€ 2.499,- bij Digimaxx

Sony Cyber-shot RX10 IV Zwart Review

1 april 2019, laatste update op 1 april 2019, 1.906 views Rapporteer
Product gekocht 0

Een goede en zeer veelzijdige camera.

Pluspunten

• Veelzijdigheid
  • Kwaliteit
  • Autofocus

Minpunten

• Batterijduur

De Sony RX10-IV onlangs aangeschaft bij Foto de Vakman ter vervanging van mijn Panasonic FZ-200. De Vakman bood goed advies en een prettige korting op gelijkertijd gekochte accessoires (filters, batterij, externe lader, statief).

Ik kwam uit bij de RX10-iv vanwege de vele positieve recensies.

De camera meegenomen op een zonnig weekje wandelvakantie in het ski-naseizoen. Dit is te kort om alle mogelijkheden uit te proberen maar lang genoeg voor een goede eerste indruk. De RX10 is een camera van stevig formaat, maar goed hanteerbaar. Enorm veel mogelijkheden (verdwaal niet in het menu). Snelle autofocus, goed aanstuurbaar. Helder zoekscherm, helaas niet omklapbaar. Automatische omschakeling naar oculair.

Korte impressie: mooie, scherpe foto's, goed van kleur. Indrukwekkende slow-motion filmmogelijkheden.

Een uitgebreide handleiding is via internet te downloaden. Er is ook een Friedman boek beschikbaar: https://www.bol.com/nl/p/...x-10-iv/9200000092711225/

Al met al een positieve eerste ervaring!

Heb jij ook een Sony Cyber-shot RX10 IV Zwart?

Ik fotografeer veel natuur (vogels enz) en zocht een vervanging voor mijn zware 120-400 tele lens. Een draagbare camera die goed scherp is bij c.a.600mmFF. Daarbij i.v.m. het NL klimaat ook bij hoge ISO's nog goed presteert. Ik heb de bridge camera panaFZ1000 geprobeerd, dat viel erg tegen. De specificaties van de RX10m4 zijn goed, maar de hoge ISO prestaties vallen tegen.
Bij de tests door Dpreview van FZ1000 versus RX10m3 vond ik de RX10m3 toch tegenvallen kwa resolutie bij 600mm. Ik begrijp dat een lichte bridge camera een compromis is t.o.v. die zware kachelpijpen. Ik blijf zoeken.
Maar tests en resensies zijn meestal onbetrouwbaar. In de fotowereld is ieder eigen aapje een prinsje.

Een goed alternatief misschien:
Sony komt nu uit met een telelens APS-C E 70-350 vergelijkbaar met FF equivalen bereik 525mm. De RX10m4 heeft 600mm Dat komt al aardig bij elkaar in de buurt. Op mijn A6500 kan ik ook met hoge ISO's aan de slag en bovendien met 24Mp sensor ook verder uit te croppen.
Kwa gewicht: A6500+E70-350= 1050 gram RX10m4= 1095 gram dus nog lichter ook, en dat voor een APS-C combinatie met grotere beeldsensor. Is deze combinatie beter dan de RX10iv voor natuur/volgel fotografie?
Met een A6000 + E 70-350 ben je nog goedkoper af: 400+900=1300 Eur

Hoe kom ik aan betrouwbare informatie? Zijn er nog andere alternatieven of zijn er toch betere argumenten voor de RX10iv?
De stoute schoenen aangetrokken en inmiddels de E70-350 (dus 525mmFF)aangeschaft . Met mijn Sony A6500 een hanteerbare set van c.a 1000 gram dat past in een kleine tas. Uit mijn eerste testfoto's blijkt dat ik geen kat in de zak heb gekocht. De lens is razorscherp en de AF snel. Ook gebruikers ervaring op Dprevieuw is erg positief en deze lens komt dichtbij de kwaliteit van de dure en zware Sony E 100-400 FF lens.
Zie:

Ik denk dat die lens een succes gaat worden voor vogelaars die niet met een groot bakbeest willen sjouwen en toch kwalitatieve foto's willen maken. Veel compact bridge camera's komen kwaliteit te kort bij weinig licht (hoge ISO nodig) i.v..m. de kleine sensor.