Na lang wachten heb ik gisteren deze SSD ontvangen. Tot begin dit jaar had ik een OS-disk bestaande uit drie 74GB raptors (WD74ADFD) in raid 0 op een Areca 1280 controller. Toen de eerste schijf het begaf ben ik gaan kijken voor een vervanging. SSD’s zijn er in veel verschillende maten, groottes en merken. De voorwaarde voor de vervangende setup was dat minimaal de schrijfsnelheden van de raptors geëvenaard moest worden, pakweg 200MB/s.
Hier begon de spoeling dun te worden, de Intel postville SSD’s vielen af vanwege hun lage schrijfsnelheden en de op SLC gebaseerde SSD X25E lag buiten het budget. De enige optie voor een Intel-oplossing was een raid0 setup van twee postvile SSD’s.
Vanuit het andere kamp, OCZ waren er meerdere mogelijkheden, gebaseerd op de nieuwe Sandforce of de oudere Indilix architectuur. De Vertex LE viel af vanwege de minimale oplage, ik wilde de keuze open laten om eventueel in de toekomst een tweede SSD aan te schaffen en deze in raid0 te gaan draaien. Zo komt het dus dat ik nu in het bezit ben van een Vertex 2.
Verpakking en Accessoires
De SSD komt in een klein doosje, net iets breder dan een doosje waar geheugenmodules in verpakt worden maar zeker niet dikker. In de verpakking zit een doosje met daarin de SSD, een handleiding en een 3,5” montage-bracket. Alles zit er prima uit maar het meest interessante is natuurlijk de SSD zelf. De SSD is van zwart geborsteld aluminium met een fullsize Sata en Sata-power connector. Uiteraard ontbreekt de grote sticker bovenop de SSD niet.
Performance
Nu wordt het echt interessant, benchmarks! Allereerst aangesloten op de ICH10R controller op het
moederbord zelf:
Leessnelheden ICHR10
Schrijfsnelheden ICHR10
File-test 4MB ICHR10
Vooral de resultaten uit CrystelDiskMark vallen tegen, wellicht dat dit probleem aan de software ligt of toch aan de gebruikte sata-controller. Om daar achter te komen is de SSD aan de Areca 1280 controller gehangen om te kijken of dat deze resultaten beter waren:
Dit lijkt er meer op, alleen niet realistisch vanwege de 2GB buffer die op de controller aanwezig is. Nu bestandsgrootte 4GB.
Leessnelheden ICHR10
Schrijfsnelheden ICHR10
File-test 4MB ICHR10
Dit zijn nog eens resultaten! De Vertex 2 is snel, zeker in combinatie met een degelijke sata-controller.
Betrouwbaarheid
Aangezien ik de SSD pas 24 uur in bezit heb kan ik hier niets over zeggen, laten we maar hopen dat dit ook goed zit.
Compatibiliteit
De SSD installeren is echt een piece of cake, ook de aanwezige windows installatie had geen enkele moeite om de disk te herkennen. Alleen werd in HDtune de disk-temperatuur verkeerd uitgelezen, 128 graden voor een SSD die compleet koel aanvoelt lijkt me niet kloppen. Ook de Areca software herkende de SSD zonder problemen en las de temperatuur wel goed uit (28 graden).
Ondersteuning door fabrikant
Voor deze SSD is nog maar weinig softwareondersteuning beschikbaar. Resultaten uit het verleden geen garantie zijn voor de toekomst maar voor de Vertex heeft OCZ al diverse firmware versies uitgebracht, ik verwacht dan ook niet dat OCZ dit niet zal doen voor de vertex 2 die door hen tot een 'high performance drive' is gebombardeerd.
Prijs
Als laatste dan de prijs. Daar kan ik kort over zijn, deze SSD is gewoon duur. 100GB voor 350 euro maakt het een van de duurste drives per GB.