Gigabyte X570 AORUS PRO (rev. 1.0) Review

2 september 2019, laatste update op 2 september 2019, 817 views Rapporteer

Moederbord ziet er strak uit, minder "troep" in de vorm van SMD-componenten ten opzichte van mijn oude GA-Z77X. Het bord heeft een beschaafde RGB zone (voor de liefhebbers). Alleen tijdens plaatsing liep ik tegen een gevalletje "pech" aan. Meer in de uitgebreide review.

Pluspunten

• Strak bord om te zien
  • Luxe uitstraling
  • Voldoende interne headers
  • Beschaafde RGB
  • Plug en install (voor mij dan, results may vary)

Minpunten

• Rammelende NVME-koelers. Rubber- of plasticringetje ertussen had net dat beetje extra geweest

Eindelijk tijd voor een upgrade! Waarom? Na 7 jaar het zelfde chipje begon het na het lezen van de Ryzen 3000 review te kriebelen. Mijn oude setup (i5 3500 serie, Gigabyte GA-Z77X-D3H, 8GB DDR3, Scythe Mugen) heeft me altijd trouw gediend maar moest er toch aan geloven en ligt eruit.

Ik ben voor de Aorus x570 Pro gegaan, de combinatie van de prijs (die ik voor een bord over heb), de features (alles is een verbetering tov de "oude") en de strakke looks zijn voor mij de reden geweest. Misschien dat ik in de komende jaren nog een upgrade doe naar NVME of naar een PCI-express 4 kaart dan zit ik nu goed. Ik gebruik de PC om te gamen (Overwatch, PUBG, Roblox voor de kids, Ark en Skyrim) en als algemene huiscomputer (mailen, surfen, filmpje en niks spannends). Ja, ik had de upgrade met een 2600 en een x470 bord ook kunnen doen (en had geld bespaard) maar als ik dan eindelijk upgrade dan maar naar een actuele setup (Ryzen 3600, Aorus Pro, 16GB, Scythe Mugen 5 PCGH).

De verpakking ziet er (naar mijn mening) iets te scheeuwerig uit (blijft toch een gamerz bord), het moederbord gelukkig niet. Het is een net bord met een beschaafde RGB (geef ik niet zo om) en een royale hoeveelheid interne headers (meer dan ik nodig heb). De Armor rond de PCIE en geheigensloten geven het een luxere uitstraling, geen idee of het ook echt nut heeft. De meegeleverde kabels zijn niet echt bijzonder (SATA-kabels en een RGB-kabeltje). Handleiding is duidelijk. Extra handigheidje is een plasticje waar je de frontpannelkabels in kunt klikken (LED, powerswitch en resetswitch) waardoor deze in ene keer te plaatsen is op het bord ipv ge-etter met grote handen in een te kleine ruimte.

Tijdens plaatsing liep ik wel tegen een gevalletje "pech" op. Mijn kast Corsair Cardbide 500 https://www.corsair.com/e...ower-Case/p/CC-9011012-WW (foto met waar het "pech" ging) heeft 3 vaste standoffs aan de bovenkant van de moederbordtray. Dit zijn heuvels of piramides (ze lopen tabs toe). Deze heuvels zitten in de weg met de standoff van het I/O-shield waardoor plaatsing niet gaat. Ik heb de standoff van het I/O-shield verwijderd en vervangen voor een schroef met plastic ringetje, nu past het wel. Punt van kritiek: de heatspreaders van de NVME-drives rammelen omdat ze niet klemmen met de bevestigingsschroef. Nu zelf opgelost door middel van een plastic ringetje.

Na plaatsing was het aansluiten, starten, BIOS in, XMP aan en installeren maar. Geen problemen. BIOS of UEFI heeft meer dan voldoende instellingen die ik waarschijnlijk toch nooit ga gebruiken. XMP werkte meteen, uit ervaring weet ik dat Gigabyte nog wel eens kieskeurig kan zijn met het geheugen. pricewatch: Corsair Vengeance LPX CMK16GX4M2B3200C16 (Met dank aan de review van Tweakriez voor het testen / gebruiken van dit geheugen).

Ik ben geen overklokker, misschien later. Daarnaast zijn de overklok mogelijkheden (schijnbaar) beperkt voor de Ryzen chips. De ondersteuning van de fabrikant daar hoop ik geen gebruik van te hoeven maken maar uit een eerdere ervaring heb ik een positief beeld van Gigabyte. Over de stabiliteit en betrouwbaarheid kan ik na 3 weken nog weinig zeggen, alles werkt nog steeds zonder problemen en naar tevredenheid. Over de prestaties niks dan lof maar ik had ook niet anders verwacht in vergelijk met een 7 jaar oude voorganger. Sidenote: Naast een hardware upgrade ben ik ook meteen van Win7 naar een schone Win10 installatie gegaan met de eerder genoemde spellen (eindelijk) ge-installeerd op de SATA SSD (ipv mijn oude 1,5TB HDD). Dus alles is beter en sneller en super en en en maar als vergelijk niet bruikbaar.

Nu eens kijken of Gigabyte wil sponsoren in de kosten met gratis Steam tegoed https://nl.aorus.com/event-detail.php?i=1058

Heb jij ook een Gigabyte X570 AORUS PRO (rev. 1.0)?