ASUS ROG Strix GeForce GTX 1660 Ti OC Edition Review

15 juli 2019, laatste update op 25 juli 2019, 431 views Rapporteer

Excellente kaart met betere value dan de niet-Ti versie. Rekenkracht te over voor de meeste toepassingen. De grote cooler neemt veel plaats in, maar werkt passief in vele gevallen, stil als de fans ietwat moeten werken. Prijs is iets duurder, maar dan heb je ook wel wat.

Pluspunten

• Stil door grote coolerblok
  • Rekenkracht te over
  • Kwalitatieve afwerking
  • Goede price/rekenkracht verhouding
  • Zuinig in verbruik idle (vs AMD)

Minpunten

• Verifieer of deze in je kast past

Condities

De old faithfull Radeon HD6870 GPU had de geest gegeven, dus moest ik op korte termijn een nieuwe kaart. Daarom is de keuze gebaseerd op het aanbod en de prijzen van mid juli 2019. Even de kat uit de boom kijken was geen optie.
Ik had me voorgenomen een budget van 250-350 te gebruiken, te kijken naar een betere speler in de mid range categorie (zoals ook de HD6870 was) en oog te hebben voor afwerking en cooling.

Door die laatste conditie viel alles wat een lichter koelblok had of een luidere fan al af. En diende ik ook het budget wat op te krikken naar max 400. Maar voor een stille of passieve cooling had ik de extra tientjes er wel voor over.

Keuze

Sinds mijn eerste desktop ga ik bij AMD shoppen, en dus ging ik daar ook mijn licht eerst opsteken. De R590/R580 kaarten waren aan de goede kant van het budget, maar waren zowel qua elektriciteitsverbruik als stille cooler wat een zorg. Naar prestaties toe zat er voor het budget ook wat sterker in het midden segment. De R5700 was ook interessant, maar zat nog niet binnen het budget. De chipsets die ik in range hadden bovendien ook een betere feature set (tov R580), dus ging ik ook aan de overkant kijken wat Nvidia me kon aanbieden.

Daarin ging de keuze tussen een GTX 1660, 1660 Ti en 1070. Tussen de 1660 Ti en non-Ti blijkt niet alleen dat de chipset sterk verschillend is (zie gebruik DDR6 tov DDR5 ram), ook vanuit de meeste benchmarks blijkt dat de Ti de betere keuze is.
Met het ram geheugen en prestaties in mind, was het wat afwegen tussen de 1070 en 1660 Ti. De eerstgenoemde komt met 8Gb, de laatste met 6Gb. Daarom is de 1070 nog steeds een goede keuze, maar omwille van doorvoersnelheid (eigenlijk pas relevant bij PCE 3.0) en chipset zijn de extra tientjes dan naar de 1660 Ti gegaan.

Ik dien wel toe te voegen dat ik toen al naar de ASUS ROG Strix kaart aan het kijken was. Volgens de verschillende reviews (oa Hardware.info ) een passief gekoelde kaart bij idle. En de stilste onder load. Dat het ook de duurste van de range was nam ik maar voor lief. Kwaliteit komt met een prijs, en zoals hierboven: de stilte was me wat extra tientjes waard.

Installatie

De kaart is een erg stevig blok, dus houd er rekening mee dat je de plaats nodig hebt. Het kost je niet alleen 2.5 slots op het moederbord, maar de kaart is ook best lang. In de Chieftec Dragon Maxi Tower moest ik de onderste bak met HD’s er uit halen om deze er in te laten passen.
Qua slots was dit voor mij geen issue, en het lijkt me dat bij een goede ATX pc setup dit ook geen issue vormt.

Installatie verliep eenvoudig, en zonder veel gedoe was de kaart up and running.

Gebruik

Bij het openen van de verpakken viel me de bouwkwaliteit van het pakket op. De gehele cooling setup zit niet alleen clever maar ook kwalitatief erg goed ineen. Daarom ook mijn conclusie dat voor je extra tientjes je ook wat in return krijgt.

De kaart draait iedere game die ik liggen heb zonder enig probleem met alle toeters en bellen op. Verdere prestaties bespreek ik niet. Daarvoor is de kaart voldoende besproken op Tweakers.net, en in de Hardware.info bespreking (Magazine juli, Mid-range kaarten test).

De fans staan meestal stil, en door de efficiente opzet kunnen ze deze de kaart koelen met een minimale effort. Net wat ik er van verwachtte dus.

Het overklokken heb ik nog niet getest. Dat doe ik wel eens als de zomer voorbij is en de hogere temperaturen achter ons liggen.

Heb jij ook een ASUS ROG Strix GeForce GTX 1660 Ti OC Edition?