Iiyama XB3270QS-B1 Zwart Review

31 mei 2019, laatste update op 31 mei 2019, 2.562 views Rapporteer
Testpanel +2

Een grote, betaalbare monitor zonder poespas: best aantrekkelijk, al kan je best wat budget vrijhouden voor een setje speakers.

Pluspunten

• Grootte
  • Betaalbaar
  • Verstelbare arm en voet

Minpunten

• Afwerking
  • Geluid
  • Backlight bleed
  • Selectie inputs

Inleiding

Na de toffe dag op de tweakers testfest kick-off mocht ik de iiyama prolite XB3270QS mee naar huis nemen. Wat een leuk cadeau! Het is een grote (32 inch), betaalbare (€270 bij schrijven van review) computermonitor met een relatief hoge resolutie (2560*1440 pixels), en dat maakt hem het testen waard voor mij: het is immers iets wat ik misschien zelf wel zou kopen. Denk jij dat ook? Dan ben je hier op de juiste plek!
Omdat ik al een monitor heb (25”ultrawide LG 2560*1080) wou ik deze monitor in eerste instantie testen als simpele tv in combinatie met een chromecast.
In tweede instantie gebruikte ik hem even als monitor om de vergelijking met mijn LG monitor te maken.

Bouwkwaliteit

Een van de dingen die nooit op papier vermeld zijn, maar des te belangrijker zijn voor een goed product, is de bouwkwaliteit. Een product dat zijn werk doet is goed, maar een product dat zijn werk doet, en ook nog stevig is en er goed uitziet, is een nog veel beter product. Bij deze monitor heb ik een dubbel gevoel. Enerzijds zijn er heel goede eigenschappen. De monitor voelt relatief zwaar en stevig aan, en de combinatie van voet en arm is geweldig: enorm stevig, de arm is draaibaar in de voet, de monitor kan je omhoog en omlaag schuiven, het beeld kan gekanteld worden en het beeld kan gedraaid worden, zoveel als je wilt. Inderdaad, meerdere omwentelingen zijn mogelijk, waarbij vele monitoren het draaien niet mogelijk is, of beperkt tot 90 graden. Ook is de monitor relatief dun en steekt er aan de achterkant geen heel dik stuk uit, als je hem aan de muur zou ophangen.
Anderzijds zijn er ook relatief veel kleine minpunten. De behuizing kan los van het paneel lichtjes gebogen worden in de hoeken. Op de volgende twee foto’s probeer ik dit duidelijk te maken. Gelukkig is dit maar heel mimimaal mogelijk.

Een ander minpunt zijn de knoppen om het on screen menu te bedienen. Ze zijn stevig, maar voelen goedkoop aan en je kan langs de knoppen de behuizing binnen kijken. Zo ook aan de achterkant, de arm is geschroefd aan het scherm, maar er tussen zit een spleet van ~1mm. Het vormt verder geen probleem, maar viel me wel op. Ook het I/O gedeelte is wat barebones, waar de I/O zichtbaar is ook het metaal zichtbaar, en is het niet afgewerkt met zwart plastic. Als laatste klein minpunt had de monitor nog een verfgeur toen ik hem uit de doos haalde.
Het grootste probleem dat ik ondervond met de bouwkwaliteit was dat de monitor erg warm werd aan de behuizing, net onder het beeld. Net zo warm als een metalen laptop waar je op gegamed hebt. Voor een monitor lijkt dit niet op zijn plaats, aangezien er niet al teveel hitteproductie zou moeten zijn. Hopelijk lijdt de levensduur hier niet onder!

Beeldkwaliteit

Beeldkwaliteit is toch nog net iets belangrijker dan de bouwkwaliteit. Hier kan ik kort over zijn. Het is een IPS paneel, dus het zit wel goed met de beeldkwaliteit. De kijkhoeken, kleurweergave en contrast zijn moeilijk te testen zonder professionele equipment, dus dat laat ik andere over. Het enige minpuntje wat wel erg duidelijk is, is de backlight bleed. De volgende foto toont het iets minder hard dan het in werkelijkheid is, en andere monitoren die ik al zag doen het over het algemeen beter.

Maar goed, tijdens een spannende film kijk je hier al snel over, dus het stoort me niet al te hard. Een defecte pixel zou veel vervelender zijn, maar die komen hier niet voor.
Een belangrijke opmerking: de pricewatch vermeld dat het beeldscherm een verversingssnelheid van 75Hz ondersteunt, maar dit is enkel mogelijk bij een resolutie van 1024*768 pixels of lager. Een tikkeltje bedrog van iiyama, laat je dus niet vangen.

Als we praten over de grootte en over de resolutie, is het belangrijk om de review hier op te splitsen in mijn twee soorten gebruik: enerzijds als kleine tv in een beginnersappartement, anderzijds als gigantische desktop monitor.

Als kleine tv is de resolutie ruim voldoende. De chromecast heeft immers maar een maximale output van fullHD, dus ik maak in dit geval geen gebruik van de hoge resolutie. Op een normale kijkafstand is er op een vergelijking met fullHD youtube beeldmateriaal en QHD beeldmateriaal nauwelijks verschil te onderscheiden. Voor een tv is 32” natuurlijk niet heel groot, tegenwoordig is de standaard tv 55”! In mijn relatief kleine appartement ben ik tevreden, maar ik zou wel groter willen zien.

Als grote desktop monitor is het beeldscherm gigantisch, maar net niet té groot. De resolutie is niet te hoog en niet te laag. Alles is duidelijk leesbaar, niet te klein. Heel soms mag het beeld net wat scherper, maar over het algemeen is het perfect adequaat voor desktop gebruik. Verschillende vensters naast elkaar openen is geen enkel probleem. Dit is een groot voordeel, maar het vraagt wat gewenning voor de typische laptopgebruiker (zoals mijn vrouw): elk venster zomaar maximaliseren voelt vreemd aan op deze grootte!

Een relatief goedkoop 32” beeldscherm zoals dit is dan ook perfect voor de student-tweaker op kamers. Je hebt een prachtig scherm om aan je bureau productief mee te zijn. Wil je even ontspannen met een goede film, draai je het beeld richting je zetel of bed en je hebt een mooie tv. Natuurlijk moet het geluid ook goed zijn, en moet het scherm genoeg aansluitmogelijkheden hebben voor een streamapparaat naast je pc.

Geluidskwaliteit

De monitor heeft geïntegreerde speakers, maar deze stellen jammer genoeg niet veel voor. 2 keer 3W is al niet veel, maar ook de kwaliteit die eruit komt is bagger. Zeker bij stemgeluiden valt de slechte kwaliteit vrij hard op. Jammer, want hierdoor wordt hij minder geschikt voor het gebruik als kleine tv. Je kan natuurlijk een speakerset in de 3,5mm aux poort pluggen voor beter geluid.

Aansluitingen

Het aantal aansluitingen is beperkt. Er is een audio ingang, een audio uitgang, een voedingspoort, een DVI poort, een HDMI poort, en een DisplayPort. Ik had veel liever 2 HDMI ingangen gezien, in ruil voor de DVI ingang. Dat past beter bij het gebruik als combinatie van tv met chromecast of console enerzijds, en grote monitor aangestuurd door een laptop anderzijds. Een gemiste kans!
Een USB hub zou een mooie toevoeging kunnen zijn, maar dit stoort me minder.
Gelukkig werd netjes een HDMI én een DisplayPort kabel meegeleverd.

In de inleiding vermelde ik dat het een interessant scherm is, omdat ik een vergelijkbaar zelf zou durven kopen. De vraag rijst dus, zou ik dit scherm kopen? Als ik nog student was op kamers, riep ik heel hard ja! De combinatie van grote monitor en kleine tv is erg mooi voor deze prijs. Het slechte geluid kan opgelost worden en de weinige aansluitingen zijn dan ook minder een probleem.
De situatie wordt anders nu ik in een appartement woon. Als tv is de monitor net iets te klein. Voor hetzelfde bedrag kan je waarschijnlijk een groter model op de kop tikken, met een veel lagere resolutie, maar nog steeds voldoende voor het gebruik. Als monitor bij je laptop heb je nood aan een groot bureau, waar je niet altijd plaats voor hebt in een appartement. Het relatief kleine prijskaartje van €270 blijft echter aantrekkelijk, en dat maakt veel goed. Als je een groot beeldscherm kan gebruiken, kan ik deze monitor aanraden, maar het is duidelijk geen topmodel.

Heb jij ook een Iiyama XB3270QS-B1 Zwart?

Vragen zijn welkom!
Freesync is niet aanwezig, het is een vrij "normale" 60Hz monitor