De afgelopen 6 jaar had ik een USB HD aan mijn ASUS RT-AC66U router (met Merlin-firmware) hangen, als NAS. Werkte prima naar tevredenheid. Merlin is met deze routerfirmware opgehouden, en ik wou actueel blijven met beveiligingsupdates van ASUS maar de ondersteuning voor SMB-server en OpenVPN in de ASUS-firmware vond ik onvoldoende. Ik overwoog een nieuwe router te kopen, maar dan zou ik weer afhankelijk zijn van 3rd-party firmware en de USB-poortsnelheden van de router.
Toen had ik een "Duh!" moment

... natuurlijk, ik moet een HD hebben die direct aan het Ethernet hangt!
Na veel uitzoekwerk kwam ik uit op Synology - daar las ik heel veel positieve ervaringen over, en de extra packages - o.a. OpenVPN, HyperBackup, Drive en Surveillance Station - leken mij heel handig. En ik kon een goed betaalbare configuratie vinden!
Kiezen tussen de verschillende modellen vond ik lastig... wat zijn de grote voor- en nadelen van DS218j vs DS218play vs DS218 vs DS218+ bijvoorbeeld? Nou, uiteindelijk gaat het volgens mij om CPU-architectuur (en dus beschikbare packages) en uitbreidbaarheid. Maar het zou handig zijn als Synology een keuzehulp (of gewoon minder verschillende modellen!) had.
De Realtek CPU was voor mij de geschikte keus: breede ondersteuning voor de packages die ik wou (ik heb o.a. Plex niet nodig) en een goede prijs. (Voor mij het enige voordeel van een Intel-CPU zou zijn dat ik dan een Windows 10 VM op de NAS kon draaien.) Aan 1 schijf zonder RAID heb ik voorlopig voldoende.
Gekozen voor de DS118 zonder schijven, want die heeft in principe alles wat ik nodig heb voor een aantrekkelijke prijs. Ik had al een vrij nieuwe WD Elements Deskop 4TB USB-schijf, en daarin was een WD Blue schijf. WD Blue (ge-rebranded WD Green) is uitstekend in een NAS met 1-bay (dus zonder RAID; heb je meerdere bays met RAID, dan kan je beter de WD Red kiezen).
De DS118 is een mooi klein apparaat - een stuk kleiner dan ik had verwacht. De case is van plastic, maar ziet er goed uit. Je doet de case dicht met gewone schroeven - was veel beter geweest als die schroeven waren die je met je hand los- en vastdraait, en ook beter als de schroeven in metaal ipv plastic draaien.
De 'Quick Installation Guide' is m.i. echt onvoldoende. Ik vraag mij soms af hoe mensen met minder computerkennis deze NAS ooit goed aan de praat krijgen.
De DS118 draait nu een aantal dagen, en ik ben er erg enthusiast over: heel vlot en stabiel, met veel meer mogelijkheden die ik nog allemaal aan het uitproberen ben. Ik heb o.a. OpenVPN erop draaien, en heb mijn ASUS-router firmware eindelijk terugzetten op de actuele officiële versie van ASUS. Hyper Backup naar een externe USB-schijf gaat heel vlot, Drive Sync (v2) voor mijn laptop werkt uitstekend. Surveillance Station icm met mijn Foscams werkt prima - standaard komt ie met 2 licenties, helaas is het kopen van additionele licenties belachelijk duur.
Zeer tevreden!
UPDATE 2019.07.09: Ik schreef hierboven, "ik heb o.a. Plex niet nodig" - in de veronderstelling dat die voor deze CPU niet beschikbaar was - maar ik had blijkbaar oude reviews gelezen en Plex is inmiddels wèl beschikbaar voor de DS118. Hoewel ik dacht dat ik die niet 'nodig' had, moet ik wel zeggen dat die een heel mooie mediaserver is, werkt ook uitstekend als DLNA-server voor o.a. Neutron audiospeler, en al mijn oude Star Trek TOS-aflevering worden on-the-fly omgezet (transcodering) naar een formaat die mijn Chromecast kan afspelen, zonder dat mijn smartfoon daartussen zit. Ik ben om!

Ik heb de 'prijs'-criterium nu 5 sterren gegeven, want het feit je er ook Plex op kan draaien maakt de DS118 voor mij nòg waardevoller.