Ben geen gamer maar een audio en video editor. Ik heb hem ook gekocht samen met een Ryzen 5 3600 ('n koopje voor 209 met zo'n power (20k aan punten op cpu benchmark) plus een mooie stille kast, flink wat geheugen, stille fan coolers enzovoort. Voor het eerst een AMD na een leven lang Intel. Wat tijdens de eerste eerste start even schrikken was, was dat deze cpu geen gpu heeft en het ultra mobo wel. Dus de fraaie hdmi 2 uitgang blijft uiteraad zo dood als een pier.
Waar je altijd rekening mee moet houden als je een splinternieuw/net geboren moederbord koopt, is de bios waar nog wat aan geschaafd moet worden. Dat doet Gigabyte ook. Minpuntje is de opstartsnelheid van het mobo zelf en de primitieve digitale uitlezing van de onderdelen tijdens de start. Vier ledjes in plaats van een HEX code van twee digitale letters en cijfers. En ja, er zit een fannetje op dit moederbord. Schijnt niet anders te kunnen om deze chipset koel te houden. Moet eerlijk zeggen, je hoort hem niet, maar alleen na upgrading van de bios naar 4i. Dat is nog een beta.
Er zijn ook positieve punten wat mij betreft . Rechtstreeks naar een restart in de bios duiken bijvoorbeeld. Maar dat deed Gigabyte vijf jaar geleden ook al. Maar echt positief is de prijs prestatie verhouding. Dat was voor mij ook de reden om het een keer te proberen. En ik moet eerlijk zeggen; daar kan Intel niet aan tippen op dit moment. Je hebt dit relatief dure mobo gratis als je het met de prijs van een Intel cpu van hetzelfde caliber vergelijkt.
[Reactie gewijzigd door hank.dussen op 23 juli 2024 10:58]