3. Willen (1.011) Hebben (670)

LG UltraGear 27GL850 Zwart Review

25 augustus 2019, laatste update op 29 augustus 2019, 5.832 views Rapporteer

Een prima (game)monitor die de hype grotendeels waarmaakt. LG heeft hier en daar wat bespaard (Freesync vs GSync) en een product neergezet dat voor de prijs prima prestaties neerzet. Het paneel is qua weergave en prestaties dus dik in orde. Veel waarde voor je geld, zou ik zeggen.

Pluspunten

• Prijs meer dan redelijk voor wat je krijgt
  • Prima prestaties
  • Goed werkende adaptive sync

Minpunten

• Geen swivel (zijwaards draaien)
  • Redelijk grote voet

//UPDATE - Console aangesloten - Xbox One X

Bij deze een “first impressions” review van de langverwachte LG 27GL850. Dit model trok nogal wat aandacht door de ‘1ms gray to gray’ claim van LG. Met een IPS paneel. Bottom line: Ja, dat kan je (bijna) halen door de respons instelling op ‘faster’ te zetten. Het resulteert in dermate veel overshoot dat het onbruikbaar is. Los daarvan zijn de prestaties van dit beeldscherm meer dan prima te noemen.

Ik was waarschijnlijk een van de weinige gelukkigen die vroegtijdig een exemplaar wist te bemachtigen. Na dit model maanden te hebben gevolgd zag ik deze toevallig als beschikbaar staan op Bol.com. Ik had er vrede mee dit keer proefkonijn te zijn en ramde op de bestel knop. Een dag later stond ie netjes op mijn deurmat.

• Achtergrond

Deze review legt meer de nadruk op eerste indrukken en gebruik van een doorsnee gebruiker die veel werkt met Office en Adobe Premiere e.d.. Bovendien ben ik zeker niet vies van een spelletje.

Voor een diepgaande kwaliteitsreview verwijs ik je graag door naar TFTCentral UK. Die zijn er ronduit positief over.

Ik kom af van een 25 inch Dell U2515H. Dat is een heel degelijk paneel: IPS, 60hz, mooie voet, veel inputs en goede kleurweergave. Bovendien heel dunne bezels waardoor je relatief veel schermoppervlak krijgt voor deze diagonaal.

Ik werd wel steeds nieuwsgieriger naar een 120hz+ paneel, na jaren te hebben gewerkt en gegamed op maximaal 60hz zonder enige vorm van adaptive sync.

• Verpakking

Degelijk ingepakt met flink wat piepschuim, zoals je zou verwachten. Geen bijzonderheden.

BELANGRIJK: Je krijgt een doos vol kabels! 1x hdmi, 1x displayport, 1x usb passthrough en natuurlijk een voedingskabel. Die eerste 2 had ik niet verwacht.

• Inputs

In orde. 1x Displayport 1.4, 2x hdmi 2.0 en 2x USB 3.1. Ik mis er verder niets aan.

De kleine joystick onderaan het paneel werkt heel prettig voor switchen van input, beeldmodus en sync instellingen. Die joystick dient ook als aan/uit knop.

• Eerste indrukken

Mooi scherm. Kleurweergave is out-of-the-box goed geconfigureerd. De matte finish van het oppervlak en bezels valt ook op. De onderste rand bevat alleen het LG logo, wit op zwart. De GSync sticker kan je eraf halen. Het oogt allemaal lekker rustig.

• Vormgeving en standaard

Voor een paneel gefocused op gamers komt het gelukkig niet zo schreeuwerig over. Geen RGB. Geen felle kleuren of puntige vormen. Geen grote teksten of stickers, behalve een bescheiden “Nvidia GSync” sticker linksonder. Achterop de voet en paneel nog wat rode accenten, maar that’s it. Wat mij betreft is een wat meer ingetogen vormgeving voor dit soort panelen meer dan welkom.

Oh, en je kunt het paneel overigens niet naar links/rechts draaien. Omhoog/omlaag kan wel, verticaal/portrait draaien kan ook. Wat mij betreft geen probleem.

• GSync of niet?

Hier was initieel onduidelijkheid over, omdat de eerste advertenties deden geloven dat er 'hardware GSync"in zit. Nee dus. Er zit geen GSync module in. Dit is een Freesync scherm. Maar: Het scherm is wel officieel goedgekeurd door Nvidia als zijnde GSync compatible. Dat betekent dat je geen compatibiliteitsproblemen gaat krijgen zoals flikkerend of vertraagd beeld met gebruik van een Nvidia gpu.

De mate van compatibiliteit en daarmee de kwaliteit van de adaptive sync prestaties hangt af van de implementatie van adaptive sync van de fabrikant. Die is voor dit beeldscherm vanuit Nvidia goedgekeurd. En dat is te zien. Na een paar avonden gamen geen issues met weergave waargenomen.

• Office-achtig gebruik

Voor deze diagonaal een ideale resolutie. Tekst in MS Office applicaties is heel goed leesbaar, zonder enige vorm van scaling vanuit Windows. Een excel sheet openen is een verademing. Twee documenten naast elkaar werkt heerlijk.

Tip: Zet je display instelling op “Reader”. Dan is qua kleuren en licht een stuk prettiger werken.

En die 144hz is meteen merkbaar en zichtbaar vloeiender dan 60hz. Ik zou bijna zeggen ‘echter’ op een of andere manier. Ik heb de 60hz Dell er vlak naast staan en het verschil is meteen duidelijk.

Bovenstaande is uiteraard mijn mening en smaak. Anderen zijn hier wellicht minder gevoelig voor en/of zien er de meerwaarde niet van in. Fair enough.

• Gamen op 144hz met adaptive sync

Oh boy. Ja. Nu begrijp ik het enthousiasme over freesync en gsync. Als je een videokaart hebt die ruim over 60fps schiet in recente games, dan is adaptive sync een hele fijne optie.

Nogmaals: Je moet wel over een GPU beschikken die ruim 60-100+ fps kan halen met de games die jij speelt. Gecombineerd met je voorkeur van grafische instellingen.

Ik zette mijn games altijd vast op 60hz met vsync voor een constante framerate. Ik kon niet leven met die fluctuaties. Screen tearing, stotterend beeld, opeens omhoog/omlaag schietende framerate. Bah.

Met adaptive sync is dat geen issue meer. Je beeld blijft volkomen vloeiend en volkomen rustig als je tussen (pak hem beet) 60 en 144 fps schommelt. Je moet het inderdaad zien om te begrijpen.

• Console gaming: Xbox One X

Met dit beeldscherm geeft de console mij een paar opties:

1) 1080P op 120hz
2) 1440P op 60hz
3) 4K op 60hz

De derde optie, 4K, is uiteraard een 4K signaal vanuit de Xbox die op de monitor wordt gedownscaled naar 1440P.

Ik gebruik een HDMI 'highspeed' kabel. Dat is de HDMI kabel die is meegeleverd met de One X.

Ik weet niet zeker of een 'HDMI 2.0 kabel' mij meer bandbreedte en daardoor hogere refresh gaat geven op 1440P. Voor zover ik begrijp, hebben HDMI kabels geen versienummers maar alleen HDMI poorten.

maar correct me if I'm wrong :) Ik ben geïnteresseerd in dit onderwerp en laat me graag corrigeren.

De HDMI poorten op de 27GL850 zijn in ieder geval 2.0, en wat ik lees over de HDMI poorten op de One X ook.

Ik heb RDR2 opgestart en een paar scenes vergeleken:

4K vs 1440P op 60hz. Adaptive sync (VRR in Xbox settings) ingeschakeld. Dat bevestigde het OSD menu van de monitor. All systems Go.

Ik moest op gegeven moment met mijn neus op het beeldscherm gaan zitten om iets van verschil te zien. Screenshots gemaakt. Ik zie geen verschil. Wellicht is het 4K beeld ietwat 'onecht' vanwege de scaling en het 1440P beeld daardoor zuiverder.

Verder geen bijzonderheden. Scherp beeld, oogt goed.

Heb jij ook een LG UltraGear 27GL850 Zwart?

Heb jij iets van problemen met Backlight bleed of IPS glow?
Backlight bleed valt bij mijn exemplaar reuze mee. Alleen links- en rechtsonder een heel klein beetje. IPS glow niet waarneembaar. Totaal niet storend, in ieder geval.

Dat is natuurlijk geen garantie voor andere exemplaren, maar mijn vermoeden is dat de kwaliteit van deze LG schermen in orde is.

[Reactie gewijzigd door Michiel79 op 22 juli 2024 17:06]

Bedankt voor de review!

Sluit je er ook een game console op aan? Ik vraag me af of je een PS4 Pro 4k signaal kan laten uitzenden die de monitor dan downscaled. In theorie is dit mogelijk, maar dan moet de monitor over HDMI aangeven 2160p te accepteren. Dat doet bij geen monitor.

Begrijp ik het goed dat je hem niet gepreordered had en gewoon kon bestellen bij Bol.com? Ik heb hem wel direct gepreordered en zal daarmee een van de eerste zijn geweest (2 maanden geleden) en heb nog steeds niets ontvangen. Niet zo netjes van Bol! :X
Een PS4 heeft geen displayport en je haalt niet het maximale uit deze monitor als je hem op HDMI aansluit. En 4k downscalen naar 1440p ziet er niet mooi uit, omdat je ratio dan niet meer klopt.
Op de pc supersample ik wel eens in BFV ofzo op 4K op een 1440p monitor en dat ziet er prima uit!
Het heeft hdmi 2.0 wat in theorie 3840×2160 met 60 hz zou moeten kunnen halen
Graag gedaan!

Ik heb naast PC ook een Xbox One X. Ik heb deze een week geleden even snel aangesloten om na te gaan of ik beeld kreeg. Ik verwachtte een 1440P signaal, dat al een tijdje wordt ondersteund door de console. Ik kreeg echter een downscaled 4k signaal.

Ik duik er vandaag of morgen dieper in en zal de review hierop uitbreiden.

Ik had deze inderdaad niet in pre-order staan. Het is onderbuikgevoel, maar ik denk dat dit een foutje van Bol was...Sorry O-)
Dat klinkt veel belovend! Ik ben benieuwd naar je console bevindingen! Ik kan niet wachten op mijn monitor haha! O-)

Veel plezier ermee en alvast bedankt! _/-\o_

Edit: zou je specifiek willen testen hoe 2160p downscaled uit ziet in vergelijking met native 1440p? Dat kan ik zelf straks niet testen want heb alleen een PS4 PRO :P

[Reactie gewijzigd door TrainedFTW op 22 juli 2024 17:06]

Ik zou nog reageren op je verzoek. Bij deze :)

Met dit beeldscherm geeft de console mij een paar opties:

1) 1080P op 120hz
2) 1440P op 60hz
3) 4K op 60hz

Ik heb RDR2 opgestart en een paar scenes vergeleken:

Verder geen bijzonderheden. Scherp beeld, oogt goed.

[Reactie gewijzigd door Michiel79 op 22 juli 2024 17:06]

Geweldig! Bedankt voor de zeer uitgebreide test!! _/-\o_

3 punten voor jou! :P
Wanneer heb jij hem besteld bij Bol.com? Ik zit op die van mij te wachten :P

Verder Ontopic:
Leuke review, met duidelijkheid over de marketing 1ms IPS. Dat gaf linustechtips ook al aan.
Wanneer heb jij hem besteld bij Bol.com? Ik zit op die van mij te wachten :P
Begin deze maand. Zoals ik hierboven ook al aangaf: Ik denk typisch geval van mazzel, of foutje in de voorraad van Bol.
Jeeezuuus en mijn pre-order van 3 Juli staat nog steeds op gereserveerd :'(
Die van mij van 19 juni ook... 8)7
Dus er staat alleen gereserveerd en geen lever datum bij? Ik heb mijn eind juli besteld en komt morgen binnen. :?
Idd, dat staat er. Had jij dat ook? Ik vind het belachelijk! Het is niet wie het eerst komt, wie het eerst maalt! :(
Toen ik bestelde (31 juli) stond er al leverdatum 30 augustus. Bij mijn bestellingen geeft die nog gewoon aan dat die morgen binnen komt. Dus niet wie het eerst komt maar wie op het juiste moment besteld, beetje raar allemaal.
Ik heb het aangekaart op de live chat en ze trekken mm verhaal in twijfel, maar ze zoeken het uit en komen er over enkele dagen op terug. Dat word weer weken wachten op volgende batch.
Ik heb ook hierover contact opgenomen met de live chat van bol. Ze zijden dat ze zeer slordig waren geweest (niet eens hun excuses aangeboden) en hij (peter medewerker van bol) ging met mijn vraag naar de inkoopafdeling en ging vragen wanneer ik hem dan kon verwachten. Ik denk dat ik niet nog eens een pre-order bij bol.com ga plaatsen... al 2 van de 2x fout gelopen ):.
Besteld bij Bol op: 14 augustus 2019
Wordt 6 september 2019 bezorgd
Ik zou er niet echt vanuit gaan. Ik zou hem vandaag krijgen, maar vond het al vreemd dat ik geen mailtjes kreeg met "bestelling verzonden" en track en trace. Volgens live chat is er geen op voorraad. Ik krijg uiteraard nog bericht, maar kans is groot dat pre-order wordt geannuleerd.
Verder is Bol.com niet de enige winkel die nog voorraad moet krijgen.
LG zelf gaf gister ook nog steeds geen release datum te hebben voor de Benelux. Ik zou niet raar opkijken als ze pas in oktober aankomen.
Tevens kun je hem ook niet meer pre-orderen bij Bol.com.
Nee hoor, vandaag ontvangen zoals aangegeven. Prachtig beeld zonder tearing. Laat mijn oude eruit zien als een CRT. :)

[Reactie gewijzigd door bokkem op 22 juli 2024 17:06]

Ja je had wat geluk. Er is een hele batch vandaag uitgeleverd. Hier de monitor dus ook vandaag eindelijk binnengekregen. Nu nog uitpakken en het plezier kan beginnen.
Verder Ontopic:
Dankjewel! Ja, Linus beet de spits af met zijn review. En hij zit niet ver van de waarheid af. TftCentral bevestigt het grotendeels.
Heeft de monitor een VESA 100x100 mm mount voor muurbevestiging/beugelbevestiging? Op bijna alle websites staat dat de monitor daar niet over beschikt, op de website van LG staat echter:
Standaard mogelijkheden
Hoogte/Kantelbaar/draaibaar

Muurbevestiging
100 x 100 mm
Ik wil de monitor graag ophangen dus deze informatie is voor mij van belang. Bij voorbaat dank voor het antwoorden!

[Reactie gewijzigd door snippiestgem op 22 juli 2024 17:06]

Hij is VESA 100x100 compatible. Ik heb bij plaatsen van de voet de schroefgaten zien zitten. Ik kan er nu niet zo snel een foto van maken, dan moet ik hem weer loshalen en uit elkaar halen. Maar ophangen is dus mogelijk :)

Vreemd dat internet rapporteert dat dit geen optie is. Ik heb wel een vermoeden: Zelfs de bijgevoegde documentatie rept er niet over. Alleen een instructie voor monteren van de voet.

Ik wil die site niet telkens aanhalen, maar o.a. TftCentral bevestigt dat de monitor wél vesa compatible is. Dat is meestal mijn betrouwbare nieuwsbron voor alles rondom beeldschermen.
Thanks voor deze uitgebreide review! Heb namelijk deze monitor al van 4 augustus in pre-order staan ):
Hahaha sluit maar achter aan :P
Bol stelt me teleur... Begin augustus gepreordert. Zou 31 augustus verzonden worden.
Nadat ik de eerste review hier zag van iemand die het scherm van Bol had contact opgenomen. Bol gaf aan dat releasedatum toch echt de 31e, en nu zelfs 6 september is en dat het niet kan dat iemand eerder een scherm heeft.

Ik gaf vervolgens aan dat het toch zo is (incl screenshot van zijn bestel en bezorgoverzicht). Raar, ze snapten niet hoe het kon gebeuren.

En nu ben jij dus nummer 2 die eerder een scherm ontvangen heeft. Plus dat het nu de 31e is en mijn scherm nog niet verzonden is

Teleurgesteld in Bol...
Ben benieuwd! Bij mij is leverdatum nu in afwachting van de inkoopafdeling.
Het is een zooitje bij Bol.com met de levering van deze monitor. Iedere keer wordt de datum verplaatst en ze spreken elkaar allemaal tegen bij de klantenservice. Ze weten gewoon niet wanneer dit scherm geleverd kan worden. Heel erg jammer, of zoals michaelw1998 het goed verwoord: teleurstellend.

[Reactie gewijzigd door pimpampetje op 22 juli 2024 17:06]

Heb vandaag weer contact opgenomen met de klantenservice en weet niks....
Ze zeiden dat ze me gingen opbellen wat ik al een wonder zou vinden als dat gebeurd.
Iedere medewerker daar zegt weer iets anders. Dan ene zegt dat ie deze week komt, de andere zegt het niet te weten etc. Het probleem ligt zowel bij Bol als toch ook wel voornamelijk bij LG. Deze monitor had allang ruim op voorraad moeten zijn bij diverse shops. Ook Coolblue bijvoorbeeld weet niet of ze levering krijgen. Soms vraag je je weleens af of fabrikanten wel of niet geld willen verdienen.
Geef ik je helemaal gelijk! Soms dacht ik ook effectief of ze überhaupt mijn geld wel willen.
De monitor lijkt momenteel zo'n beetje wereldwijd niet of slecht verkrijgbaar. Net nog breed gezocht in US en EU. Het is irritant als een klantservice je ogenschijnlijk met een kluitje het riet in stuurt, maar ik geloof dat de beste mensen werkelijk geen idee hebben wanneer het apparaat ruim verkrijgbaar is. Misschien weet LG het zelfs niet. Productieproblemen wellicht.
Bol heeft het doen voorkomen alsof je dit scherm echt op 31 augustus 2019 zou ontvangen wanneer je ging reserveren, dat is helemaal niet het geval. Dat komt op mij als klant heel misleidend over.
Ik krijg net dit bericht:

Bedankt voor het contact met de bol.com klantenservice. Zojuist heb ik je geprobeerd te bellen maar ik kreeg je niet te pakken.

Je geeft aan dat je een product besteld hebt, en dat je om je heen gehoord hebt dat de LG 27GL850 - IPS Gaming Monitor in sommige gevallen wel uitgeleverd zou zijn.

Daarover heeft mijn collega navraag gedaan bij onze productspecialisten en daaruit is het volgende antwoord gekomen:

Alle orders zullen vandaag verwerkt worden, en daarnaast ook meteen verzonden worden. De ontvangst staat dus op vandaag of morgen voor alle gaming monitoren.

Dit geld voor alle orders, en dat houd in dat er geen klanten binnen bol.com zijn die deze monitor wel al ontvangen zouden kunnen hebben. Dit komt omdat dit pas de eerste uitlevering van de leverancier is.

Ik hoop je hiermee van voldoende informatie voorzien te hebben.

Verder wens ik je nog een fijne dag toe!

Dus alle tweakers met deze monitor in huis liegen... 8)7 Slechte damage controle?! :X

Anyway, ik hoop dat iedereen hem morgen ontvangt!
Ik heb juist ook nog contact opgenomen met bol. Heb nog geprobeerd op een compensatie binnen te krijgen en het is me gelukt met een €10- cadeaubon :P. https://gyazo.com/c7561c21b25ae8ae84f829381df05324
Ik heb vandaag bericht gehad dat de monitor geleverd gaat worden, als het goed is morgen in huis. Dat zou betekenen dat Bol.com vandaag de levering met schermen heeft ontvangen (of gisteren) en nu de reserveringen aan het verwerken is.

Wat ik wel komisch vond was dat in de bevestigings-mail staat dat PostNL de monitor op 31 augustus 2019 gaat bezorgen. Ik zou heel graag weten waar deze tijdmachine te koop is, toch makkelijk om even een paar dagen terug in de tijd te gaan :P.

[Reactie gewijzigd door pimpampetje op 22 juli 2024 17:06]

Ik heb deze monitor en toevallig kom ik ook vanaf een dell u2515h. Mn lg heeft bijna 0 ips glow / backlight bleed. Veel minder dan de dell had. Bevalt super! Nog toevalliger, heb ook een xbox one x die ik erop aansluit. Ik krijg alleen geen 4k optie wat jij omschrijft wat je wel krijgt, gedownsampled. Zijn er bijzondere instellingen die je op de monitor of de xbox hebt gewijzigd om dit voor elkaar te krijgen? Dit zou namelijk wel hdr mogelijk maken. Leuke review verder en veel plezier ermee!