Ducky One 2 Mini review
Als je een tijdje hebt gewerkt op de standaard toetsenborden op verschillende werkplekken, dan word je op een gegeven moment moe van de wisselende kwaliteit. Toetsenborden die niet lekker typen, te korte kabels hebben om comfortabel te typen of het ergste: toetsenborden die op eerste gezicht niet vies lijken, maar ondertussen een hele boterham kunnen beleggen als je ze uitschudt.
In mijn situatie als consultant kom ik op verschillende plekken, waarbij je altijd je laptop bij je hebt. Echter iedere keer een goed mechanisch toetsenbord meezeulen, is niet iets waar je op zit te wachten. Daarom was ik op zoek naar een klein compact mechanisch toetsenbord, waarbij mijn oog viel op de Ducky One 2 Mini.
De Ducky One 2 Mini is een 60% toetsenbord dat géén numpad, géén F toetsen en géén pijltjestoetsen direct beschikbaar heeft op het toetsenbord. Echter zijn de missende functies bereikbaar via de Functie toets (Fn). Ik gebruikte op mijn werk regelmatig de numpad en de pijltjestoetsen en vroeg mij af of ik zonder direct toegang tot deze toetsen ook goed zou kunnen werken. Om dit te testen heb ik een dag geprobeerd te kijken hoe vaak ik de numpad en de pijltjestoetsen zou gebruiken, en ben ik tot de conclusie gekomen dat ik met Fn toets dit wel zou kunnen compenseren.
Hardware
De Ducky One 2 Mini is op het moment van schrijven verkrijgbaar voor €109,- met keuze uit de volgende Cherry switches:
- Brown
- Red
- Silent
- Speed
- Blue
Voor mijn toetsenbord heb ik voor de Cherry Brown switches gekozen. Deze zouden voor het typen een goede feedback geven zonder dat je te hard moet typen, maar ook weer niet té gevoelige aanslag hebt.
De toetsen zijn verlicht met een RGB lichten en bieden verschillende verlichtingsopties: Wave, Color Cycle, Rain Drop, Ripple, Random Reactive, Reactive, Breathe, Full Backlit, Radar Mode en de uitmodus. Het boekje is essentieel bij het instellen van het toetsenbord aangezien er geen software is om een en ander in te stellen. Dit heeft ook weer een voordeel dat je niet op iedere pc deze software hoeft te installeren om alles opties tot je beschikking te hebben.
Met zijn gewicht van 590 gram is het niet het lichtste toetsenbord, maar door het compacte formaat toch makkelijk mee te nemen. Zo neem ik het iedere werkdag mee in mijn rugzak zodat waar ik ook ben, ik comfortabel kan typen.
De Ducky One 2 Mini heeft in totaal vier DIP switches, waarbij je met de eerste twee de positie van de Alt, Windows, Fn en Ctrl toetsen kan wijzigen. Met de bijgeleverde Ducky toetsenbord toetsenbordklem kan je makkelijk toetsen uit het bord halen.
DIP 3 verandert de Caps-lock toets naar een Fn toets, iets wat ik snel heb toegepast. Het hebben van een extra Fn toets aan de linkerzijde van het toetsenbord zorgde ervoor dat ik makkelijker bij alle ander toetsen die verborgen zijn onder de Fn functionaliteit, zonder dat ik mijn rechterhand daarvoor hoefde te verplaatsen.
DIP 4 is voor het in en uitschakelen van de N-key rollover mode, mocht je met software werken die niet N-key Rollover ondersteunen.
Gebruik
Zoals genoemd weegt de Ducky One 2 Mini 590 gram en heeft het een lengte van 302mm met een breedte van 108mm. Het wordt geleverd met een USB-A naar USB-C kabel van 150 cm die stevig in het toetsenbord gedrukt moet worden totdat je de klik hoort. Het toetsenbord werkt dus alleen bedraad. Verder kan je kiezen uit 2 standen voor het verhogen van je toetsenbord.
De toetsen zijn makkelijk eruit te halen met de toetsenbordklem en wordt geleverd met een willekeurig aantal gekleurde toetsen én een toetsenbord van Year of the Pig (2019).
Qua gebruik ben ik snel gewend geraakt aan het gebruiken van de Fn toets voor de pijltjestoetsen en voor de Delete, Home en End toetsen. Leuke functionaliteit op de Ducky toetsenbord is het gebruiken van de ASDW toetsen als muistoetsen, waardoor je handen niet het toetsenbord hoeven te verlaten om de muis te bedienen. Het enige wat af en toe nog wennen blijft, is het niet snel kunnen intoetsen van cijfers op het numpad, maar het gemak van alle overige toetsen makkelijk binnen bereik van je vingers vergoed veel.
De Ducky One 2 Mini is een fijn, compact, mechanisch toetsenbord welke makkelijk mee te nemen is en ruimte overlaat om je muis en muismat kort bij je toetsenbord te houden. Het heeft wel een leercurve wat betreft wennen aan het gebruik van de Fn toetsen en missen van de numpad en het instructieboekje is belangrijk om de toetsenbord aan te passen bij gebrek aan software om dit te doen. Al met al een fijn 60% toetsenbord!