Gebruikers

Score: 3
45 reviews

Nest Learning Thermostat V3 (Zilver)

Prijs
€ 179,-
Specificaties Modulerende Aan/uit thermostaat + app - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering

Nest Learning Thermostat V3 (Zilver) Review

Justinn1988 18 juni 2019, laatste update op 14 september 2021, 4.954 views Product gekocht

Nest Learning Thermostat V3 (Zilver)

Ter vervanging van de oude aan/uit thermostaat, op zoek gegaan naar een slimme modulerende thermostaat. Design van de Nest sprak me aan. Aansluiten zelf gedaan en de Nest werkt meteen.

Pluspunten

• Aantrekkelijk en simpel design
  • Gebruiksgemak en app
  • Modulair verwarmen
  • Geen abbonnementsconstructie
  • Te combineren met domotica en andere Nest producten

Minpunten

• Prijzig
  • Geen voedingskabel voor Heat Link bij geleverd
  • Extra thermostaatkabel van 1-2 M was fijn geweest
  • Kapot na 2 jaar

1 van 5 sterren (Waardeloos)
Omdat onze oude klokthermostaat (Honeywell Chronotherm III uit 1984 oid) wel aan vervanging toe was, ging ik op zoek naar een thermostaat die modulerend kan verwarmen, via app bediend kan worden en geen abonnementsconstructie kent. Na wat reviews te hebben gelezen, kwam ik uit op de Nest vanwege het aantrekkelijke uiterlijk en de uitgebreide functionaliteit. Gezien het apparaat al enige tijd op de markt is, vond ik hem wel wat prijzig. Maar vergeleken met andere slimme thermostaten is de prijs eigenlijk niet exorbitant hoog. De moderne uitstraling heeft me over de streep getrokken.

Zoals bij de meeste slimme thermostaten, bestaat de Nest uit een thermostaat voor in de woonkamer en een apparaat bij de cv-ketel; de Heat Link. In de handleiding wordt aangeraden de thermostaat te laten monteren door een installateur. Dat is echter totaal niet nodig, mits je zelf een beetje handig bent. De Nest wordt geleverd zonder kabels. Je zal zelf een losse voedingskabel moeten monteren op de N en L aansluitingen van de Heat Link. De oude thermostaatdraden heb ik rechtstreeks verbonden met de Heat Link (dus niet doorknippen) en ik heb een nieuwe kabel (2x0,8 mm) tussen de Heatlink en de cv-ketel gemonteerd. Er zit een groot rechthoekig afdekplaatje bij die je optioneel kan gebruiken bij het monteren van de Nest thermostaat.

Puntje van aandacht: ik moest de thermostaatstekker op het moederbord van de CV-ketel verwisselen van de aan/uit ingang naar de modulerende (OpenTherm) ingang. Lees dus ook altijd even de handleiding van de cv-ketel of deze modulerend kan verwarmen, OpenTherm ondersteunt en of je iets moet aanpassen hierin- of aan.

Nadat alles is aangesloten, heb ik de spanning erop gezet. Alles werkte meteen perfect. De thermostaat herkende de Heat Link zo goed als meteen en ook de cv-ketel (Itho-Daalderop Combifort) lijkt er meteen goed mee overweg te kunnen. De thermostaat maakt verbinding met Wifi zodat communicatie met de app mogelijk wordt. In tegenstelling tot andere reviews, werkt het modulerend verwarmen goed. Vergeleken met een aan/uit thermostaat die of heet of geen water verwarmd voor de radiatoren, wordt het radiatorwater langzaam warm zonder dat de cv-ketel 'volgas' gaat verwarmen. Gezien het zomerweer, heb ik dit maar even kunnen testen door de thermostaat op 25 graden te zetten (terwijl het al 24 graden in de woonkamer was).

Zowel de app en de thermostaat zijn voor wat betreft het gebruiksgemak uitstekend. Het doet exact wat het moet doen en de werking is intuïtief. De Nest heeft leuke functies zoals de Eco-stand, luchtvochtigheidssensor en aanwezigheidssensoren. Wanneer je voorbij de Nest loopt, laat hij 'basale' info zien, zoals de huidige temperatuur. Wanneer je de Nest echt benaderd, gaat hij netjes over op de normale stand.

Een verrassend pluspuntje is dat ik ook het warm (tap)water kan bedienen op schema. Als 'Warm Water' uit staat, gebruikt de cv-ketel de eigen voorraad warm water ipv 'volgas' water te gaan verwarmen bij warmwatervraag (vb wasbak vullen met warm tapwater). Een welkome aanvulling wat mij betreft.

Enige minpuntje dat ik nu heb ontdekt is dat de thermostaat niet goed lijkt te herkennen of we wel of niet thuis zijn, maar dat kan ook liggen aan de brakke GPS module in onze smartphones. Ik heb de 'Smart Learning'-functionaliteit nog niet kunnen testen, daar kan ik pas iets over zeggen als de winter z'n intrede weer doet.

Edit 14-9-2021: power supply van de Heat Link heeft het net 1 maand buiten de garantie periode begeven (vergelijkbaar met het probleem zoals hier beschreven). Probleem is op te lossen door zowel de thermostaat als de heatlink met een USB kabel van stroom te voorzien, maar de draadloze verbinding tussen thermostaat en heat link is dan niet stabiel, nog los van het feit dat dat geen gezicht is. Uiteraard is geen losse heat link te bestellen en ik zou daarmee na twee jaar dus eigenlijk weer 240 euro neer moeten leggen wat ik niet van plan ben. Mede doordat het schijnbaar een bekend probleem is, maakt dit het product geheel waardeloos. Na problemen met andere Nest producten, ben ik gigantisch teleurgesteld adviseer niemand dit product aan te schaffen.

Heb jij ook een Nest Learning Thermostat V3 (Zilver)?

Ik heb hem ook en ben er net zo blij mee. Simpel te bedienen met de draaischijf of app, je kan achteraf zien hoe vaak en hoe lang er is gestookt en ik vind hem erg mooi.
Vraagje, is dat basisstation nou draadloos? Ik ga binnenkort een muurtje weghalen waar de bedrading inzit voor de verwarming, ik dacht dan het mooi weg te werken in het plafond.
De thermostaat moet worden voorzien van stroom. Zoals ik het heb begrepen communiceren de Heat Link en thermostaat wél draadloos met elkaar voor wat betreft aansturen van de cv-ketel, maar worden de twee thermostaatdraadjes van Heat Link naar thermostaat alsnog gebruikt om de thermostaat van 12v stroom te voorzien.

Nu meen ik achterop de thermostaat een usb micro ingang te hebben gezien, waarmee ik vermoed dat de thermostaat op een alternatieve manier van stroom kan worden voorzien (met een smartphone oplader oid). Dit heb ik zelf echter niet getest.
Het basisstation kan draadloos communiceren met de heat link.
De heat link sluit je aan op de bedrading van de CV-ketel. (en tevens moet je er een draad met stopcontact aan maken..) Het basisstation kan je dan middels een Micro-USB kabel opladen aan het stopcontact (wel meegeleverd).

Het eenvoudigste en mooiste is om dat echter niet te doen. Sluit je basisstation aan op de bedrading beneden en plaats de heat link er tussen (dicht bij je CV-ketel, max 2 meter van je CV staat in het boekje).

Installeer trouwens eerst de heat link, dan pas het basisstation aanzetten en instellen. Het meegeleverde boekje is best duidelijk in hoe je de apparaten moet installeren.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren