Sony WF-1000XM3 (Zwart) Review
22 augustus 2019, laatste update op 26 augustus 2019, 602 views
Rapporteer
Product gekocht
Uitstekend geluid, super noise cancelling, comfortabel en met een mooie oplaadcase, maar tijdens het bellen treden er verbindingsproblemen op: ‘je klinkt als een robot!’.
Pluspunten
- Uitstekend geluid
- Noise cancelling werkt super
- Draagcomfort
- Mooi doosje
- Automatisch aan en verbinding
Minpunten
- Verbindingsproblemen bij bellen
- Mijn stem klinkt raar voor gesprekspartners
- Profiel of codec switchen werkt niet goed op laptop
- Schakelen tussen twee apparaten gedoe
Inleiding
Ik ben een sound designer. Dat maakt me een zeer kieskeurige luisteraar, dus of het nu in mijn studio is of onderweg, ik stel hoge eisen aan de geluidskwaliteit van speakers en koptelefoons. In mijn studio zit dat wel snor. Voor onderweg heb ik in-ears gevonden die echt heel goed klinken én goedkoop zijn (TRN V80), maar die hebben één nadeel: het gefrummel met het snoer!
Dat was ik zat, en voor het reizen in vliegtuig en trein zou ook active noise cancelling wel interessant zijn. De bekende noise cancelling koptelefoons hadden mij nog niet overtuigd: de geluidsweergave van de Bose is niet goed genoeg, en de Sony is te groot voor in mijn tas.
En toen kondigde Sony the WF-1000XM3 aan. Besteld voor ze te koop waren, dat doe ik anders nooit.Rare reviews
Voor de officiële releasedatum stonden er geen reviews op Coolblue, maar hadden enkel wat Tech-sites een artikel geplaatst op basis van een review-exemplaar van Sony. Op de releasedag, de dag dat de in-ears naar mij werden verstuurd, stonden er op Coolblue ineens een stuk of 10 reviews. Eentje is van iemand genaamd "T Tester", andere reviews beschrijven alleen producteigenschappen die in de specificaties staan en niet het gebruik. Het komt allemaal nogal fake over, dus pas op met reviews over dit product!
Ik heb ze in ieder geval met mijn eigen geld gekocht en nu een paar weken in gebruik.In een notendop
Goed gebouwde, goed klinkende true Wireless Stereo in-ears met active noise cancelling van Sony. Bellen is matig.Het goede
De geluidskwaliteit bij muziek is uitstekend. Als je noise cancelling uitzet wordt het geluid zelfs nog ietsje beter, maar dat is een klein verschil. Absoluut gezien zijn mijn bedrade in-ears of mijn studio-koptelefoon wel beter, maar dat maakt de WF-1000XM3 zeker niet slecht. Goed gebalanceerde, prettige klank die niet opgeblazen wordt. Sprankelend hoog, strakke, diepe bassen en een mooie brede sound stage. Dat laatste is extra bijzonder omdat elk oor een eigen signaal krijgt en het dus belangrijk is dat dit tegelijk aankomt. Hier gebeuren gelukkig geen gekke dingen.
De noise cancelling is zeer effectief en kan zich meten met die van de Sony en Bose koptelefoons. In de trein (en ook even geprobeerd in de auto) wordt een enorme hoeveelheid ongewenst geluid weggefilterd. Zet de dopjes na een tijdje af (of ANC uit) en het valt ontzettend op hoeveel herrie er eigenlijk is.
Mooie oplaadcase, met een lampje aan de buitenkant om de status aan te geven.
De app is aardig en werkt prima. Ik heb één keer een EQ-profiel gemaakt en kijk er verder niet meer naar. Noise cancelling laat ik op maximaal staan, en als ik even wat wil horen van de buitenwereld doe in even een dopje uit.Het minder goede
- de verbinding wordt snel slecht tijdens bellen. Er komen glitches in de audio en gesprekspartners aan de andere kant klagen dat ik klink als een robot.
- wisselen van laptop naar telefoon gaat nog steeds niet lekker. Hoe moeilijk kan het zijn om dit te fixen, Sony?
- op een Mac laptop werkt het switchen van profielen en codecs niet lekker. Het belprofiel blijft soms geactiveerd waardoor je muziek met lage kwaliteit en in mono hoort. De geavanceerde instellingen induiken met Bluetooth Explorer helpt niet. De in-ears ondersteunen AAC (geen APT-X) maar als dat geselecteerd wordt komt er helemaal geen geluid meer uit.
- de in-ears steken relatief ver uit je oren. Welke maat siliconen pasvorm je kiest (7 soorten meegeleverd!) maakt daarin aanzienlijk verschil.Conclusie
Al met al een aardig product dat ik met plezier gebruik, maar zeker niet perfect. Hopelijk kan er ooit iets verbeterd worden met een software update?