Huawei P30 Pro 256GB Crystal Review
31 maart 2019, laatste update op 7 april 2019, 2.888 views
Rapporteer
Testpanel
Het is een degelijke smartphone die voor veel geld ook veel te bieden heeft.
Voor de fotoliefhebber is dit een toestel bij uitstek.
Een goede camera met bijbehorende opslag waar zeker niet op bezuinigd is.
Kortom een leuk reismaatje
Pluspunten
- Goede camera
- Degelijke kwaliteit
- Appart design
Minpunten
- Mono audio
- geen dedicate camera button
- Mis een 4 kanalen audioopname voor video
Huawei P30 Pro - een leuk reismaatje.
Voorwoord
Ik ben een van de uitverkorene die uit naam van Tweakers een dergelijke handset mocht uitproberen.
Daar stond wel tegenover dat ik er een review over moest schrijven.
Nu is het wel zo dat in de eerste dagen dat alles wow en wozers is,
het is immers nieuw en alles wat nieuw is wordt maar al te vaak vanuit een roze bril bekeken.
Vandaar dat ik besloten heb om nog even een weekje te wachten.
Je kan hem wel met fluwelen handjes beoordelen vanachter je bureau, maar is dat realistisch?
Het is immers een gebruiksvoorwerp.
Dus hij mocht ook nog even een paar daagjes dezelfde lijdensweg ondergaan als al mijn andere toestellen.
Dat houd in dat hij vaak in een vieze werkomgeving ligt en ook dat hij met ranzige vette kluiven bedient wordt.
Gelet op dat ik nogal wel eens reis voor mijn werk wil ik wel een beetje een fatsoenlijke camera bij me hebben.
Immers de beste camera is altijd nog degene die je bij je hebt.
Dus als dat in de vorm is van een fatsoenlijke camera in je smartphone is dat natuurlijk mooi meegenomen,
want negen van de tien heb je die immers wel op zak.
Laten we beginnen met de review.
Features
Als eerste wil ik de features benoemen.
Naast de toch wel zeer goede camera heeft dit toestel een ruim bemeten opslagcapaciteit van wel 256 GB.
Hm, net zoveel in mijn pc en die krijg ik amper vol.....maar dat is natuurlijk gebruikersafhankelijk.
Deze is eventueel nog uit te breiden met een NM kaart ( volgens de folder ),
maar ik denk dat ik al moeite heb om die 256 GB vol te krijgen.
Daarnaast heeft hij ook nog 8 GB aan werkgeheugen.....zal maar niet zeggen wat ik in mijn ouwe pc heb zitten maar dit is wel meer dan het dubbele......
Dus het loopt zeker lekker vlot.
Wat tegenwoordig geen nieuwtje meer is maar toch wel handig kan zijn is dat het toestel water en stofdicht is namens een IP68 certificering.
Toch wel handig in ons nat kikkerlandje en of sommige werkomgevingen.
Wat ik zelf een enorm pluspunt vind is dat de vingerafdrukscanner onder het scherm is weggewerkt.
Geen gepiel aan de achterkant als je ooit kiest voor een bookcover/case of als hij in een stander zit.
Voor alle overige gedetaileerde specs kan ik je beter doorverwijzen naar de folder.
Het bereik.
Tja, die is lastig te benoemen.
Dat is een beetje provider afhangkelijk en het gebied waar je zit.
Ik zit veelal in Duitsland, en daar is het heeeeeeeeel droevig gesteld voor wat het mobiele netwerk betreft.
Maar binnen Nederland, Belgie, Frankrijk en de scandinavische gebiedsdelen heb ik nog geen problemen ondervonden.
Accuduur.
Tot zover zo goed,
gezien het een nieuw speeltje is wordt het toestel nu natuurlijk iets zwaarder belast maar drie dagen houd hij het bij mij wel vol.
Ach en mocht hij onverhoops toch leeg raken,
met de snellader is hij zo weer vol.
Gebruiksgemak.
Het toestel is natuurlijk voorzien van Android 9 met daaroverheen een Huaweisausje genaamd Emui ( versie 9.1.0 ).
Daar zal je even je weg in moeten vinden.
De een is daar handiger in dan de ander natuurlijk.
Het scherm.
Het scherm is met zijn gekromde oled beglazing zonder meer mooi te noemen.
Met zijn resolutie van 2340x1080 is dat meer dan genoeg voor de gewone sterveling om er gewoon mee te werken.
Hij oogt mooi en voelt fijn aan.
Zelfs met vieze vette handen blijft de aanraakgevoeligheid gewoon goed.
Het design, bouwkwaliteit en de afwerking.
Tja dat is en blijft persoonlijk natuurlijk.
Hij is mooi rond afgewerkt, voelt solide aan maar hij is wel glad.
Ik durf hem eigenlijk dan ook niet te gebruiken zonder de bijgeleverde rubberen cover want dan gaat het geheid mis.
De achterzijde ziet er anders uit dan dat we gewent zijn,
er is mooi gespeeld met kleuren.
De achterzijde en het scherm sluiten mooi naadloos aan aan de metalen randen.
Aan het eea is zeker wel aandacht gegeven.
Ik kan eigenlijk na een week nog steeds niet zeggen of dat ik het nu mooi vind of niet,
hij is gewoon anders.
Maar hij is zeker mooi afgewerkt en voelt stevig en zoals eerder gezegd solide aan.
Dan de betrouwbaarheid.
Wat moet je daarover vermelden?
Als ik D Trump bel die heeft er geheid een andere mening over dan ik.
Maar dat zal aan de hardware niet liggen.
Het is eigenlijk nog te kort dag om daar een fatsoenlijke mening over te geven.
Tot nog toe heeft hij me nog geen streken geleverd,
geen hickups, vastlopers of onverwachte reboots.
Beeldkwaliteit opnames.
Nou, daar kan ik wel iets over kwijt.
Ik ben ook in het bezit van een Lumia 950 en die heeft ondanks dat het toestel inmiddels veroudert is nog steeds een dijk van een camera.
Maar wat deze in mijn ogen uniek maakt is de tien voudige optische zoom.
Het truukje van vijftig keer digitale zoom is mooi meegenomen,
maar vergt wel een stille hand ( en dat is een understatement ) want je bent het object zo kwijt en iedere beweging resulteerd in een onscherpe foto.
Ach dan schiet je er een paar achterelkaar, er zal altijd wel een iets betere lucky shot tussen zitten.
Prijs.
Tja, 1000€ of meer voor een smartphone?
Wat maakt dit toestel nu zo bijzonder dat je er zo'n bak geld tegenaan smijt?
Immers met een jaar is hij al verouderd en misschien al wel afgeschreven.
Ik denk dat dit een hele lastige is en ik kan en wil niet in een andermans zijn beurs kijken.
Als ik geld overhad en ik zocht een smartphone die leuke plaatjes kon schieten en voldoende opslag had.
En ik wist mijn betere helft ook nog eens te overtuigen....dan misschien.
Smartphones met een zeer goede camera zijn nu eenmaal aan de prijs.
Ik denk dat dit iets is dat een ieder voor zichzelf moet uitmaken.
Nu mijn persoonlijke bevindingen.
Het is een degelijke smartphone die voor veel geld ook veel te bieden heeft.
Voor de fotoliefhebber is dit een toestel bij uitstek.
Een goede camera met bijbehorende opslag waar zeker niet op bezuinigd is.
De camera heeft vele mogelijkheden maar schittert niet van eenvoud.
Als je alle features van de camera wilt gaan gebruiken of ontdekken dan ben je wel even bezig.
Ook mis ik, van uitgaande dat de camera de mainfeature is een dedicated camerabutton.
De volumeknop is het net niet, ik bedoel dan ook een echte dedicated camerabutton.
En voor videoopnames had ik eigenlijk stiekem gehoopt op vier microphones ( zoals de MS Lumia 950 )voor de audioopname.
Daarnaast jammer dat de speaker mono is uitgevoerd.
Voor een handset voelt hij trouwens zwaar aan,
maar in de praktijk valt dat best wel mee.
Hij ligt goed in balans en daardoor valt het gewicht best wel mee.
De vingerafdrukscanner onder het scherm werkt overigens geweldig.
Nu kan ik eindelijk zonder allerlei moeilijke gymnastische bewegingen het scherm openen en kan ik hem gewoon in de stander laten zitten.
Kortom een leuk reismaatje om bij je te hebben.
Kleine aanvulling.
Wat zat er in pandora's doosje?
Naast het toestel zat er nog een transparante rubberen cover bij.
Een set usb c oordoppen.
En een snellader met losse kabel.
Dit is dus wat ik er bij heb gekregen.
Ik weet dus niet wat er bij de reguliere verkoop erbij geleverd gaat worden.