MSI B450-A PRO Review
30 augustus 2019, laatste update op 30 augustus 2019, 174 views
Rapporteer
Product gekocht
Prima basic moederbord zonder features die ik toch niet gebruik, voor een goede prijs. BIOS upgrade voor Ryzen 3000 was een beetje gedoe maar nu werkt hij prima.
Pluspunten
- Geen RGB of andere onnodige features
- Werkt goed met Ryzen 3600
- BIOS Flashback+
Minpunten
- Flashback+ slecht gedocumenteerd
- Debug LEDs niet gedocumenteerd
- RAID werkt iets anders dan ik verwacht
Dit bord koop je natuurlijk niet voor de uitgebreide feature set, maar juist als je alleen basic features nodig hebt. Een paar punten die misschien kunnen helpen:
Flashback+
Dit moet je gebruiken als je een nieuwe BIOS wil flashen voor Ryzen 3000-support en je hebt geen oude Ryzen CPU. Het werkt in theorie vrij simpel: je downloadt de nieuwste BIOS, die unzip je en zet je op een lege USB-stick. Dat werkte de eerste keer niet, en als je googelt vind je heel veel verhalen van mensen waar de ene USB-stick wel werkt en de andere niet. Uiteindelijk bleek de oplossing te zijn dat de stick als MBR geformatteerd moet zijn en niet als GPT. Op zich geen probleem, maar wel slecht dat het nergens in de handleiding staat en dat MSI hier op zijn eigen forums niets over zegt.
Debug LEDs
Bovenstaand probleem wordt verergerd doordat nergens in de handleiding staat wat de debug LEDs betekenen. Ze kunnen rood of wit branden, knipperen of uit blijven, maar ik heb geen idee wat het betekent. Gelukkig werkte na het upgraden alles meteen, anders had ik niet geweten wat er stuk was.
RAID
Ik had nog 2 oude 3TB schijven en die wou ik in RAID gebruiken voor data. Mijn Windows installatie staat op een M.2 SSD buiten de RAID array. Ik had eerst Windows geïnstalleerd en dacht daarna de RAID array aan te kunnen maken. Toen ik de BIOS op RAID zette, kon de partitie op de SSD niet meer gelezen worden. Ik moest de SSD opnieuw partitioneren en Windows opnieuw installeren. Daarnaast is de handleiding op dit punt verouderd: volgens de handleiding moet je op Control-R drukken tijdens het opstarten om in de RAID configuratietool te komen, terwijl die nu direct vanuit de BIOS setup te benaderen is. Uiteindelijk werkt het prima, maar had weer beter gedocumenteerd kunnen zijn.
XMP
Het BIOS bevat een duidelijke optie om het geheugen op 3200 MHz te zetten. Dat werkte direct zonder problemen.
Overklokken heb ik niet geprobeerd.