Valve Index Review
15 augustus 2019, laatste update op 15 augustus 2019, 832 views
Rapporteer
Product gekocht
De beste VR headset op dit moment! Verbluffende scherpte met een hoge FOV.
Pluspunten
- Hoge kwaliteit
- Geen Mixed Reality portal nodig
- Uitmuntende tracking
- Instelbare IPD
- Instelbare afstand van de lenzen (hogere FOV)
- Extreem goeie audio
- Beste headset van 2019!
Minpunten
- Prijzig
- Vraagt iets betere hardware
Na in het bezit geweest te zijn van een Lenovo, Samsung Odyssey en de Plus werd het tijd om te testen of er een next gen headset op de markt zou zijn. En ja wel! Dit is toch zeker wel de Valve Index!
De headset wordt in mijn geval gebruikt voor het simracen, 1 basisstation is hierbij dan ook voldoende.
Bij het uitpakken van de doos valt direct op hoe degelijk de headset oogt. Met een hoofdband (net als de Rift) ziet hij er net even anders uit als de Odyssey. Hij voelt iets zwaarder maar nadat ik hem op mijn hoofd zet merk ik direct hoe comfortabel hij zit.
Met een verstelbare hoofdband kan ik de headset perfect positioneren.
Snel aangesloten en via SteamVR de roomsetup gedraaid (een installatie van de Citrix receiver gooit overigens roet in het eten de-installeren dus!).
De lighthouse wordt direct herkend en ook komen de eerste update gelijk binnen.
Wat ook direct opvalt is dat er geen gebruik meer hoeft gemaakt te worden van de Windows Mixed Reality Portal. Heerlijk, geen schermen meer die niet aangeklikt kunnen worden etc.
Ik start eigenlijk direct een racegame als rF2 of Assetto Corsa op en al in het menu valt mij op hoe scherm alles is. SDE is nauwelijks te bespeuren. De resolutie is in feite hetzelfde als op mijn vertrouwde Odyssey+ maar door het gebruik van LCD schermen met de benodigde subpixels is dit echt een sprong voorwaards.
Met 2 knoppen kan ik zowel de IPD instellen als ook de lenzen anzich. Deze zijn dichter en verder weg te draaien van de mijn oogballen. Omdat ik geen bril draag kan ik de lenzen maximaal naar binnen draaien waardoor direct te zien is hoe veel FOV je hiermee creeert.
Eenmal in het spel is ook gelijk waarneembaar hoe groot de sweetspot is. En doordat deze zo groot oogt is ook alles zeer scherp.
Hier en daar bespeur ik nog wel wat glare in de bril maar dit is niet storend. Wat ook opvalt is dat er weinig flikkeringen te zien zijn op de objecten op een grotere afstand. Meer rust dus als je vooruit aan het staren bent!
En dan het geluid! De geintegreerde headset sluit niet aan op je hoofd. Letterlijk kan ik 2 vingers tussen mijn oren en de headset houden. Maar hoe ze het gefixt hebben, geen idee maar alles komt zo heerlijk door, de bass, de treble dat hij mijn HyperX evenaart!
Eind conclusie
Deze headset is de beste by far die ik ooit heb gekocht. Hij is wel wat prijzig (700 euro incl 1 basisstation, dat is dus zonder controllers). En daarnaast moet je een krachtige PC hebben, ik heb het getest met een AMD 2700X + 2080ti.