LG 32UL750-W Zwart Review

hooibergje
22 april 2019, laatste update op 23 april 2019, 8.826 views Product geleend

LG 32UL750-W Zwart

Deze monitor geeft prachtig beeld, heeft een goed ingebouwd geluid, heeft tal van aansluitingen en is in een handomdraai te installeren. De voet beperkt echter de bewegingsvrijheid. Daarnaast blijkt 32 inch een 'moeilijke' maat. Groot als monitor; vrij klein als televisie. Geniaal om te gamen, als je GPU het trekt!

Pluspunten

• Prachtig beeld
  • Heel behoorlijk geluid
  • Veel aansluitmogelijkheden
  • Geen enkele ghosting

Minpunten

• Voet slecht verstelbaar
  • 32 inch is een lastige maat. Erg groot als monitor, klein als televisie.
  • Losse voeding

LG 32UL750 Review

Introductie

Dankzij een coole actie van Tweakers had ik het genoegen met mede-Tweakers rond te mogen kijken op de productpresentatie van LG in Hilversum op 13 maart 2019 en om daarna een monitor twee weken in huis te hebben en te testen. Onder vijf enthousiastelingen werden vijf monitoren verdeeld en mij viel de 32UL750 (UL staat voor UHD LED) ten deel.

Hij is aan mijn main workstation met een Ryzen 2700X CPU komen te hangen, alwaar hij werd aangestuurd door een Nvidia GTX 1060 met 6GB van Palit.

Bijgevoegde foto's zijn gemaakt met een Pentax K-3 II, met daarom een Sigma Art 18-35mm 1:8 HSM lens, behalve de macrophoto van de pixels.

Met dank aan Foritain van wie ik schaamteloos allerlei ideeën voor een strakke layout hebt gekaapt. Goed voorbeeld doet goed volgen. ;)

Wat krijg je voor je geld?

De monitor wordt geleverd in een handige doos met handvaten aan weerszijde, zodat het geheel makkelijk te dragen is.

In de doos zit een zak met daarin een stapeltje instructies, een voeding met daarop elk keurmerk dat er ooit bedacht is, een voedingskabel voor een Japans stopcontact (WHOA!), een Displayport kabel, een HDMI kabel, en een USB-c kabel, alle drie anderhalve meter. een kabelclipje, een CD (niet in een hoesje, en daarom enigszins beschadigd, maar alles wat volgens de handleiding die er ook bij zit op de CD staat, is ook te downloaden van een overzichtelijke support website https://www.lg.com/us/support-product/lg-32UL750-W#manuals en laten we eerlijk zijn, wie heeft er vandaag de dag nog een optische happer in zijn computer?)
Helaas, maar niet geheel verbazingwekkend, is de bijgeleverde software alleen voor Windows en Apple beschikbaar. Als Linuxgebruiker wordt het weer afzien geblazen. Oh well. Leuke glimmende onderzetter.

De voet wordt geleverd in twee delen (een boogje als voet en een paaltje met een veer er in) die zonder gereedschap door een uitdraaibaar lipje eenvoudig aan elkaar vast te schroeven zijn. Vervolgens is deze gemakkelijk op het scherm te klikken. In eerste instantie heb ik geprobeerd om het scherm op de staande voet te klikken, maar dat bleek lastig omdat er op het scherm een palletje aan de kant geschoven moet worden, waarvoor een hand vrij moet zijn, wat niet goed lukt met het scherm in de hand. Andersom ging prima. Voor de hele assemblage is geen gereedschap nodig. Nice.

Algemene beoordeling: Parel tussen wal en schip

LG heeft op haar productpresentatie drie categoriën monitoren gepresenteerd. Ultrawides, gaming monitoren, en de UL monitoren waar deze toe behoort, voor meer algemeen gebruik. Echter, met zijn 32 duims diagonaal is hij eigenlijk te groot om comfortabel als algemene monitor gebruikt te worden, en aan de kleine kant om als televisie gebruikt te worden. Het enige waar deze monitor juist wel heel erg prettig voor is... is gamen, omdat hij vanwege zijn grote scherm flink wat immersion kan bieden, en door de hoge resolutie toch overal scherp beeld blijft geven. Daarmee valt hij in een andere categorie schermen dan waarin deze oorspronkelijk door LG bedoeld is, maar dat laat ons als echte Tweakers natuurlijk nergens van weerhouden.

Featureset

Laat ons via het instellingenmenu langs de features van deze monitor wandelen. Onder in het midden zit een klein joystickje.

Links en rechts kan het volume van het geluid worden bediend. De monitor heeft heel behoorlijk geluid. In het middenfrequentiegebied waar spraak zich meestal bevindt is het prima, maar naar hogere en lagere tonen wordt het erg snel metallic. Bovendien accepteert de monitor geen line in; enkel geluid dat mee wordt gevoerd op de Display- of de HDMI kabel. Er is dan wel weer een line-out aanwezig voor een hoofdtelefoon. Netjes!

Het knopje kan ook worden ingedrukt, en dan komen we in een 4-way hoofdmenu

Links is de inputselectie. Wanneer het scherm echter aan een tweede computer wordt gehangen, geeft het een pop-upje dat een nieuwe actieve input is gesignaleerd, en of de gebruiker over wil schakelen naar deze input. Netjes! Als de kabel dan weer wordt verwijderd, valt de monitor automatisch terug in de vorige actieve input. Ook netjes!

Rechtsaf zijn de settings te vinden. Deze zijn op hun beurt opgesplitst in Quick settings, Input selection, Picture settings en General settings.

Alle settings spreken redelijk voor zich op een paar na: In the picture settings kan uit een enorme horde 'picture modes' worden gekozen die allemaal een obscure afkorting hebben en voor iets specifieks optimaliseren. De handleiding vertelt waar elke van de modes voor bedoelt is, maar op het scherm zien we geen hint verschijnen hiervoor. Ook staat niet uitgelegd wat deze modes technisch precies inhouden.

Daarnaast kan er gekozen worden uit vier 'gamma modes'. De manual verklaart dat 1 t/m 3 van steeds donkerder wordt, en dat 4 dan voor 'onaangepast' is.

In het onderste deel van het hoofdmenu bevinden zich de game settings.

Hierin bevinden zich de mogelijkheden om freesync aan of uit te zetten, om de snelheid van het beeld aan te passen, met nietszeggende kreten als 'Faster, Fast, Normal en Off'. Ik heb geen reden kunnen bedenken waarom ik die niet op 'Faster' zou zetten en tijdens het gamen geen verschil gemerkt tussen de settings'.

De kleurtemperatuur kan in 3 waarden ingesteld worden: 6500K, 7500K en 9300K. Het zou leuk zijn geweest als hier een schuifje had gezeten, zodat dit een vloeiende schaal was geweest zoals dat bij zoveel andere settings het geval is. In plaats daarvan is er een custom instelling, waarmee voor alle zes de kleuren (rood, groen, blauw, cyaan, magenta en geel) de hue en saturation kan worden aangepast. Het aanpassen van de hue is wat onwennig, omdat er feitelijk kleuren worden vervangen voor andere kleuren. Het is bovendien heel wat pielwerk om met een combinatie van maarliefst 12 settings een prettig geheel in te stellen. Het zou dan prettiger zijn geweest om een colorbalance menu te hebben met 3 schuifjes voor de kleurbalans (cyaan-rood, magenta-groen, geel-blauw), als 'intermediate' instellingsmogelijkheid.

Daarnaast is er nog een vreemde eend in de settingsbijt. De Black Stabilizer. Indien deze wordt opgeschroefd, wordt het beeld qua brightness plat geslagen. Hierdoor worden donkere stukken lichter, waardoor je daar beter kan zien. Het is daarmee een soort nachtkijker. Het haalt de sfeer uit het beeld en bovendien is het eigenlijk een soort van vals spelen ;) . Weg ermee.

Het effect van een dergelijke setting is te zien in een duister spannend plaatje zoals

waar met Black Stabilizer niks van over blijft

Door naar links te joysticken komen we weer uit het menu. Na twintig seconde niet gebruikt te zijn, verdwijnt het menu ook weer automatisch.

Contrast en helderheid: Een vuurtoren op het bureau.

De maximale helderheid van dit scherm is echt compleet belachelijk. Indien ik een wit plaatje als achtergrond op zet, en de helderheid en het contrast maximaal opschroef, kan ik in mijn hele huiskamer overal goed zien. Op zeven meter afstand kan ik prima lezen. Mijn volgende zaklamp wordt een LG :+ . Ik snap dat het voor de marketingmensen leuk is indien als iemand in the Pricewatch het schuifje voor de minimale helderheid vol open zet, deze monitor nog steeds tussen de selectie staat, maar eigenlijk slaat het nergens op.

In al mijn overige testwerk (behalve voor het maken van de fotos om op ghosting te controleren) heb ik de helderheid teruggeschroefd naar 16% en het contrast naar 29%, waarmee het scherm prettig werkbaar werd. Als je met je mooie blauwe kijkers bovenop zo'n enorm veld licht zit, heb je er sneller last van dan je denkt.

Kleurweergave: Prima in vogelvlucht

Om de kleurweergave grondig te testen is een Spyder nodig, die ik helaas niet heb. Dit scherm zit nog niet in de prijscategorie dat er een spyder meegeleverd komt ;)

Als we afbeeldingen van de Granger Rainbow bekijken, via de website van Damien Symonds, is er kleurverloop in vrijwel het hele gebied te zien. Voor verloop in het donkere gebied is een helderheid van 16% toch echt te weinig. Bij een helderheid van 70% begint het verloop in het hele donkere deel duidelijk zichtbaar, maar vervaagt het lichte deel.

De HDR is duidelijk meer dan alleen een marketingkreet!

Op Youtube zwerft demomateriaal van Sony dat gebruikt wordt om de HDR beeldschermen tot hun recht te laten te komen, zoals bijvoorbeeld:

Dan weet je dat je een prachtige monitor voor je neus hebt staan!

Ghosting. Welke ghosting?

Ghosting is getest via https://www.testufo.com/ghosting. Op deze website komen in drie kleurgradaties UFOs voorbij gevlogen van links naar rechts. Indien er ghosting optreedt is dat te herkennen als een verkleuring links van de UFO's. De achtergrondkleur, de afstand tussen de UFO's en hun snelheid kan worden ingesteld. Vervolgens is het een kwestie van de camera ter hand nemen, mee pennen met de UFO's, en schieten maar in burst mode, en hopen dat er iets scherps tussen zit, zodat het zeker is dat enige zichtbare effecten niet worden veroorzaakt door het bewegen en het samplen van de camera.

Om scherpte van de foto's te vergoten is de helderheid van het scherm weer even op 100% gezet, zodat de belichtingstijd verkort kan worden.

Na flink wat schieten kunnen we een kijkje nemen door de verschillende achtergrondkleuren en zien we geen enkele ghosting. LG heeft dit retegoed voor elkaar!

Pixeldefecten: Pixel perfect, maar de tijd zal het leren

Na bijna twee weken aan te zijn geweest, doen alle 8.294.400 pixels het nog naar behoren. Eigenlijk zal de robuustheid van de pixels pas duidelijk worden na jaren enthousiast gebruik.

Om tussendoor even te patsen met mijn macrolens, hier een aantal van deze knapen in actie naast millimeterstreepjes op een lineaal.

Merk op dat LG zo'n 6 pixels in een millimeter heeft gepropt, wat overeenkomt met de geclaimde 0.18 millimeter per pixel.

Bouwkwaliteit en afwerking

Qua kwaliteit en afwerking is er niks mis met de 32UL750. De voet is stevig en het plastic is niet al te flimsy. De veer in de pilaar die de monitor op de ingestelde hoogte houdt is correct van sterkte.

Het is een beetje jammer dat het losse voedingsblok een C5 connector (gebruikelijk voor laptopvoeding) heeft, en niet een C13 connector (gebruikelijk voor PC-voeding). Hierdoor kan geen standaard voedingskabel gebruikt worden.

Vormgeving

De monitor is erg ondiep, wat op mij wat fragiel overkomt. Als hij iets dieper zou zijn geweest, had hij steviger geoogd en hadden er waarschijnlijk nog betere luidsprekers in gepast, wat het geluid van 'heel behoorlijk' tot 'awesome' had kunnen maken. Op zich is dit niet echt storend, maar een gemiste kans.

Wat wel een groot probleem is van dit scherm, is de beperkte mogelijkheden van de voet. Het hart van de monitor kan in hoogte varieren van 28 cm t/m 39.5 cm. Als ik netjes rechtop zit, zit de de bovenrand van de monitor daarmee net onder mijn neus. Het wordt dus zoals vanouds boeken eronder, of een muurbeugel. Tevens kan het scherm niet zwenken om beeld te geven aan iemand die naast je zit. De monitor moet dan met voet en al gedraaid woorden. Als laatste, misschien voor zo'n fors scherm iets minder belangrijk, kan het scherm niet in portretstand gedraaid worden. De maximale rotatie is 3 graden beide kanten op, zoals zelf de doos al waarschuwt.

Daarintegen is het metaal van de voet omsloten door plastic dat er uit ziet als brushed aluminium, wat het een strakke look geeft. Ook is de steun zo ontworpen dat kleine dingetjes, zoals paaseitjes ;) , niet makkelijk aan de achterkant van je bureau af kunnen rollen.

Tijd om echt wat te doen!

Algemeen: Puntje van aandacht
Wanneer de grafische interface wordt opgeschaald naar 4K brengt dat het issue met zich mee dat alles heel veel kleiner wordt, zeker zoals je als ik van 'gewoon' HD af komt (sprak opa). Daar moet iets tegen gedaan worden alvorens een systeem bruikbaar is, en gelukkig kan dat in vele gevallen ook. Zo heeft de window manager van Ubuntu een algemeen schalingsschuifje en Firefox kan ook zelf schalen. Het testsysteem draait Xubuntu (Ubuntu met XFCE) en daar hapert het toch nog een beetje:

Bekijk dus of je voor je dit scherm (of een ander scherm van een dergelijke resolutie) koopt of je software daar wel mee overweg kan. Het is niet zo vanzelfsprekend als je zou hopen.

Ook meldt dit specifieke scherm zich aan als een 27 inch scherm. Dit kan aan Xubuntu liggen, of aan het scherm, dus het weegt niet mee in de beoordeling, maar ergens zit nog iets niet lekker:

Gamen: Hell yeah!
Heel leuk, al die feitjes, maar hoe gamet-ie nou? Geweldig! Voor simulators is de immersion van zo'n enorm scherm... enorm. Het scherm is getest met Dirt 4, Europe Truck Simulator en TORCS. Dat ging allemaal vloeiend. Alleen voor ETS moest de grafische setting een tikje onder het maximum om 45 fps vol te houden. Met X-Plane 11 is het plezier ultiem. Door de retehoge resolutie is het instrumentenpaneel haarscherp af te lezen. Alleen een VR bril komt hier qua immersion nog bovenuit, maar de resolutie van een VR bril is nu nog ruimschoots ontoereikend. Eerlijk is eerlijk, de GTX 1060 vond dit heel erg onplezierig, en de drie extra schermpjes voor de kunstmatige horizon, de routekaart en het Flight Management System kreeg-ie er echt niet meer uitgeperst. ;)

Naast simmen zijn base building games ook een waar genoegen op dit scherm. Er kunnen enorme kaarten worden getoond met haarscherpe details. Factorio wordt in eens nog bruter dan het al is en speciaal voor dit experiment heb ik eindelijk maar eens City Skylines gekocht en ook dat speelt heerlijk.
Aan het werk dan maar: Omdat het moet ;)
Zoals waarschijnlijk vele andere Tweakers werk ik als software-ontwikkelaar. Op mijn werk heb ik momenteel twee full HD monitoren. Een VGA (ja, ze bestaan echt nog) :'( in portretstand voor de source code, en een andere (DVI) in landschapstand voor de rest. Kan dit scherm die functionaliteit allebei in zich opnemen? Nou... nee. niet echt.

Het scherm kan natuurlijk gedeeld worden door meerdere Windows, maar uiteindelijk blijft het altijd een compromis. Jammer.

Voor ander werk kan dit scherm wellicht uitkomst bieden. Voor fotobewerking zal deze monitor best geschikt kunnen zijn, alhoewel de verleiding dan groot is een paar honderd euro meer neer te leggen voor de 32UL850, met een uitgebreider kleurbereik.
Filmpje pakken: Uitstekend als je alleen bent
Op een 4K scherm films kijken is echt heel veel mooier dan op gewoon full HD. De indrukken van de productpresentatie van LG hadden dit al duidelijk gemaakt. Maar we zijn ook niet gek. Daar wordt natuurlijk precies het indrukwekkende materiaal gedraaid waarmee de schermen maximaal shinen. Echter met regulier 4K materiaal, dat zelfs op youtube al steeds vaker te verkrijgen is, is deze monitor nog steeds een plaatje! Wanneer je met meerdere mensen samen een film wil kijken is het scherm toch wat aan de krappe kant.

Om echt voluit te genieten van het geluid van een film zijn de speakertjes in de monitor toch niet helemaal toereikend, maar er is gelukkig een hoofdtelefoon uitgang die dat helemaal goed maakt. Dus oorkleppen op, lekker koud biertje op de driver-CD en gaan. ;) Bijvoorbeeld de 4K Slomo Kittens O+ .

Prijs

Monitoren van 32 inch met deze resolutie kosten over het algemeen zo tussen de 500 en 1000 euro, met enkele uitschieters aan weerszijden. De prijs van de LG 32UD750 was tijdens het schrijven 688,49 euro en is daarmee niet heel onredelijk.

Indien we echter wat verder kijken dan onze neus lang is, komt hij wat minder positief uit de bus: In het assortiment van LG zelf is voor 130 euro minder een 42 inch 4K-scherm te koop, namelijk de 43UD79-B die als televisie dienst zou kunnen doen en die bovendien de extra luxe van een VA paneel heeft, ipv IPS. Tevens is er in de UL serie het topmodel van 27 inch, de 27UL850, met naar zegge een betere kleurweergave dan de 750-modellen, voor 120 euro minder, indien een meer handzaam formaat monitor gewenst is.

Ook is het geen enkel probleem voor dit budget een heel behoorlijke dual of zelfs een redelijke triple monitor setup op je bureau te zetten.

Daarmee is de 32UL750 monitor vooral voor gamers die de immersion van 32 inch weten te waarderen een erg interessante keuze, maar zal hij voor vele anderen buiten de markt vallen door goedkopere betere modellen aan weerszijde van het afmetingsspectrum.

Heb jij ook een LG 32UL750-W Zwart?

Super review.
Snap alleen je opmerking niet over het werken. Als je 2 venster naast elkaar hebt dan heb je toch voldoende ruimte in de breede en extra ruimte in de hoogte. Dat is toch net zo veel als met 2 normale 24" monitoren.
Dank je wel! :D

Een layout van twee vensters naast elkaar op deze monitor zorgt dat beide eigenlijk in portretstand komen.
Twee vensters boven elkaar maakt ze wel heel plat. Als software developer is de combinatie van een portret- en een landschapscherm gewoon goud, en ondanks dat de oppervlakte van de 32UL750 practisch even groot is als dat van mijn twee werkschermen (een LG W2442PE in landschap en een IIyama B2480HS in portet) bij elkaar, kan ik veel meer met die twee losse schermen. Twee soortgelijke maar meer moderne schermen van dezelfde maat, maar met een een betere resolutie dan deze twee zijn samen te koop voor minder dan de prijs van de 32UL750.
Hi Hooiberg,

Super uitgebreide review, fijn om te lezen ook :), thanks! Kan je enkel nog iets toevoegen over input lag? LG schijnt een speciale game modus te hebben die deze minimaliseert, hoe waren jou ervaringen hiermee?
Dank je wel! :D

Helaas is het scherm intussen weer terug naar Tweakers, dus voor een uitgebreide analyse is het te laat. Tijdens het gamen had ik echter nergens last van. Ik vond niks aan te merken op de responsiveness van het scherm.
Bedankt, elders kan ik er namelijk geen vermeldingen over terug vinden. Wetende dat sommige andere 4K HDR schermen soms wat meer input lag hebben (30-50ms gemiddeld).
Bedankt voor je review, zit aan deze monitor te denken en dit heeft mij geholpen!
Dank je wel! :D
Nu ben ik wel benieuwd of je hem met deze review wel gaat kopen, of juist niet :)
Zoals het nu staat ga ik in augustus een nieuw systeem aanschaffen met deze monitor. Mooi binnen budget en voor mij is deze monitor een mix tussen design(after effects & cinema 4D) en gaming
Dan zou ik als ik jou was de 32UL850 overwegen. Is ietsje duurder, maar het beeld ziet er dan ook wel iets mooier uit. Op de productdag stonden ze naast elkaar en dan zie je het verschil een beetje. Dan is de 750 iets... fletser dan de 850. En meestal is dat niet echt storend, maar ik kan me voorstellen dat het voor design wel een meerwaarde heeft om dat extra kleurbereik te hebben.
Ik ga hem bekijken, qua budget is er nog wat ruimte dus dat kan naar de monitor gaan. Ik kan in de pricewatch allen de 750 vinden (pricewatch: LG 32UL750-W Zwart)

[Reactie gewijzigd door Roland op 22 juli 2024 16:55]

My bad. Sorry. Ik had me vergist in de naam, Bedoelde de 32UK950 of de 32UL950.
Oude reactie dit, maar vroeg mij af welk scherm je uiteindelijk had gehaald, is dit de UL750 geworden of een andere?
Het is de een acer 4K ips geworden. Erg tevreden. Weet zo het modelnummer niet.
Nog een vraagje, heeft dit scherm Picture By Picture modus? (aansluiten van 2 devices tegelijk)
Ik heb mijn twijfels over de onafhankelijkheid van deze review.

Die testufo fotootjes zijn in pause modus afgenomen zeker? ;)

Anders kan het gewoon niet, niet eens op 240Hz, laat staan 60Hz.
Nope, ik heb niks met LG, en nu zelfs nog wat minder dan toen, maar dat is een ander verhaal... Die testUFOs gingen gewoon in volle vaart vooorbij. De camera pent natuurlijk wel mee. Ik heb alleen geen rail om dat te doen, zoals de professionals, dus dat ging met de hand.

Ik ben dan ook zeker niet uitsluitend positief over de monitor, maar qua ghosting is-ie gewoon wel echt heel goed.

[Reactie gewijzigd door hooibergje op 22 juli 2024 16:55]

edit: wwe...