NZXT HUE Ambient V2 review
Inleiding
Ik ben een behoorlijke licht/led gadget fan aan het woorden. Mijn huis, tuin, etc. hangt vol met Philips Hue en is deels geautomatiseerd met m.b.v. Domotica software.
Toen ik mijn nieuwe pc aankocht was ik ervan overtuigd dat ik iets wilde zoals Philips Ambilight. Ik had al eens een ledstrip achter mijn monitor en dat had al toegevoegde waarde, hoe mooi zou de NZXT Ambient dan wel niet worden. De V2 was net announced, met wat nettere hoekjes, betere plakkers achter de ledstrips. Dus ik heb even gewacht en deze aangeschaft toen hij beschikbaar werd.
Installatie
Pakket kwam binnen en meteen achter mijn monitor geplakt. Er zitten opzet stekkers bij voor verschilende landen, hoewel wij uiteraard enkel Nederlandse/Europese standaard gebruiken.
Installatie is niet heel ingewikkeld. Meest ingewikkelde is juiste ledstrips vinden en deze op juiste locatie achter op je monitor plakken. Dat is even puzzelen. Je krijgt aantal langere strips en aantal net iets kortere strips. Ik heb 34" monitor en heb lange langs zijkanten gebruikt. Daarna een korte en lange over de breedte van de monitor. In handleiding staat in welke volgorde je ze moet plakken, maar dat voelde zo onlogisch dat ik het op mijn eigen manier heb gedaan.
Daarna moeten ledstrips via stekkers op de controller worden aangesloten. Een klein kastje wat dicht bij de leds, achter je monitor moet worden opgehangen.
Stekkers zijn principe USB, 50% kans dat je mis prikt, maar je doet het waarschijnlijk altijd mis. Niet heel belangrijk, maar op stekker staat een duidelijk pijltje. Maar waar ze ledstrips in gaan staat niets wat aangeeft waar pijltje op moet aansluiten. Ik had beiden verkeerd aangesloten, maar gewoon omgedraaid en meteen werkte het.
Resultaat
NZXT biedt software genaamd CAM waarmee je de leds kunt configureren. Ik gebruik dit sowieso, maar dan voor mijn fans en CPU cooler (Kraken), maar die zijn niet geconfigureerd om dynamisch kleuren te geven op externe input. Ze draaien altijd dezelfde spectrum kleuren en die staan blijkbaar geconfigureerd in de controllere in mijn pc.
Ook voor de leds achter mijn monitor verschillende instellingen geprobeerd. Kleuren worden leuk weergegeven op je muur. Twee opmerkingen hierover:
Allereerst heb ik mijn monitor en mijn bureau dichter op de muur gezet om een beter effect te bereiken op de muur. Zeker als het licht is in de ruimte, is het effect minder. Uiteraard is het in het donker beter te zien, maar viel toch iets tegen. Niet echt noemenswaardig verder.
De ledstrip bovenaan de monitor geeft het meeste effect. Vooral omdat er boven mijn monitor niets aanwezig is. Mijn midi-tower staat 30cm van mijn monitor en aan de andere kant staat altijd wat kleinere zaken, zoals pennenbak of iets dergelijks. Of het daardoor komt, of doordat monitor iets naar binnen valt aan achterkant, ik weet het niet precies. De bovenkant valt overigens ook naar binnen, maar wellicht minder.
Ledstrips syncen met beeld
Dit is uiteraard waar het om gaat. Wat Philips Ambilight doet met televisies, wil ik op mijn monitor. Hier kan ik kort over zijn, het werkt werkelijk voor geen meter.
De eerste keer moet je de leds "calibreren", wat inhoudt dat je moet aangeven welke ledstrip waar op je monitor zit. Dit heb ik denk ik zo'n 25 keer gedaan. Om onduidelijke redenen vergeet de software of de controller achter op je monitor de instellingen.
Ik heb een GeForce en het syncen geprobeerd op 4K, 1920x1080 en andere resoluties. Verschillende drivers. Tientallen keren opnieuw opgestart, pc even af laten koelen en weet ik wat meer. Maar elke keer als ik er voor kies om te syncen, gaat er iets mis. Hij begint in een stand en die laat hij niet meer los. Eén keer is het me gelukt om een window te verslepen langs de bovenkant en leds te zien wijzigen. Maar wat ik ook probeer, het lukt niet om de leds te syncen. Zelfs de CAM applicatie werkt regelmatig helemaal niet meer, of niet voldoende. Soms slaat hij helemaal vast, soms werken verschillende knoppen niet meer.
Resultaat is ook dat ik mijn pc moet rebooten om uberhaubt de mogelijkheid te hebben om de leds achter mijn monitor
uit te zetten. De software heeft nl. geen invloed meer op de leds, zodra deze zijn vastgelopen.
Ik heb besloten de leds terug te sturen. De plakstickers achter de ledstrips was een probleem bij de eerste versie. Dat zal nu niet meer zijn. Ik krijg ze er bijna niet af en ze laten enorm veel rommel achter. Gelukkig kijk ik niet vaak achter mijn monitor, want die ziet er werkelijk niet uit. Je zou bijna een schadevergoeding vragen. Product is ook echt niet meer te verkopen, doordat de plakstrip en meer volledig weg zijn en onbruikbaar zijn. Terwijl je zelf een kitspuit pakt ofzo om het erop te plakken. De ledstrips achterop zijn niet meer netjes glad, maar een maanlandschap van plakstrips. Met 50% ervan achterop mijn monitor.
:strip_exif()/m/2161/1Hz97l1JIZorHAdqt8Zvc9WDpk6YR02QH2HdYYx6lVOJWzvxWD?f=620xauto)
Al met al een enorme teleurstelling. Ik heb er echt uitgekeken mijn nieuwe setup met verschillende NZXT lightning producten, compleet te maken. Helaas mocht het niet zo zijn. Ik heb ook internet behoorlijk afgezocht naar een oplossing, maar blijkbaar ben ik niet de enige met problemen. Iedereen heeft problemen met de CAM software. Begrijp ook werkelijk niet dat je benchmarks en meer er mee kan doen. Het zou leds moeten kunnen configureren en syncen en daarmee klaar. Maar zonder internet connectie start de software niet op, omdat hij altijd naar NZXT servers wil connecten, of wie de maker van de software ook is. Je hoeft niet verplicht in te loggen, maar de connectie moet er zijn. Daarnaast start de software ook regelmatig niet op en zelfs installatie van nieuwere of oudere versies wil regelmatig niet lukken, ondanks dat je volledig clean install doet.
Het was voor mij genoeg na 2 weken lang alles geprobeerd te hebben. Ik heb het hele pakket teruggestuurd.
Daarnaast heb ik deze review geschreven, om anderen geïnteresseerden te waarschuwen. Zoals je op YouTube kunt zien, werkt het wel. Maar zoek op internet en het regent klachten over de software. Als je het toch wilt proberen, adviseer ik de strips aan te sluiten en uitvoerig te testen, voordat je ze daadwerkelijk achter je monitor plakt.