Na veel dubben over een nieuw
24-uurs-Full-HD-Media-Center-DVD-speler-printserver-NAS-Casual-Gaming-Bak heb ik uiteindelijk gekozen voor dit nieuwe ITX moederbord van Intel.
Eisen :
- Laag stroomverbruik
- Compact
- Full-HD afspelen via HDMI
- klaar voor software-CAM-decodeer werk van een Anysee DVB-C kaart.
- RAID 1 voor meer data-veiligheid
- niet te duur
Ik moet zeggen dat ik van huis uit een AMD fanboy ben maar aangezien ik ITX wilde gaan kon ik eigenlijk niet om het feit heen dat een evenredig energie-zuinige AMD setup duurder en langzamer zou zijn geweest. AMD ITX bordjes die FULLHD aankunnen zijn er maar tot ATI780G chipset en dus met DDR2. ION heb ik ook overwogen maar de prestaties van de ATOM vs de Core I3 zijn in mijn ogen de extra kosten meer dan waard geweest. de ATOM zou volgens de anysee-site ook te zwak zijn geweest voor full-HD DVB-C decodeerwerk dus mijn keuze was gemaakt.
Unboxing
Het bord kwam in een schattig klein doosje en bevatte enkel :
- Het moederbord zelf,
- 2 SATA-kabels (goede kabels overigens met vergrendel mechanisme),
- Installatie CD
- Stickervel (voor noobs / om binnenkant van je case mee te behangen)
- Het I/O panel covertje
Installeren
Na het inbouwen van de hardware (ik haat dat pushpin systeem van Intel S775 en nu dus weer op S1156 verder ging alles smooth) kon ik dan eindelijk gaan installeren. Wat me echter opviel bij de installatie was dat in de BIOS de AHCI optie standaard op disabled stond, gelukkig kwam ik er op tijd achter en kon ik er daarna met een gerust hart Windows 7 opslingeren. Ook had ik pech dat ik geen beeld kreeg op mijn VGA monitor via een DVI naar VGA verloopje zodat ik uiteindelijk rechtstreeks via mijn Full-HD TV over HDMI heb moeten werken.
De meegeleverde CD bevat een prachtige gescripte tool om alles voor je te installeren (zo ook Acrobat Reader 5 ?

) De meeste drivers waren echter toch wel outdated en zeker voor de Intel GMA4500 HD IGP die ik bij mijn Core I3-530 kreeg, heb ik nog even handmatig de laatste drivers opgehaald.
Software
Voor haar eigen moederborden heeft Intel IMHO iig twee best handige tools die ik nog niet kende, namelijk:
Intel Desktop Utilities : Dit is een info / monitoring tool die ook alarm kan slaan mochten bepaalde temperaturen etc overschreden worden. hij kan piepen en pop-ups geven maar stuurt mij nog geen mailtje als ik er niet ben (hopelijk komt dat nog, ik bedoel het is software dus alles kan nog veranderen)
Intel Integrator Assistant : Zeer nuttige tool waarmee je o.a. moeiteloos het bios flasht eventueel met eigen bios logo, (de tool zet alles klaar en reboot en flasht voor je) maar ook kun je het bios instellen (bijvoorbeeld shared geheugen, wake-on-lan of bootvolgorde) zonder opnieuw op te hoeven starten,zero down-time dus. Niet alle opties zitten er echter in, voor overklokken moet je toch echt wel rebooten namelijk.
Stroomverbruik :
IDLE : 25 WATT
UTorrent draaien / DVD-kijken : 35 WATT
H.264 FULL-HD playback : 45 WATT
FULL LOAD furmark+heavyload: 90 WATT
Hier ben ik dus zeer positief over, gecombineerd met de Core i3-530 verbruikt het systeem dus heel weinig dit is dan in combinatie met alleen een 2,5 inch hdd-tje. ik heb later nog een greenpower HDD en een SLIM-LINE slot-in IDE brander toegevoegd (met een DX SATA naar laptop-pata converter) en dat verhoogde in alle gevallen het stroomverbruik met 4 a 5 WATT.
Je mag hier uit echter wel opmaken dat dit moederbord zeer gunstig met stroom omgaat, want dit is IMHO net zoveel als een ION setup maar dan met de mogelijkheid om te kunnen presteren waar nodig.
Alles is gemeten met een
CRESTA stroommeter (die kun je voor 10 euro krijgen bij de GAMMA)
BIOS mogelijkheden
Het bios zit vol overclock mogelijkheden en is benaderbaar met F2 (net zoals bij notebooks inderdaad) om hier alle opties te benoemen ga ik nu niet doen maar zoals je
hier kan zien is overklokken echt kinderspel.
De onboard RAID controller (die dus maakt dat de chipset H57 heet IPV H55) ga ik pas later gebruiken en word volgens mij bij Intel vanuit Windows geconfigureerd met de
Rapid RAID Storage tool.