€ 199,- bij bol Plaza

AVM FRITZ!Box 7590 (Internationale versie) Review

13 oktober 2019, laatste update op 13 oktober 2019, 5.407 views Rapporteer
Product gekregen +2

Product is stabiel, heeft een degelijke bouwkwaliteit en is eenvoudig te installeren. Als optionele toevoeging heb je de Fritz Repeater 3000 waarmee je gemakkelijk een mesh netwerk opzet.

Pluspunten

• Bouwkwaliteit
  • Dekking
  • Stabiel
  • Sitemap

Minpunten

• Web interface is wat onduidelijk

Op het Tweakers abonnementen feest een presentatie van AVM bijgewoond. AVM deed hun nieuwste producten presenteren waaronder de FRITZ!Box 7590 en de nieuwe Fritz Repeater 3000. Tijdens deze presentatie stelde ik de vraag of het ook mogelijk is om met een Xperia Box van KPN gebruik te maken van de IPTV functionaliteit op de FRITZ!Box 7590. Volgens AVM is dit mogeljk en zou dit zonder problemen moeten werken. Aangezien ik in het verleden meermaals geprobeerd heb om de Xperia Box uit het netwerk te halen zonder allerlei problemen op de hals te jagen vond ik het een gedurfde uitspraak van AVM. AVM had mij na de presentatie benaderd om te vragen of ik een product review wilde schrijven voor de FRITZ!Box 7590 waarop ik aangaf dat ik dat graag wilde doen voor ze.

Zodoende kom ik dan nu aan op het daadwerkelijke onderdeel van deze product review. Namelijk hoe bevalt de 7590 in het netwerk zonder Xperia Box er tussen. Met een woord GEWELDIG!

Mis je iets in de review? Laat het dan weten! :)

LET OP: Aangezien ik geen gebruik maak van telefonie binnen het netwerk kan ik hier geen informatie over geven! Ook is de softwaretaal Engels omdat ik dit zelf prettiger vind werken.

Afbeeldingen kunnen vaag ogen, de oorzaak hiervoor is mij nog niet helemaal duidelijk. Onderaan de pagina staan de afbeeldingen in hoge resolutie.

Verpakking

Een AVM product is te herkennen aan de typisch kleurrijke dozen en het FRITZ!Box logo. Kortom er is niets aan deze stijl aangepast!

Kwaliteit van de verpakking van zowel de binnenkant als de buitenkant is goed. Alles is netjes ingedeeld in vakken waardoor het product tijdens transport niet snel zal beschadigen.

Inhoud verpakking

In de doos wordt je verwelkomt door de FRITZ!Box boekjes de FRITZ!Box en de benodigde kabels om het product te kunnen installeren.

Installatie

Dan nu eindelijk het moment waar het allemaal om draait! Installeren die Fritz!

Het installeren van de FRITZ!Box gaat eenvoudig door het product aan te sluiten aan het stroomnet en een UTP kabel in te pluggen voor de netwerk connectiviteit.
Het standaard IP van de Fritz is 192.168.178.254 maar je kan ook gewoon fritz.box intypen in de adresbalk van je browser.

Wanneer je naar de FRITZ!Box navigeert wordt je verwelkomt met de installatie wizard. Hier wordt o.a gevraagd in welk land je woont en wat de tijd en datum zijn. Ook wordt er gevraagd wat voor type aansluiting je hebt. Voor mij is dit glasvezel. Tijdens de wizard krijg je ook de mogelijkheid om uit een netwerk profiel te kiezen die aansluit bij de aansluiting van de provider. Voor mij is dit KPN maar die stond er niet tussen dus heb ik XS4all gekozen aangezien dit ook werkt.

Wanneer de installatie wizard is afgerond wordt je begroet met het hoofdscherm.

Op het hoofdscherm staan o.a de volgende onderdelen:
  • Connections
  • Calls
  • Home network
  • Interfaces
  • Answering Machine
  • Convenience Features
Connections
Hier worden de actuele verbindingen getoond van de WAN en telefonie aansluiting.
Calls
Hier worden de meest recente telefoon oproepen getoond
Home network
Recente apparaten die zojuist verbonden zijn met het netwerk worden hier weergegeven
Interfaces
De actieve netwerk aansluitingen worden hier getoond zoals hoeveel aansluitingen verbonden zijn met het LAN. En welke frequentie en netwerk naam er worden gebruikt van het draadloos netwerk.
Answering Machine
Dit wordt binnen mijn netwerk niet toegepast waardoor ik hier geen informatie over kan geven.
Convenience Features
O.a het telefoonboek en aantal opengezette porten worden hier getoond.

Navigatiemenu

Links van het hoofdscherm wordt het navigatiemenu getoond waarmee je door de verschillende pagina's van de FRITZ!Box kunt navigeren. Om bijvoorbeeld bij het menu van de systeeminstellingen te komen klik je op 'System'. Voor nu ga ik even naar het tabblad Internet aangezien dit wat interessante features met zich mee brengt!

Internet

Online Monitor
Als je op Internet klikt dan wordt je begroet met 6 nieuwe opties. Een daarvan is de optie om naar het tabblad 'Online Monitor' te gaan. Hier wordt additionele informatie getoond over jouw netwerk zoals de ipv4 en ipv6 adressen. Ook wordt hier de huidige netwerkbelasting in kaart gebracht. Zoals wat voor soort data er binnen en naar buiten gaat.

Online Meter
Op het tabblad 'Online Meter' wordt er in kaart gebracht hoeveel data er uit gaat en binnen komt (dit wordt aangeduid in cijfers). Ook is het mogelijk om hier in te stellen hoeveel MB's je per maand hebt om te gebruiken voordat je uit je bundel gaat. Dit is voor mensen die in de gebieden wonen waar een vaste aansluiting niet vanzelfsprekend is erg fijn omdat je hiermee inzichtelijk krijgt hoeveel je nog kunt besteden.

Filters
Parental Controls
Hier wordt het mogelijk gemaakt om in te stellen hoelang een apparaat verbonden mag zijn met het Internet en wat voor type websites er specifiek toegestaan of juist geblokkeerd dienen te worden.

Access Profiles
Als je het prettig vind om een bepaald device te weren van het Internet dan kan je dat hier instellen. Standaard worden hier 4 profielen getoond.
  • Blocked
  • Guest
  • Standard
  • Unrestricted
Blocked is bedoeld voor apparaten die geen toegang mogen hebben tot het Internet, hier is dan ook de online tijd ingesteld op 'none'.
Guest standaard op 'unlimited' wat inhoud dat deze ongelimiteerd op het Internet mag surfen. (deze bewering klopt zolang er geen aparte blokkades zijn doorgevoerd op de blacklist).

Standard is zoals de naam doet vermoeden het standaard profiel waar apparaten aan worden verbonden. Dit profiel staat ongelimiteerde toegang tot het Internet toe.

Unrestricted is vrijwel gelijk aan het 'Standard' profiel maar dit profiel geeft de nadruk op ongelimiteerde toegang terwijl het Standard profiel nog allerlei configuraties kan hebben. Dit betekend overigens niet dat unrestricted dit niet kan hebben maar mijn vermoeden is dat AVM het makkelijk wilt maken voor de gebruiker door gewoon een profiel aan te bieden waar alles al gelijk goed staat ingesteld om zorgeloos met het Internet te kunnen verbinden.

Als je iets naar beneden scrolt (indien nodig) dan zie je het kopje 'Tickets' dit vind ik zelf een leuke optie aangezien het hiermee mogelijk wordt gemaakt om verbruikte Internet tijd te verlengen met 45 minuten. Dit is voor bijvoorbeeld een Internet Café of Camping handig om extra tegoed aan te bieden aan haar gebruikers.
Prioritization
Op dit tabblad kan je instellen welke apparaten en programma's voorrang mogen krijgen wanneer het netwerk op volledige capaciteit wordt benut.
Lists
Via dit tabblad kan je regels instellen en aanpassen die vervolgens gebruikt kunnen worden als Internet filter en waar je de prioriteiten kunt instellen voor het netwerk verkeer dat je wenst voorrang te geven.
Permit Access
Port Sharing
Dit tabblad bied je de mogelijkheid om aparte regels in te stellen voor verkeer dat buiten het lokale netwerk toegankelijk moet zijn. Dit wordt ook wel 'port-forwarding' genoemd.
FRITZ!Box Services
Indien je graag je FRITZ!Box vanaf het Internet wilt kunnen benaderen dan kan dat hier bewerkstelligd worden! Ook is het mogelijk om hier een eigen of een bestaand SSL certificaat te importeren zodat je FRITZ!Box een mooi groen slotje krijgt (wie wilt dat nou niet!?).
DynDNS
Deze service bied de mogelijkheid om specifieke applicaties die zijn opengezet door middel van port sharing te benaderen via een naam in plaats van een IP adres.
VPN
Zelf vind ik dit een erg toffe feature aangezien je hier dus je eigen VPN service kunt instellen waarmee je vervolgens van elk denkbare locatie in de wereld (wel met Internet toegang) je thuisnetwerk kunt benaderen. Deze functie heb ik zelf nog niet getest maar dat gaat zeker gebeuren! Zodra ik dit getest heb zal ik uiteraard mijn bevindingen met jullie delen ;)
MyFRITZ! Account
Met een MyFRITZ! account kan je op afstand je FRITZ!Box beheren. Je kan instellen dat je bijvoorbeeld notificaties wilt kunnen ontvangen als er een bepaalde gebeurtenis plaats vind op je FRITZ!Box of bijvoorbeeld je Internet verbinding beheren.

Telefony

Aangezien ik geen huistelefoon heb kan ik hier helaas geen verdere informatie over verstrekken.

Home Networking

Mesh Networking
Mesh Overview
Indien je gebruik maakt van een mesh netwerk dan zie je op dit tabblad in één oogopslag welke apparaten zijn verbonden en wat hun snelheden zijn. Ook wordt hier aangegeven of het type apparaat verbonden is via Wi-Fi of via ethernet.
Mesh Settings
Voor additionele informatie adviseer ik je naar de uitstekend beschreven pagina van AVM te gaan (Wat is mesh?)

Als je in het bezit bent van een AVM product dat compatible is met mesh ( Welke FRITZ! producten werken met mesh) dan kan je deze instellen als een zogeheten 'Mesh Repeater'. Hiermee maak je het mogelijk om een extra AVM product te laten dienst doen als een accesspoint voor Wi-Fi en mesh. Het voordeel van deze setup is dat je hiermee een centraal netwerk hebt waarbij alle instellingen geregeld worden via het hoofd station (router). Dit voorkomt onnodige configuraties die er voor kunnen zorgen dat je netwerk niet optimaal functioneert.

Network
Network Connections
Indien je wenst in één oogopslag in te kunnen zien wat er allemaal met jouw netwerk is verbonden dan is dit de pagina naar waar je op zoek bent!

Network Settings
Mocht je de werking van de FRITZ!Box niet naar wens vinden dan kun je dat hier aanpassen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om hier het IP adres naar eigen wens te kiezen of de routing table aan te passen. Een leuk feitje is (tenminste dat vind ik) dat je de FRITZ!Box dienst kunt laten doen als tijd synchronisatie server binnen jouw netwerk! Hiermee kun je bijvoorbeeld de Windows tijd server url aanpassen zodat die alleen naar jouw router luistert en op basis van de verstrekte tijdgegevens de juiste tijd instelt.
USB Devices
Device Overview
Het is mogelijk om een USB opslag medium aan te sluiten aan de FRITZ!Box voor bijvoorbeeld lokale netwerkopslag. Informatie over aangesloten USB apparaten wordt dan ook hier keurig vertoond.
USB Settings
Soms kan het nodig zijn om een USB apparaat minder stroom te geven, bijvoorbeeld omdat het niet nodig is om op volle toeren te draaien. De configuratie hiervoor kan dan ook op deze pagina gevonden worden!
USB Remote Connections
Mocht het zijn dat het aangesloten USB apparaat niet herkend wordt op de FRITZ!Box dan bied de FRITZ!Box software de mogelijkheid om een zogeheten 'USB Remote Connection' aan te zetten. Het idee is dan dat je het USB apparaat aangesloten laat op de FRITZ!Box en dat je op de computer drivers installeert die dan het aangesloten apparaat op de FRITZ!Box kunnen herkennen.
Storage (NAS)
Je kunt de FRITZ!Box ook dienst laten doen als een NAS (Network Attached Storage) de naam zegt het al, je kan dus een netwerkschijf maken van de FRITZ!Box waar je vervolgens data op kunt opslaan. Ook is het mogelijk om hier online opslag accounts te koppelen zodat je de data ook naar de cloud kunt uploaden.
Media Server
Settings
Je kan van de FRITZ!Box een media server maken zodat je films , muziek, en foto's die staan opgeslagen op de FRITZ!Box kunt streamen naar een compatible apparaat.
Web Radio
Als je in het bezit bent van een Fritz Fon of een compatible UPnP apparaat dan kan je hier radio stations instellen die je vervolgens kunt beluisteren daarop.
Podcasts
Voor podcasts geldt het zelfde, als je in het bezit bent van een Fritz Fon of een compatible UPnP apparaat dan kan je hier podcasts instellen en beluisteren.
FRITZ!Box Name
Hier kan je de naam van jouw FRITZ!Box dat getoond wordt binnen jouw netwerk aanpassen naar een gewenste naam.
Smart Home
Smart Home Devices
Als je een smart home product in bezit hebt dan kan je dat registreren op deze pagina zodat jouw FRITZ!Box dat weet.

NOTE: Ik kan hier zelf geen informatie over geven omdat ik niet in het bezit ben van een smart home product.

Wireless

Radio Network
Deze pagina geeft je een totaaloverzicht van apparaten die met het draadloos netwerk zijn verbonden. Ook worden hier apparaten getoond die niet zijn verbonden met het netwerk maar dat wel zijn geweest in het verleden. Een bestaande naam aanpassen zodat je draadloos netwerk anders heet, behoord eveneens tot de mogelijkheden. Vind je het fijn als je de keuze hebt om zowel een 2.4 Ghz als een 5Ghz naam te hebben dan kan dat hier ook ingesteld worden.

Wanneer je vaak verschillende apparaten moet verbinden met het draadloze netwerk dan kan het handig zijn om eens te kijken naar de mogelijkheid om een QR code in te stellen. Met deze techniek scan je op het apparaat dat je wilt verbinden de QR code zodat je in één oogopslag verbonden bent.

Radio Channel
Het probleem met draadloze netwerken is vaak dat de verbinding weg valt of dat het signaal niet sterk is. AVM bied hier een handvat om eventuele bronnen van interferentie te detecteren en daar slim mee om te gaan. Je kan door middel van een mooie diagram inzien wat de meest geschikte kanalen zijn om je draadloos netwerk mee in te stellen. Uiteraard kan je ook er voor kiezen om dit automatisch te laten doen door de FRITZ!Box.

Onderaan de pagina wordt een tabel weergegeven met frequency, kanaal en MAC adres van andere draadloze netwerken die gedetecteerd zijn door de FRITZ!Box. Dit kan handig zijn om na te gaan wat de meest geschikte kanalen zijn of als je in een nieuwsgierige bui bent gewoon eens te kijken wat er allemaal in de lucht wordt uitgezonden.
Security
Encryption
Het type versleuteling van het draadloze netwerk kan hier aangepast worden. Er zijn twee mogelijkheden, WPA2 CCMP of WPA + WPA2. Kies je voor WPA + WPA 2 dan worden oudere apparaten die geen WPA2 ondersteuning hebben ook toegelaten tot het draadloze netwerk. Heb je dit liever niet dan kies je voor WPA2 CCMP.

Als jouw draadloze netwerk super secure moet zijn en je er totale controle over wilt hebben wie er verbonden is met jouw netwerk, dan kies je voor MAC filtering. Met MAC filtering zorg je er voor dat jij het MAC adres van het te verbinden apparaat moet invoeren voordat er toegang wordt verleend tot jouw draadloze netwerk, zie het als een dubbele veiligheidslaag op de al bestaande beveiliging.
WPS Quick Connection
Wi-Fi protected Setup of te wel WPS. Dit staat standaard al aan op de FRITZ!Box maar toch lijkt het mij handig om het even uit te leggen. Met WPS maak je het mogelijk door met een druk op de knop van de FRITZ!Box een apparaat te laten verbinden met jouw draadloze netwerk. Dit is handig wanneer je een complex wachtwoord gebruikt of dat je (nog) geen QR code hebt gegenereerd.

Overigens worden er nog twee andere opties gegeven om een apparaat te laten verbinden met jouw draadloze netwerk. Een daarvan is door middel van een PIN die wordt weergegeven door de FRITZ!Box. De andere optie is een PIN die wordt weergegeven door het apparaat dat wilt verbinden met het draadloos netwerk.
Schedule
Als jij het onnodig vind om je draadloze netwerk uit te laten zenden op tijden dat je het toch niet gebruikt dan kan je dat hier instellen. Dit kan je instellen door gebruik te maken van de gedetailleerde planner die exact aangeeft op welke tijd(en) en dag(en) het netwerk aan of juist uit moet staan.

Guest Access
De kop verraad het al, je kunt op dit tabblad een gast netwerk opzetten met een ander wachtwoord dan jouw eigen draadloze netwerk. Ook hier is het mogelijk om een QR code te genereren zodat je niet steeds het wachtwoord hoeft te verstrekken.

Een publiekelijk toegangspunt kan soms handig zijn, bijvoorbeeld als je in een winkel werkt en het fijn vind als jouw klanten kunnen verbinden met het Internet. Raad eens...... dat is mogelijk!
Mesh Repeater
Er kan hier worden ingesteld hoe jouw FRITZ!Box zich moet gedragen in het netwerk. Je kan hier instellen dat dit het hoofd station is waarmee het mesh netwerk tot stand wordt gebracht of dat dit een uitbreiding is op een al bestaand mesh netwerk.

DECT

Diagnostics

Function
Een diagnose laten uitvoeren van jouw Fritzbox kan in gang worden gezet op deze pagina. De diagnose controleerd onder andere of je FRITZ!Box voorzien is van de meest actuele updates en of de FRITZ!Box voorzien is van een login wachtwoord.

Nadat de diagnose voltooid is kan je het resultaat opslaan in een .CSV formaat.

De diagnose bestaat uit:

9. Telephone Numbers

10. Home Network

11. Wireless environment
Security
Met al die verschillende services die geconfigureerd kunnen worden kan het wel eens handig zijn als je een pagina zou hebben waarop direct te zien is welke services en configuraties gerelateerd aan beveiliging op de FRITZ!Box staan. Dat is precies waar deze pagina voor bedoeld is, alles gerelateerd aan de beveilgiing wordt hier getoond.

System

Event Log
Logging van de FRITZ!Box kan op deze pagina ingezien worden.

Je kunt kiezen uit onderstaande type logging:

* All
* System
* Internet Connection
* Telephony
* wireless LAN
* USB Devices

Wanneer het wenselijk is om een print te maken van de logging dan kan dit bewerkstelligd worden door op de knop 'Print Preview' te klikken. Vervolgens wordt er dan een nieuw scherm geopend waarin de totale logging wordt weergegeven.

Onderin staat de knop 'Print Page' klik hier op om een afdruk te maken.
Energy Monitor
Power Consumption
Consumption

De actuele power consumptie en die van de afgelopen 24 uur worden hier getoond.
Er wordt op basis van een balk aangegeven hoeveel resources er naar toe zijn gegaan. Dit wordt uitgelicht in procentuele waardes waarbij 0 % geen resources betekend en 100 % alle resources.

Status

Hier wordt onder andere getoond hoelang de FRITZ!Box al aan staat of DSL aan staat en hoeveel apparaten zijn verbonden met de LAN aansluitingen en hoeveel met WAN.

Statistics
Door middel van diagrammen kan je hier mooi zien hoeveel CPU gebruik, CPU temperatuur en RAM er gebruikt is in de afgelopen 24 uur.
Push Service
Push Services
Met push services kan je instellen wanneer je graag een melding zou willen ontvangen wanneer zich bijvoorbeeld een bepaalde gebeurtenis voordoet zoals een gemiste oproep.
Sender
Hier kan de push service aangezet worden. Er moet dan een E-mailadres en wachtwoord opgegeven worden van het E-mailaccount waarop je graag push notificaties zou willen ontvangen. Mocht het nodig zijn dan kan je hier ook de gebruikersnaam en SMTP server plus SMTP port opgeven.
Buttons and LEDs
"Info" Display
Hier kan de LED ingesteld worden. Wanneer je een gemiste oproep hebt of als zich een apparaat verbind met het LAN dan kan je instellen dat de LED bijvoorbeeld gaat knipperen.
LED Display
De helderheid van de LED kan hier ingesteld worden. Staat de FRITZ!Box bijvoorbeeld in een slaapkamer? dan kan je de LED volledig uitschakelen zodat jij niet gestoord wordt in jouw nachtrust.
Keylock
Dit is een pagina met maar één optie, een optie die naar mijn mening erg handig is. Je kan hier aanzetten dat de fysieke knoppen geen actie uitvoeren wanneer er iemand op zou drukken.
FRITZ!Box Users
Users
Moeten er meer mensen kunnen inloggen op de FRITZ!Box? Indien ja, dan kan dat hier geregeld worden!
Login to the Home Network
Login for Access to the Home Network

Er worden hier drie opties gegeven met betrekking tot het authenticeren op de FRITZ!Box.

* Login with FRITZ!Box user name and password
* Login with the FRITZ!Box password
* Login without password

Uiteraard geldt, de laatste optie is de minst veilige en wordt dan ook niet geadviseerd door AVM!

Confirm

Mocht het nodig zijn dat je een dubbele verificatie wilt hebben bij het inschakelen of aanpassen van bepaalde services dan kan er uit onderstaande gekozen worden.

* Toetscombinatie
* Knop indrukken
* Bevestingscode van de Google Authenticator applicatie.
Apps
Applicaties die toegestaan zijn te mogen verbinden met de FRITZ!Box worden hier getoond.
Backup
Save
Backups maken van alle instellingen van de FRITZ!Box kunnen hier gedaan worden. Het is ook mogelijk om met deze backup op een tweede FRITZ!Box van het zelfde model de instellingen te importeren zodat als er een FRITZ!Box stuk gaat of als je een tweede wilt met identieke instellingen dit met 1 druk op de knop gerealisseerd kan worden! Er kan bij het aanmaken van de backup ook een wachtwoord opgegeven worden zodat de backup beveiligd is voor diefstal etc.

Restore
Hier kan je een bestaande backup importeren zodat die de instellingen overneemt vanuit de backup.
Houd er rekening mee dat bestaande instellingen van de huidige configuratie overschreven worden met die van de backup!
Restart
Een herstart van de FRITZ!Box kan hier in gang gezet worden.
Factory Settings
Soms werken bepaalde configuratie combinaties niet goed . Door het product terug te zetten naar de fabrieksinstellingen kunnen vaak dit soort problemen verholpen worden. Op dit tabblad kan je dit met 1 druk op de knop in gang zetten.
Update
FRITZ!OS Version
De huidige versie en installatiedatum van FRITZ!OS worden hier vermeld. Ook wordt hier de datum getoond van de laatste keer dat er gezocht is naar een nieuwe versie van FRITZ!OS.

Op dit tabblad kan je ook handmatig zoeken naar nieuwe versies van FRITZ!OS door middel van de knop 'Find New FRITZ!OS' aan te klikken.

Is jouw netwerk een Mesh netwerk? Dan kan je ook op het tabblad Home Network > Mesh de software updaten van de FRITZ!Box.

Auto Update
De automatische updates kunnen hier geconfigureerd worden.

Er is keuze uit vier mogelijkheden:
  • Level 1: Notify about new FRITZ! versions
  • Level 2: Notify me about new versions of FRITZ!OS and install necessary updates automatically (recommended)
  • Level 3: Notify me about new versions of FRITZ!OS and install new versions automatically
FRITZ!OS File
Mocht het zijn dat je de FRITZ!Box wilt voorzien van de meest recente software versie maar er geen Internet verbinding tot stand gebracht kan worden dan kan je hier handmatig een firmware file uploaden naar de FRITZ!Box zodat je alsnog de meest recente firmware kan installeren.

Er wordt bij het uploaden van de firmware de mogelijkheid gegeven om een backup te maken van de huidige configuratie.

Region and Language
De gebruikersinterface kan op moment van schrijven in 7 verschillende talen worden weergegeven. Deze talen kan je op onderstaande afbeelding zien.

Regional Options
Volgens AVM is het belangrijk om hier het juiste land te kiezen zodat als je gebruik maakt van een telefoonlijn je de meest betrouwbare verbinding hebt.
Time Zone
Standaard wordt de tijdzonde aangepast wanneer er een verbinding met het Internet wordt geconstateerd. Mocht je liever zelf de touwtjes in handen willen hebben dan kan je hier de tijdzonde handmatig instellen.

Sitemap

Aangezien er ontzettend veel instellingen geconfigureerd kunnen worden raad ik het aan om gebruik te maken van de sitemap. Met de sitemap zie je in één oogopslag waar je moet zijn om een specifieke instelling te configureren.

Met de FRITZ!Box 7590 is ontzettend veel in te stellen, zoals een VPN of een File service. Ook kan je een getailleerde weergave krijgen van het netwerk zoals de netwerk load en wat voor soorten protocolen er gebruikt worden. Een draadloos netwerk opzetten is zo gepiept en mochten er storende factoren in de lucht zijn dan kan dat voor een groot deel ingezien worden. Een mesh netwerk behoord eveneens tot de mogelijkheden en is vrij eenvoudig ingesteld. Ik heb in de afgelopen maanden nog geen enkele keer storing ondervonden in mijn netwerk en geloof mij dat was wel anders met de Xperia Box van KPN! Kortom mijn advies is, wil je van de Xperia Box af en wil je dit zonder gedoe? Doe je dan zelf een gunst en koop de 7590 vandaag nog!

Heb jij ook een AVM FRITZ!Box 7590 (Internationale versie)?

Prima, uitgebreide review. Ik gebruik de 7590 en de 3000 repeater sinds de zomer als vervanger voor de verouderde Fritzbox router van Fiber, nu Online.nl
Ik gebruik Mesh en de ingebouwde DECT telefooncentrale van de 7590 naar volledige tevredenheid. Ideaal ook de mailtjes die ik vanuit de box ontvang als er een nieuwe versie van het OS beschikbaar is, of van een gemist gesprek met als attachment het afspeelbare ingesproken voicemailbericht. Top ook dat ik eenvoudig de internet toegang van de kinder devices kan instellen.
Hey,

Bedankt voor je reactie! Fijn om te horen dat je de review kan waarderen :) Hopelijk kan het andere helpen bij de aanschaf van een nieuwe router.
Ik denk er nu over na om deze combinatie ook aan te schaffen.

Ik had nog een vraag:
Presteert het duo FRITZ!Box 7590 en FRITZ!Repeater 3000 beter als je ze onderling aansluit met een LAN kabel? Zoals hier omschreven: https://nl.avm.de/service...t-de-FRITZ-Box-verbinden/

In theorie zou de gehele 5gHz band op de router vrij blijven voor clients. Maar levert dit ook in de praktijk meer snelheid/stabiliteit op?
Hoiii, dank voor je reactie. Toevallig zit ik daar ook aan te denken. Nu staan ze los. Ik had gisteren nl. even een weggevallen verbinding op mijn Chromebook boven. Ik draai beta software op zowel de Fritzbox als op de repeater, daar kan het dus ook aan liggen. Ik denk dat ik het binnenkort probeer, alhoewel de software aangeeft dat de repeater prima gepositioneerd staat tov de Fritzbox beneden. Ik ben een blijde gebruiker in ieder geval, zeer te spreken ook over de user interface.
Hoi Christiaan,

De huidige opstelling is bij mij in principe zoals jij het beschrijft met een LAN kabel tussen de FritzBox en mijn Fritzrepeater 3000. Ik raad altijd aan om voor de beste draadloze betrouwbaarheid een LAN kabel aan te sluiten op de Fritzrepeater 3000 (Acces point) zodat je de volledige snelheid kunt benutten.

De situatie zonder de LAN kabel is eigenlijk gewoon een soort repeater. Deze pikt dan het signaal op van de router en versterkt dat. Nadeel is dat de snelheid dan lager ligt omdat het signaal opnieuw versterkt moet worden. Dit resulteert in een minder snelle verbinding en ook minder betrouwbaarheid van het draadloosnetwerk.
Je review leest een beetje als de handleiding van de Fritzbox. Buiten dat je de Fritzbox een prima alternatief vind voor de Xperia Box lees ik niet zoveel spannends eigenlijk. Ik heb zelf ook een (ander type) Fritzbox en ik vind bijvoorbeeld de VPN verbinding vrij matig. Ik heb een 500Mbps internet verbinding en via VPN kom ik niet verder dan 10Mbps. De processor van de Fritzbox is waarschijnlijk niet krachtig genoeg om een snellere doorvoer toe te staan. Ook pingen naar de Fritzbox is een drama. De router ondersteund namelijk maximaal 1 gelijktijdige ping. Het is daardoor vrijwel onmogelijk om met zekerheid te zeggen of je internet verbinding down is of niet. En dit is niet eens een instelling die je kunt aanpassen. Ook vind ik de Online Monitor slecht/niet functioneren. Die grafieken van mij geven vrijwel altijd aan dat er amper dataverkeer is, zelfs als ik gigabytes aan het downloaden ben. Gelukkig geeft de Online Meter wel de juiste statistieken weer. En hoe zit het met je internet snelheid zelf? Is daar nog iets aan op te merken na de overgang van Xperia Box naar Fritxbox?

Ik had wel wat meer "review" verwacht dan alleen een uitleg over de gebruikersinterface.
Hoi,

Om even op jouw vraag terug te komen of de Internet snelheid verbeterd is, is het antwoord ja maar niet extreem om het in de review op te nemen. Echter is de betrouwbaarheid van het netwerk wel stukken beter en dat merk ik vooral bij het chromecasten. Voorheen was dit echt een drama en was de Chromecast continu zijn netwerk kwijt. Na het installeren van de FRITZ!Box heb ik daar in de afgelopen maanden geen last van gehad. Voor mij is de FRITZ!Box dan ook een erg fijn systeem en ben ik er erg blij mee! :)

Ik ben wel benieuwd wat voor type FRITZ!Box jij gebruikt waar je dus problemen en onduidelijkheden mee ondervind. Zou je mij iets meer kunnen vertellen over de router pingen? Hoe heb je dit precies getest en kan ik dit eventueel voor jou testen of is dat lastig?
Ik heb de Fritz!box 7360 van mijn provider gekregen. En begrijp me niet verkeerd, ik zou zo weer voor een Fritz!box kiezen als ik moest switchen. Van een review verwacht ik echter een wat meer uitgebreide test-ervaring.

Het pingen van de router kun je testen door vanaf een externe internet verbinding je WAN IP adres meerdere keren te pingen. Start vanuit Windows bijvoorbeeld 2 commandprompts en start in iedere commandprompt een ping opdracht met "ping -t 123.123.123.123" waarbij 123 natuurlijk jouw WAN IP is. Wat bij mij dan gebeurt is dat in ieder geval 1 van de pings timeouts gaat geven. Als je de ping opdracht die wel gewoon antwoord vervolgens stopt dan zie je dat de timeouts in de andere opdracht weer verdwijnen en dat er weer gewoon geantwoord wordt. Ik kwam hier bij toeval achter omdat ik mijn internet verbinding probeer te monitoren. Die gaf regelmatig storingen aan terwijl die er helemaal niet waren. Dat kwam doordat er dan toevallig een tweede ping werd gestart (door wie dan ook).
zo ervaarde ik dat ook; dat van die handleiding.
Ik heb inmiddels ook een kleine maand de 7590 in huis staan, tezamen met 2 Fritz.Repeaters 3000. Bevalt op zich erg goed en het draait allemaal lekker stabiel. Wel vind ik het jammer dat er geen SNMP oid op zit, dus dat extern monitoren niet echt fatsoenlijk gaat (Tenzij je een zwik externe probes gaat installeren bij PRTG oid.)
Gebruik je toevallig mesh repeaters? Wat is de latency impact daarvan?