:strip_exif()/m/473568/1HDwgR3svmZoH6QH5ThoGqlJMcXPKjjJMQ5YY7V3pvU37RigDx?f=620xauto)
Inleiding
Seasonic maakt al langer voedingen dan ik op deze planeet loop en heeft een naam gemaakt met voedingen van hoge kwaliteit zonder fratsen. Tijdens het Tweakers Testfest 2019 kwam ik op een nieuwe manier in aanraking met Seasonic. Hier presenteerde ze de Focus Gold en Prime Ultra Titanium series en waren een aantal Tweakers uitgeloot om deze te mogen testen. Helaas was ik niet een van de gelukkigen, maar ik was wel geïntrigeerd door het verhaal.
Seasonic richt zich, aan de consumenten kant, puur en alleen op het maken van kwaliteit voedingen en ziet er geen nut in om nieuwe
features zoals RGB of power monitoring toe te voegen om zich te onderscheiden van de concurrentie. Volgens hen is de kwaliteit van een Seasonic voeding genoeg om de consument te overtuigen. Omdat ik dit graag zelf zou willen ervaren en deze ervaring wil delen heb ik contact gezocht met Seasonic en heb ik de mogelijkheid gekregen om deze review te maken met een review unit die ik toegestuurd kreeg.
Een interessante opmerking bij dit review model is dat deze van een Duitse webwinkel komt en niet vanuit Seasonic zelf, dit laat zien dat review units niet anders worden behandeld dan normale units die je zo koopt. Ook andere reviews die ik later zal linken spreken zich hier positief over uit, want dit laat vertrouwen zien in het product.
Uiterlijk
De Seasonic Prime Ultra 650W komt in een soort anti-paparazi doos die het opzettelijk moeilijk maakt om er foto's van de maken. Op de doos staat wat informatie over de voeding, inhoud van de doos en belangrijkste features. Niks speciaals, maar wat verwacht je van een doos.
:strip_exif()/m/473568/1HDgqS339nf99V2DJ3hgsXObzC7c1MqQ1WLUBw6HthpgRAKjnM?f=620xauto)
In de doos
In de doos vinden we de voeding zelf in een suède zakje, alle kabels in een ander zakje, een stroomkabel en een "PSU tester". Deze klikt op de 24-pin stekker en zet de voeding aan zonder dat hier een moederbord voor nodig is. Niet echt een tester dus, maar wel handig als je bijvoorbeeld je waterkoeling pomp van stroom wil voorzien zonder het hele systeem aan te zetten, is toch wat netter dan een paperclip.
Daarnaast zijn er nog een aantal kleine accessoires die je wel of niet gaat gebruiken, zoals een aantal zip-ties, een aantal klittenband kabelbinders (super handig voor cable management ook buiten de case), een sticker en een hele strakke 3D casebadge voor wie die nog gebruikt. Ook is de nodige documentatie aanwezig die door velen nooit opengeslagen zal worden.
Kabels
De Prime Ultra 650W komt met ongeveer alle kabels die je nodig kan hebben met een voeding van dit wattage. Een overzicht van alle kabels is in de afbeelding hieronder te zien. Er is een enkele CPU 4+4pin kabel meegeleverd, wat een probleem kan zijn voor iemand met een moederbord dat twee van zulke aansluitingen heeft, al is deze tweede aansluiting vaak optioneel. Zo niet kun je waarschijnlijk beter voor een sterkere voeding gaan.
Daarnaast zijn er twee dubbele 6+2pin kabels voor PCI-E kaarten. Hierbij raadt de handleiding af om een enkele kabel te gebruiken om een kaart met meer dan 225W TDP te voeden, maar om hier beide kabels voor te gebruiken met maar 1 connector per kabel. In theorie zou dit het gebruik van dual GPU verhinderen met kaarten die veel stroom gebruiken, maar ik heb er vertrouwen in dat 1 kabel ook boven de 225W zonder problemen zou werken. Daarnaast is 650W aan de lichte kant voor een dual GPU setup. Alle kabels die je nodig zult hebben voor een high-end single GPU systeem zijn hier aanwezig.
Via https://seasonic.com/prime-ultra-titanium
De kabels zijn in het zwart uitgevoerd in de "ribbon" stijl. Dit zorgt ervoor dat deze niet heel flexibel zijn, maar met wat overtuiging wel in de juiste vorm gebogen kunnen worden. Het is aan ieder om te bepalen of ze deze stijl mooi vinden. Voor een extra smak geld zijn er altijd custom kabels te koop van derden in andere kleuren en stijlen.
:strip_exif()/m/473568/1HDgqSIhPIbsgtuSD05LkqLCfF7V6hT18YjiSZ61ZaUCK44spd?f=620xauto)
De voeding zelf
Nadat we alles in de doos hebben bekeken blijft het belangrijkste over, de voeding zelf. In een wereld vol XxGaMeRxX en RGB styling is Seasonic erin geslaagd om deze voeding een uitstraling van kwaliteit te geven die niet overbodig veel opvalt. Net zoals de doos zijn er een aantal zeer reflectieve vlakken aanwezig op de voeding (gelukkig wel in mindere maten) waar de rest mat zwart is. De fan gril bestaat uit een patroon van langwerpige hexagons wat opgedeeld is in twee delen, grotendeels mat zwart met een spiegelende 'U' vorm. De fan is overigens 135mm in diameter wat ook zou moeten bijdragen aan een lager geluidsniveau. In het midden is een spiegelend Prime logo te vinden dat ook op de zijkanten staat, handig als je wil kijken of je iets tussen je tanden hebt zitten. De voeding weegt afgerond 2 kilo mocht je dat willen weten.
Aan de zijkant vinden we naast het glanzende Prime logo een onopvallend Seasonic logo en een ventilatie opening. Deze opening lijkt puur stilistisch en is het enige design element op deze voeding dat enigszins "gamer" te noemen is.
Aan de achterkant zit natuurlijk de 230V aansluiting, een aan/uit schakelaar en een schakelaar voor de "Hybrid Mode". Wanneer
niet ingedrukt zal de fan van de voeding niet aangaan wanneer dit niet nodig is, hierover later meer. Bij lichte belasting zal de fan dus niet draaien en is de voeding passief gekoeld.
De zijkanten zijn zo georiënteerd dat de tekst rechtop staat wanneer de voeding in een reguliere (niet inverted) ATX kast geplaatst is, zowel fan up als down. Helaas is de bodem van de voeding niet prettig om naar te kijken omdat hier het label zit, hier loop je bijvoorbeeld tegenaan wanneer de voeding fan down onderin en case is gemonteerd die geen PSU afdekking heeft. Daarbij adviseert Seasonic wel om de PSU met de fan naar boven te monteren (Wanneer de PSU onder in de case zit) als er gebruik wordt gemaakt van de Hybrid Mode, om de koeling zonder fan te verbeteren.
:strip_exif()/m/473568/1HDgqSFh5C3CwRFYUaVcBIfuWVq08CjboyS0X07F8UEbIlVpu7?f=620xauto)
Innerlijk
Ik ben geen electronica guru en ik zal daarom ook niet proberen een oordeel te vellen over het design en de componenten die Seasonic heeft gebruikt in deze voeding. Wel kan ik zeggen dat het feit dat deze voeding met een 12 jarige garantie termijn komt een teken is dat Seasonic vertrouwen heeft dat deze voeding lang zal mee gaan. Daarnaast zijn er reviewers die wel over de benodigde kennis en test apparatuur beschikken en ik kan je aan bevelen om deze reviews te lezen wanneer je meer wil weten over de innerlijke werking en prestaties van deze Seasonic Prime Ultra Titanium.
In-depth technische reviews van de Seasonic Prime Ultra Titanium 650W:
Ervaringen
Dan nu het belangrijkste deel van deze review, hoe is het om de Prime Ultra Titanium in je systeem te hebben? Naast mijn subjectieve ervaringen heb ik een aantal testen gedaan om het effect van deze voeding beter over te brengen, hierin heb ik de Prime Ultra Titanium vergeleken met mijn huidige voeding, de eveneens Seasonic M12II Evo 750W. De waarden zijn gemeten met een goedkope power meter voor het verbruik en iPhone app voor de geluid testen, spreekt voor zich dat deze niet uiterst accuraat zijn, maar ze voldoen voor deze relatieve vergelijking.
Hybrid mode had geen invloed op stroomverbruik of geluidsniveau in mijn situatie
1: Na 5 minuten in World of Warships port
2: Na 5 minuten FurMark CPU+GPU test
De testresultaten bevestigen de verwachtingen, de nieuwe Prime Ultra is zowel zuiniger, gemiddeld zo een 7%, en stiller dan de verouderde M12II Evo. Maar wat betekend dit voor dagelijks gebruik?
De energie besparing door de betere efficientie van een 80Plus Bronze naar een 80Plus Titanium voeding is een kleine en verwaarloosbare vooruitgang in mijn mening. Bij volledige belasting verbruikt de Prime Ultra rond de 30W minder. Met een hoog gebruik van 4 uur per dag op volle toeren zou dit uitkomen op (4h x 30W x 365d =) 44KWh. Met mijn huidige tarief van €0,236/KWh komt dit uit op een besparing van ongeveer €10 per jaar. Hoewel dit over de levensloop van de voeding kan optellen geloof ik niet dat ik hier met normaal gebruik bij in de buurt zal komen en zal de werkelijke besparing veel lager zijn.
Het grote verschil zit hem in het geluidsniveau, dit is met de upgrade naar de Prime Ultra Titanium een hoop gezakt. De 30W die de M12II Evo meer verbruikt moet ook gekoeld worden, dit gecombineerd met een kleinere 120mm fan zorgt ervoor dat deze onder load in een warme ruimte goed te horen was, storend zelfs. De voeding was het luidste component in mijn systeem (CPU koeler is Scythe Mine 2 en GPU is R9 290X Tri-X, beide maken niet veel geluid onder load). Met de Prime Ultra was mijn systeem merkbaar stiller, bij idle maar vooral onder load. Waar ik eerst door mijn headset mijn PC kon horen kan ik deze nu nauwelijks nog horen met wat geluid op de speakers! Een grote vooruitgang dus.
Prijs
Op het moment van schrijven staat de
Seasonic Prime Ultra Titanium 650W voor €179,90 in de Pricewatch. Dit is €30 meer dan de goedkoopste 80Plus Titanium voeding van vergelijkbare capaciteit, de
Silverstone Strider Titanium ST70F-TI. Seasonic's eigen
Focus Plus 650 Gold staat in de Pricewatch voor €92,99 wat ongeveer het prijspunt is voor een degelijke mainstream voeding van dezelfde capaciteit met iets lagere efficientie (80Plus Gold of Platinum). De Prime Ultra Titanium is dus afgerond twee keer zo duur als het mainstream alternatief.
De specs en prestaties van de Seasonic Prime Ultra Titanium 650W zijn zo ongeveer de beste die je kan krijgen op dit moment. Op basis hiervan zou deze voeding een no-brainer zijn voor elke nieuwe build, maar helaas is er ook een premium prijs verbonden een deze premium prestaties. Om te weten of deze voeding iets voor jou is moet je je bedenken of je bereid bent dubbel te betalen vergeleken met een degelijke mainstream voeding in ruil voor marginaal betere efficiëntie, iets stillere operatie, en een subjectief beter design.
Voor een build waar prijs-prestatie verhouding centraal staat is het dus niet logisch om voor deze voeding te kiezen, prijs-prestatie is zelden een sterke eigenschap voor een high-end product Hiervoor zou ik eerder kijken naar de Focus Gold serie van Seasonic. Voor een high-end build daarentegen, waar prestaties centraal staan en prijs een bijzaak is, goed voor deze voeding te argumenteren. Als je een CPU koopt van €500, een GPU van €700 en een all-in-one koeler voor €120, waarom dan niet dat beetje extra besteden om een voeding die van dezelfde klasse te hebben?
Daarnaast kan deze voeding door zijn hoge efficiëntie voor een groot deel van zijn capaciteit fanless opereren. Bij een normale build zal dit niet veel verschil maken in het algehele geluidsniveau, maar bij een build waar stilte centraal staat kan dit een groot verschil maken. Tegenover een passieve voeding zou de fan in deze voeding mij een geruster hart geven. Daarom zijn de extra kosten van de Prime Ultra series hier wellicht wel te rechtvaardigen.