Dankzij Tweakers en LG heb ik de mogelijkheid gekregen om de LG V40 ThinQ te ervaren, en ik wil zowel tweakers als LG bedanken hiervoor!
Het toestel is een review model, te zien aan de inscriptie in het display, Koreaanse sticker en het gebrek aan doos of accessoires. Dit vertaald zich bij mij naar de moeite die LG (en tweakers) heeft gedaan om iedereen van een review toestel te voorzien. Dus top.
Vergeleken met een Oneplus 6 s10, S7 edge.
LG V40 - specificaties
De LG V40 ThinQ is in oktober van 2018 aangekondigd als opvolger van de v30. Het scherm is een 6,4 inch OLED minus notch, met een QHD-resolutie en beschermd door Corning Gorilla Glass 5 (en ook achter).
Display:
6,4 inch FullVision OLED display met een resolutie van 3120 bij 1440 (538 ppi) pixels met HDR10 ondersteuning.
SOC:
Qualcomm SD845, geklokt op 2,8 GHz met 6GB LPDDR4x werkgeheugen, samen met 64GB of 128GB intern geheugen,SD support
Hoofdamera:
12 MP (f/1.5) + 12 MP telefoto (f/2.4) + 16 MP ultrabreedhoek (f/1.9)
Frontcamera:
8 MP (f/1.9) + 5 MP breedhoek (f/2.2) met gezichtsherkenning.
Accu:
Android 8.1 Oreo
Extra:
Dualsim/SD, IP68-waterdicht, vingerafdruksensor, audiojack
Pluspunten LG V40 ThinQ
Prima groot OLED scherm met relatief slanke bezels.
The body ligt lekker in de hand (beter dan b.v. de op6) geen scherpe randen en goede pasvorm.
Voor een mobiel, goed geluid door de ‘Boombox speaker’, de boombox speaker wordt mogelijk gemaakt door het resoneren van het toestel. Het nadeel is wel dat op het moment je deze vastpakt dit effect grotendeels wordt gedempt.
Dankzij de ingebouwde 32-bit DAC en audiojack, uitstekende geluidskwaliteit, zo niet het beste in smartphone land. Het beschikt ook over DTS:X 3D Surround Sound (alleen voor headset), waarmee je o.a. De bass een boost kan geven zonder vervorming werkt aardig, dus handig voor de bassheads. Eerlijkheid gebied mij wel te vertellen dat andere high-end soc’s (en software die er gebruik van maakt) zo goed als gelijkwaardig zijn (in mijn geval b.v. poweramp -highres output, SD845)
ACCU
Dik tevreden, geen hoogvlieger maar voor mijn gebruik haal ik makkelijk twee dagen, inclusief Always on (waarbij dus constant een afbeelding zichtbaar is)
Vergelijkbaar met de oneplus 6.
Vijf camera's
2 voor en 3 achter
Een belangrijkste aspect van huidige smartphones is de camera of camera’s, in dat opzicht is LG altijd wel vooruitstrevend geweest. Voor mij persoonlijk een belangrijk element, ik kan er kort over zijn de camera’s zijn goed, ze zijn niet goed als in huawei p30 pro goed maar zijn wel high-end waardig.
De achterste lenzen bestaan uit een 12-MP hoofdcamera met een diafragma van f/1.5, en 1.4µm pixel size inclusief optische beeldstabilisatie, een 16MP-breedhoeklens met een diafragma van f/1.9, (1.0µm) en een 12MP telefotolens met diafragma van f/2.4 (1.0µm) die zorgt voor 2x optische zoom.
Filmen kan in 2160p aan maximaal 60fps.
De camera setup voor bestaat uit een 8MP-hoofd lens (f/1.9, 1.4µm) en als tweede lens een wide-angle (f/2.2, 1.4µm), wat handig is voor groep selfies of meer van je omgeving, iets wat ik wel kan waarderen.
Het toestel heeft een aantal software features, die mij niet konden bekoren.
Triple Shot: Gebruik een foto van elke camera, kies je een transitie tussen, word dan een filmpje.
Triple Preview: Geen uitleg nodig.
Cine video: een foto met een zoom functie om het ‘levendig’ te maken.
Spijtig om te zeggen maar geen enkele toegevoegde waarde, hoog facebook gehalte ‘Tante Mien heeft een nieuwe post’.
Absoluut pluspunt, is de handmatige functie, waarbij je alles handmatig kan instellen (RAW opnemen -dng), meer toestellen hebben dit, maar LG heeft focus peaking toegevoegd!! Ik ken het van de sony mirrorless range maar het is super voor handmatige focus.
De lichtgevoeligheid is uitstekend en meer dan bruikbaar, andere toestellen (p30pro) maken wel meer gebruik van de soc’s power om betere resultaten te behalen en het is jammer dat LG dit niet heeft.
:strip_exif()/m/331588/1Hjk0E38WoNpOR5ZMzLG7FtkHv7rCQNCEHI8u6y5hvCNplaloU?f=620xauto)
Minpunten LG V40 ThinQ
Absoluut -voor mij- het grootste gemis: Niet de laatste versie van Android…(draait 8.1 ipv 9) onacceptabel voor zo’n recent toestel. Natuurlijk werkt alles naar behoren, maar het geeft mij weinig vertrouwen op het gebied van updates.
:strip_exif()/m/331588/1Hjk0E3fVDKQTlk3BAaGmSD1PVwmdwzhrdhcpYlpxFA1nMrRwA?f=620xauto)
Het volgende is subjectief maar er zit een skin over de android ervaring, love it or loathe it.
Vrij objectief is het feit dat je voor dark themes (toch wel zo handig met OLED scherm) je verplicht bent meer informatie te geven dan mij lief is. Waarom niet gewoon standaard een aantal thema’s voor geïnstalleerd? Ik weiger mijn persoonlijke informatie weg te geven voor een skin (waarbij er duidelijk wordt aangegeven dat deze informatie buiten de EU gebruikt kan worden).
(alleen 'ik heb het gelezen' afvinken werkt niet fyi)
Natuurlijk kan je third-party launchers gebruiken (wat ik ook gedaan heb) maar alles in het setup menu blijft natuurlijk LG (wit van kleur).
Display
Niet echt een minpunt, maar wel een minder punt

Het Display is geen Samsung S10 niveau (maar dan heb je ook wel top van de top), het display voldoet, helaas kan ik er niks meer van maken. Een OP6 doet er niet voor onder.
Het toestel heeft een notch terwijl de meeste recente toestellen inmiddels al een druppel hebben, lens cut-out of 100% scherm.
ThinQ
Veel te weinig van gebruik gemaakt, in sommige applicaties (camera) heb je oppervlakkige implementatie, denk aan: hij verteld wat ie op de foto ziet (laat dit nou net datgene zijn waar mensen in uitschieten met hun aap hersenen), maar geen enkele nuttige functie (zoals een betere nightshot).
Het is al eerder gezegd, in elk opzicht een goed toestel, maar in geen opzicht het beste.
De huidige prijs maakt voldoende goed, want met 600 euro is het toestel toepasselijk geprijsd.
De introductieprijs was het niet waardig geweest.
De camera’s zijn prima en high-end genoeg, geluid is in elk opzicht goed, scherm is voldoende maar ik herken weinig thinQ. Waar is android 9…
Aankoop advies:
Dit toestel is moeilijk is moeilijk te verkopen (denkt LG waarschijnlijk ook

, voor hele specifieke gevallen is dit een goed toestel, maar voor de massa zijn er goedkopere alternatieven, met betere software ondersteuning. Mijn jaar oudere oneplus 6 ziet er even hoogwaardig uit, presteert iets minder met de camera (low light) maar is in elk ander opzicht praktisch vergelijkbaar. Alleen de prijs is lager ~500 voor de 256GB versie met 8GB ram en al sinds eind vorig jaar android 9.
Andere toestellen rond de 500 euro:
Xiaomi Mi 9
Xiaomi Pocophone F1
Samsung Galaxy S9+ Dual Sim
Of voor de zelfde prijs heb je een:
Google Pixel 3 64GB Zwart