Gigabyte X570 AORUS PRO (rev. 1.0) Review

10 juli 2019, laatste update op 10 juli 2019, 863 views Rapporteer

Moederbord met uitstekende bouwkwaliteit en goede software. Aan de prijzige kant, maar het is dan ook een nieuwe high-end chipset

Pluspunten

• Bouwkwaliteit, design
  • Gigabyte Moederbord Programma's zijn uitstekend

Minpunten

• Geen passieve chipset koeling (maar fan is onhoorbaar)
  • Prijs, maar te verwachten voor nieuwe high end chipset

Het moederbord is nog maar enkele dagen oud, dus over prestaties en levensduur kan ik weinig kwijt.

Dat gezegd zijnde; de bouwkwaliteit is super. Alles voelt heet solide aan, het I/O shield wat soms een dun stuk plastic is voelt ook heel high quality.

Het algemeen design van het moederbord zit ook OK; er is voldoende plaats rond alle schroeven, er is plaats om een 8 pin CPU header te laten uitsteken naast de 4 pin cpu header (want een voeding met zowel een 8 als 4 pin is soms niet eenvoudig te vinden).

De heatsinks voor de ssd zijn eenvoudig te monteren, één schroefje en wat plastic wegtrekken en done.

De handleiding is duidelijk en beknopt.

De software van gigabyte is snel en zit duidelijk in mekaar, zonder teveel gedoe.

De chipset fan is niet hoorbaar, een van de zaken waar ik het minst vertrouwen in had. Een passieve koeling zou natuurlijk beter geweest zijn, maar dit is voorbehouden voor de extreme variant die 4x meer kost.

Heb jij ook een Gigabyte X570 AORUS PRO (rev. 1.0)?

Heb je ook de laatste bios al geinstalleerd? Gigabyte heeft voor de Aorus lijn een chipset fan profile aangemaakt. Zodat je die fan ook kan regelen (ik geloof dat er 3 profielen zijn, silence, balanced en performance.
Ik heb inderdaad de laatste bios geinstalleerd, maar ik merk niet veel verschil. Ik heb de fan nog geen enkele keer gehoord (en ik ben iemand die heel gevoelig is aan geluid, zo vind ik mijn Be Quiet silent loop 360 allesbehalve stil)

in combo met een 1080ti, zowel in syntethic benchmarks als games ook onder load nog niets van gemerkt.

Een kennis van me die hetzelfde moederbord heeft heeft de fan wel al gehoord, maar na de bios update en de bijgewerkte fan curves geen last meer van gehad.
Begrijp ik nou goed dat je of de 8 pin cpu of de 4 pin cpu alleen hebt aangesloten?
Neen op beide, ik heb zowel de 4 als 8 pin aangesloten.

Wat ik bedoelde is dat er naast de 4 pin header op het moederbord voldoende lege plaats is zodat je een 8 pin header kan gebruiken van de voeding door deze gewoon opzij te laten oversteken.

Dus: heeft je voeding geen 8 + 4 maar wel 8+8 -> geen probleem.
Is niet nodig, 1x8 pin is meer dan overkill. Alleen deze connector kan al 384Watt leveren. Dat mobo bouwers 2x8 of 1x4 en 1x8pin aanbieden op het moederbord slaat nergens op, zeker niet op non-heavy OC bordjes.

De 4 pin hoef je niet aan te sluiten, heb ik ook niet gedaan met mijn Auros Pro, kan geen enkele kwaad.
Moet ik dan een voeding hebben met zowel 4 en 8pins?, of 2 x 8?
Beide zijn OK voor dit moederbord. Het moederbord heeft één 8 en één 4 pin aansluiting. Je kan dus een tweede 8 pin gebruiken van de voeding op de 4 pin header van het moederbord.

Maar naar verluid zou het niet nodig zijn om beide aan te sluiten en zou één 8 pin volstaan. Zie reactie hierboven.

[Reactie gewijzigd door geronimo789 op 27 juli 2024 05:57]

Oke ik begrijp het.
Maar inmiddels start mijn systeem niet meer op, ventilatoren draaien ff en dan gaat systeem weer uit.

Heeft op een Asus b450 f gaming goed gedaan. Maar met deze gigabyte mainbord zit ik met dit probleem.

Andere voeding geprobeerd lost probleem ook niet op. CPU is een 3700x. Heb alles buiten de kast geprobeerd maar boot niet meer.
Heb ff een ander moederbord besteld kijken of het dan lukt.
Hallo,

Vorige week heb ik precies hetzefde moederbord gekocht met ook een Ryzen 3700x.
Hij heeft tm vandaag 15:00 prima gedraaid maar toen ineens ging de pc down.
Als ik opstart krijg ik alleen maar een klik te horen (aan ?) en na een seconde nog een klik ( uit ?). Verder helemaal niets meer.
Ik heb alle harddisken los gekoppeld, video kaart er uit maar er komt niet meer dan 2x een klik. Zelfs geen ventilator die draait.
Ik heb de voeding op mijn oude pc gezet en die draait prima.

Is het jou verder nog gelukt om het moederbord weer aan de praat te krijgen?
Of heeft iemand anders nog een idee?