Na een werkelijk treurig verlopen kennismaking met Philips Android TV in 2016 en een daaropvolgende overstap naar Sony kwam dit voorjaar de kans om toch weer eens bij Philips te overwegen.
Waarom!? Je hebt toch ook LG, Sony en Panasonic? ...ik hoor het veel mensen denken. Het is een close call maar dé reden is de combinatie van Android TV & Ambilight. Ik mis dat laatste echt en had achter de Sony (43XD8305) dus ook led-strips geplakt. Fijne TV, maar hij ging na 3 jaar kapot, we mochten een andere uitzoeken.
We hebben deze Philips 2 maanden gebruikt en het is echt een fijne televisie. Okee het is geen OLED maar wel de Philips LED-topper van 2018 dus heel gek is dat niet.
Beeld
Het beeld van de TV vond ik goed en dat met name de kleurweergave, na wat pielen met de instellingen want de standaard instelling is bijvoorbeeld veel te hard, waarom moet alles tegenwoordig (bij elk merk) van het beeld afknallen? Ik houd van realistische kleuren. De zwart-weergave is zoals bij elke IPS-paneel niet optimaal. Zwart wordt nooit echt zwart en dat valt vooral op als je in een verduisterde kamer TV kijkt. Het contrast is niet optimaal en zoals veel mensen haden we dus moeite om de donkere scenes uit het laatste grote Game of Thrones gevecht te zien die 's nachts gefilmd zijn. Wat mij betreft zijn die scenes nu een benchmark voor alle TV's geworden.
Geluid
Het geluid bij platte TV's is natuurlijk nooit top. Maar deze TV heeft een eigen soundbar en bij het gebruik viel me iets op. Veel TV en Netflix materiaal wordt tegenwoordig geleverd met 5.1 geluid en er komt ook altijd stereo mee. Het stereo geluid is vrij standaard en zompig, met weinig definitie zoals bij meer platte televisies. Maar zodra je echt een 5.1 kanaal krijgt (soms moet je dat via de instellingen afdwingen!) neemt de geluidskwaliteit van de TV echt enorm toe. Ik zou het pure TV geluid dan zondermeer goed willen noemen. (Echt top geluid krijg je natuurlijk alleen met een surroundset wat mij betreft).
Android TV
Philips heeft zich echt gerevancheerd van de instabiele Android TV's met Marvell chipset nu ze er net als Sony Mediatek Soc's in hebben zitten. Het mag nog wel een tandje sneller overigens, het lijkt er sterk op dat Philips Sony volgt dat er ongetwijfeld relatief slome chipsets in stopt om de concurrentie met de eigen game-consoles niet aan te gaan. Een veel snellere soc dan de concurrentie zou de Philips een enorme voorsprong geven. Basisgames (Beach buggy racing/Minions/Bomsquad) met controller spelen echt prima overigens op de TV dus de console kunnen we hier nog even buiten de deur houden. Ik vind Android 8 eigenlijk wel prima lopen op de TV. Negatief vond ik wel dat de upgrade van 7 naar 8 op de 3 geteste exemplaren(!) consequent vastliep. Waarna het koppelen van de remote ook mislukte, ik ben een doorzetter en een nerd dus het lukte uiteindelijk wel, maar kloppen doet dat natuurlijk niet. Vervolgupdates werkten wel gewoon goed trouwens.
Ontwerp
Goed, ik houd van mat zilver/aluminium op mijn apparaten: mijn audio apparaten en Apple-computers hebben dat en deze Philips TV ook. Die hebben ook een relatief minimaal design, strak met weinig tierelantijnen. Maar de voet van deze TV verdient wat aandacht, dat had Philips echt anders mogen doen. Ik vond hem gewoon lomp en Philps onwaardig. Een soort mislukte iMac-voet. Wel robuust overigens.
Ander dingetje. De ontvanger van de afstandsbediening zit achter het gaas van de ingebouwde soundbar. Dat komt de zijwaartse ontvangst echt niet ten goede op het irritante af.
3 geteste expemplaren, alles teruggestuurd
?
Dit was de plek voor de positieve conclusie maar die komt in de volgende alinea. Ik test mijn televisie bij ingebruikname grondig en ik stel het beeld af naar mijn wensen. Ik ben zeker geen purist maar ik wil gewoon een paneel dat af-fabriek geen productiefouten bevat. Helaas had geen van de 3 geleverde (niet refurbished) televisies een paneel zonder pixelfouten. De eerste had 1(?) kapotte pixel, de tweede 2 en de 3de 8(!). Bij de eerste TV dacht ik nog dat het een ongelukje was en de tweede pech. Maar er is iets grondig mis met de kwaliteitscontrole van de aan Philips geleverde LG panelen. Of het maakt ze niet uit, dat kan ook. Ik werd gaandeweg ook steeds beter in het ontdekken van pixelfouten vrees ik. En als je Rood, Groen, Blauw, Wit en Zwart afzonderlijk test zie je gewoon waar het paneel het laat afweten. Ik wil geen TV waar uit de doos al 8 pixeldefecten inzitten zeker omdat Philips 99,999% (stond in de voorwaarden van de opvolger) werkende pixels garandeert, en dan mag je dus 80 kapotte pixels hebben in je 4KTV. Een belachelijk hoog aantal overigens.
Als je geen dode pixels hebt, of het niet zo erg vindt is dit een prima televisie voor een goede prijs. Zonder het pixelgedoe had hij hier nog jaren naar tevredenheid gestaan. Een aanrader, maar ik zou wel je paneel even testen van te voren. Doe dat 's avonds en test met egale achtergronden, dan zie je gelijk of en zo ja waar het paneel steken laat vallen.