Acer Nitro VG270U Zwart Review

dikkewalrus
14 april 2019, laatste update op 14 april 2019, 3.018 views Product gekocht

Acer Nitro VG270U Zwart

Uitstekende 1440p monitor die veel biedt voor een relatief laag bedrag. De kleurweergave, hogere verversingssnelheid, Free-sync en afwezige backlight bleeding zijn de sterkste punten van dit scherm.

Pluspunten

• 1440p + 75Hz + IPS
  • Kleurweergave
  • Gemakkelijk in gebruik
  • AMD Free-sync
  • Prijs/features
  • Smalle randen
  • Nauwelijks backlight bleeding
  • Geen dode pixels

Minpunten

• Ergonomie: niet in hoogte te verstellen
  • Scaling in Windows

Edit: laat het weten als de afbeeldingen raar zijn, via desktop zien ze er bij mij raar uit maar op mobiele website niet

Introductie
Welkom bij mijn review van de Acer VG270U! In deze review zal ik mijn ervaring met deze monitor delen en hopelijk hiermee helpen in de zoektocht naar een goede monitor. Op papier belooft deze monitor erg veel: 1440p, 75Hz, Free-sync, IPS en natuurlijk voor weinig geld.

Voor mensen met een korte concentratieboog: deze monitor is een uitstekende keuze voor wie een 1440p scherm zoekt om mee te werken, casual gamen, series kijken en niet teveel wilt betalen.

Waarom heb ik deze monitor gekocht?
Ik heb lange tijd zitten twijfelen tussen een 1440p monitor en een 1080p 144Hz scherm. Ik zocht een future-proof scherm die veel biedt voor de prijs. Ik kwam uit op de AOC C24G1 en dit scherm, de VG270U. De laatste heb ik gekozen omdat ik momenteel games speel die op lage fps draaien (Star Citizen), het een IPS-paneel is en omdat 1440p op 27 inch beter voor mij zou werken. Na 3 weken dit scherm gebruikt te hebben ben ik erg blij met mijn keuze.

Over dit scherm
Verpakking
Je kan de doos waarin dit scherm geleverd wordt minimalistisch noemen, maar laten we eerlijk zijn, de doos is gewoon goedkoop. Hier is wat mij betreft niets mis mee. De monitor wordt geleverd met een DisplayPort kabel, een stroom aansluiting, een buitenlandse stroom aansluiting (geen idee voor welk land), een instructieboekje en de voet in twee delen.

Uiterlijk
Voor de prijs kan je geen hoogstaand materiaal verwachten, deze monitor is dan ook volledig plastic, op de onderkant van de voet na. De voet is voornamelijk licht blauw. Deze kleur doet mij sterk denken aan de blauwe accenten op de Kia e-Niro voor mensen die dit kennen. Het grootste gedeelte van de zichtbare voet is echter zwart. De voet is vrij groot, zo’n 33 centimeter breed een heeft een agressief, hoekig ‘gaming’ uiterlijk. De onderrand van het scherm heeft een geribbeld uiterlijk, met verticale strepen. Voor de rest is het scherm omringd door 9mm dikke randen. In beide hoeken aan de bovenkant zitten kleine, grijzige puntjes (zie foto). Deze zijn altijd zichtbaar maar voor mij niet storend. Aan de achterzijde is een Vesa mount te vinden, waardoor je het scherm kan ophangen. Aan de zij-/achterkant bevinden zich knoppen en een joystick voor de besturing van de monitor. De stroomkabel plugt in in de rechterhelft van het scherm, de DisplayPort, 2x HDMI en 3.5mm jack zitten in de linkerhelft van het scherm.

Voorzijde voet

Blauwe kleur voet

Rechter bovenhoek van het scherm, met grijs puntje

Recter onderhoek van het scherm

Vesa mount

Knoppen en joystick

Beeldaansluitingen en 3.5mm aansluting

Installatie van het scherm
De voet en arm moeten in elkaar gezet worden door middel van een schroef, vervolgens kan dit geheel aan de monitor bevestigd worden met een schuif-klik systeem. Hierbij raad ik aan de om het scherm plat te leggen en de voet erin te schuiven, dit is makkelijker dan het scherm op de voet prikken. Verder is dit scherm plug-and-play. In de OSD hoef je naast Free-sync(!) weinig in te stellen. Er valt ook weinig in te stellen, wat je kan verwachten voor een budget monitor. Navigeren door de OSD gaat gemakkelijk door de joystick. De overige knoppen zijn short-cuts voor het instellen van profielen, helderheid, voor het selecteren van de input en een aan/uit knop.
Let wel, om 75Hz te gebruiken moet je dit instellen in Windows. Ik heb daarbij een custom-resolution van 1440p + 75Hz aangemaakt in Radeon-settings.

Het scherm
Wat er meteen uitspringt zodra je dit scherm gebruikt zijn de kleuren. De kleurweergave is prachtig. Nu kom ik wel van een simpel 1080p TN-paneel, dus mogelijk kan je dit anders ervaren. 1440p op 27 inch in erg aangenaam, alles is net even wat scherper dan 1080p op 24 inch. De helderheid is voor mij zat. Ik gebruik het scherm overdag in een lichte kamer en in de avond op 45. Er is dus genoeg ruimte over om het scherm meer of minder helder te zetten. 75Hz voelt net iets soepeler dan standaard 60Hz, vooral in games die zeer hoge fps halen. Een competative gamer zal wellicht een sneller scherm zoeken, maar voor de af-en-toe gamer of de RPG-speler is dit scherm prima.
Waar ik van tevoren huiverig voor was met een IPS-paneel is backlight bleeding. Gelukkig heeft deze monitor daar nauwelijks last van. De hoeken zijn iets lichter, maar bij lange na niet storend. Hierdoor is deze monitor zeer geschikt voor donkere spellen, zoals Star Citizen en voor het kijken van series. Mijn scherm heeft daarbij geen dode pixels.

Backlight bleeding test: links mijn oude monitor, rechts de VG270U. Let wel, foto is een lichte overdrijving van de werkelijkheid.

Geluid
Speakers zijn aanwezig, maar zoals bij bijna elke monitor zijn deze bagger en kan je er niks van verwachten. De 3.5mm gebruik ik als uitgang naar mijn speakers. Ik ben zeker geen expert op het gebied van geluid maar voor mij klinkt het geluid gewoon prima.

Nadelen van dit scherm
Voor mij is het grootste nadeel ergonomie. Het scherm is niet in hoogte verstelbaar, dus moet op een stapel boeken staan. Door de breedte steekt de voet een beetje uit, wat altijd even opletten is maar verder geen groot probleem.
Een ander probleem wat ik heb ondervonden is niet een probleem met specifiek deze monitor, maar met Windows in combinatie met een hogere resolutie dan 1080p. Scaling in Windows is om te janken. Op 100% scaling vind ik alles op dit scherm te klein, dus gebruik ik 120%. Daardoor worden sommige programma’s echter wazig. Daarbij is 120% op mijn secundaire 1080p scherm weer te groot. Lastig dus. Momenteel gebruik ik een tool genaamd Windows 10 DPI fix, die ervoor zorgt dat programma’s vaker scherp zijn ondanks de 120% scaling. Een nadeel van dit programma is dat het op mijn 2e 1080p scherm de te hoge scaling toepast. Om dit weer te fixen moet ik tijdens het opstarten in de display instellingen binnen Windows custom scaling uitschakelen. Dit moet elke keer als ik mijn pc opstart en hierdoor moet ik steeds 2 keer inloggen. Niet heel vervelend, maar toch steeds een extra stap. Daarbij zeg ik opnieuw, dit is geen probleem van dit specifieke scherm maar voor iedereen die een hogere resolutie gebruikt met Windows.

Voor 279 euro koop je een uitstekend scherm dat veel biedt, zonder rare fratsen. Ik raad dit scherm aan voor mensen die een goedkoop 1440p scherm zoeken om lekker op te kunnen gamen, maar ook gebruiken voor het kijken van series, tekstverwerken en internet browsen. Dit scherm onderscheidt zich van anderen in deze prijsklasse door de combinatie van 1440p, 75Hz en een IPS-paneel.

Heb je vragen over deze review of monitor? Stuur een DM of laat een comment achter!

Heb jij ook een Acer Nitro VG270U Zwart?

Mooie review. Qua specs lijkt 'ie op de Acer BE270UA (27" 1440p 75Hz IPS), alleen heeft die een verstelbare voet en zo te zien iets prettigere OSD-knoppen, en ontbreekt de baard. De Nitro is echter een stuk goedkoper.