Inleiding
Iiyama maakt
lcd-schermen in allerlei vormen en maten. Van desktop monitoren tot touchscreens tot het soort hufterproof-schermen dat de NS gebruikt in treinen. In deze review behandel ik een product uit de gaming-divisie van iiyama.
Via het
Tweakers Testfest heb ik me aangemeld om een product te testen en zo werd ik gekozen om een scherm van iiyama te testen: de iiyama G-Master GB2760QSU-B1.
Dit product is niet door mij betaald maar voor mij gesponsord via Tweakers, in ruil voor een review. De inhoud van de review is niet aangepast om iiyama of Tweakers tevreden te houden.
In deze review wil ik antwoord geven op de volgende vragen:
- 144hz, merk je dat?
- Gamen op 1440p, merk je dat?
Uitpakken
Dat dit beeldscherm gericht is op gamers zie je al direct aan de doos. Een warframe-achtige krijger met rode strepen en de tekst RED EAGLE sieren de doos. Het beeldscherm staat met de doos in contrast, want dat is redelijk zakelijk, afgezien van de tekst G-MASTER op de achterkant.
In de doos zit
- Het beeldscherm
- Een usb-c naar usb-a kabel
- Een Display Port kabel
- Een HDMI-kabel
- Een stroomkabel
Specificaties
Ontwerp
Een beeldscherm als deze koop je om op te gamen. Dat wil ik zeker doen, maar ik wil niet dat het scherm er als een kerstboom bij staat en overladen is met RGB-lampjes en knallende kleuren. Iiyama vult hierin mijn wensen van een scherm: lekker strak zwart en recht toe-recht aan.
De kers op de taart zijn de dunne bezels. Hierdoor ziet het beeldscherm er direct duurder en kwalitatief beter uit, en is functioneel voor mensen met meerdere beeldschermen. Een kanttekening is hier wel dat het scherm maar 90 graden draaien kan. Wil je deze schermen verticaal naast elkaar zetten dan komt de onderste balk (waar iiyama op staat) van één van de twee schermen dus altijd in het midden te staan.
Onderop het scherm zitten lekker klikkende knoppen, ongeveer ter grootte van een kauwgompje. Hiermee bestuur je het menu en zet je het scherm aan. Het formaat en de feedback van de knoppen is mooi meegenomen.
De software inbegrepen in het beeldscherm is, net als het beeldscherm, recht toe en recht aan. Zelf maak ik geen gebruik van de software, behalve om even het volume aan te passen, dus ik kan niet beoordelen of deze instellingen voor iedereen voldoende zijn. Heb je een specifieke vraag over een specifieke instelling, stel hem dan via een PB of een reactie en dan beantwoord ik hem zo snel mogelijk.
De foto die ik heb gebruikt komt
van National Geographic, en is gemaakt door Suzy Hansen.
Beeldkwaliteit
Iiyama is in alle opzichten gegaan voor een recht-toe, recht-aan benadering. Dat zou je ook
karig kunnen noemen. De behuizing is zo, de software is zo, maar is dat voor het paneel zelf ook zo? Nee hoor!
Op het beeldscherm is niet bespaard. Het is een beeldscherm is met een ververs snelheid van 144hz, een resolutie van 1440 bij 2560 en een responstijd van 1 milliseconde: de drie-eenheid van een geweldig beeldscherm. Het paneel is een TN-paneel. Dit heeft twee eigenschappen: de ververs snelheid is laag (in dit geval extreem laag) en de kijkhoeken zijn slecht. Hoe slecht de kijkhoeken zijn mag je zelf beoordelen aan de foto's. Naar mijn mening ziet het beeld er top uit.
Hardware.info heeft al een
kleuren- en contrasttest uitgevoerd op dit paneel (het tweede scherm op de pagina). Voor tests over de kleurechtheid kun je daar terecht.
Freesync
Dit scherm is Freesync gecertificeerd. Als je niet nog niet weet wat Freesync is en doet, bekijk dan onderstaande video van Techquickie.
In de video van Techquickie wordt gezegd dat de Freesync technologie niet werkt op Nvidia videokaarten. In 2019 is nvidia begonnen met het toepassen van hun G-sync techniek op Freesync monitoren. Niet alle G-sync functies worden ondersteund, maar de variabele verversingssnelheid werkt wel. Je ervaart dan de door nvidia genoemde “validated experience”.
Ik heb geen AMD-videokaart maar een Nvidia videokaart, namelijk de GTX 1060. Ik heb bovenstaande techniek toegepast om toch de voordelen van freesync te ervaren. Dat kan simpelweg door de instellingen in te duiken en een vinkje aan te zetten.
/m/426360/1Hxt1Q1WalUYoJ23zD34gwFAkwHXusxb36lTcZbLGEEAJVK2mH?f=620xauto)
144hz, merk je dat?
Ja, absoluut! Het is moeilijk uit te leggen hoe 144hz voelt. Het is iets dat je alleen ervaart door het te doen. Een 144hz monitor voelt als een warm mes door een pakje boter, en als je daar eenmaal aan gewend bent wil je ook nooit meer terug wil.
Dat is niet alleen voor games. Je merkt ook bij het browsen dat je een 144hz scherm hebt, bij voorbeeld tijdens het verslepen van de muis of van een venster. Scrollen op een webpagina en in een word bestand zal beter aanvoelen.
Merk je die 144hz? Volmondig ja!Gamen op 1440p, merk je dat?
Nou, dat ligt eraan. Mijn conclusie is als volgt: heb je een scherm met veel interfaces zoals menu’s, inventarissen en balkjes, zoals menig MMO, dan is het absoluut de moeite waard. Speel je louter games met weinig individuele UI-elementen, zoals Overwatch, dan ervaar je de voordelen van een scherm met een hoge resolutie games. Mijn twee meest gespeelde games zijn Guild Wars 2 en Overwatch en om het verschil aan te tonen tussen 1080p en 1440p heb ik de volgende korte video’s opgenomen:
In Guild Wars 2 zie je direct een verschil in de interface. Die wordt kleiner, wat veel ruimte over laat voor het speelscherm. In Overwatch ziet de gameplay er exact identiek uit.
Je gebruikt je computer niet altijd om te gamen, maar ook om te browsen, video's te kijken en fotoboeken te bestellen. Wat ik vaak doe is één venster aan de linker kant van het scherm en het andere venster aan de rechter kant. Bij een 1080p scherm zit je dan al snel bekrompen te lezen, maar een 1440p scherm is de perfecte resolutie om twee websites tegelijk open te zetten.
Browsen in 1080p
Browsen in 1440p
Merk je die 1440p? Bij het browsen en werken wel, en bij veel games ook. Niet alle games profiteren echter van de hogere resolutie.Conclusie
Iiyama heeft duidelijk goed nagedacht over dit beeldscherm. Het is een no-nonsense scherm met alles waar je als gamer, en als computergebruiker, naar zoekt. Mede dankzij de relatief lage prijs is dit een absolute aanrader.