Neato Robotics Botvac D3 Connected Review

27 mei 2019, laatste update op 27 mei 2019, 1.445 views Rapporteer

De eerste indruk van mijn Neato is dat dit een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding is. Een fijne toevoeging in een druk huishouden.

Pluspunten

• Gebruiksgemak
  • Poetsresultaat
  • Batterij
  • Virtuele no-go lines

Minpunten

• Rijdt vast op franjes van tapijt
  • Minder uitgebreid dan apparaten uit dezelfde prijsklasse
  • "Extra care" niet beschikbaar in schedules

Neato Robovac

Inleiding
We kennen het allemaal; thuiskomen van een drukke dag op kantoor (of elders) en dan nog aan het huishouden beginnen. Reden genoeg voor mezelf om de markt van de robotstofzuigers te gaan verkennen om net dat stukje van het dagelijkse leven te vergemakkelijken.

Lees hieronder waarom.
Vergelijking en bestelling
Waarom de Botvac D3
Als eerste las ik ontzettend positieve verhalen over de Xiaomi Mi Robot Vacuum hier op Tweakers en elders over de efficiëntie, batterijduur en gebruiksgemak. Voor mij ook precies binnen budget, om en nabij de €250.

Bij het voorbij zien komen van de Botvac D3 op iBOOD ben ik het portfolio van Neato nader gaan bekijken. Ze bieden een heel scala aan robotstofzuigers aan van zowel de D3 (instapmodel) tot aan de D7 (luxe). Allen gekenmerkt door hun D-vorm waardoor stofzuigen in hoeken makkelijker zou zijn.

Wanneer je de D3 vergelijkt met het volgende apparaat in de Neato productlijn - de D4 - merk je dat het enige verschil een wat langere batterijduur (respectievelijk 60 en 75 minuten*) en wat hogere prijs is voor de D4. Voor mij niet meteen een reden om voor het duurdere model te gaan gezien de relatieve grootte van het te stofzuigen oppervlak, hierover later meer.

Voor het prijspunt blijven al snel de Xiaomi Mi Robot en de D3 over. De D3 beschikt in deze vergelijking niet over een side brush, dewelke de Xiaomi wel heeft. Enige wat tegenhield om tot aankoop van de Xiaomi stofzuiger over te gaan is de support vanuit de fabrikant (vragen bij gebruik, reserveonderdelen enzovoort)**.

*Batterijduur gebaseerd op fabrieksopgave.
**Ik spreek in deze enkel uit eigen afweging, niet over de kwaliteit van het product
Bestelling
Hier kan ik kort over zijn, bestelling gedaan begin mei op iBOOD en een 3 weken later thuis geleverd.
Unboxing
De doos
Levering bestond enkel uit onderstaande doos met sticker met enkel het merk.

Na het openmaken van de bruine doos, verschijnt een marketing technisch meer verantwoorde verpakking.

Inhoud van de doos
Het eerste wat je aantreft bij het openen van de doos is een welkomstbriefje met gegevens van de customerservice en een "Start here" boekje waarin in enkele stappen uitgelegd wordt hoe je je robot in no-time up-and-running te krijgen.

Uitgestald ziet het er als volgt uit:

- De robot zelf
- Het base station
- Eén EU verloopsteker
- Eén UK verloopstekker
- 2 reserve filters
- Documentatie in meerdere talen (waaronder Nederlands)

Gebruik
Setup van de robot met app
De eerste ingebruikname was ontzettend vanzelfsprekend, open de app en doorloop de stappen.

In het volgende scherm geef je je robot een naam en sluit je hem op het wifi netwerk aan. Vervolgens gaat deze de laatste firmware downloaden en installeren.

Eenmaal gedaan is dit de "persoonlijke" welkomstpagina van de app.

Onderstaand wat extra configuratie waarbij vooral "Extra Care" mijn aandacht trok, deze functie zorgt ervoor dat de robot extra afstand tot meubilair (tafelpoten, bankstellen enzovoort) houdt en hier dus niet constant tegenaan rijdt.

Bouwkwaliteit
De bouwkwaliteit is goed te noemen, het geheel bestaat voornamelijk uit plastic en voelt degelijk aan. Ook zijn alle accessoires makkelijk bereikbaar, het reservoir en filter zijn middels 1 klik te verwijderen en vervolgens schoon te maken.
Woonsituatie
Na Nono een plek in het huishouden gegeven te hebben in dit stuk meer over de praktijk.

Onze woonsituatie betreft een huishouden met 2 katten, elk met een legio aan speelgoed verspreid over de woonkamer en open keuken, beiden met een tegelvloer. Veel rommel en dus veel obstakels voor de stofzuiger.

De stofzuig oppervlakte is om en nabij de 35m2 (zie tabel) met hierin ook nog het gebruikelijke meubilair: kasten, eettafel, stoelen, …Ook wordt in deze situatie de inkomhal meegerekend. Slaap-, bad-, en overige kamers bevinden zich op de bovenverdieping. Hier wordt de stofzuiger niet gebruikt (dit gebeurt voorlopig op de ouderwetse manier).

First run - spullen opgeruimd
Tijdens de eerste run was de robot nog wat "onwennig". Middels het lasersysteem navigeerde deze zich vanuit het base station de woonkamer in.

De robot leek vooralsnog niet logisch in zijn routekeuze te zijn, deze ging na het halve tapijt in de woonkamer gecleaned te hebben meteen richting de keuken om vervolgens weer terug het resterende stuk tapijt te cleanen. Het gebied wat hij ging stofzuigen gebeurde op een ordelijke manier. Ook in hoeken komt de robot dankzij de D-vorm uitstekend.

Op te merken bij deze first run was dat de woonkamer en keuken volledig opgeruimd waren (geen kattenspeeltjes, stoelen op tafel gezet) en de robot dus een makkelijke route kan nemen zonder obstakels. Na ongeveer 40 minuten cleanen zat de first run erop.

Last but not lease had ik de optie "Extra care" aangezet om het meubilair te sparen, dit deed Nono verbazingwekkend goed, hij stootte amper tegen tafelpoten of het bankstel op. Dit gaf meteen wat extra vertrouwen.
Second run - spullen niet opgeruimd
De tweede keer legde ik de lat hoger, "Extra care" ging uit en ook de gebruikelijke rommeltjes bleven liggen.

Ik merkte meteen dat Nono al wat intelligenter te werk ging, hij deed direct de volledige woonkamer om zich vervolgens op de inkomhal en tenslotte op de keuken te richten.

Het manoeuvreren rondom obstakels ging in deze setting echter een stuk minder behoedzaam. Ik hoorde de robot vaak pijnlijk tegen poten/muren aanrijden waarna de vrees ontstond voor schade aan het apparaat/meubilair. Dit bleek achteraf niet het geval.

Deze run duurde wat minder lang en diende ook minder oppervlakte te overbruggen (zie datum 20 mei in bovenstaande tabel).
Huidige situatie
Op dit moment laat ik de robot ongeveer om de dag zijn werk doen. Voordat de robot begint rol ik een kleine mat op gezien de robot zich vastrijdt op de franjes, hierna stopt de robot en moet deze handmatig losgemaakt worden van het tapijt.

Met overige tapijten heeft de robot geen probleem, ik heb een hoogpolig tapijt dat - ondanks de vele kattenharen - na elke schoonmaakbeurt weer goed schoon.

Ook zet ik het kattenspeelgoed opzij zodat het schoonmaken wat wordt vergemakkelijkt.

Bij het instellen van schedules blijk het niet mogelijk te zijn om "Extra care" aan te vinken als optie, waardoor de robot zijn standaard hanteert en dus meer gaat botsen. Hierover contact gehad met de Neato klantenservice en er werd mij bevestigd dat deze optie inderdaad niet beschikbaar is. Men gaf meteen aan dit door te spelen naar development ter overweging, nette service wat mij betreft.

Tenslotte is ook de tegelvloer goed schoon na iedere beurt.
Geluidsproductie
Volgens de fabrikant is de geluidsproductie ongeveer 60dB. Vanuit mijn ervaring is de geluidsproductie zeer acceptabel en kun je nog een normaal gesprek voeren wanneer de robot zijn werk doet.
Batterijduur
In bovenstaande tabel tref je enkel het gecleande oppervlak en de tijdsduur aan, in de app zijn geen batterijstatistieken voorhanden.

Uit bovengenoemde ervaringen houdt de robot tussen de 30% en 40% in de tank over na een volledige ronde, binnen mijn situatie is de batterijduur dus uitstekend.

In de update zal ik hierover een screenshot plaatsen.
Cleaning map en no-go lines
Bijgaand een cleaning map van zodra de robot klaar is met stofzuigen en terug naar zijn dock gereden is. De rode figuur is de robot zelf, de grijze vlakken waar deze niet kan komen (bankstellen, kasten) en witte stippen eventuele rommeltjes die verspreid liggen over de vloer.

Het is mogelijk om virtuele no-go lines in te stellen na een eerste keer volledige run, voordeel hierbij is dat je geen bijkomende magneetstrips moet aanschaffen en plaatsen in huis.

Ervaringen heb ik evenwel niet met no-go lines. Indien gewenst wil ik dit als update later graag toevoegen. :)

(Voorlopige) Conclusie
Al met al ben ik zeer tevreden over mijn aankoop en is Nono een handige toevoeging in het dagdagelijkse huishouden. Vooral de batterijduur en het eindresultaat (waar ik eerder sceptisch tegenover stond) hebben mij helemaal aan het apparaat verkocht

Een vervanging is het echter niet, er zijn nog steeds kleine hoekjes waar hij niet komt en deze zullen dus af en toe ouderwets schoongemaakt dienen te worden.

Ik sta open voor opbouwende op- en aanmerkingen op deze review, indien er bijkomende onderwerpen gewenst zijn neem ik deze graag in de review op.

Heb jij ook een Neato Robotics Botvac D3 Connected?