Intro
OnePlus probeert al jaren zo veel mogelijk hardware voor zo’n laag mogelijke prijs op de markt te zetten. De prijs-kwaliteitsverhouding is voor het merk dus altijd erg belangrijk geweest, maar met de OnePlus 7 Pro proberen ze het echt op te nemen tegen de grote merken als Apple, Samsung. De prijs is wat verhoogd ten opzichte van de gewone OnePlus telefoons, maar het design heeft dan ook een update gekregen. Of de verbeteringen opwegen tegen de hogere prijs zullen we in deze review behandelen.
Wij willen in ieder geval Belsimpel.nl bedanken voor het uitlenen van de
OnePlus 7 Pro. Belsimpel.nl heeft geen invloed gehad op onze testresultaten en conclusies, zoals je zou mogen verwachten. We hebben geen compensatie gehad voor het schrijven van de review en doen dit puur voor de community en uit liefde voor tech.

We hebben de telefoon nog 2 weken, dus fire away!

Specs
Zoals eerder vermeld wilt OnePlus met de OnePlus 7 Pro een ietwat andere weg inslaan dan ze met hun OnePlus 7 proberen. De OnePlus 7 Pro staat iets hoger gepositioneerd dan de OnePlus 7, maar heeft daarentegen wel een iets lagere prijs. De specificaties van de OnePlus 7 Pro lijken dus stiekem wel een beetje op die van zijn goedkopere broertje, maar de Pro zijn veel eigenschappen net wat luxer. Voor de volledige specificatielijst verwijzen we naar de website van OnePlus.
Voor deze review gebruiken we een exemplaar in Nebula Blue met 12GB LPDDR4X RAM met 256GB UFS 3.0 2-LANE opslag.
Eigenschap | Specificatie |
---|
CPU | Snapdragon 855 |
GPU | Adreno 640 |
Opslag | 128/256 GB
RAM | 6/8/12 GB |
Batterijgrootte | 4000mAh
Camera achter | Sony IMX 519: 1,22μm 16MP |
Camera voor | Sony IMX586: 0.8μm 48MP /1.6μm 12MP, Telephoto lens, Ultra Wide Angle lens |
Besturingssysteem | Android Pie 9
Schermgrootte | 6.67 zonder notch
Schermtype | AMOLED |
Speakers | Stereo speakers |
3.5mm audio Jack | Nee, geen verloopje bijgeleverd
Vingerafdrukscanner | Onder scherm

Unboxing
De doos van de OnePlus 7 Pro lijkt enorm veel op de andere dozen van OnePlus smartphones in het verleden: wit met een holografisch cijfer. Rechtsboven de 7 staat in het klein het woord “PRO” om aan te geven dat het de Pro-versie betreft. Wat mooi is, is dat OnePlus gratis een transparante case meeleverd van zacht plastic. De bijgeleverde beschermcase zit overigens verpakt bij de boekjes, dus vergeet niet om dit kleine doosje te openen. Wat ons opvalt is dat de Warp Charge lader bijna tweemaal zo groot is als de lader van de OnePlus 6T en dat er geen Type-C to 3.5 mm Headphone Jack Adapter bij zit. Verder hebben we weinig opmerkingen over de doos welke de volgende spullen bevat:
In de doos vonden wij het volgende:
- OnePlus 7 Pro
- Warp Charge 30 Power Adapter
- Warp Type-C Cable (Support USB 2.0)
- Snelstartgids
- Welkomstbrief
- Veiligheidsinformatie en garantiekaart
- LOGO Sticker
- Case
- Schermbeschermer (pre-applied)
- SIM Tray Ejector

Design
Wanneer je de telefoon uit de doos haalt valt je gelijk op dat de telefoon relatief groot lijkt, niet alleen is hij groot met zijn 6,67 inch scherm ook is hij met zijn 206 gram goed aan het gewicht. De achterkant in de kleur Nebula Blue licht mooi op onder verschillende hoeken maar zodra je de achterkant vasthoudt merk je gelijk dat deze zelfde achterkant heel erg glibberig is. Een hoesje is dus eigenlijk verplicht en dat vinden we jammer.
De kleur Nebula Blue wordt over het algemeen als erg mooi ervaren, het is een soort van metallic zwart-paars-lichtblauw maar op 25 juni 2019 brengt OnePlus ook een versie uit met een amandelkleur.

Voorkant
Aan de voorkant van de telefoon zit in tegenstelling tot de OnePlus 6T en de 7 geen notch. Ook vinden we geen RGB-Notificatieled In deze notch zit een camera verwerkt met daarboven een speakergril. De RGB-notificatieLED moeten we helaas missen maar de notificaties zijn wel te zien via het “Always-on” display. Dus daarmee heb je de notificatieLED eigenlijk niet meer nodig. Deze functie zit overigens ook op andere OnePlus telefoons, ondanks dat daar de LED nog wel in zit. In het geval dat je een notificatie ontvangt worden er twee blauwe balken zichtbaar aan de zijkanten van het scherm en wordt je notificatie zichtbaar, net als het vingerafdrukicoontje.
Verder vinden we aan de bovenkant van de telefoon de speaker. Dit is niet alleen een gewone speaker om mee te kunnen bellen, deze speaker wordt ook gebruikt om stereogeluid te generen bij bijvoorbeeld het luisteren van muziek.

Achterkant
De achterkant van de telefoon is van glas en heeft een coating in de kleur “Nebula Blue”, in de praktijk is dat een metallic coating waarbij de kleur kan variëren van zwart tot paars en lichtblauw. Dit is afhankelijk van onder andere de hoeveelheid licht en de kijkhoek.
De camera is nog op dezelfde positie op de achterkant te vinden als bij de OnePlus 6, maar de vingerafdrukscanner is niet meer zichtbaar. Dat komt omdat deze naar de voorkant van de telefoon is verplaatst. De vingerafdrukscanner is sneller dan die van de OnePlus 6T omdat de sensor verbeterd is. Wat jammer is, is dat de camera uitsteekt, ook hierom is het verstandig om een hoesje te gebruiken.

Randen
De randen zijn gemaakt van glimmend donkerblauw metaal. De 3,5mm jack is echter niet meer zichtbaar op de onderkant omdat deze verwijderd is. In plaats daarvan heeft OnePlus er een SIM-kaartslot ingebouwd. Links op de telefoon vinden we de volumerocker en rechts de welbekende slider en de aan/uit-knop. Wat is zo’n slider toch een verademing, snel je telefoon even op stil zitten of juist het geluid aanzetten. Elke telefoon zou hier eigenlijk over moeten beschikken.
Ook zijn hier twee gaten voor de microfoon te vinden, aan de bovenkant van de telefoon vinden we één zo’n gat.

Display
Het scherm van de OnePlus 7 Pro is niet te vergelijken met de schermen die OnePlus tot nu toe heeft gebruikt. Dit AMOLED scherm is namelijk scherper en groter dan ooit tevoren met 3120 x 1440 pixels resulterend in 516ppi op 6,67 inch. Verder is het scherm gebogen zoals we ook kennen van de Samsung Galaxy S7 Edge van jaren geleden, waarbij het glas deze keer bestaat uit 3D Corning Gorilla Glass. Het voordeel hiervan is dat het scherm minder breed is waardoor het makkelijker vast te pakken is, daarbij oogt het beeld mooier. Een groot nadeel is dat er geen goede screenprotectors te krijgen zijn en de goede screenprotectors die wel verkrijgbaar zijn, zijn moeilijk aan te brengen. Toch vinden wij de voordelen zeker opwegen tegen de nadelen, het is eenvoudigweg prachtig.
Ook heeft OnePlus de refreshrate van het scherm omhoog gegooid. Daardoor voelt de gehele beleving maar vooral scrollen extra vloeiend aan. Het verschil merk je overigens alleen als je hem naast een snelle telefoon met een 60 Hz scherm legt.
Het scherm ondersteunt sRGB en de DCI P3 kleurruimtes en dekt beiden, en zelfs het AdobeRGB spectrum helemaal af. De helderheid is volgens onze metingen maximaal 420 Lux en dat is niet slecht, maar op hele zonnige dagen kan een Galaxy telefoon boven de 700 Lux komen. Andere websites weten zo’n 600 Lux te meten met hun OnePlus 7 Pro exemplaar, maar wij konden de reden voor onze 420 Lux niet vinden.
Wij hebben gemeten onder de volgende omstandigheden:
- Apparaat – Spyder 5
- Helderheid – Maximaal (manual mode)
- Screen refresh rate – 90 Hz
- Resolution – Auto switch
- Screen calibration – advanced, AMOLED Wide Gamut
Uit deze resultaten blijkt dat het scherm geweldig gekalibreerd is met een gemiddelde kleurfout van 0.32 gemeten volgens de ISO 14861:2015 color accuracy standaard. Het contrast is oneindig, wat verwacht was gezien het paneel een AMOLED betreft. De kleurtemperatuur is met 8500k te blauw, maar valt eenvoudigweg aan te passen in het menu.

Camera
Interface
Laten we allereerst beginnen met te kijken naar de Sensor van de hoofdcamera, de Sony IMX586. Dit is een sensor met 48 MP maar in de praktijk blijkt het een 12 MP pixel te zijn welke het licht combineert van 4 subpixels tot 1 pixel. In de praktijk zul je dus nooit foto’s maken met 48 MP en dat is toch wel iets om even bij stil te staan. Ook is de sensor iets groter dan in de vorige generatie telefoons: dat betekent niet ineens dat foto’s nu onscherp zijn, het betekent juist dat foto’s helderder worden in het donker. Naar onze mening dus een positieve vooruitgang, maar toch vinden we deze streek van OnePlus niet kunnen. Een groot voordeel is wel dat OnePlus bij deze camera een LASER heeft ingebouwd waardoor het focussen wat eenvoudiger wordt. Deze LASER werkt op basis van infrarood en is daarom voor het menselijk oog niet te zien.
De interface werkt goed en de camera schiet vrij snel na afdrukken een plaatje. In de Pro-modus valt vrij veel aan te passen, waaronder het focuspunt en de exposure.
Voor deze review hebben we de nieuwste camerasoftware gebruikt op 6 juni 2019.

Overdag
Met veel licht weet de camera prachtige foto’s te schieten. Ook met tegenlicht komen er nog prachtige plaatjes uit. Het groen is wel iets te verzadigd net als het rood, echter zijn er mensen die daar van houden, de foto's zijn in ieder geval wel zo goed als klaar om op social media te plaatsen.

Portrait mode
Bij portrait mode wordt alles wat niet in focus is extra geblurred waardoor de focus wordt gelegd op een bepaald gedeelte in de foto, zoals bijvoorbeeld jezelf of wat bloemetjes. De portrait mode bij de front-facingcamera/selfiecamera wordt onder betreffekelijke subhoofdstuk besproken.

Telelens

Schemer
Ook met wat minder licht presteert de camera van de OnePlus 7 Pro eigenlijk een stuk beter dan verwacht. Ik denk niet dat iemand nog kan beweren dat OnePlus camera’s slechte foto’s maken met wat minder licht. Of wij zijn gewoon enorm goede fotografen, dat kan ook natuurlijk! 😉

Donker
Ook in het donker merken we op dat de foto’s eigenlijk best wel prima zijn. Er is niet heel veel ruis te bekennen dus dat is super. Wat we wel moeten zeggen is dat deze foto’s zijn gemaakt op de normale stand, ondanks dat OnePlus in de software soms aangeeft dat het beter is om de “nightscape” stand te gebruiken.
De nightscape stand is volkomen waardeloos als je uit de hand schiet en produceert alleen maar wazige afbeeldingen.

Selfie
De front-facingcamera ofwel de selfiecamera kan omhoog en omlaag schuiven zoals je ondertussen waarschijnlijk wel gezien hebt. Portrait mode werkt goed, ook in de selfie modus maar je ziet wel rond mijn hoofd dat de telefoon de achtergrond en mijn gezicht niet precies goed weet te scheiden. De bovenste afbeelding is zonder portrait mode, de onderste met.

Video
Op de OnePlus 7 Pro kan je kiezen of je wilt filmen met OIS (optical image stabilization) of met EIS (electronic image stabilization). Indien je OIS wilt gebruiken film je ook gelijk met 60 fps, dat is bij EIS niet het geval. Waarschijnlijk is dat omdat de “extra” frames worden gebruikt voor de EIS. OIS zou dus op twee manieren smoothere beelden moeten opleveren.
Het valt ons op dat de camera met OIS moeite heeft om het beeld stabiel te houden, de trillingen met hoge frequentie worden eruit gefilterd maar de lager-frequentietrillingen helaas niet. Het geluid van de microfoon is tot onze verbazing enorm goed en weet zelfs de bass in de motor van de bus op te nemen. Wij zijn hier in ieder geval heel erg tevreden over.
Ook is het mogelijk om in slow-motion te filmen. Dit kan in 1080p met 240fps of op 720p met 480fps en levert soms prachtige beelden op.

Audio
Op de OnePlus 7 Pro valt geen 3.5mm Jack meer te vinden, maar ook is er geen USB-C naar 3.5mm Jack kabel meegeleverd en dat vinden we vreemd. Zeker voor een telefoon van meer dan 700 Euro, waarbij de productiekosten voor een dergelijk kabeltje misschien 50 Eurocent zijn vinden we dat een erg vreemde keuze.
De telefoon komt wel met stereospeakers, aan de bovenkant en aan de onderkant van de telefoon bevinden zich namelijk speakers. Dit zorgt voor een veel betere ervaring bij het luisteren naar muziek of het kijken naar film. Een daadwerkelijke toevoeging aan de telefoon, eigenlijk zou elke telefoon vandaag de dag hierover moeten beschikken.
OrigineelMicrofoon
De microfoonkwaliteit is uitermate goed, het neemt bass op in de motoren van bussen die langsrijden op 20m afstand maar ook gaat het opnemen van muziek goed. We hebben twee testen gedaan, een voice-test en een concert-test. Daaruit blijkt dat je ook tijdens een concert nog een prima opname kan maken.

Battery
Oplaadsnelheid
Qua accu beschikt de telefoon over een accu met een capaciteit van 4000 mAh. Deze accu zit vastgelijmd de telefoon en is niet te verwijderen zonder de telefoon te openen. Deze accu is ongeveer 10% groter dan de accu van de OnePlus 7 en de telefoon laadt in de eerste 20 minuten voor zo’n 47 procent op, ofwel 1900mAh. Dit zou in principe genoeg moeten zijn om een halve dag door te kunnen. Voor het opladen gebruikt OnePlus namelijk Warp Charge 30W ofwel 5V en 6A.
Deze lader is wel tweemaal zo groot als de lader van de OnePlus 6T, dus daar moet je wel rekening mee houden.

Accuduur
Doordat de telefoon veel meer pixels moet aansturen dan bij zijn voorgangers gebruikt het scherm ook meer stroom dan de schermen bij de voorgangers. Uiteindelijk blijkt dat je met het scherm aan, de telefoon 7,5 uur non-stop kunt gebruiken . Met scherm uit is dat 140 uur ofwel bijna 6 dagen en bij gecombineerd gebruik zo’n 35 uur. Dat betekent dat je bij normaal gebruik de telefoon elke anderhalve dag moet opladen, maar gebruik je de telefoon intensief dan is hij al sneller leeg. Dat hoeft echter geen probleem te zijn, want binnen 30 minuten zit de telefoon alweer op 65% van zijn capaciteit.

Warmte
Als je de telefoon met 30W oplaadt wordt er veel warmte geproduceerd. Deze warmte resulteert in een stijging van de accutemperatuur en de temperatuur van de Lader. OnePlus zegt dat door hun “unieke” design het grootste gedeelte van de warmte in de lader blijft en niet naar de telefoon gaat. Om deze reden hebben we onze CAT S60 gepakt met FLIR om dat eens nader te bekijken.
Daaruit blijkt dat de telefoon lichtjes opwarmt tot zo’n 35 graden. Ook het uiteinde van de stekker wordt 35 graden, dat zijn op zich geen gekke temperaturen. Het wordt pas onaangenaam als we naar de lader zelf kijken, deze wordt namelijk 60 graden! Het is dus aangeraden om de lader niet aan te raken tijdens het opladen en hem zeker niet te bedekken met isolerend materiaal zoals dekens. Dat wordt dus opletten met gebruik van de lader in bed.

Software
De OnePlus 7 Pro draait op Android 9 en dat is het grote voordeel van OnePlus telefoons: ze staan bekend om hun goede updatebeleid. Bij OnePlus krijgens telefoons minimaal 2,5 jaar lang updates, van beveiligingsupdates tot updates naar nieuwere versies van Android. Oxygen OS, zoals OnePlus hun Android skin noemt is erg licht waardoor er geen haperingen te bekennen zijn. Bovendien zijn er een heel hoop opties en mogelijkheden om Android naar jouw zin aan te passen.
Toch is de software niet op alle punten geweldig. Zo werkt bij de camera de “Nightscape” modus niet goed, maar we vertrouwen erop dat OnePlus dit binnenkort aanpakt.

Hardware
Qua hardware zit je met deze telefoon wel snor. De Snapdragon 855 is op moment van schrijven de krachtigste processor op de markt en in combinatie met 6, 8 of 12GB RAM zal je komende tijd wel even genoeg hebben. Wij denken zelf dat 12GB RAM overkill is, dus het is misschien verstandig om hier je geld op te besparen mocht je dat graag willen. Deze specificaties zijn momenteel zo goed als het beste wat er te krijgen valt in Androidland. Spellen zal je de komende tijd zonder enkele moeite kunnen spelen en ze zullen waarschijnlijk met deze processor als benchmark worden gebouwd.
De telefoon is sneller en voelt sneller aan dan welke andere telefoon op de markt, Samsungs, Apples en Huawei’s hebben het nakijken.
Hieronder kan je een flink aantal benchmarks vinden die we hebben gedraaid!

Features
Nu heeft OnePlus natuurlijk wat features ingebouwd om de telefoon te laten onderscheiden van de rest van de telefoons op de markt. De belangrijkste features zijn in dat geval de vingerafdrukscanner en misschien wel (het gebrek aan) waterdichtheid.
Ook zijn er wat kleinere features om je te helpen met concentreren, zo kan je de telefoon voor een paar uur helemaal blokkeren, et cetera.
Vingerafdrukscanner
Onder het scherm van de OnePlus 7 Pro zit een camera welke een foto maakt van je vingerafdruk en deze vergelijkt met de eerder opgeslagen foto via een bepaald algoritme. Om genoeg licht op de vinger te krijgen wordt het gebied waaronder de camera zit kort opgelicht door een aantal pixels. Hierna kan de foto worden gemaakt en de telefoon worden unlockt.
Voordelen hiervan zijn dat er geen aparte sensor aan de achterkant nodig is, maar een groot nadeel is dat het flink wat oefening vereist om blind de locatie te vinden. De fysieke vingerafdrukscanner van de OnePlus 6 is namelijk nog steeds sneller, accurater en makkelijker te vinden. Desondanks is de vingerafdruskcanner in de OnePlus 7 Pro wel verbeterd ten opzichte van de OnePlus 6T, hij is sneller en accurater. Dit komt omdat OnePlus hiervoor een grotere sensor onder het scherm voor gebruikt.
Het unlocken gaat vrij eenvoudig. Je tikt éénmaal op het scherm waarna de “vingerafdruk” verschijnt, als je hier vervolgens je vinger op legt is je telefoon unlockt.

Waterdichtheid & Wireless charging
Nog steeds is de telefoon volgens OnePlus wel waterdicht maar je moet er niet mee gaan zwemmen. Zo zitten er rubbertjes rondom het SIM-kaartslot, dus de telefoon kan dus een regenbui of een val in de toiletpot overleven maar hij is er niet speciaal voor gemaakt. Precies dat vinden wij jammer; de telefoon kan namelijk niet eenvoudig geopend worden dus waarom dan niet gelijk de telefoon waterdicht maken?
Ook kan de telefoon niet draadloos opladen. Wij rekenen dit OnePlus dan ook aan.

Conclusion
Met de OnePlus 7 Pro probeert OnePlus mee te doen met het hogere segment van de smartphonemarkt. Dit lukt ze aardig, zo is het scherm perfect gekalibreerd, scherp, groot, vloeiend, je kunt eigenlijk niet meer wensen. Met het design zit het dus wel snor, er is zelfs een gratis transparante cover bijgeleverd.
De vingerafdrukscanner, welke onder het scherm zit, werkt ook snel maar wel minder snel dan bij de oude OnePlus 6 als we heel erg eerlijk zijn. De camera is wel een stuk beter geworden dan dat we bij de OnePlus 6 zagen, vooral in omstandigheden met weinig licht schiet deze camera nog prima plaatjes.
Naast de camera zijn ook de prestaties van de telefoon geweldig, zo is hij pijlsnel, schiet je door de menu’s heen en heb je en frustratievrije smartphone-ervaring. Dit komt mede ook door de lichte software, waar je overigens enorm veel aan kunt aanpassen. De software wordt minstens 3 jaar onderhouden, dus ook dat is mooi meegenomen.
Met Warp Charge laadt je de telefoon binnen 30 minuten op naar 65% waarmee je een goede dag vooruit kunt. Dat mag ook wel want de accuduur van deze telefoon is vanwege het scherm niet meer dan “prima”.
Diezelfde lader is ook een doorn in het oog, want hij wordt met 60 graden heet. Zo zijn er nog een aantal kleine dingen: Ook is hij tweemaal zo groot als de “oude” 20W-lader van de OnePlus 7, de vraag is maar of je dat een probleem vindt. Ook is er geen 3.5mm naar USB-C kabel bijgeleverd, dus als je nog muziek luistert met een kabel dan moet je toch echt zelf zo’n verloopje aanschaffen. Ook is de telefoon niet gecertificeerd als waterdicht en is er geen draadloos opladen, terwijl de concurrentie dit wel heeft. De vingerafdrukscanner op de OnePlus 6 is makkelijker te vinden en is sneller, ondanks dat de vingerafdrukscanner van de OnePlus 7 Pro zeker niet langzaam is. De camera steekt uit, en de achterkant is glad waardoor je eigenlijk wel verplicht bent om een (bijgeleverd) hoesje te gebruiken. Ook vinden we het vreemd dat de telefoon wel ondersteuning heeft voor USB 3.1 GEN 1, maar dat er een USB 2.0 kabel is bijgeleverd. Dan hebben we het echter nog niet gehad over dat de telefoon voor sommige handen (we bedoelen ook jullie, dames) aan de grote kant is. Ook is de modus om in het pikkedonker te fotograferen “nightscape” nutteloos omdat dat bewegende beelden oplevert, gelukkig is de gewone modus om ‘s nachts te fotograferen wel erg goed.
OnePlus doet met de OnePlus 7 Pro heel veel belangrijke dingen goed, maar laat wat kleinere puntjes liggen. Puntjes die niet voor iedereen even belangrijk zijn, maar als je wilt meespelen aan de top en prijzen vraagt die bij de top horen, dan vergelijken we je ook met de top. Naar onze mening past OnePlus ondanks de minpuntjes vanwege hun wat lagere prijs, goede prestaties en prachtige scherm zeker in deze top. Daarom krijgt de OnePlus 7 Pro een Gold award.
Addendum
In deze review zijn alleen mijn foto's en tekst gebruikt. Het origineel is hier te vinden.