AVM Fritz!Repeater 3000 (Internationale versie) Review

Heyster Testpanel
26 mei 2019, laatste update op 27 mei 2019, 1.226 views Rapporteer Testpanel

AVM Fritz!Repeater 3000 (Internationale versie)

Een ideale repeater, met een grote reikwijdte en een hoge gegevensoverdracht.
Met een druk op de (WSP) knop is hij gekoppeld aan je router. Met Mesh bouw je gemakkelijk één groot draadloos netwerk op, en je hebt voor het gehele thuisnetwerk maar één naam en wachtwoord nodig.

Pluspunten

• Vergroot de Wifi reikwijdte enorm
  • Prijs/Kwaliteit
  • Comfortabel beheer m.b.v. browsergebaseerde interface
  • Heel stabiel en betrouwbaar
  • 2 Gigabit LAN aansluitingen

Minpunten

• Geen

Inleiding

Een repeater met een rode vierkante WPS-knop, met daaronder het woord Connect, een verlicht wifisymbool, daaronder het woord connect, en groene LED die alleen tijdens het opstarten van de repeater knippert, en daarna voor eeuwig groen blijft branden. Op zich valt er over een repeater niet veel te vertellen.
Zou je denken.
Niets is minder waar, want de FRITZ! Repeater 3000 van AVM barst van features, en zaken die je kunt instellen.

Wat is eigenlijk een repeater

Om het in een paar woorden samen te vatten, versterkt een repeater het wifisignaal van een router, of een andere repeater. Als de router van de Internetaanbieder bijvoorbeeld in de woonkamer staat, en het wifisignaal op de eerste verdieping te zwak is om bijvoorbeeld naar videostreams te kijken, of om probleemloos te kunnen thuiswerken, dan kan een repeater de oplossing zijn.

Unboxing en inhoud van de doos

In de doos vinden we naast de FRITZ!Repeater 3000, een compacte voeding, een netwerkkabel, en een installatiehandboek met op de achterkant een sticker, met de naam van de standaard SSID, "FRITZ!Repeater 3000", en de bijbehorende WLAN network key.

Aansluiten en inrichten

Bij het aansluiten van de repeater zijn een paar zaken belangrijk. De ideale plaats, en de vraag, bevindt zich op deze plaats een stopcontact. Met het eerste kan Fritz!, eigenlijk AVM, je een handje. Met behulp van de MyFRITZ! App kan na de eerste keer opstarten worden gecontroleerd of de repeater op de meest ideale plek staat.
Er zijn meerdere mogelijkheden om de FRITZ!Repeater 3000 met de router te verbinden.

Optie 1

De repeater is voorzien van een WPS knop. De installatie is daarmee met de spreekwoordelijke druk op de knop snel gepiept. Druk eerst op de WPS knop van de repeater, daarna binnen 2 minuten op de WPS knop van de router. Mits deze over een WMS knop beschikt. Op deze manier worden het paswoord en de naam van de Wifi vqn de router overgenomen.

Optie 2

Een andere manier is om, nadat de stekker zich in het stopcontact, en de adapterstekker zich in de repeater bevindt, je op een laptop te verbinden met de Wifi welke de naam "FRITZ! Repeater 3000" draagt. Het paswoord vindt je aan de onderkant van de repeater, of op de achterkant van de handleiding.
Start daarna op de laptop een browser en typ in het adresveld fritz.repeater in. Log je in met de eerder vermelde WLAN network key. De browser gebaseerde interface barst van de mogelijkheden, zoals het inschakelen van Mesh, Wifi naam of paswoord veranderen, of een gasttoegang inrichten.
Zelfs de helderheid van de Ledjes kunnen hier worden aangepast, en indien nodig kunnen deze volledig worden uitgeschakeld.

Features

De repeater beschikt over Mesh wifi steering. Daarmee stuurt hij draadloze netwerkapparaten, die de 2,4- en 5GHz-frequentieband ondersteunen, altijd naar de frequentieband met de beste prestaties. De krachtigere 5Ghz kan een kleinere afstand dan 2,4 GHz overbruggen, maar de overdrachtssnelheid is hoger.
Als de apparaten dicht bij de router of repeater staan, is de kans groot dat de repeater de apparaten met 5GHz-frequentieband verbindt, en als hij merkt dat de verbinding niet meer optimaal is, wordt automatisch overgeschakeld naar het wat Internetsnelheid lagere, maar wat bereik aangaat sterkere, 2,4 GHz. Let er wel op dat voor Mesh, beide wifinetwerken dezelfde SSID (Wifinaam) moeten hebben. Dat kan via een browser interfase in de repeater worden ingesteld.

Testmethode en eigen ervaring

Toen ik de Email van de organisatie van het Tweakers Testfest kreeg, om een repeater van AVM te mogen testen en reviewen, kwam mijn gevoel ongeveer overeen met een uitnodiging van een fietsenmaker, die zonder geld en tijdsdruk, alle tikjes en kraakjes uit mijn te dure racefiets ging halen.
Ik woon in een rijtjeshuis met dikke betonnen vloeren en wanden.
Mijn router, een FRITZ!Box 6591, bevindt zich in de woonkamer.
Voordat ik de nieuwe repeater ben gaan gebruiken maakte ik gebruik van een Devolo Powerline (Internet via de stroomleiding).
Op de eerste verdieping had ik redelijk goede resultaten, zo rond de 125MBit, maar sinds mijn buren ook Powerline hebben, is de snelheid hooguit 20Mbit/sec.
Of de Devolo set bij de buren of andere factoren zoals wasmachines, of smart home toestellen, een rol spelen weet ik niet. Ik heb de bottleneck niet kunnen vinden.
Voor de metingen van de snelheid heb ik de FRITZ! App WLAN gebruikt.
Op de eerste verdieping heb ik het nog een poosje met een FRITZ!Wlan 310 repeater en in de PC een Wifi stick (niet van AVM/FRITZ!) geprobeerd maar zonder merkbare verbetering.
Met de feiten van in de woonkamer 390Mbit/sec aan wifi uit de FRITZ!Box 6591, 20MBit in mijn home office op de eerste verdieping via Devolo Powerline, 50 MBit uit de 310 repeater was ik in het begin sceptisch of de FRITZ!Repeater 3000 mijn redding zou zijn.
Mijn verbazing was groot toen ik met de FRITZ! Wlan App naast de nieuwe repeater stond en de Wifi snelheid van 50MBit uit de Fritz!Box die in de woonkamer staat, zag springen naar 320Mbit/Sec _/-\o_ toen de App dankzij Mesh overschakelde op de repeater.
De 2 LAN aansluitingen heb ik alleen even getest om te kijken of ze werken, zijn verder niet in gebruik.

De AVM FRITZ! Repeater 3000 heeft inmiddels op de overloop zijn vaste plaats gevonden. Volgens de app de optimale plaats.
De afstand tussen de repeater en de thuiswerk laptop zijn ongeveer 6 meter, en heb daar via de 5 GHz band een overdrachtssnelheid tussen 290-350Mbit/sec. Een duidelijk merkbare verbetering vergeleken met de slappe 20Mbit/sec uit de Devolo Powerline.

Dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht. Ik ben meer als tevreden, want laadbalken en laadtijden zijn voor mij thuis op beide etages, verleden tijd. Doordat ik wel eens van Internetaanbieder wissel, heb ik al meerdere Wifi apparaten gehad.
De hardware van Fritz!/AVM is om zijn stabiliteit bekend.
In het geval dat het Internet weg is, start ik eerder de laptop opnieuw op, dan dat ik een repeater reset.

De prijs is sinds hij beschikbaar is van 128€ naar 122€ gezakt. Voor mensen, die soort gelijke technische problemen hebben als ik, is de FRITZ!Repeater 3000 een aanrader want hij is de aanschafprijs meer dan waard.

Heb jij ook een AVM Fritz!Repeater 3000 (Internationale versie)?