Mijn oude externe HDD was overleden en dus was het tijd om een vervanger te regelen. Eigenlijk had ik maar 1 voorwaarde, ik wou een snelle HDD. Mijn laptop heeft een eSATA poort dus de externe HDD zou hier ook zeker op aangesloten moeten kunnen worden. Uit verschillende reviews die ik heb gelezen kwam de G-Drive qua benchmarks het beste uit de bus. Ik heb ook nog gekeken naar LaCie maar kwam heel wisselende gebruikerservaringen tegen en OWC maar dan was het weer lastig om een Nederlandse verkoper te vinden.
Ingebruikname
De G-Drive is uit de doos gebruiksklaar voor de Mac. Nou heb ik alleen Windows machines tot mijn beschikking dus moest de HDD even opnieuw met NTFS geformatteerd worden. Via Computer Management -> Disk Management kon ik de HDD benaderen. Mijn 1TB schijf had twee partities, een EFI System Partition van 200MB en een HSF partitie die de overige ruimte op 200MB na in beslag nam. De HSF partitie heb ik weggegooid en van de beschikbare ruimte een grote NTFS partitie gemaakt. Mocht dit allemaal wat intimiderend klinken dan heeft de handleiding mooie screenshots om je door het proces heen te loodsen.
De EFI System Partition was nieuw voor mij, hier had ik nog nooit van gehoord. Je kunt deze partitie middels Disk Management ook niet verwijderen. Of ik de partitie nodig heb of niet weet ik niet, heb er nog niet naar gezocht op Google. Daar het maar een schamele 200MB is heb ik de partitie maar gelaten voor wat het is, het zit verders immers niet in de weg.
Aansluitingen en prestaties
De G-Drive heeft 4 aansluitingen:
- 1x USB 2.0
- 2x FireWire 800
- 1x eSATA
De G-Drive wordt geleverd met alle benodigde kabels, 1 voor iedere aansluiting. Bij andere producten wordt nog wel eens de eSATA kabel of zo weggelaten.
Thuis kan ik de G-Drive aansluiten via de eSATA poort en op mijn werk gebruik ik de USB aansluiting. Ondertussen heb ik via beide aansluiting al aardig wat data op en neer gestuurd en ik ben zeer tevreden met de snelheid van de schijf. Wanneer aangesloten op de eSATA poort is de snelheid gemiddeld zo een 50MB/sec, soms sneller tot 80MB/sec en eigenlijk nooit langzamer. Over de USB poort zag ik een redelijk constante snelheid van 19MB/sec. Deze snelheden heb ik behaald met het kopiëren van wat video en muziek en voor dagelijks gebruik vind ik het hele mooie snelheden.
Over de FireWire aansluiting kan ik niks zeggen, deze heb ik niet gebruikt. Wil je de schijf gebruiken in combinatie met een FireWire 400 aansluiting heb je volgens mij wel een verloopstukje of zo nodig, de twee FireWire kabels die worden meegeleverd zijn namelijk beide van de FireWire 800 variant.
Uiterlijk en gebruik
Smaak is natuurlijk iets heel persoonlijks maar de G-Drive ziet er strak uit. De styling is een beetje zoals een Mac Pro maar misstaat niet naast een Dell. Het lampje aan de voorkant dat de activiteit van de schijf aangeeft is wat fel in de avond maar overdag valt het alles mee. De behuizing wordt ook na langdurig gebruik niet warm.
Het enige nadelige dat ik over de schijf te zeggen heb is dat deze wat luidruchtig is wanneer je aan het kopiëren bent. Je hoort de schijf dan vrij nadrukkelijk, ook wanneer er een radio op normaal volume aanstaat.
Wat voor andere mensen misschien een nadeel kan zijn, maar voor mij minder belangrijk, is de mobiliteit van de G-Drive. Het is een vrij grote behuizing en met 1.2 kilo ook niet bepaald licht. Verders heb je een adapter nodig voor de stroomvoorziening. Positieve noot is dat de geleverde adapter geschikt is voor gebruik in de EU, UK en US met de verwisselbare contactpunten die worden meegeleverd.
Ook al heb ik de G-Drive pas een dag ben ik er zeer over te spreken. De verpakking en het product zelf maken een gedegen indruk. Alle meegeleverde kabels en de internationale adapter zijn een pluspunt terwijl je voor de prijs die je er voor betaald het misschien ook wel mag verwachten. De prestaties van de schijf liggen geheel in de lijn der verwachting.