Sapphire Radeon HD 5450 1GB DDR3 PCIE HDMI Review

rlkz
9 mei 2010, laatste update op 17 november 2015, 27.138 views

Sapphire Radeon HD 5450 1GB DDR3 PCIE HDMI

Vooraf Mijn vorige ATi kaart, een HD4550, was uitermate geschikt voor HTPC doeleinden. Door het gebruik van Native HDMI i.c.m. Full HD en DD5.1/DTS bitstreaming ondersteuning mist een filmfanaat weinig. Echter sinds ATi de 5xxx serie heeft geintroduceerd is het nu ook mogelijk om, naast de bekende geluidsvormen, Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio te "bitstreamen" naar een willekeurige AV Receiver (mits ondersteuning). Reden genoeg om de "oude" HD4550 te vervangen door een HD5450, welke in dit geval ook nog eens gunstig geprijsd is. Waarom de keuze is gevallen op de Sapphire HD5450 1GB DDR3 moge duidelijk zijn, A-merk en Silent (+LP!). Tevens...

Pluspunten

• Silent
  • Native HDMI
  • Bitstreaming
  • Energie verbruik (zie tweakers review)

Minpunten

• Geen

Vooraf
Mijn vorige ATi kaart, een HD4550, was uitermate geschikt voor HTPC doeleinden. Door het gebruik van Native HDMI i.c.m. Full HD en DD5.1/DTS bitstreaming ondersteuning mist een filmfanaat weinig. Echter sinds ATi de 5xxx serie heeft geintroduceerd is het nu ook mogelijk om, naast de bekende geluidsvormen, Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio te "bitstreamen" naar een willekeurige AV Receiver (mits ondersteuning). Reden genoeg om de "oude" HD4550 te vervangen door een HD5450, welke in dit geval ook nog eens gunstig geprijsd is. Waarom de keuze is gevallen op de Sapphire HD5450 1GB DDR3 moge duidelijk zijn, A-merk en Silent (+LP!). Tevens was hij op het moment van aanschaf op voorraad ;)

[img=620]1alTq42K[/img]

Specificaties
De HD5450 series zijn er in alle soorten en maten te verkrijgen; Low Profile, DDR2/3 en zelfs met HDMI of DisplayPort. De specificaties voor deze videokaart zijn;
  • 1x D-Sub(VGA)
  • 1x Dual-Link DVI
  • 1x HDMI (Native, geen verloop van DVI naar HDMI)
  • GPU 650 MHz Core Clock
  • 40 nm Process Technology
  • 80 x Stream Processors
  • 1GB Memory
  • 64 -bit DDR3
  • 1600 MHz Effective
  • 168(W) x 72.87(H) x 25(D) mm Size.
  • Software Driver CD
  • Low Profile Bracket (Optioneel, wel bijgeleverd in mijn geval)
De HD54xx serie brengt de volgende techniek met zich mee;

ATI Avivo HD Video & Display technology
  • UVD 2 dedicated video playback accelerator
  • Advanced post-processing and scaling
  • Dynamic contrast enhancement and color correction
  • Brighter whites processing (blue stretch)
  • Independent video gamma control
  • Dynamic video range control
  • Support for H.264, VC-1, MPEG-2, and Adobe Flash
  • Dual-stream (HD+SD) playback support
  • DXVA 1.0 & 2.0 support
  • Integrated dual-link DVI output with HDCP14 - max resolution: 2560x1600
  • Integrated DisplayPort output - max resolution: 2560x1600
  • Integrated HDMI 1.3 output with Deep Color, xvYCC wide gamut support, and high bit-rate audio - max resolution: 1920x1200
  • Integrated VGA output Max resolution: 2048x1536
  • 3D stereoscopic display/glasses support
Integrated HD audio controller
  • Output protected high bit rate 7.1 channel surround sound over HDMI with no additional cables required
  • Supports AC-3, AAC, Dolby TrueHD and DTS Master Audio formats
Het grote voordeel, in tegenstelling tot de nVidia videokaarten, is dat alle ATi videokaarten vanaf de HD3xxx serie de beschikking hebben over een eigen onboard geluidskaart die m.b.v. HDMI het geluid meesturen. Hiermee, zodra de videokaart geinstalleerd wordt, zal er dus een extra geluidskaart toegevoegd worden. Vanuit Windows (of een willekeurige Media Player) is het dan enkel nog de noodzaak om de juiste geluidskaart te selecteren.

Configuratie
Om volledig gebruik te maken van de "features" waarover de HD5450 beschikt, moet er het nog het nodige ingesteld worden voordat er optimaal genoten kan worden van DTS-HD MA en UVD (video acceleratie door GPU). De volgende punten zijn meer een "guide" dan het iets te maken heeft met de review, maar gezien de toegevoegde waarde ervan, wel nuttig :)

Geluid
Zodra de juiste stuurprogramma's zijn geinstalleerd zal Windows o.a. de geluidskaart herkennen. Onder Windows is het echter nog wel noodzakelijk om de juiste speakerconfiguratie te selecteren. Anders zal enkel Stereo geluid worden doorgezonden. In mijn geval wordt het geluidsignaal "afgetapt" door mijn AV Receiver, een Marantz SR5004. Eenmaal de juiste speakerconfiguratie gekozen zal de receiver bijvoorbeeld netjes MultiChannel 5.1 aangeven. Om daarbij gebruik te maken van DD5.1, DTS, Dolby TrueHD of DTS-HD Master Audio d.m.v. bitstreaming zal vanuit de gewenste media players ook het e.e.a. geconfigureerd moeten worden. Mijn persoonlijke favoriet is Media Player Classic - Home Cinema.

Met MPC-HC is het mogelijk i.c.m. ffdshow bitstreaming toe te passen op videobestanden waarin een HD geluidstream in zit verwerkt. Om dit te realiseren kan de volgende tutorials gevolgd worden;

Bitstream with Win7 and MPC-HC
x264 with MPC-HC

[img=620]FgRu0Px2[/img]

Zodra een film gestart wordt geeft mijn Marantz AV Receiver, afhankelijk van de bron, netjes het geluidsformaat aan. Het geluid loopt altijd synchroon met het beeld, lipsync e.d. is dus niet van toepassing. Verder is het geluid altijd "mind-blowing" zeker met DTS-HD MA of Dolby TrueHD, maar dit heeft meer te maken met de combinatie van AV Receiver en speakers dan de videokaart ansich. :P

Beeld - Video
Naast geluid, is het ook vereist om het beeld geheel vullend te krijgen op de aangesloten LCD/Plasma. Dit is te realiseren met de Catalyst Control Panel. In mijn geval is de resolutie ingesteld op 1920x1080, oftewel Full HD. Echter veel televisies hebben de instelling om "Picture Overscan" toe te passen op het beeld, hiermee wordt er in mijn geval rondom zwarte balken getoond. Het uitschakelen van deze functie en het toepassen van "image scaling" (onder CCC.) wordt het probleem hiermee verholpen. Natuurlijk hangt dit volledig af van de gebruikte apparatuur.

Om m.b.v. MPC-HC videos te accelereren kan gebruik gemaakt worden van de UVD techniek. Hiermee wordt het mogelijk de GPU het werk te laten doen. Dit betekent niks meer dan dat de CPU uiteindelijk weinig tot verwaardeloosbaar belast zal worden. Mocht je HTPC over een zwakke CPU beschikken, dan kan dit zeker een uitkomst bieden. Op de volgende site worden de stappen hiervoor beschreven, klik

[img=620]LghgfF8Y[/img]

Verder geeft de HD5450 gewoon een strak en een kleurvol beeld. Weinig op aan te merken, tevens een groot bijkomend voordeel; HDMI werkt gelijk zodra de (HT)PC wordt opgestart. Het BIOS kan bijvoorbeeld zonder problemen worden benaderd. Het is dus niet noodzakelijk om alsnog een tweede of primair scherm aan te sluiten om beeld te krijgen. HDMI werkt dus out-of-the-box!

Bezit je over een (HT)PC met eventueel daarbij een prachtige AV Receiver? dan is de ATi HD5450 absoluut een waardevolle toevoeging aan een (mini-)thuisbioscoop. De vele "features" van deze videokaart zou je eerder verwachten van een high-end kaart, maar niks is minder waar. Voor slechts ~ €60,- kun je zonder problemen je (HT)PC aansluiten op een televisie danwel receiver.

Kortom: regelrechte aanrader! _/-\o_

Note: DTS-HD MA of Dolby TrueHD blijkt tot op heden enkel te werken onder Windows 7!

Note 2: DTS-HD MA of Dolby TrueHD is nu ook mogelijk icm een "Clakdale" Intel CPU met een H55, H57 of Q57 moederbord

Heb jij ook een Sapphire Radeon HD 5450 1GB DDR3 PCIE HDMI?

Anoniem: 281688 8 juli 2010 22:05
Voor de gene die geïnteresseerd zijn ik heb een Sapphire HD 5450 512MB DDR3 op mijn ASUS M2A-VM HDMI geprikt dit MB zou volgens de spects een PCIe x16 v1.0a compliant slot hebben terwijl HD5450 een PCI-e 16x 2.x, nodig heeft. Er was al aangegeven dat dit waarschijnlijk geen probleem zou zijn en ik dacht laat ik voor de geïnteresseerde even doorgegeven dat dit inderdaad geen probleem gebleken is. Wel heb ik de laatste bios voor het MB erop gezet. Alles werkt prima!
HDMI geeft geluid door aan de tv en deze geeft weer geluid door aan de receiver, echter volgens mij niet echt 5.1… maar dat gaan we later in het jaar nog wel op lossen met een ander receiver met HDMI poortjes erop. HD beeld is prima!

Ik heb vervolgens in de CCC voor de HD5450 wel even moeten zoeken naar de optie om het beeld in de juiste grote op mijn LCD te krijgen. Blijkt dat CCC een verstopt menuutje heeft.

“..Open CCC and choose Desktops & Displays from the drop menu. On the small monitor on the bottom (not the big one in the center) , click on the black triangle in the corner of the little monitor and then click Configure.

This should open up more options, including scaling options!...”

Vervolgens heb ik volgens het stappenplan hier:
uitgevoerd om HD beeld in win7 MC te verkrijgen. Dat werkt prima. De films worden ook goed in de film strip vertoond. Het enige wat ik nu nog niet voor elkaar krijg is de ondertiteling. Ik heb alles geprobeerd wat op deze hiervoor genoemde pagina staat aangegeven, maar deze oplossingen werken niet voor mij. Mij is opgevallen dat de MPC-HC optie beter beeld geeft dan FFDshow. Ook in live tv (floppy-dtv-s). Mogelijk dat iemand mij nog op de juist weg kan helpen met de ondertiteling in HD films (bv bij x264 formaten) het liefst in combinatie met gebruik van MPC-HC. Vooralsnog gebruik ik alleen HD met ingebakken ondertittels, maar er is meer keuze in HD waarbij de ondertittels gekozen kan worden.
Anoniem: 281688 30 juni 2010 09:14
Ik heb me nog wat verder verdiept op verschillende draadjes. Aan wat ik gelezen heb denk ik, dat naast een HD5450 het best kan worden geïnvesteerd in een HD-audio-capable receiver en niet in een aparte geluidskaart. Naar wat ik gelezen heb is een soundcard met spdif optical/coax aansluitingen namelijk onvoldoende omdat het niet mogelijk is om een gecodeerde DDTrueHD of DTS Master audio geluidstrack d.m.v. een digitale aansluiting (Zoals RIKZ hierboven ook al schreef) Coax of Optisch van een htpc naar een versterker te sturen (een htpc kan dit weer wel decoderen maar moet dan weer analoog naar de receiver verstuurt worden, enne dat analoge gedeelte wil ik graag overslaan).
Het blijkt namelijk dat via een HTPC alleen via HDMI digitaal HD-audioformaten kunnen worden doorgestuurd naar een HD-audio-capable receiver. En als ik overstap naar HD-Beeld maak is het misschien wel verstandig om ook gelijk de overstap te maken naar HD-audio. Ik heb gelezen dat als je een receiver hebt die HD audio formaten ondersteund deze het geluid ook kan decoderen, je sluit je PC dan digitaal aan via de HDMI aansluiting. In de HD sfeer blijkt het de enige digitale mogelijkheid om dit te doen middels HDMI. De PC decodeert in dat geval niets en stuurt alleen maar door. Je maakt dan gebruik van de hd-audiomogelijkheden/decoder(s), van de receiver.
Dus lijkt mij een videokaart als de HD5450 voldoende en lijkt het mij onnodig om een extra “dure +/- EUR 200,--” soundcard met een hdmi aansluit ing erbij te prikken.

Wat ik nog niet snap is het volgende als je een HD5450 via HDMI aansluit op een HDMI aansluiting van een HD-receiver (en vervolgens weer naar de LCD), wordt het geluid spoor dan via de videodriver op de HDMI poort gezet en is de intern geluidskaart en driver dan niet meer van belang?

Is dit een logische conclusie?

Edit:
Hum… ik zie dat een HD5450 een PCI-e 2.x 16x card interface nodig heeft en mijn ASUS M2A-VM HDMI heeft een PCIe x16 slots, PCI Express Bus specification v1.0a compliant slot. Ik las ergens dat dit weer problemen kan geven met het tegelijk doorgeven van het geluid. Tja… dan gaat dit een beetje ophouden….

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 281688 op 24 juli 2024 06:14]

De HD5450 (en andere ATi type's) zijn eigenlijk gewoon twee losse componenten, enkel dan op één kaart. Met andere woorden; zodra je een HD5450 installeert* zal Windows zowel een grafische kaart als geluidskaart vinden. Theoretisch gezien is de geluidskaart een doodgewone Realtek chip. Windows zal deze ook herkennen als een gewone "losse" geluidskaart, waarbij de uitvoer automatisch HDMI is. Je hoeft in dit geval enkel nog de speaker opstelling te configureren (5.1/7.1) en that's it!

De receiver met HDMI onderschept het geluid (repeater wordt dat ook wel genoemd) op dat moment en het beeld zal netjes doorgestuurd worden :)

*All-in-one driver (beeld en geluid)
Mooie review, alleen de prestaties 3 sterren?
Voor dat geld levert de kaart toch goede prestaties?
Het is natuurlijk geen 5770, maar voor deze prijs kan je ook niet zo'n vergelijking maken?

4 sterren van mij :)!
Ik zocht voor me ouders pc een videokaart en deze leek mij een goede keuze. Ik heb zelf een 5770, leuk voor gamen maar anders dan dat is deze kaart natuurlijk energie zuiniger en wordt minder warm waardoor die ook geen actieve koeling heeft.

dit icm de goede hardware ondersteuning voor x264 en videos is dit voor een gemiddelde pc gebruiker een mooie kaart.
hier en daar zal je nog wel een spel kunnen spelen denk ik, maar vooral het ddr3 geheugen zal wat langzamer zijn. Echter in verhouding met de geforce 240 die ongeveer dezelfde prijs is op dit moment heeft de geforce 240 gddr2 en deze gddr3.

de kaart heb ik op dit moment nog niet dus nog geen praktijk ervaring.
ik heb nu een Nvidia G100 die standaard in mijn HP zat, de computer zelf is ongeveer een jaar oud maar ik heb toch het gevoel dat ik mijn spellen niet optimaal kan spelen (bijv. split/second: velocity). ik heb hem op 1440x1200 (als ik me niet vergis) moeten zetten om een vloeiend beeld te krijgen! zou het zin hebben om mijn G100 te vervangen door deze HD 5450? of is er nog een andere optie waardoor ik mijn 1920x1080 beeldscherm kan benutten?
G100 kan echt van alles wezen als ik Google mag geloven. Voor een vergelijking kun je het beste even kijken mbv GPU-Z, als je daarmee de uitdraai enkele zoekopdrachten opgeeft, dan zal je waarschijnlijk meer info krijgen. Daarmee kun je met termen als "review" als "benchmark" (met misschien dezelfde games) een vergelijking maken tussen beide kaarten.

Helaas durf ik niks nuttigs te zeggen over de prestaties van de HD5450, aangezien ik hem niet gebruik voor het spelen van games :)
Anoniem: 281688 30 juni 2010 21:52
OK, dat is helder taal.

Maakt het volgens jou nog wat uit dat ik een PCIe x16 v1.0a compliant slot heb? Bij de spects van de HD5450 staat dat hij een PCI-e 16x 2.x, nodig heeft.
PCIe 2.0 is backward compatible with PCIe v1.x. Graphic cards and motherboards designed for v2.0 will be able to work with v1.1 and v1.0. In some cases it is possible that a PCI-E 2.0 card will not work correctly on a PCI-E 1.0a slot. This is only limited to certain video cards.

bron: Wikipedia

Als ik de bovenstaande bron mag geloven, zal dat in 99% van de gevallen geen problemen opleveren :)
Kan ik op deze videokaart twee monitoren aansluiten? 1 op dvi en 1 op hdmi.
Moet geen enkel probleem zijn. Op mijn oude HD3850/HD4850 werkte dit perfect, helaas kan ik het niet testen op dit moment, geen DVI app. aanwezig :)
Ik zocht een low profile grafische kaart voor een oude PC (HP DC7600 SFF) en het bijgeleverd krijgen van low profile brackets was dus een must. Toepassing is vooral een upgrade van de matig presterende moederbord geïntegreerde graphics voor hardware decoding en beeldverbetering van internet video en wellicht wat lage kwaliteit/resolutie gaming. Daar deze PC maximaal 25W vermogen toelaat in de PCIe x16 interface, kwam ik op deze kaart uit. Helaas leek mijn eerste keus, de veel krachtigere HD5570 (max TDP 43W), uitgesloten.

De HD5450 is gespecificeerd op maximaal TDP 19W verbruik wat zeer laag is versus zijn prestaties en voldoet aldus prima. De drivers heb ik rechtstreeks bij AMD/ATI gedownload. Naast Catalyst heb je ook de audio drivers (aparte download!) nodig. Voordeel is dat je dan de meest recente drivers hebt. Met de flash plugin beta versie 10.1 (gebruikt hardware acceleratie via grafische kaart) worden 1080p filmpjes stutter vrij en zeer mooi afgespeeld. Beste resultaat qua beeld kwaliteit krijg je als je de kaart geen underscan (geen downscaling) laat doen en de TV/monitor instelt op volledig formaat weergave (geen overscan c.q. geen scaling). Vermijd altijd scaling als je dat kan.

Wat betreft gaming lukt het bijvoorbeeld om Unreal Tournament3 in (slechts) 800x600x60Hz formaat redelijk te spelen. Heb de indruk dat ook de CPU in mijn geval de bottleneck is (P4 640 3.2GHz).

Via ATI Overdrive in Catalyst kan ik in mijn geval de kaart probleemloos overklokken op 700MHz GPU en 900MHz (1800MHz effectief) DDR3 :) . Wat mij enigszins verbaasde is dat default de geheugenklok in ATI Catalyst ingesteld staat op 667Mhz (1333MHz effectief) en in alle specs en reviews standaard 800MHz (1600MHz effectief) vermeld wordt. Van belang is dat er een redelijke lucht doorstroming in de kast is om de kaart te koelen. Bij zeer hoge belasting van de kaart heb ik een GPU temperatuur net boven de 80C gezien (GPU 700MHz, 900MHz DDR3). Dit is nog ver beneden de kritische temperatuur.

In mijn geval heb ik een zeer specifieke toepassing voor de 1G geheugen. Indien je dat niet hebt, kan je beter de 512MB DDR3 versie kopen daar die zo'n E13 goedkoper is op dit moment zoals in enkele reviews vermeld wordt. Deze kaart zul je immers nimmer kunnen gebruiken om in native 1920x1080p formaat games te kunnen spelen en dus is 512MB meer dan genoeg. Zie bijv. http://www.bit-tech.net/h...9/radeon-hd-5450-review/1.
Ik heb sinds vandaag deze kaart ook ingebouwd (512MB) in mijn mediacenter, maar ik ben nog niet tevreden. Het probleem is dat ik bij HD formaat (1920x1080p) ik kleine zwarte balk heb rondom het scherm.

Dit had ik niet met mn Geforce 7300GS en een DVI naar HDMI verloop. Dit kan ik nu niet testen omdat de DVI verloop niet past omdat de slot plate en de dvi stekker tegen elkaar zitten..

De instellingen hierboven zoals image scaling kan ik niet terug vinden in de catalyst control center (Driver versie van Mei) Verder viel me op dat mn tv niet meer automatisch het beeld vergroot als het om klein beeld uitdezingen gaat (slamtv bijvoorbeeld)
Scaling is terug te vinden onder CCC aan de hand van de volgende stappen;
  • Graphics menu, Desktop & Displays
  • In het overzicht zal je je LCD danwel monitor terugvinden
  • Onder "please select a display" selecteer de juiste uitvoer
  • Klik vervolgens op het kleine driehoekje in de thumbnail van het scherm
  • Kies in het getoonde menu, Configure
  • Scaling is nu zichtbaar als tab, in percentage kan dit aangepast worden
Anoniem: 281688 25 juni 2010 21:02
Mooi verhaal, bedankt hiervoor!
Vraagje op dit moment is mijn configuratie:
• ASUS M2A-VM HDMI
• Videokaart op het moederbord = ATI Radeon X1250
• 4GB Geheugen (DDR2)
• AMD Athlon X2 BE-2400
• 2x Floppy-DTV-S
• WIN7
• PCI Firewire kaart (voor de floppydtv kaartje)

Deze HTPC staat onder de LCD en is alleen in gebruik om flims en TV te kijken en werkt op dit moment zonder problemen.
Ik speel echter met de gedachte om de Floppy-DTV-S te vervangen voor de S2 variant (2e hands, Ik weet dat ze nieuwe niet meer leverbaar zijn). Ik wil dan HD tv via CD gaan kijken en voortaan meer full-HD films via de HTPC af te spelen. Echter ga ik ervan uit dat mijn huidig onboard videokaart (X1250) niet geschikt hiervoor is. De door jou hier beschreven HD5450 videokaart lijkt mij een betaalbare oplossing om deze te vervangen. Ik heb nu 1 PCI-e slot op het bord die ik hiervoor kan gebruiken. Ik loop echter tegen de uitdaging aan dat de video/geluidskaart kaart die bij het moederbord hoort in dit slot zit en dat hierop ook de digitale coaxiale geluidsaansluiting zit. Het vervangen van dit outbreak kaartje voor een HD5450 houd in dat ik mijn digitale coaxiale uit in de richting mijn versterker zal gaan missen. Ik lees dat je schrijft dat er op de HD5450 ook een geluidskaart zit, die (wat ik ervan begrepen heb) het geluid via de HDMI aansluiting verstuurt. Op mijn versterker zit echter geen HDMI aansluiting. Alleen een optische en een coaxiale aansluiting. Op mijn LCD (sony z4500) zit echter wel een optisch uitgang.
Denken jullie dat ik mijn geluid (voor de films en de tv) via HDMI naar mijn tv kan sturen om dit bij de tv weer via de optische uitgang naar mijn versterker te sturen? En verwachten jullie dat de HD5450 in deze configuratie geschikt is om HD tv op een nette mannier op het scherm te toveren met het bij behoorden geluid?

Een ander alternatief zou zijn om een ander moederbord aan te schaffen waarbij ik de meeste onderdelen opnieuw kan gebruiken. Ik denk daarbij aan de ASUS M4A785G HTPC/RC (+/-EUR 95) Hier zit een ATI Radeon HD 4200 op en de ander dingen die ik nodig heb. Ik weet alleen niet of een ATI HD 4200 geschikt is voor mijn doelstelling enne dit is weer iets duurder en ingrijpender dan alleen een HD5450 in mijn huidig systeem bij te plaatsen .

Wat denken jullie wat wijsheid is in deze en wat zou mogelijk zijn?
Theoretisch gezien is dat volgens mij mogelijk, HTPC aansluiten via HDMI richting LCD en dan vervolgens mbv de optische uitgang het geluid door sturen naar je receiver. Echter ik hoor soms tegenstrijdige berichten hierover.

Het probleem (wil niet zeggen dat het ook daadwerkelijk van toepassing is) is vaak de latency tussen het beeld/geluid. Zodra signalen worden doorgestuurd over een andere dragers wil het nogwel eens voorkomen dat audio bijvoorbeeld voor of achter loopt op het beeld, het bekende lipsync probleem. Tevens kan het per LCD fabrikant verschillen "wat" voor geluid er vervolgens doorgelust zal worden. In het ergste geval kan het dus zijn dat je 5.1 geluid via HDMI verstuurd vanaf je HTPC, maar dat je uiteindelijk Stereo via Optisch (toslink bijv) terug ontvangt van de LCD op je receiver. Maar dit is waarschijnlijk wel te vinden in de handleiding cq specificaties van je LCD.

Is het niet makkelijker om de HD5450 bijv dan enkel te gebruiken voor beeld richting je LCD? daarbij gebruik je dan de coaxiale aansluiting van je moederbord om het geluidssignaal door te sturen richting je receiver. Mocht er dan een latency (lipsync) probleem optreden dan kun je deze veelal aanpassen op je receiver (afhankelijk van model ed), en mogelijk zelfs misschien in de gebruikte software.

Overigens denk ik dat misschien dat je huidige X1250 zelfs hiervoor voldoende moet zijn, afhankelijk als de gebruikte software ook hardware acc. ondersteund. Zie [url=http://http://tweakers.net/nieuws/51060/ati-en-nvidia-op-de-pijnbank-tijdens-afspelen-hd-video.html]hier[/url] voor enkele comments. :)