard. Het is duidelijk jawel de gewone snelle ssd liefst wel de betere of 1 of meerdere van de enterprise versies want ja die zijn heel snel vaak bijna tegen de maximale snelheid van de sata bus.
Dat is dus tussen de 480 tot 550 MB/s lezen en tussen de 380 tot 530 GB./s schrijven dan zit je meestal wel in de betere klasse ssd's die echt verschil maken. Schrijven is vrijwel altijd wat trager maar in de praktijk zul je zien dat je schijf vaker leest dan schrijft. Dus als dat wat trager is wil niet zeggen dat dit slecht is. Veel super snelle enterprise ssd's zijn dan ook meestal diegene die wat trager schrijven maar dan zijn ze echt niet traag want het gaat om een combinatie van taken waarom deze toch beter presteren in veel situaties. En tsja bedrijfsmatig wil men gewoon het beste wat er is, dus heel vaak zijn dit superieure producten. Ik ga daar verder niet op in want dan word het een eindeloos technisch verhaal.
Als je met een club vrienden 4 pc's neer zet waarvan er 1 met een goede ssd is uitgerust en de rest met nvme en je laat ze spellen spelen zonder dat ze weten welke pc die ssd heeft.
Dan is de kans heel erg groot dat ze vrijwel allemaal de ssd pc eruit pikken als het snelst aanvoelend en het best reagerend. Dit is inmiddels grappig genoeg bekend want een nvme is alleen maar theoretisch heel snel of heel af en toe. Want to dusver heb ik nog nooit iemand meegemaakt buiten hele zware bedrijfslasten dat de nvme echt uitmaakt. Dat neemt niet weg dat deze toch een groot voordeel heeft, en dat is het kleine formaat en het O zo super handige formaat dus voor lapptops en dergelijke kleinere computers is het wel degelijk een uitkomst. maar lol daar zullen gamers vrijwel nooit gebruik van maken want de meeste willen een heftige videokaart om het allernieuwste in beeld te krijgen met vaak 4K grafische grappen. En dan zit je toch weer achter een dikke pc met een hele snelle hete cpu.
Dus denk goed na of je echt beter af bent met een nvme of dat je er graag mee wil pochen dan kan het nooit kwaad....