3. Willen (5.178) Hebben (2.296)

AMD Ryzen 7 3700X (BOX) Boxed Review

23 juli 2019, laatste update op 22 september 2021, 1.964 views Rapporteer

Deze proc is een absoluut monster voor die prijs

Pluspunten

• Snel
  • Zuinig
  • Backwards compatible
  • Koel

Minpunten

• Boxed koeler is luidruchtig
  • 7 nm proces slijt op termijn

Upgrade gedaan van een Ryzen 7 1700 naar een 3700x op een Asrock X370 Killer SLI moederbord. Daartoe de laatste BIOS geflasht wat afgezien van 2 bridge BIOSsen pijnloos was. Aangezien dit een workstation betreft is het geheugen uitgerust met ECC en dit wordt ook prima ondersteund door de 3700x.
Ik gebruik wmic memphysical get memoryerrorcorrection om de ondersteuning te controleren.

De processor reageert duidelijk anders dan de 1700. Er gaat meer spanning doorheen maar de processor blijft koeler. De temperatuur kan zeer snel stijgen en dalen. Als de workload in de cache past zijn de temperaturen ongeveer 10 graden hoger dan wanneer niet.

Ik heb een idle temperatuur gemeten van 33 graden en als alle cores belast zijn zo'n 56 graden. Dit is met de bijgeleverde Wraith Prism koeler op standaard instellingen, maar gezien de luidruchtigheid heb ik het profiel nu op stil gezet. Ook kan ik aanraden de van tevoren aangebrachte koelpasta te vervangen door Arctic Silver 5(+).

Single core turbo haalt de opgegeven snelheid van 4.40 GHz en de all core turbo varieert tussen de 4.15 en 4.20 Ghz. Heel netjes dus. Ik heb ondertussen wel begrepen dat ik de Silicon Lottery gewonnen heb.

Met de Wraith Spire (geleverd bij de 1700) is de idle temperatuur 40 graden en de full load temperatuur 70 graden. Die is stukken stiller. De all core turbo gaat dan wel terug naar 3.80 GHz. Het is beter de Wraith Prism te gebruiken.

Ik gebruik een eigen benchmark (handgeoptimaliseerde FFT in AVX machinecode) en de run time is teruggebracht van 2m43 naar 1m49 vergeleken met de 1700 (alles stock). Dat is zo'n 50% sneller, een deel door kloksnelheid, een deel door verhoogde IPC en een deel door betere implementatie van AVX-256.

Bij stabiliteit heb ik slechts een 'goed' ingevuld aangezien ik de eerste nacht met Prime95 een crash to desktop heb gehad, maar dat is naar alle waarschijnlijkheid een kinderziekte en is te verwachten. Ik hou jullie op de hoogte!

Al met al kan ik deze processor van harte aanbevelen! Heel veel prestaties voor een prima prijs!

Update 1:

Het probleem met Prime95 betreft een softwarefout, geen hardwarefout.

Update 2:

BIOS v5.50 is een no-go: endless boot loop. Terug naar v5.40.

Update 3:

Het probleem met Prime95 is gefixt in v29.8 build 6.

Update 4:

Nu in combinatie met een Asrock X370 Taichi!

Update 5:

Nu met Kingston 3200 MHz 22-22-22 ECC geheugen! Thanks guys, you rock!

Update 6:

Slecht nieuws, core #5 is gefrituurd. Dit kan gebeuren op 7 nm door gebruik van PBO, of door langdurig gebruik van Prime95. Heb het voltage in stappen moeten verhogen, de core heeft op dit moment 75 mV extra nodig om stabiel te blijven. Als hij nog verder slijt ga ik garantie claimen bij AMD. De 1700 had dit soort problemen niet tenslotte. Ik hou jullie op de hoogte!

Update 7:

De 3700x vervangen door een 3900x. De 3700x gaat terug naar de fabriek. Het slechte nieuws is: de Asrock X370 Taichi heeft het niet overleefd. Noctua koelers zijn ook veel te zwaar eigenlijk. Proc dwars door de socket eruit getrokken. Nu alles draaiend op een Asrock B450 Pro4. Review volgt nog. Tijd voor de benchmark nu teruggebracht naar 1m39.

Update 8:

De 3700x heeft een nieuw onderkomen gevonden in een Asrock B450M Pro4-F R2.0. Om mij onbekende redenen wil het bord niet opstarten in dual-channel mode, alleen in single channel. Alle BIOS versies uitgeprobeerd. Het voordeel is wel dat door de mindere belasting de proc opnieuw binnen zijn toleranties opereert en daardoor weer 100% stabiel is. Een geluk bij een ongeluk dus!

Nawoord:

Wat ik van deze hele ervaring heb geleerd is het volgende advies: koop een 6-core ipv een 8-core. Voor een 8-core moet het silicon perfect zijn; voor een 6-core disable je gewoon de 2 slechtste cores, waardoor de yields enorm verbeteren en de gemiddelde core kwaliteit toeneemt. Daarom is een 6-core relatief ook goedkoper. Daarnaast hoeft de L3 cache met minder cores gedeeld te worden. Ook IBM hanteert deze strategie, hun Power chips zijn 30-core maar er zitten er 32 op een die. Vandaar ook dat ik nu gekozen heb voor een 3900x (2x 6-core) boven een 3950x (2x 8-core).

Wat ook niet vergeten moet worden is dat 4 cores makkelijk de geheugenbus kunnen verzadigen. Heb je geheugenintensieve taken (Prime95 bv) dan zul je merken dat je geen profijt hebt van meer dan 4 cores. Daarvoor moet je uitwijken naar quad-channel (Threadripper) of octo-channel (Epyc).

Heb jij ook een AMD Ryzen 7 3700X (BOX) Boxed?

Mooi Review, dank je, ik hoop dat er meer gebruikers gaan schrijven. Is een grote verbetering in vergelijking met mijn huidige FX8350 op AM3 met RTX2070. Ik moet echt weer gaan upgraden om de mooie videokaart goed zijn werk te laten doen. De 3700x gaat het echt worden. Met name ook de gebruikte Wraith Prism koeler boeit me. Moet ik een andere er bij kopen? Ik wacht er even mee. Kan altijd nog.

Even een vraag of aanname; Kan de (eenmalige) crash te maken hebben met de minder sterke VRM, lees voeding, in het moederbord, kan de x370 het wel trekken? De x570 is er voor ontworpen.
Thanks!

De crash is reproduceerbaar en is te onderdrukken ('AutoBench=0' in prime.txt) dus het ligt niet aan de hardware. De VRMs op de X370 Killer SLI zijn ruim genoeg bemeten voor een 125W proc, laat staan een 65W proc. De Wraith Prism is een high-end koeler en weet je proc idle onder de 35 graden te krijgen, maar is luidruchtig boven de 2500 rpm.
Duidelijk, ik onderschatte de x370 uit 2017, best wel heftig bord en goed genoeg voor Ryzen 3700x. Steekt ook nog behoorlijk af met het MB wat ik nog gebruik de Ashrock 370 extreme 3 uit 2012. Ik verheug me op de proc. Ik ga wel voor x570 maar daar is de tijd nu ook rijp voor. :P
Houd er wel rekening mee dat er nog kinderziektes in de huidige AGESA (AMD firmware) zitten, zoals mogelijke problemen met snel geheugen, met booten en hoge idle voltages. Daar heb ik zelf overigens geen last van. De nieuwste AGESA is overigens al naar de moederbordfabrikanten gestuurd, die zijn het op dit moment aan het testen.
Helemaal zen, ik zou nog een maandje kunnen wachten. Voor de prijs, de bios en idd ook de firmware. Ik zie inderdaad op reddit, hardware.info en op het amd-forum veel beweging. Ook over het hoger kunnen clocken. Ik verwacht dat na de release v de 3950x in sept. mogelijk de kaarten iets worden geschud. Thx.
Ik moet nog wel even vermelden dat de AVX-256 prestaties tegenvallen. De Intel core i5-3470 (3.2 GHz) op het werk is nog steeds sneller. En dat zonder FMA. Geen idee waar het aan ligt.
Prime95 is memory bound bij meer dan 2 threads bij gebruik van dual channel memory. Daarom dus.
Wauw, deze review ga ik straks eens deftig doornemen, heb momenteel een x370 killer sli van ASRock met een 1700 op.
Sinds de kogel door de kerk is en de 4000 serie niet gaat werken op dit bord zal binnenkort een 3700x de upgrade worden!
Let erop dat je BIOS v5.40 gebruikt, die is stabiel en je 1700 werkt er ook nog op.
Volgens een artikel zou de x370 chipset enkel de 3000 serie met iGPU ondersteunen. Heb nu alle BIOS versies gedownload en ergens weggezet, voor wanneer ik de 3700x koop. Was van plan m'n BIOS alvast te upgraden, maar is blijkbaar niet en te raden zolang ik m'n 1700 gebruik. En ook niet terug te flashen.
Dat was nog wat met dat 3200 MHz geheugen trouwens. Ik kreeg het in eerste instantie niet stabiel maar een CMOS reset deed wonderen ;)
En de BIOS upgrade naar v6.40 scheelde ook een berg. Helaas gooide update 6 roet in het eten.