De Vuze XR heb ik in januari 2019 gekocht, net nadat deze op de markt kwam. Nu ik hier enige ervaring mee heb lijkt het mij goed om dit hier te delen.
We verhuren zes vakantie appartementen in Villa Richter welk zich op een helling bevindt. Deze is alleen lopend bereikbaar. We krijgen hier uiteraard de nodige vragen over zodat het ons een goed idee leek om het wandelpad te fotograferen en te publiceren op Google Streetview.
Daarnaast is de wens om een virtuele rondleiding door de Villa op Google mijn bedrijf te plaatsen.
Om dit te realiseren is de 3D foto functionaliteit van belang. Naast de aanschaf van de Vuze XR heb je nog e.e.a. nodig:
- Een snelle mini SD kaart (UHS-I/II (U3)), zie de site van de leverancier voor geteste types.
- Voor een fraai resultaat een statief met een kleine footprint gekocht (Manfrotto VR Pixie EVO Kit).
- Software om de beelden te bewerken (zoek op: street view ready producten). Keuze afhankelijk van je wensen en voorkeur, zelf gekozen voor Pano2VR.
Door op de camera het WiFi kopje in te drukken kan je met de gratis Vuze XR Camera App een koppeling maken. In het begin verliep dit erg moeizaam en verbrak de verbinding als je op meer dan 3 meter afstand stond. Door soft- firmware updates is dit aanzienlijk verbeterd. Bij koppeling controleert de App op beschikbare updates en dwingt je om deze eerst te installeren wat uiteraard erg slecht kan uitkomen.
Doordat de Vuze niet de mogelijkheid heeft om met bluetooth een verbinding te maken kan je géén gebruik maken van de VR180 app van Google. Een van de genoemde main feature voor de eigen app is, “Google VR180 compatible format”. Een onterechte claim lijkt mij, daarover later meer.
Voor het overzetten van de bestanden en het bewerken kan je gebruik maken van Vuze VR Studio. Koppel je de camera een USB kabel dan gaat het inlezen kak-traag. Bij meerdere bestanden zal je de mini SD kaart in een (USB) reader moeten plaatsen.
Bewerkingsopties voor 3D video opnames zijn niet beschikbaar voor 3D foto’s:
- Geen correctie mogelijkheid voor stitch-fouten
- Geen correctie voor verschil in lichtintensiteit voor de twee lenzen
- Ge
en correctie voor de horizon.
Beter is om een beeld op te slaan vanuit een 3D video zodat je deze opties wel kunt benutten.
Voor de resolutie van de foto maakt het geen verschil, het bestandsgrote is wel de helft klein? De foto functie van de Vuze XR is daarmee zinloze marketing feature.
De Pano2VR software bevalt erg goed en is bijzonder uitgebreid. De handleiding is duidelijk en volledig en talloze instructie video laten je zien wat er zoal mogelijk is. Het realiseren van de Streetview is goed gelukt, de virtuele rondleiding wordt de volgende stap.
De camera heb ik april meegenomen op mijn “Tour du Ceil”. Een toerski tocht van Zermatt naar St. Niklaus. Als action camera heeft de Vuze het nadeel dat je deze eerst moet aanzetten door de aan/uit knop een paar seconden indrukt te houden. Ongeveer drie seconden later hoor je twee piepjes waarop je met een andere knop de opname start. Dat is te lang als het erop aan komt. Schakelen tussen video en foto modes gaat door de aan/uit knop kort in te drukken. De stand wordt met een led aangegeven hetgeen in de zon slecht zichtbaar is. Bediening met de app is geen optie, een afstands bediening is wat je nodig hebt.
Een diepsneeuw afdaling laat zich niet filmen door de Vuze in je hand te houden. Om goede beelden te krijgen had ik daartoe de camera aan mijn lawine sonde gemonteerd die uit mijn rugzak stak. Hiervoor heb ik gebruik gemaakt van de 9.Solutions Quick Mount onderdelen (tip). Helaas was de schroefdraad van een onderdeel niet goed waardoor het na een aantal keren niet meer te bevestigen was (onderdeel is door de importeur keurig vervangen).
Ik was erg benieuwd naar de 3D-180 foto op de top. Om deze te bekijken moet je gebruik maken van de Vuze XR Camera App in combinatie met een eenvoudige Cardboard. Het delen van deze 3D-180 foto’s is dan een probleem. Om foto’s toe te voegen aan de gallerie van de Vuze XR Camera App heb je namelijk een Vuze camera nodig…
Het fundamentele probleem is dat het geen 3D-180 foto’s zijn in het Google VR180 compatible format. De 3D-180 foto’s van de Vuze zijn jpg foto’s waarop je de afbeelding voor je linker en rechter oog ziet. Een VR180 compatible format (heeft extentie .vr.jpg in dir DCIM/180 van je android toestel) is een volledige afbeelding die je ook zonder 3D bril kan bekijken. De daydream software maakt er twee afzonderlijke afbeeldingen van als je deze met een 3D bril bekijkt.
Een beperking bij het bewerken van de 2D-360 filmpjes met de Vuze VR Studio is dat het niet mogelijk is om meerdere filmpje aan elkaar te koppelen. Bij andere merken is dit wellicht niet anders?
Samengevat, de “Vuze Dual 360⁰ & VR180 Vuze VR Camera” van Human-eyes lijkt extra aantrekkelijk met zijn combinatie van 2D-360 en 3D-180 foto/film.
In de praktijk is het niet meer dan een 2D-360 camera, de rest is marketing prietpraat.
Zoals in het begin aangegeven, een eerste indruk. Uiteraard benieuwd naar ervaringen van anderen.