Inleiding
Ik was op zoek naar een mesh wifi oplossing vanwege dekkingsproblemen. Mijn huidige router heeft ingebouwde wifi maar dankzij de stevige constructie van het huis is de dekking zeer matig te noemen. Deze set van TP-link bevat gelijk 3 nodes en op die manier kan ik er op iedere verdieping 1 plaatsen. De verdiepingsvloeren van gewapend beton zijn dan niet zo'n groot probleem meer.
Uitpakken
De set wordt geleverd in een nette verpakking. 3 access points met 3 voedingsadapters en 1 UTP kabel.
De vormgeving van de access points is natuurlijk een kwestie van smaak. Ik vind ze er netjes uit zien. Mochten ze in het zicht staan dan is dit geen groot probleem. Er zit geen aan/uit schakelaar op het apparaat en er zit ook maar 1 led op. Deze led geeft de status van het apparaat aan. De led zit verzonken in de bovenkant van de access point en is daardoor vanaf de zijkant gezien niet zichtbaar. Dit is een voordeel want je wilt niet graag tegen dat lampje aan kijken. Je kunt de led overigens ook uitschakelen via de app.
Onder de access point zitten 4 rubberen voetjes zodat het ding stevig staat en ook op gladde oppervlakken niet zomaar weg glijd. Het zwaarteppunt ligt aan de onderkant waardoor hij lekker stevig staat. Mocht de access point per ongeluk een duwtje krijgen dan valt hij niet zomaar om. Daarnaast zit onder de access point ook de ingang voor de voeding. In de zijkant zit een kleine uitsparing zodat de kabel er netjes uit kan.
Installeren
Tijd om de eerste access point te configureren. Ik download de app in de Play store en wil aan de slag gaan. Helaas... er moet een account worden aangemaakt anders kun je helemaal niks. Dit vind ik persoonlijk een nadeel want ik zie het nut er niet van in. Bovendien vraag ik me af in hoeverre je de access points nog kunt configureren mocht TP-link ooit de stekker uit de server trekken. En dat terwijl het een apparaat is die niets met de cloud doet.
Nadat ik een account heb aangemaakt krijg ik de melding dat de app locatie toegang nodig heeft. Waarom, vraag ik mij opnieuw af. Echter kun je niet verder zonder de toegang te verlenen. Ik heb geen GPS icoontje in beeld gezien dus waarschijnlijk gebruikt de app een ander type locatie bepaling.
De app is gestart en ik kan het eerste apparaat toevoegen. Dit gaat enorm eenvoudig. Je kiest het type en de app gaat op zoek. Na korte tijd vind hij het apparaat en je kan de instellingen aanpassen. Hetzelfde geldt voor het toevoegen van de overige access points. Je kan tijdens het toevoegen van het eerste access point direct een SSID en wachtwoord opgeven. Aangezien ik al een bestaand SSID en wachtwoord had en niet al mijn apparaten opnieuw wil configureren gebruik ik dus diezelfde gegevens. Ik had deze SSID uiteraard al uitgeschakeld in de router. En hier had TP-link niet helemaal op gerekend zo lijkt het. De app heeft na het instellen namelijk de grootste moeite om te zien dat ik al verbonden ben met het juiste netwerk. Blijkbaar probeert de app dit nieuwe wifi netwerk toe te voegen aan mijn telefoon terwijl hij al bestond. Slordig, maar na een paar pogingen lijkt het dan toch te werken.
De access points zitten gezamenlijk in 1 netwerk, zoals de app dit noemt. Je kan namelijk ook meerdere netwerken maken die dan uiteraard gescheiden zijn en geen mesh vormen. Binnen 1 netwerk is er 1 hoofd-Deco. Deze stuurt de rest aan en dit is ook de Deco waar je de netwerkkabel op moet aansluiten. Tijdens de configuratie valt mij op de deze standaard in de router-modus wordt gedaan. Dit betekend dat het zijn eigen netwerk aanmaakt en dus niet standaard kan communiceren met andere apparaten die bedraad zijn aangesloten op de router. Zeg maar dag tegen je Chromecast! Dat werkt dus niet. Ik schakel daarom maar snel over op access point-modus. Alle access points herstarten en vanaf dat moment zit ik lekker in mijn eigen vertrouwde netwerk. De app wacht tot het herstarten voltooid is. Dit kan behoorlijk lang duren. Geen idee waarom want al mijn devices waren al online en verbonden. Nadat de app door heeft dat we weer online zijn kan ik pas verder. In de app heb ik plotseling een stuk minder functionaliteit. Ik kan bijvoorbeeld geen gast-netwerk meer aanmaken. Dat is jammer, dus dat blijf ik dan maar via mijn router doen.
Ik heb nu op iedere verdieping een access point staan. De middelste is de hoofd-Deco en dus bedraad. De rest krijgt zijn toegang via deze hoofd-Deco. Let hier overigens goed op want hoe meer tussenstations er tussen de hoofd-Deco en de andere Deco's zitten hoe trager je verbinding wordt. Het zou mooi zijn als alle extra Deco's rechtstreeks met de hoofd-Deco kunnen verbinden.
De test
Ik start beneden en loop langzaam naar boven. Mijn telefoon geeft aan dat het signaal zwakker wordt. Naarmate ik me richting de hoofd-Deco op de eerste verdieping beweeg wordt het signaal weer sterker. Blijkbaar is mijn telefoon al overgeschakeld naar de dichtstbijzijnde Deco. Perfect! Ook richting de 2e verdieping herhaalt zich dit proces.
Met de speedtest app doe ik wat testjes. Het ziet er snel naar uit dat ik op de hoofd-Deco de snelste verbinding heb. Dit is natuurlijk ook logisch want de andere Deco's moeten door die betonlaag heen communiceren met de hoofd-Deco. Dit gaat ten koste van het signaal en daarmee dus de snelheid. Hoeveel dit scheelt hangt af van verschillende factoren en zegt dus niet zoveel.
Maar... deze access points hebben een ethernet backhaul. En voor zover ik heb begrepen kun je ze daarom allemaal rechtstreeks op het bekabelde netwerk aansluiten (mocht je die optie hebben). Ik heb dit dus getest maar de resultaten waren niet veel beter. Mogelijk doe ik iets verkeerd, al ben ik er nog niet achter wat dat is.
[edit 23 oktober 2020] Een beetje laat maar ik bedacht me dat ik dit even had moeten updaten. Mijn Deco's draaien ondertussen al een hele tijd met ethernet backhaul. Dit werkt stabiel en is razendsnel. Ik heb nu op iedere Deco toegang tot de maximale snelheid. Ik heb wel gemerkt dat het nodig is om een switch te plaatsen tussen de Deco's zodat deze zonder onderbrekingen onderling kunnen communiceren. Alle Deco's op een router aansluiten (die ook als switch dient) geeft vreemde resultaten. Hoe dit komt is me een raadsel maar met een normale switch is er niets aan de hand.
Ik ben er blij mee. De dekking is aanzienlijk verbeterd. De snelheid was altijd al slecht omdat ik alleen 2.4Ghz wifi had en is nu dus sowieso al beter.