7 mei 2019, laatste update op 14 juli 2021, 1.312 views
Rapporteer
Product gekocht
Verbluffende hoofdtelefoon. Geluidsbeleving net zo goed dan de Topmodellen van Sony/Bose.
Spraak voor je telefoon beter dan de Sony
Helder en strak in midden en hoog, bas netjes niet overmatig, goed hoorbaar.
Noise Canceling iets minder, niet minder dan andere hoofdtelefoons in deze prijsklasse.
Aangesloten op kabeltje nóg betere prestaties.
Pluspunten
- heel fraai geluid
- goede afwerking
- klemt niet
- goed max volume op kabel
Minpunten
- geen 6.3mm verloop jackplug
- volume mag wat hoger zijn op bluetooth
Edifier W860NB Bluetooth headphone
Sinds een jaar heb ik een Marshall Major II in bezit, mijn eerste bluetooth hoofdtelefoon.
Op zich een leuk ding, maar na enige tijd gaat de wat zwaardere toon je toch vermoeien. Bovendien is het een ´on ear´ exemplaar wat na een tijdje toch wel druk op je oorschelpen geeft.
Ik zocht naar iets beters. 2 jaar geleden de Bose QuietComfort 35 II Zwart op mijn hoofd gehad tijdens het wachten op het vliegveld voor mijn komende vlucht.
Ik ben zeker geen Bose fan. Jarenlang in een audiozaak gestaan en gepresteerd geen enkele Bose speaker te verkopen omdat er altijd wel iets beters was tegen een geringere prijs.
Dan heeft Sony ook nog een toppertje, de WH-1000XM3 Zwart. Ik ben ook al niet zo´n fan van Sony sinds de jaren 90, maar mijn toenmalige hoofdtelefoon was prima en heeft het jaren uitgehouden ondanks dat/ie geregeld meegesleept werd als ik de dee/jay uithing of aan radiomaken deed.
Beiden zijn echter fors aan de prijs, tussen 330,- en 360,- euro. Dat is nogal wat voor een hoofdtelefoon.
Op zoek naar iets goeds, maar goedkoper. Via het internet kwam ik het merk Edifier tegen. Nooit van gehoord. De 830BT werd zeer goed gewaardeerd als hoofdtelefoon zonder Noise Canceling, niet 1 review, maar talloze en zowel geschreven als Youtube reviews.
Al zoekende kwam ik terecht op de W860NB met Noise Canceling. Ook díe reviews waren behoorlijk goed tot uitmuntend.
Kwa geluid doet/ie weinig/niets onder voor de Bose en ook niet voor de Sony.
De Sony had het voordeel dat die iets beter ´af te richten´ viel middels een app. Dat ontbreekt bij zowel de Bose als de Edifier. Ik vind echter dat als het geluid goed is, ik geen app nodig heb en anders iets kan bijsturen met een equalizer die standaard op de meeste telefoons al zit.
Het bellen met de Sony gaat beroerd, het bellen met de Edifier gaat uitstekend. Bij mijn eerste telefoontje dacht iemand dat ik de telefoon gewoon aan mijn mond had.
Het bellen met de Bose gaat ook goed bleek uit de recensies.
Wel zo de Nosie Canceling wat minder goed zijn. Je kunt niet alles hebben en zeker niet met zo’n groot prijsverschil.
De oordoppen zouden goed afsluiten, dus ik ga er even vanuit dat dat voldoende is voor mij.
Prijzen zo rond de 160,- a 170,- euro. Dat scheelt een boel ten opzichte van de andere twee.
Puur op de recensies de Edifier aangeschaft via een shop in China waar ik ‘m nóg voordeliger kon kopen. (overigens kan ik ‘m voor de 113.- die ik betaald heb niet meer vinden, maar voor rond de 130.- lukt het wel.)
Dat is dan 40.- goedkoper dan in NL. Bij een Nederlandse shop heb je dan wel weer meer aan je garantie.
Vandaag kwam de Edifier 860NB dan binnen. Een mooie doos, maar da’s niet belangrijk.
Inclusief een 3.5 jack snoertje, micro-USB oplaadsnoertje en vliegtuigplug
Jammer dat er geen verloop bij wordt geleverd naar 6.3 jack. Ik sluit ze nog wel eens aan op een hifi-set die geen bluetooth heeft.
De hoofdtelefoon voelt robuust aan, de kussens heerlijk zacht.
Telefoon erbij, connecten, wat makkelijk ging en dan geluid erop. MP3’s van 320kbps.
Verrassend wát een geluid! Dat komt inderdaad zeer dichtbij de Bose die ik ken!
Veel sprankelender dan de Marshall die ik heb. Mooie hoge tonen die je trommelvliezen niet in die mate doen trillen dat je er last van hebt. Middentonen uitstekend! Gitaarsolo’s, zang, piano het komt er allemaal even fraai uit. De bas is mild maar zeker goed aanwezig.
Kortom; een helder en strak geluid.
De Noise canceling kan inderdaad beter. Het geluid wordt vooral aan de onderkant afgevlakt.
Nee, dan kies ik wel zonder. De oordoppen sluiten prima af en je hoort erg weinig van de geluiden om je heen.
Op de rechter earpad kan je het geluid harder/zachter zetten en nummers skippen/terug. Tevens opnemen van de telefoon als je gebeld wordt. Dat vergt nog enige oefening, want ik druk meermaals en zet de muziek dan op pauze.
Het volume viel me iets tegen, maar dat zit ‘m deels ook in de afspeelapparatuur die begrensd is tegenwoordig. Wat mij betreft mag het net een tandje meer zijn.
Nu had ik met de Marshall dat die op de bluetooth sprankelender klonk dan op een kabel, dus ook even met het kabeltje aangesloten.
Wauw! Dan blijkt er een stuk minder begrenzing aanwezig te zijn! Kijk, dát is lekker!
En toch niet zodanig dat je je trommelvliezen tekeer voelt gaan met alle bijgeluiden van dien.
Ondertussen de manual even lezen, want je denkt alles te weten, hoe moeilijk kan een hoofdtelefoon zijn, nietwaar?
Tóch weer een verrassing die in geen enkele review benoemd is. Je kunt de bluetooth doorschakelen naar een 2e hoofdtelefoon.
Dat kan met de Marshall ook, maar dan wél met een kabeltje! De Edifier kan dat dus draadloos. Ook combinaties van Android en IOS. Ze geven wel aan dat de IOS dan iets vertraagd zou kunnen weergeven.
Ok, dan eens even op de hifi met een échte CD er in. Verloopplug had ik nog liggen.
Chris Rea – The Road to Hell. Daar merk je dat de bassen het toch wat moeilijker hebben met het volume van de versterker. Als je het volume wat terugdraait naar het volume zoals die van tablets en mobieltjes komt het vertrouwde goede geluid weer naar voren en zelfs wat voller in de lage tonen.
Oh, dit klinkt fraai! Jammer dat-ie niet net nog ff harder kan! …Maar ook wel weer goed.
De Marshall klinkt op de hifi met verloopplug beduidend minder dan op bluetooth en/of alleen het 3.5mm jackje (hoe vreemd dat ook mag zijn)
Met de Marshall heb ik 3 verschillende verlooppluggen moeten kopen alvorens ik er eindelijk een vond die goed werkte (merk Procab). Dat had te maken met de 3.5 mm jackplug die is voorzien van 3 ringetjes ivm het microfoontje van de Marshall.
De Edifier heeft aan beide zijden gewoon 2 ringetjes, dus links/rechts. Alle 3 de verlooppluggen werken dan ook probleemloos.
Even wat dance erin, op de versterker. Ook weer mooi helder, bas goed aanwezig en duidelijker dan met de rocknummers, maar wat beperkt met het volume.
Ondertussen staat de Noise Canceling nog steeds niet aan via het snoertje op de versterker. Hier wordt het wel erg bont met de Canceling ingeschakeld. Het geluid halveert ruim in volume en vlakt flink af. Nee, dat is geen optie en laten we dan ook maar in de toekomst.
Logisch is het dat de earpadbediening niet werkt als de hoofdtelefoon met een kabel aangesloten zit, zowel niet op de telefoon als op de hifi-set. Dat is bij de Marshall trouwens ook het geval.
Conclusie: Een super goed klinkende degelijk gebouwde hoofdtelefoon met een goed draagcomfort die niet drukt op de oren. Hij is wat zwaarder dan de Marshall, maar die is dan ook stukken kleiner. De hoofdband drukt echter niet bovenop je hoofd.
De Noise canceling kan beter maar is naar ik begrijp voldoende ten opzichte van andere telefoons in dezelfde prijscategorie van ca 160 euro.
Wil je alles top of the bill, koop de Bose of Sony. Wil je bijzonder goed, zeker kwa geluid, koop dan de Ediifier, die is zo’n 200.- goedkoper en dat is een hoop geld voor alleen de Noise Canceling.
14 juli 2021:
Eindelijk een Sony wh-1000xm3 goed kunnen vergelijken met de Edifier.
Nog voordat ik ze kwa geluid vergeleek en alleen de Sony had gehoord dacht ik al 'mis hoog'.
Vervolgens beide hoofdtelefoons diverse keren op en af. Zowel bedraad op de telefoon als een Yamaha versterker. Daarna beiden op Bluetooth.
Het geluid van de Edifier ís gewoon veel sprankelender, fijnere hoge tonen. De Sony moet het daarin toch écht afleggen.
De Sony is wat lage tonen niet beter. Vooral de middentonen schieten eruit bij de Sony, dus als je een fijne hiat wil horen,...
Ok, de Sony heeft pro's, een app met instellingen, maar iedere player app heeft die ook. Bovendien heb ik op de Edifier in het geheel geen equalizer of app nodig, omdat het geluid gewoon super fraai is.
Draagcomfort: Sony zit beter, eerljk is eerlijk. Maar ook de idifier is niet oncomfortabel.
Batterijduur: Daarin schiet de Sony ver boven de Edifier uit.
Oladen: Sony heeft een USB-C plug, da's idd een stuk handiger is makkelijk aan te sluiten op de meeste telefoonnladers.
Noise canceling: Sony merk je daar veel minder geluidsverandering in dan de Edifier. Dat heeft ook te maken met het feit dat het totale geluid matter klinkt. Bij de Edifier is de omslag naar met of zonder NC beter hoorbaar omdat het verschil groter is en dat heeft weer te maken dat-ie in zn totaliteit op normale stand veel beter klinkt..
Al met al: De Sony wordt weer verkocht.