Review: TP-Link Kasa Cam Outdoor KC200
- Uitpak avontuur
- In de praktijk – Kasa App
- Conclusie
Extra:
Een klein sprongetje naar de reacties
Links:
TP-Link Kasa Cam Outdoor KC200
Na een review van de TP-Link Kasa Cam KC120 proefde het naar meer. Stiekem heb ik een voorliefde voor het testen van WiFi en IP-camera’s. Vooral de livebeelden tijdens het testen maakt het schrijven van een review leuk. De Kasa Cam KC120 is een indoor camera, deze heb ik o.a. gebruikt voor mijn eigen huis-tuin-en-keuken plezier. De camera heeft een periode voor mijn aquarium gestaan om zo op afstand mijn vissen te kunnen volgen.
De Kasa Cam KC200 is van een ander kaliber. Je kunt deze camera binnenshuis gebruiken, maar eigenlijk is deze bestemd voor buiten. De camera heeft een IP-65 certificering, oftewel een behuizing volledig afgesloten voor stof en een sproeidichtheid van 12,5 liter per minuut. Regen moet dus geen uitdaging zijn voor de KC200. Overige specificaties komen veelal overeen met de KC120 camera. Uitgerust met een 1080p camera- lens met een kijkhoek van 130 graden. Het grootste verschil zit hem in de fysieke schil die nu specifiek voor het buitengebied is. Op het moment van schrijven kost de Kasa Cam KC120 in Nederland circa 99 euro. Ik wil TP-Link bedanken voor het beschikbaar maken van de Kasa Cam Outdoor KC200.
Een overzicht van de specificaties:
Op de KC200 productpagina is de camera op één van de afbeeldingen volledig bedekt met ijs. Mijn gevoel zegt dat dit vooral voor het mooie plaatje is, want de camera heeft een bedrijfstemperatuur van -20 graden Celsius tot maximaal 43 graden Celsius. De IP-65 certificering mag duidelijk zijn. Met het Nederlandse weer vermoed ik dat de camera probleemloos zijn werk doet. Het vermijden van zonnige posities wil ik je meegeven als advies. Gemiddeld is de temperatuur van een zonnepaneel op een zomerse dag circa 70 tot 80 graden Celsius. De KC200 is een camera met netvoeding, waardoor de bedrijfstemperatuur wat verhoogd. Wanneer de zon heel de dag zijn kans krijgt om te schijnen, vooral tijdens de zomerdagen, bestaat de kans dat de cameramodule toch flink warm zal worden. Ook wil je directe zoninstraling op de lens vermijden, dit komt namelijk de opnames niet ten goede.
De camera heeft een kijkhoek van 130 graden. Opnames worden maximaal opgenomen met 1080p. Je kunt dit aanpassen met de Kasa app naar 720p en 360p. Voordeel van 720p en 360p is het verbruik van minder bandbreedte. Zelf heb ik met diverse camera’s ervaren dat 720p vaak nog de sweetspot is. De camera heeft een ingebouwde microfoon en speaker. Je kunt op deze wijze communiceren op afstand via de Kasa app. Tevens is de speaker inzetbaar als sirene om akelige mensen te kunnen afweren. Deze produceert een geluid van 80 dB op één meter, uiteraard netjes binnen het geluidniveau. Verdere features gaan we samen ontdekken in de opvolgende hoofdstukken!
De KC200 komt in een degelijke verpakking. Voorzien van een sleeve met daaronder een Kasa-stijl doosje. Binnenin komen we als eerste de KC200 camera tegen met een flink snoer. Gevolgd door wat accessoires; een korte handleiding, wat boekjes over de Kasa app, een losse power adapter, een muursteun ter bevestiging en wat bijhorende plugs en schroeven.
De cameramodule is los te koppelen van de magnetische voet. De voet plaats je op de muursteun ter bevestiging, waardoor de camera in principe enkel plaats met magnetisme op de muursteun. Handig om te demonteren voor gebruik, minder handig als het om fraudegevoeligheid gaat. Nest maakt bij zijn Outdoor camera’s gebruik van een vergrendeling. Je kunt met een metaalpinnetje de camera ontgrendelen. Vergelijkbaar aan het verwijderen van je simkaart op een Apple of Samsung toestel. TP-Link zou er goed aan doen om dit bij een toekomstig model beter te waarborgen.
De kabel is bevestigd op de cameramodule zelf. Deze is circa 3 meter lang, waarmee je de afstand van buiten naar binnen kunt overbruggen. De USB connector zit aan het uiteinde van de kabel en is redelijk fors voor het doorvoeren, een trekveer is altijd handig bij dit soort situaties. Bouwkwaliteit is net als bij de KC120 prima op orde. De behuizing sluit mooi af. Tevens zit er een LED-indicator op de cameramodule. Je kunt deze via de Kasa app in- en uitschakelen.
We gaan van start met de setup via de Kasa app, gevolgd door wat informatie over de app en de ingebruikname van de KC200. Het Kasa platform is een verzamelplek voor smart home apparaten van TP-Link. Voor de camera’s heeft Kasa een abonnementenservice. Het basisplan voor de camera’s is gratis. De inhoud van het basisplan is 1GB aan opslagruimte en je kunt maximaal 2 dagen videogeschiedenis bekijken. De 1GB aan opslagruimte verhoudt zich met vier uur aan 1080p beelden. Het basisplan is gratis tot drie camera’s.
De abonnementen gaan per camera. Bij aankoop van een Kasa camera krijg je gratis een proefversie van 30 dagen, dit betreft het Kasa Care Premium Plan, wat het meest uitgebreide abonnement is, bestaande uit 30 dagen videohistorie en 30 GB aan opslagruimte. Het Premium Plan kost 7 euro per camera, of 70 euro als je voor een jaarabonnement kiest. Het tussenpakket is het Plus Plan, bestaande uit 14 dagen videohistorie en 14 GB aan opslagruimte. Je kunt het Plus Plan ook afsluiten op jaarbasis, dan zijn de kosten 40 euro per jaar. Zodra je proefversie van het Premium Plan verloopt, gaat je camera automatisch over op het gratis basisplan.
Er is met de KC200 standaard geen directe koppeling te maken met een NAS. Je kunt de videohistorie dus niet lokaal opslaan om zo de abonnementenservice te vermijden. TP-Link/Kasa kiest hier duidelijk voor het aanbieden van een Cloud opslagabonnement. Uitgangspunt is het toegankelijk maken van de installatie en ingebruikname van de Kasa Cam. De setup zelf is een redelijke no-brainer. Je voegt het product naar keuze toe en volgt de stappen. Net als de TP-Link Deco app voor netwerkapparatuur, is de Kasa app stapsgewijs enorm gebruiksvriendelijk. Er is geen kennis nodig voor de installatie van apparatuur, iedereen kan het!
Er dient een verbinding tot stand te komen tussen de telefoon en het ‘Kasa Cam’s WiFi netwerk’. Wat zich resulteert in het opzoeken van de camera in de WiFi-lijst van je telefoon. Je kiest daarna in de Kasa app voor het WiFi netwerk. Wanneer beveiligd moet je het WiFi wachtwoord invullen. Gevolgd door een proces van het koppelen van de KC200 aan het bestaande WiFi netwerk. Dit proces duurt ongeveer 2 minuten totaal, inclusief de stappen in de Kasa app. Alles moet nu compleet zijn voor ingebruikname. Nog wat enkele vragen voor pushnotificaties. Ook mag je de KC200 een naam geven, in mij geval: buitencamera.
Tijdens de setup volgen er nog wat tips en suggesties voor de buiteninstallatie. Mooiste oplossing is een gaatje boren, waarna je de kabel kan doorvoeren. Nadeel is dat de USB-connector redelijk lastig door te voeren is in een 16/19 millimeter PVC pijp, idem dito in een flex. Nu is het enkel nog wat finetunen en klaar is Kees.
De KC200 is nu actief. Er staat al een firmware update klaar, even updaten en door. Zodra je de camera selecteert kom je uit op een overzichtspagina. Je kunt hier de beelden live volgen door het oog van de camera. De microfoonknop is aanwezig om te communiceren over de speaker van de KC200. De sireneknop is voor de sirene, duh. Ik moet zeggen; het geluid is best luid. Hieronder een korte video voor een impressie. Beelden kun je opnemen met de recordknop, zichtbaar afgebeeld in het rood. Je kunt het beeld roteren voor een schermvullende weergave. Rechts bovenin het scherm zijn de instellingen te vinden. De instellingen in de lijstweergave spreken voor zich. Relevante zijn o.a. ‘Activity Zones’ en ‘Video Quality’. Met de ‘Activity Zones’ kun je meerdere activiteitenzones creëren, zodat je specifiek op deze zones een melding krijgt. De videokwaliteit is bepalend voor de kwaliteit van het beeld, maar ook voor de hoeveelheid data die je verstookt. Op 1080p vraagt de camera meer van je netwerk dan op 720p.
De KC200 doet qua beeldkwaliteit precies hetzelfde als de KC120. De KC200 is namelijk opgebouwd met dezelfde CMOS en lens, enkel dat dit een buitencamera is. Contrast van de camera is wat minder. Wel moet ik een grote MAAR toevoegen: de KC200 heeft een digitale zoom van 8x. Bij de KC120 was dit een minpunt. Verder is de KC200 uitgerust met 10 infrarood Leds die goed waken in de avonduren. Het beeld is s ’avonds scherp, iets wat je volgens mij wel verlangt van een buitencamera.
Iets wat ik ook aanhaalde in mijn KC120 review is het in- en uitschakelen bij aan- en afwezigheid. Dit mis ik bij de KC200. Gezien de prijs maak ik hier verder geen punt van. Het zou fijn zijn als geofencing een onderdeel zou zijn van de Kasa/KC200 featureset. Gezien het feit dat de Kasa app ook om je locatie vraagt. Overigens kun je er voor kiezen om de camera aan te laten staan, enkel dat je dan tig berichten krijgen.
De 80 dB sirene heb ik persoonlijk nog niet eerder ervaren in een camera. Ik weet wel dat deze er zijn. Het geluid van 80 dB is afgestemd op het maximale geluidsniveau. Het zal misschien qua volume niet direct afschrikken, wel ervaar ik het persoonlijk als een irritant geluid. Voor mij irritant genoeg om weg te blijven. Terugkomend op de KC120 review: ook de KC200 maakt het beeld redelijk scherp, waardoor sommige beelden aanwezig uit het beeld springen. In mijn optiek soms wat te scherp. Algemene impressie van de beeld- en opnamekwaliteit voldoet gewoon. Laatste toevoeging is de ingebouwde microfoon en speaker. Bij gepaste afstand is het geluid via de Kasa app goed te ontvangen. Met de invloeden van buiten moet je wel rekening houden met factoren zoals wind.
Het laatste betoog over de TP-Link Kasa Cam Outdoor KC200 volgt in deze conclusie. De KC200 laat in de praktijk hetzelfde zien als de KC120: beeldkwaliteit dat een voldoende scoort. Echter, betreft het hier een outdoor camera, waardoor de toepasbaarheid net even wat anders is.
De KC200 heeft een IP65-certificering. Daarmee is de camera stofdicht en ligt de sproeidichtheid op 12,5 liter per minuut. Een regenbui is daarmee geen uitdaging voor deze camera. Om de IP65-certificering te garanderen is de kabel bevestigd op de cameramodule. Met als nadeel dat je deze niet los kunt koppelen voor de plaatsing van de camera. Dit maakt het lastig om de USB connector door te voeren, omwille het feit dat deze vrij fors is. Een Micro USB of USB Type-C connector is simpelweg klein en daarmee eenvoudiger te verwerken. Persoonlijk heb ik liever een IP65-certificering, wel is het iets om rekening mee te houden.
De camera levert een goede beeld- en opnamekwaliteit die ruim voldoende is in dit prijssegment. Met de 10 ingebouwde infrarood Leds heb je toezicht in de donkere uren. Een aangename toevoeging ten op zichtte van de KC120 is de 8x digitale zoom, hier ben ik persoonlijk erg blij mee. Hoewel beeldkwaliteit verslechterd tijdens het inzoomen, kan het zomaar dat klein beetje extra zijn om iets te kunnen waarnemen. Contrast mag net als bij de KC120 beter.
Niet eerder maakte ik kennis met een camera met ingebouwde sirene. Hoewel er camera’s zijn met sirenes van 120 dB, vind ik de KC200 als irritant genoeg om te vluchten. De sirene is wat mij betreft een goede toevoeging. Als laatste nog een aanvulling op de bevestiging van de camera: de fraudegevoeligheid kan en mag beter. De camera plaats je met zijn magnetische poot op de muursteun. Dit vereist enkel magnetisme, maar geen extra vergrendeling, waardoor je de camera eenvoudig kan demonteren. Ik had liever gezien dat TP-Link had gekozen voor een extra vergrendeling ter beveiliging.
Met deze plus- en minpunten doet de KC200 het voor mij net wat minder goed dan de KC120. Het zijn daarmee ook terechte minpunten voor een outdoor camera, die toch wat meer ‘te koop’ hangt dan een indoor camera. Beeld- en opnamekwaliteit is gelijk aan zijn binnenshuis partner de KC120. Gebaseerd op de prijs en features zet de TP-Link een zeer redelijke outside camera neer.