Seasonic Prime Fanless TX-600 Review

chrisborst
28 mei 2019, laatste update op 28 mei 2019, 909 views Product gekregen

Seasonic Prime Fanless TX-600

Alles aan deze voeding klopt. Hoog afwerkingsniveau, super stabiel, onhoorbaar, efficiënt en prima aansluitmogelijkheden. Echt het neusje van de zalm. Het enige wat tegen deze voeding pleit is de hoge prijs. Maar ben je van plan om een stil systeem te bouwen dan moet je deze voeding zeker overweging!

Pluspunten

• Onhoorbaar
  • Super efficiënt dus zuinig
  • Volledig modulair
  • Hoog afwerkniveau

Minpunten

• De hoge prijs

Seasonic Prime 600W Fanless Titanium Review

Inleiding

Bij de afgelopen Testfest mocht ik de Seasonic Prime Ultra 650W Titanium testen. Tijdens de workshop van Seasonic heeft Walter een mooi verhaal verteld over hoe ze hun voedingen maken. Na afloop zijn we nog even bij de opstelling van de voedingen wezen kijken. Mijn +1 noemde dat hij interesse had omdat hij nog op zoek was naar een nieuwe voeding. Tot onze verbazing mochten we van Walter aan het einde van de dag een voeding meenemen. Echt een super actie van Walter en dus Seasonic. Aangezien mijn +1 eerder weg moest heb ik de voeding naar huis meegenomen. Hiermee kreeg ik de kans om deze voeding ook te testen. Gezien de toffe actie Seasonic verdienen ze dat ook.

Opzet van deze review

Er zijn veel overeenkomsten tussen deze voeding en mijn eerder geteste voeding. Daarom kan ik gedeeltes van mijn vorige review hergebruiken.
Helaas is het voor een normale Tweaker erg lastig om een voeding te testen. Er is namelijk erg dure apparatuur voor nodig om er echt wat zinnigs over te zeggen. Hieronder staat de test opstelling van Hardware.info op het HQ van Tweakers.

https://tweakers.net/ext/f/XFa3F5wSxrWBkeAWm9tDysqF/medium.jpg https://tweakers.net/ext/f/MDyFF0VnftRJIqCeTtHhvKrw/medium.jpg

Ook het aantal aspecten die getest kunnen worden zijn redelijk beperkt. Eigenlijk heeft een voeding maar twee taken: stabiel en continue spanning leveren en dit zo stil en efficiënt mogelijk doen.
Deze voeding heeft geen ventilator en maakt theoretisch geen geluid. Ik kan dus enkel luisteren of er geen hinderlijke coil whine aanwezig is. Verder zal ik iets vertellen over mijn eigen afweging of ik deze voeding wel of niet zou kopen.
In deze review ga ik niet of beperkt in op de specificaties en andere cijfertjes. Deze zijn op de site van de fabrikant te vinden of bij de buren van Hardware.info. Zij hebben namelijk een uitgebreide review gedaan waar ik soms naar zal verwijzen.

Unboxing

De “wauw factor” begint al bij het uitpakken van de voeding. De voeding komt in een erg mooie en opvallende doos. Na het openmaken valt direct op dat ook hier aandacht aan is besteed. De voeding zit in een fluwelen zakje en ook de kabels zitten in een nette losse zak. Het komt allemaal erg premium over en je zou haast vergeten dat het “maar” een voeding is die in je computerkast verdwijnt.
https://tweakers.net/ext/f/rujXVKYRIipdnVmRPM7wKBp4/medium.jpg https://tweakers.net/ext/f/lgb5dj2oxKtBPemNfJfRLloH/medium.jpg

Uitrusting en afwerking

In de afgelopen 20 jaar heb ik menig computer in elkaar gezet en dus vele voedingen gezien. Deze voeding is qua afwerking wel één van de beste die ik heb gezien. Zelfs de binnenkant van de voeding is gespoten. Over de binnenkant gesproken, hier kan je echt zien dat Seasonic geen shortcuts heeft genomen. Het ziet er super netjes uit en het is duidelijk met zorg en aandacht in elkaar gezet en ontworpen. Niet voor niks krijg je 12 jaar garantie!

https://tweakers.net/ext/f/Spoma7SMSJE39d44HG48EKgj/medium.jpg https://tweakers.net/ext/f/SJ9vAS13kApoOozyjeUD7kNG/medium.jpg

Specificaties

Aantal SATA-aansluitingen: 6
Aantal molex aansluitingen: 5
Aantal PCI-e aansluitingen:4x 6+2-pins
CPU power connectors: 2x 4+4-pins EPS
Voor de uitgebreide specs, zie de website van de fabrikant.

Aansluitmogelijkheden

De aansluitmogelijkheden van deze voeding zijn prima en voldoende maar blinken nergens in uit. De voeding is volledig modulair, dus geen ongebruikte kabels in je kast. Daarnaast wordt het installeren in je kast hierdoor een stuk makkelijker. Naast de standaard aansluiting voor het moederbord blijven er 3 types over: PEG (voor je videokaart), SATA en molex.
Er zijn 4 PEG aansluitingen (2x 2), voldoende voor 2 high-end videokaarten in SLI.
Er zijn 6 SATA aansluitingen. In mijn ogen is dit aan de lage kant. Voldoende voor de gemiddelde tweaker maar die zullen niet snel deze voeding kopen. De doelgroep voor dit soort high-end voedingen zal ook het type gebruiker zijn met meerdere HDD’s. Gelukkig zijn er nog 5 molex aansluitingen waar je een extra SATA-stekker op kan zetten. Persoonlijk had ik liever minder molex aansluitingen gezien en meer SATA, aangezien molex steeds minder wordt gebruikt.

https://tweakers.net/ext/f/Db8OO7GJaKIdppps2uyC6a3Q/medium.jpg https://tweakers.net/ext/f/EdAUt5kY2UopKMNuQcdLzmyd/medium.jpg

Inbouwen

Bij veel voedingen is het inbouwen hetzelfde en normaal zou ik hier ook geen aandacht aan besteden. Maar bij deze voeding is dat toch wel nodig. Steeds meer kasten hebben de locatie van de voeding onderin zitten. In de bodem zit dan een ventilatieopening waar de voeding koele lucht kan aanzuigen. Normaal plaats je dan ook je voeding met de opening naar beneden. Echter bij deze voeding plaats je de opening naar boven! Het is namelijk een voeding zonder ventilator. Door de opening naar boven te plaatsen kan de warme lucht dan aan de bovenkant de voeding verlaten.

Prestaties en stabiliteit

De enige echte prestatie die een voeding dient te leveren is stabiel het beloofde vermogen leveren. Stabiel is volgens de ATX-specificaties binnen de 5% marge blijven. Seasonic belooft een marge van 0.5% bij deze voeding. Helaas kan ik dit niet zelf testen, maar uit de test van hardware.info blijkt dat ze deze belofte inderdaad kunnen waarmaken.
Ook onderdeel van de prestatie is de mate waarin de spanning stabiel wordt afgegeven. In de voedingenwereld wordt dit aangeduid als Ripple. Dit is de spanningsvariatie tussen de hoogste en laagste gemeten spanning. Dit wordt uitgedrukt in de waarde Vtt (voltage-top-top). Waardes onder de 75 mVtt zijn prima. Als een voeding waardes erboven produceert duidt dat op een minder stabiele voeding. Uit de test van hardware.info komt een waarde van 21mVtt, wat enorm goed is.

Geluidsproductie

Dit is bij deze voeding gemakkelijk om te testen. Het is een fanless voeding en maakt dus theoretisch geen geluid. Ook is er geen sprake van coil whine in idle of onder load. Uit de test van hardware.info waar de voeding met 500W load is getest komt deze voeding als één van de stilste uit de bus.

Warmteproductie en Koelvermogen

De warmteproductie en het koelvermogen van deze voeding heb ik niet echt kunnen testen, enkel kunnen afleiden. Hij is ontworpen om zonder ventilator koel te blijven. Gezien de reputatie van Seasonic kan ik dit alleen maar geloven. De enige conclusie kan dus zijn dat de warmteproductie laag is en het passieve koelvermogen voldoende is. Dit is ook logisch gezien de hoge efficiënte van de voeding (92% onder 200W load). Dit betekent dat er erg weinig energie wordt omgezet in warmte en er dus ook weinig gekoeld hoeft te worden.

Prijs / alternatieven

Over de prijs kunnen we kort zijn. Voor deze voeding betaal je een premium prijs. Op het moment van schrijven kost deze voeding bij de goedkoopste Nederlandse webshop 215 euro. En zijn weinig voedingen te vinden die duurder zijn in z’n klasse. Maar je krijgt ook waar je voor betaalt, een van de beste en stilste, zo niet de beste voeding van 600W.
Er zijn vele alternatieven te vinden maar de meest voor de hand liggende is een voeding van Seasonic zelf. Namelijk de Seasonic Focus Plus Platinum 650W. Die kost op het moment van schrijven 102 euro. Qua eigenschappen erg vergelijkbaar en onder load bijna net zo stil maar wel de helft goedkoper. Seasonic geeft op deze voeding 10 jaar garantie (t.o.v. 12 jaar bij de prime) wat voldoende zegt over de kwaliteit.
En dat is precies het dilemma bij voedingen. Je kan 2x zoveel uitgeven aan een voeding maar het is niet zo dat je computer merkbaar beter gaat presteren. Als ik de keuze zou moeten maken zou ik de extra 110 euro uitgeven aan een betere videokaart of processor. En dit brengt ons bij de conclusie:

Alles aan deze voeding klopt. Erg hoog afwerkingsniveau, super stabiel, onhoorbaar, enorm efficiënt en prima aansluitmogelijkheden. Echt het neusje van de zalm. Het enige wat tegen deze voeding pleit is de hoge prijs. Voor de helft van de prijs kan je namelijk ook de Seasonic Focus Plus Platinum 650W kopen. Met heel erg vergelijkbare eigenschappen en hiermee een veel betere prijs/kwaliteitsverhouding. Dus voor de bouwer van een mid-range tot high-end gamesysteem zou ik die voeding aanraden. De besparing kan je dan uitgeven aan bijvoorbeeld een betere videokaart.
Maar ben je van plan om duur high-end gamesysteem (i9, GTX 2080) in elkaar te zetten of moet alles echt passief gekoeld worden, dan moet je deze voeding zeker in overweging nemen!

Tenslotte wil ik uiteraard Tweakers en Seasonic bedanken voor deze super voeding!

Heb jij ook een Seasonic Prime Fanless TX-600?

Een aantal foto’s staat in een beveiligde map en zijn dus niet zichtbaar. De eerste 10 zijn niet zichtbaar, 5 thumbs onderaan wel. :)

[Reactie gewijzigd door sjaak op 27 juli 2024 04:12]