Intel NUC 8 Home BOXNUC8I5BEKPA2 Review

13 juli 2019, laatste update op 13 juli 2019, 1.142 views Rapporteer

V: Wat is zo klein als een broodje pindakaas - past in een lunchdoos (echt!) - maar is krachtiger dan alle computers op aarde tijdens de maanlanding samen?
A: Deze NUC8i5BEKPA2.

Pluspunten

• klein
  • snelle componenten
  • veel aansluitmogelijkheden
  • Gen2 10Gbps USB poorten
  • hoge snelheid wifi
  • 1Gbps ethernet
  • heel stil
  • laag energiegebruik

Minpunten

• actieve koeling
  • Windows 10 Home ipv Pro

Specs:
8e generatie Intel i5-8259U
Win10 Home (geüpgrade naar Win10 Pro met een oude Win8 Pro productkey die ik nog had liggen)
8GB Kingston DDR-2400 SO-DIMM dual-channel memory (uitbreidbaar tot 32GB)
256GB Intel NVMe SSD
Iris Plus graphics 655
HDMI 2.0a (voor 4K UHD)
1 x USB 3.1 type-C (ook voor display)
4 x USB 3.1 Gen 2 (tot 10Gb/s), waarvan één voor opladen van smartfoon enz.
MicroSD-kaart slot
1Gb ethernet poort
Intel AC9560 wifi-kaart - 802.11ac 2x2 (max 1730 Mbps) + Bluetooth 5
incl. VESA-kit om achterop een monitor te installeren

A: Deze NUC8i5BEKPA2.

Jarenlang mijn eigen PC's gebouwd, nu overgestapt op een 'voorgebouwde' miniPC omdat ie aan vrijwel al mijn eisen voldeed, en het verschil in prijs tussen kopen en zelf bouwen (plus Win10 softwarelicentie) te weinig was (slechts €30 of zo). Bovendien geeft Intel 3 jaar garantie op alles, en als compleet pakket kon ik het ook met de zeer goede service van CoolBlue kopen.

Ik zeg dat ie aan "vrijwel" al mijn eisen voldeed... eigenlijk wilde ik een miniPC zonder actieve koeling (lees: ventilator), maar met alles wat deze miniPC heeft is deze configuratie nog niet zonder ventilator te koop. De ventilator in deze NUC is wèl erg stil, en in BIOS kan je instellen dat ie ook zo min mogelijk draait.

CPU en wifi-kaart zijn 'gesoldeerd' - niet te vervangen/upgraden - maar geheugen en SSD zijn wel te vervangen. Dit model is iets platter omdat ie ruimte heeft voor slechts één SSD (de hogere modelen hebben plaats voor een extra HD/SSD).

Ik had een oude Win8 Pro productkey liggen, en heb die ingevoerd (instellingen / 'verander Product Key') om gratis van Windows 10 Home naar Pro te upgraden. Zo heb ik meer controle over o.a. BitLocker.

Recente BIOS updates beschikbaar, dus die wordt ook goed onderhouden.

Zeer tevreden.

Heb jij ook een Intel NUC 8 Home BOXNUC8I5BEKPA2?